Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
Odpowiedz

Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️

Oceń ten wątek:
  • Kiti Ekspertka

Wysłany: 25 października 2022, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Od 10 dni po owulacji można próbować, ale bez nastawiania się że jak nie wyjdzie to już na pewno nic z tego. No i ból owulacyjny nie zawsze jest dokładnie w dniu owulacji, czasem boli przed pęknięciem pęcherzyka, czasem po - sam ten ból nie jest objawem potwierdzającym owulację. Monitorujesz jakoś płodność, mierzysz temperaturę, obserwujesz śluz, badasz szyjkę, robisz testy owulacyjne?

Mierze temperaturę. Póki co jest nisko, spodziewam się ze jutro z rana mi skoczy temperatura. Obserwuje śluz, jednak przy częstym współżyciu jest to trochę utrudnione bo nigdy 100%pewnosci nie mam co do śluzu czy to płodny czy tylko „pozostałości” po stosunku.

👩🏽👨🏼‍🦲34 35

👶30.06.2023

Choroba Gravesa-Basedowa

27.05.2024 - ⏸️ beta 112,48 11dpo
    29.05.2024 - beta 379,94
    05.06.2024 - pierwsza wizyta
  • Kil Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowa wrote:
    Krew na proga spuszczona, trzymajcie kciuki żeby był wystrzelona w kosmos ✨
    Cena w moim labie - 49 zł :}

Omg... 49 zł za progesteron?! U mnie w labo 22...
    Trzymam kciuki<3

Lipcowa, siesiepy lubią tę wiadomość

Ona: 35
    On: 32

16.01.2024 - 13 dpo - ⏸️🫶
    17.01.2024 - beta-HCG: 189 mlU/ml, Prog 26,1 ng/ml
    19.01.2024 - beta-HCG: 565 mlU/ml, Prog 21,7 ng/ml <3
    01.02.2024 - 0,42 cm mikro człowieczka <3 6t1d
    22.02.2024 - 2,4 cm Miśka <3 9w1d
    18.03.2024 - prenatalne Łódź
    21.03.2024 - kolejna wizyta

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Tylko metformina z tego co wiem jakiś czas jest stosowana jako lek na PCOS, nie tylko na IO...
    Ja brałam, mam tylko PCOS i powiem szczerze, że m in. Ona pomogła mi wyregulować cykle i przywrócić owu.

Bo bardzo duży odsetek PCOS przebiega z IO, albo zdiagnozowanym albo tylko z podejrzeniem. Niektorzy lekarze nawet nie kierują na badania, nie robią krzywych i z góry rzucają PCOSkom Glucophage, bo poprzez swoje mechanizmy działania może wpłynąć na różne składowe tego zespołu. Np. zmniejszyć zapotrzebowanie organizmu na insulinę co u niektórych osób spowoduje utratę masy ciała. Sporej ilości kobiet z PCOS może to przynieść oczekiwane efekty w postaci wyregulowania cykli, bo jak wiadomo problemy z wagą są pewnym elementem tej choroby, nie zawsze występującym ale jednak popularnym. Super że metformina ci pomogła, to jest naprawdę spoko lek, o szerokim spektrum działania, ale to może oznaczać że jakiś problem z gospodarką cukrową siedział tam gdzieś głębiej - a jej poprawa wpłynęła na inne parametry, jak androgeny czy proces dojrzewania pęcherzyków w jajnikach.

siesiepy lubi tę wiadomość

• Pinky Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Od 10 dni po owulacji można próbować, ale bez nastawiania się że jak nie wyjdzie to już na pewno nic z tego. No i ból owulacyjny nie zawsze jest dokładnie w dniu owulacji, czasem boli przed pęknięciem pęcherzyka, czasem po - sam ten ból nie jest objawem potwierdzającym owulację. Monitorujesz jakoś płodność, mierzysz temperaturę, obserwujesz śluz, badasz szyjkę, robisz testy owulacyjne?

Namisa a miałaś kiedyś zastrzyk ovitrelle? Lekarz powiedział ze pęcherzyk powinien pęknąć do 24 godzin, ja miałam ból jajnika po ok 36-38 godzinach

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Bo bardzo duży odsetek PCOS przebiega z IO, albo zdiagnozowanym albo tylko z podejrzeniem. Niektorzy lekarze nawet nie kierują na badania, nie robią krzywych i z góry rzucają PCOSkom Glucophage, bo poprzez swoje mechanizmy działania może wpłynąć na różne składowe tego zespołu. Np. zmniejszyć zapotrzebowanie organizmu na insulinę co u niektórych osób spowoduje utratę masy ciała. Sporej ilości kobiet z PCOS może to przynieść oczekiwane efekty w postaci wyregulowania cykli, bo jak wiadomo problemy z wagą są pewnym elementem tej choroby, nie zawsze występującym ale jednak popularnym. Super że metformina ci pomogła, to jest naprawdę spoko lek, o szerokim spektrum działania, ale to może oznaczać że jakiś problem z gospodarką cukrową siedział tam gdzieś głębiej - a jej poprawa wpłynęła na inne parametry, jak androgeny czy proces dojrzewania pęcherzyków w jajnikach.

Byłam diagnozowana podczas 3 dniowego pobytu w szpitalu pod kątem IO (krzywe glukozy, krzywe insuliny, homa itd). Nigdy nie miałam problemu z wagą, IO zostało u mnie wykluczone :) tak czy siak, medycyna skłania się do podawania kobietom z Pcos metforminy, bo jak sama wspomniałaś może ona tylko pomoc 😉

Namisa, inome, siesiepy lubią tę wiadomość

👩🏼 89
    🧔🏻‍♂️80
    26.05.23 Franuś ❤️

10.25 start starań o rodzeństwo
    04.26 hsg oba drożne
    09.05 II
    17.06 poronienie zatrzymane 8tc
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinky wrote:
    Namisa a miałaś kiedyś zastrzyk ovitrelle? Lekarz powiedział ze pęcherzyk powinien pęknąć do 24 godzin, ja miałam ból jajnika po ok 36-38 godzinach

Nigdy nie miałam stymulacji. Ale ból jajnika spokojnie mógł wystąpić już po owulacji, np z powodu skurczów jajowodu przemieszczajacych komórkę jajową w jego głąb. Albo dostania się krwi do jamy otrzewnej gdy jakieś naczynko pęknie przy okazji pęknięcia pęcherzyka.

Angelika95, Pinky, edka85, siesiepy lubią tę wiadomość

• Agn1000 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowa trzymam kciuki 🤞 🤞 🤞

Lipcowa lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶
    na luzie od 10.2021
    na poważnie 02.2022

🙋‍♀️28
    09.2022 TSH 2,7❌->10.2022 TSH 1,5 ✅
    10.2022 polip 11mm ❌histeroskopia-> polip usunięty ✅
    Suple: pregnastart, olej z wiesiołka
    Od sierpnia: inozytol, kubeczek fertilily
    🙋‍♂️ 32
    08.2022 badanie nasienia koncentracja✅
    morfologia 3% ❌
    Suple:fertilman

Plan:
    02.23 HSG
    04/05.23 IUI
  • Emka06 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2025, 00:05

EwelinaNowa 😊, Agn1000, Babova, MalaEw, Anett93, oloska, A-6, siesiepy lubią tę wiadomość

• Namisa Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Byłam diagnozowana podczas 3 dniowego pobytu w szpitalu pod kątem IO (krzywe glukozy, krzywe insuliny, homa itd). Nigdy nie miałam problemu z wagą, IO zostało u mnie wykluczone :) tak czy siak, medycyna skłania się do podawania kobietom z Pcos metforminy, bo jak sama wspomniałaś może ona tylko pomoc 😉

Oczywiście może, ale nie jest standardem przy każdym PCOS. Ma swoje dość poważne w kontekście planowania ciąży skutki uboczne - u pacjentów leczonych długotrwale metformina obserwuje się znaczne obniżenie poziomu witaminy B12 i podwyższenie homocysteiny (w planowaniu ciąży wyjątkowo niepożądane). Będzie pomocna w wielu przypadkach PCOS ale ostatnio lekarze przedstawiają ja trochę jako panaceum na wszystkie problemy, co nie jest do końca prawdą w moim przekonaniu. Ale chyba nie ma sensu o tym dywagowac, leki przepisują lekarze i jeśli uznają je za potrzebne a one okazują się skuteczne to tylko się cieszyć 😁

MalaEw, siesiepy lubią tę wiadomość

• Pinky Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Nigdy nie miałam stymulacji. Ale ból jajnika spokojnie mógł wystąpić już po owulacji, np z powodu skurczów jajowodu przemieszczajacych komórkę jajową w jego głąb. Albo dostania się krwi do jamy otrzewnej gdy jakieś naczynko pęknie przy okazji pęknięcia pęcherzyka.

Dziękuje za odpowiedz, jesteś niesamowita❤️

• Rica Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choco ale bym zjebala tego lekarza by się douczył robienia usg! Coś strasznego, oby wszystko Ci się wyklarowało i owulacji pięknej zycze!

Staranie od 08.2022

TSH 2,42 06/06/2023
    ft3 4,46 (2,63-5,70)
    ft4 14,30 (9,00-19,00)

✔️ MamaDHA Premium
    ✔️Conceive Plus
  • Ritaa_ma Nowa

Wysłany: 25 października 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, jestem nowa i mam pytanie wczoraj byłam u lekarza 20 dc i odrazu po sekundzie powiedziała ze widać duże ciało żółte w prawym jajniku. Czy jest szansa na ciąże w tym cyklu ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 09:39

• Paulina666 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Ponoć nie zawsze ta podwyższona prolaktyna zatrzymuje owu. To osobnicze. Szkoda że nie udało się utrzymać. 😔 Dawno to było?
    We wrześniu rok temu

👱‍♀️-40
    5 lat starań
    PCOS,bielactwo,MTHFR(C677)-układ hetero
    MTHFR(A1298)-układ hetero,PAI-1 układ hetero,KIR-AA,HLAC-C1,C2❌
    Kariotyp✅
  • Paulina666 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam PCOS i nie biorę metforminy

👱‍♀️-40
    5 lat starań
    Kariotyp✅
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć...
    Długo się zbierałam żeby do was napisać, znikam z forum które przyniosło mi szczęście i zobaczyłam pierwsze dwie kreski w swoim życiu.
    Szczęście nie trwało długo. Część z was wie co czuje.
    Piszę ze szpitala, wzdęcia i biegunki przypisywane choremu jelitu okazały się objawami hiperstymulacji jajnika (już w ciąży...) na wcześniejszych usg nie było nic wydać w tym temacie.
    I gdyby nie krwawienie nie wiadomo jak by się to dla mnie skończyło, bo przecież chore jelito może boleć. Ostatecznie byłam operowana na cito i usunięto mi lewy jajnik i jajowód i ciążę która się nie rozwijała.

Mam nadzieję że tylko moja historia z tego wątku tak się skończy. Życzę wszystkim zdrówka i wytrwałości, może kiedyś jeszcze zajrzę na wątek staraniowy, narazie jest to dla mnie za dużo.

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałyście kiedyś problem z podwyższonym DHEA-SO4? Nadnercza sprawdzone, inne hormony ok a DHEA-SO4 przy normie do 511,7 wynosi 674,60.
    Da się to jakoś zbić?

• Vivico Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, te zdjęcia to jest jakiś kosmos, różnica fenomenalna, warto było zaufać lekarzowi 😇

Choco, widzę,że jeszcze Cię tu nie było, jak się czujesz? Ochłonęłaś po tej wiadomości? 🙁 dobrze,że poszłaś na tą wizytę, złudnie myślałabyś,że ostatnio był pik 🥺 tulę mocno!

Babova! Nie no, dzidzia rośnie jak ta lala, wszystkiego dobrego dla mamusi, wpadnij z aktualizacją 🥰🥰

Lipcowa, wszystkie 🤞🏼 na pokładzie zaciśnięte

Czytam wasze rady i muszę dorzucić homocysteinę przy kolejnym badaniu kw foliowego,żeby mieć szerszy obraz. Aktualnie 32dc i wypatruję 🐒

Namisa, jesteś niesamowita, masz ogromną wiedzę, na której wszystkie korzystamy,ale czytając to widzę,jaką masz z tego zajawkę, super 😊

Udanego dnia laski 🌸

EwelinaNowa 😊, Namisa, Lipcowa lubią tę wiadomość

👩🏼27 🧔🏻‍♂️30
    11 lat razem 👩🏼‍❤️‍👨🏻 + 🐶
    Starania o pierwszego 👶🏼

09.2022 cp w lewym jajowodzie 2x mtx

11.2022 HSG- drożne jajowody ✅
    Powrót do starań 💚

🗓️ długie cykle
    23.11🩸Progesteron 22,680ng/ml
    25.11 ⏸️ 🤞🏼🥹🍀
    28.11 beta 135,07 mIU/ml
    30.11 beta 360,25 mIU/ml
    06.12 usg pęcherzyk ciążowy
    20.12 dzidziutek z bijącym ❤️
    10.01 Rośnie 3.31 💪🏼
    31.01 Prenatalne-niskie ryzyka, girl?🌸
    01.03 It’s a girl 💕 200g 💪🏼 12.5
    22.03 397g zdrowego 👶🏼
    25.04 831g szkraba 🎀
    23.05 1653g 💪🏼
    21.06 2,5 kg Pyzuni 🍭
    14.07 3,1 kg Dzidzi 💖
    01.08 3,6 słodkiej Niuni
    13.08 Cześć Rozi! 👶🏼 3835g 57cm 💕
  • EwelinaNowa 😊 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Cześć...
    Długo się zbierałam żeby do was napisać, znikam z forum które przyniosło mi szczęście i zobaczyłam pierwsze dwie kreski w swoim życiu.
    Piszę ze szpitala, wzdęcia i biegunki przypisywane choremu jelitu okazały się objawami hiperstymulacji jajnika (już w ciąży...) na wcześniejszych usg nie było nic wydać w tym temacie.
    I gdyby nie krwawienie nie wiadomo jak by się to dla mnie skończyło, bo przecież chore jelito może boleć. Ostatecznie byłam operowana na cito i usunięto mi lewy jajnik i jajowód i ciążę która się nie rozwijała.

Mam nadzieję że tylko moja historia z tego wątku tak się skończy. Życzę wszystkim zdrówka i wytrwałości, może kiedyś jeszcze zajrzę na wątek staraniowy, narazie jest to dla mnie za dużo.
    Bardzo mi przykro 😓 dużo siły i spokoju Ci życzę. Jeżeli tylko będziesz chciała to zaglądaj do nas. Teraz odpoczywaj

👱‍♀️31l 👱‍♂️30l
    21.10.2016 Bartosz 👶

23.12.2022 Miłosz 👼 poronienie septyczne 7tc 💔 (brak wad genetycznych)

24.03.2023 ⏸️ 15/16dpo hcg 206,6 🥹
    29.03 hcg 3354,4 przyrost 205%
    03.04 5w3d pęcherzyk ciążowy 1,07cm x 0,31cm z zarodkiem 🌈
    26.05 prenatalne 13w5d 7,8cm dziewczynki 🌸 - ryzyka niskie 🥰
    18.07 połówkowe 21w2d 409g zdrowej księżniczki 💝
    12.09 III prenatalne 29w0d 1,4kg dziewczynki 🩷

11.11.2023 godz. 11:11 Lilianka 2800g 52cm 🥰 37tc

age.png
  • Paulina666 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity tule😔

👱‍♀️-40
    5 lat starań
    Kariotyp✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2022, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Cześć...

Longanimity, bardzo, bardzo mi przykro 😭 Teraz to na pewno będzie trudny czas. Ale minie ❤️ Teraz Twoje zdrowie jest najważniejsze. Jeszcze się doczekasz zdrowej, pięknej ciąży bez problemów. Dochodz na spokojnie do siebie i wracaj do nas.

‹‹ ‹ 354 355 356 357 358 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ