WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
Odpowiedz

Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️

Oceń ten wątek:
  • Kiti Ekspertka

Wysłany: 25 października 2022, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Od 10 dni po owulacji można próbować, ale bez nastawiania się że jak nie wyjdzie to już na pewno nic z tego. No i ból owulacyjny nie zawsze jest dokładnie w dniu owulacji, czasem boli przed pęknięciem pęcherzyka, czasem po - sam ten ból nie jest objawem potwierdzającym owulację. Monitorujesz jakoś płodność, mierzysz temperaturę, obserwujesz śluz, badasz szyjkę, robisz testy owulacyjne?

Mierze temperaturę. Póki co jest nisko, spodziewam się ze jutro z rana mi skoczy temperatura. Obserwuje śluz, jednak przy częstym współżyciu jest to trochę utrudnione bo nigdy 100%pewnosci nie mam co do śluzu czy to płodny czy tylko „pozostałości” po stosunku.

👩🏽👨🏼‍🦲34 35

👶30.06.2023

Choroba Gravesa-Basedowa

27.05.2024 - ⏸️ beta 112,48 11dpo
    29.05.2024 - beta 379,94
    05.06.2024 - pierwsza wizyta
  • Kil Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowa wrote:
    Krew na proga spuszczona, trzymajcie kciuki żeby był wystrzelona w kosmos ✨
    Cena w moim labie - 49 zł :}

Omg... 49 zł za progesteron?! U mnie w labo 22...
    Trzymam kciuki<3

Lipcowa, siesiepy lubią tę wiadomość

Ona: 35
    On: 32

16.01.2024 - 13 dpo - ⏸️🫶
    17.01.2024 - beta-HCG: 189 mlU/ml, Prog 26,1 ng/ml
    19.01.2024 - beta-HCG: 565 mlU/ml, Prog 21,7 ng/ml <3
    01.02.2024 - 0,42 cm mikro człowieczka <3 6t1d
    22.02.2024 - 2,4 cm Miśka <3 9w1d
    18.03.2024 - prenatalne Łódź
    21.03.2024 - kolejna wizyta

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Tylko metformina z tego co wiem jakiś czas jest stosowana jako lek na PCOS, nie tylko na IO...
    Ja brałam, mam tylko PCOS i powiem szczerze, że m in. Ona pomogła mi wyregulować cykle i przywrócić owu.

Bo bardzo duży odsetek PCOS przebiega z IO, albo zdiagnozowanym albo tylko z podejrzeniem. Niektorzy lekarze nawet nie kierują na badania, nie robią krzywych i z góry rzucają PCOSkom Glucophage, bo poprzez swoje mechanizmy działania może wpłynąć na różne składowe tego zespołu. Np. zmniejszyć zapotrzebowanie organizmu na insulinę co u niektórych osób spowoduje utratę masy ciała. Sporej ilości kobiet z PCOS może to przynieść oczekiwane efekty w postaci wyregulowania cykli, bo jak wiadomo problemy z wagą są pewnym elementem tej choroby, nie zawsze występującym ale jednak popularnym. Super że metformina ci pomogła, to jest naprawdę spoko lek, o szerokim spektrum działania, ale to może oznaczać że jakiś problem z gospodarką cukrową siedział tam gdzieś głębiej - a jej poprawa wpłynęła na inne parametry, jak androgeny czy proces dojrzewania pęcherzyków w jajnikach.

siesiepy lubi tę wiadomość

• Pinky Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Od 10 dni po owulacji można próbować, ale bez nastawiania się że jak nie wyjdzie to już na pewno nic z tego. No i ból owulacyjny nie zawsze jest dokładnie w dniu owulacji, czasem boli przed pęknięciem pęcherzyka, czasem po - sam ten ból nie jest objawem potwierdzającym owulację. Monitorujesz jakoś płodność, mierzysz temperaturę, obserwujesz śluz, badasz szyjkę, robisz testy owulacyjne?

Namisa a miałaś kiedyś zastrzyk ovitrelle? Lekarz powiedział ze pęcherzyk powinien pęknąć do 24 godzin, ja miałam ból jajnika po ok 36-38 godzinach

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Bo bardzo duży odsetek PCOS przebiega z IO, albo zdiagnozowanym albo tylko z podejrzeniem. Niektorzy lekarze nawet nie kierują na badania, nie robią krzywych i z góry rzucają PCOSkom Glucophage, bo poprzez swoje mechanizmy działania może wpłynąć na różne składowe tego zespołu. Np. zmniejszyć zapotrzebowanie organizmu na insulinę co u niektórych osób spowoduje utratę masy ciała. Sporej ilości kobiet z PCOS może to przynieść oczekiwane efekty w postaci wyregulowania cykli, bo jak wiadomo problemy z wagą są pewnym elementem tej choroby, nie zawsze występującym ale jednak popularnym. Super że metformina ci pomogła, to jest naprawdę spoko lek, o szerokim spektrum działania, ale to może oznaczać że jakiś problem z gospodarką cukrową siedział tam gdzieś głębiej - a jej poprawa wpłynęła na inne parametry, jak androgeny czy proces dojrzewania pęcherzyków w jajnikach.

Byłam diagnozowana podczas 3 dniowego pobytu w szpitalu pod kątem IO (krzywe glukozy, krzywe insuliny, homa itd). Nigdy nie miałam problemu z wagą, IO zostało u mnie wykluczone :) tak czy siak, medycyna skłania się do podawania kobietom z Pcos metforminy, bo jak sama wspomniałaś może ona tylko pomoc 😉

Namisa, inome, siesiepy lubią tę wiadomość

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinky wrote:
    Namisa a miałaś kiedyś zastrzyk ovitrelle? Lekarz powiedział ze pęcherzyk powinien pęknąć do 24 godzin, ja miałam ból jajnika po ok 36-38 godzinach

Nigdy nie miałam stymulacji. Ale ból jajnika spokojnie mógł wystąpić już po owulacji, np z powodu skurczów jajowodu przemieszczajacych komórkę jajową w jego głąb. Albo dostania się krwi do jamy otrzewnej gdy jakieś naczynko pęknie przy okazji pęknięcia pęcherzyka.

Angelika95, Pinky, edka85, siesiepy lubią tę wiadomość

• Agn1000 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowa trzymam kciuki 🤞 🤞 🤞

Lipcowa lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶
    na luzie od 10.2021
    na poważnie 02.2022

🙋‍♀️28
    09.2022 TSH 2,7❌->10.2022 TSH 1,5 ✅
    10.2022 polip 11mm ❌histeroskopia-> polip usunięty ✅
    Suple: pregnastart, olej z wiesiołka
    Od sierpnia: inozytol, kubeczek fertilily
    🙋‍♂️ 32
    08.2022 badanie nasienia koncentracja✅
    morfologia 3% ❌
    Suple:fertilman

Plan:
    02.23 HSG
    04/05.23 IUI
  • Emka06 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🤗
    Trochę mnie tu nie było, ale już nadrobiłam.
    Zacznę od gratulacji 🥰

Babova, piękny kropek ❤️ Cieszę się, że zobaczyłaś serduszko i że wszystko u Was dobrze ☺️ I niech tak będzie do dnia porodu🤞

A-6, piękny przyrost! ❤️ Mam nadzieję, że jesteś spokojniejsza ☺️ Zdrowej ciąży 😘

MalaEw, Twój przyrost też mega! 😍 Trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę🤞

Ewelina, super wieści! Cieszę się, że Twój organizm tak szybko się zregenerował po tych trudnych doświadczeniach. Trzymam kciuki za pomyślność tego cyklu🍀

Siesiepy, gratuluję ambitnego planu 😎 Niech szybko przyniesie upragniony efekt🤞

Widzę, że ostatnio wiele z nas ma teraz gorszy czas. Pamiętajcie, że po każdej burzy wychodzi słońce i jeszcze dla nas wszystkich zaświeci ☀️

Choco, starsznie mi przykro z powodu Twojej diagnozy i rozumiem Twoją złość na lekarza, który tego wcześniej nie odkrył. Dobrze, że pęcherzyk rośnie z tej drugiej strony i mam nadzieję, że te ogniska nie przeszkodzą pięknej owulacji. Trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie Twojego problemu🤞🍀

Oloska, myślałam o Tobie. Cieszę się, że nie zniknęłaś. Mam nadzieję, że szybko Wam ktoś pomoże i wyjdziecie na prostą🤞🍀

Agn, trzymam kciuki za pomyślny zabieg🤞☺️

Nie jestem w stanie odnieść się do każdej z Was, ale trzymam kciuki za wszystkie 😘

EwelinaNowa 😊, Agn1000, Babova, MalaEw, Anett93, oloska, A-6, siesiepy lubią tę wiadomość

2024
    3 x IUI

2025
    1 IVF - krótki protokół -> 16 kumulusów -> 5 x MI, 2 x zdegenerowane
    2 IVF - długi protokół -> 15 kumulusów -> 1 x MII (nie zapłodniła się), 3 x GV

04 - 07/2025 - Omnitrope 0,1 mg

🔜 PRP?
    ANA 1, ANA 2 ➕️
    ANA 3 ➖️
    AOA ➕️

„Moc, która leży w Tobie, jest silniejsza od wszystkich przeciwności.”
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Byłam diagnozowana podczas 3 dniowego pobytu w szpitalu pod kątem IO (krzywe glukozy, krzywe insuliny, homa itd). Nigdy nie miałam problemu z wagą, IO zostało u mnie wykluczone :) tak czy siak, medycyna skłania się do podawania kobietom z Pcos metforminy, bo jak sama wspomniałaś może ona tylko pomoc 😉

Oczywiście może, ale nie jest standardem przy każdym PCOS. Ma swoje dość poważne w kontekście planowania ciąży skutki uboczne - u pacjentów leczonych długotrwale metformina obserwuje się znaczne obniżenie poziomu witaminy B12 i podwyższenie homocysteiny (w planowaniu ciąży wyjątkowo niepożądane). Będzie pomocna w wielu przypadkach PCOS ale ostatnio lekarze przedstawiają ja trochę jako panaceum na wszystkie problemy, co nie jest do końca prawdą w moim przekonaniu. Ale chyba nie ma sensu o tym dywagowac, leki przepisują lekarze i jeśli uznają je za potrzebne a one okazują się skuteczne to tylko się cieszyć 😁

MalaEw, siesiepy lubią tę wiadomość

• Pinky Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Nigdy nie miałam stymulacji. Ale ból jajnika spokojnie mógł wystąpić już po owulacji, np z powodu skurczów jajowodu przemieszczajacych komórkę jajową w jego głąb. Albo dostania się krwi do jamy otrzewnej gdy jakieś naczynko pęknie przy okazji pęknięcia pęcherzyka.

Dziękuje za odpowiedz, jesteś niesamowita❤️

• Rica Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choco ale bym zjebala tego lekarza by się douczył robienia usg! Coś strasznego, oby wszystko Ci się wyklarowało i owulacji pięknej zycze!

Staranie od 08.2022

TSH 2,42 06/06/2023
    ft3 4,46 (2,63-5,70)
    ft4 14,30 (9,00-19,00)

✔️ MamaDHA Premium
    ✔️Conceive Plus
  • Ritaa_ma Nowa

Wysłany: 25 października 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, jestem nowa i mam pytanie wczoraj byłam u lekarza 20 dc i odrazu po sekundzie powiedziała ze widać duże ciało żółte w prawym jajniku. Czy jest szansa na ciąże w tym cyklu ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 09:39

• Paulina666 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Ponoć nie zawsze ta podwyższona prolaktyna zatrzymuje owu. To osobnicze. Szkoda że nie udało się utrzymać. 😔 Dawno to było?
    We wrześniu rok temu

👱‍♀️-40
    5 lat starań
    PCOS,bielactwo,MTHFR(C677)-układ hetero
    MTHFR(A1298)-układ hetero,PAI-1 układ hetero,KIR-AA,HLAC-C1,C2❌
    Kariotyp✅
  • Paulina666 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam PCOS i nie biorę metforminy

👱‍♀️-40
    5 lat starań
    Kariotyp✅
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć...
    Długo się zbierałam żeby do was napisać, znikam z forum które przyniosło mi szczęście i zobaczyłam pierwsze dwie kreski w swoim życiu.
    Szczęście nie trwało długo. Część z was wie co czuje.
    Piszę ze szpitala, wzdęcia i biegunki przypisywane choremu jelitu okazały się objawami hiperstymulacji jajnika (już w ciąży...) na wcześniejszych usg nie było nic wydać w tym temacie.
    I gdyby nie krwawienie nie wiadomo jak by się to dla mnie skończyło, bo przecież chore jelito może boleć. Ostatecznie byłam operowana na cito i usunięto mi lewy jajnik i jajowód i ciążę która się nie rozwijała.

Mam nadzieję że tylko moja historia z tego wątku tak się skończy. Życzę wszystkim zdrówka i wytrwałości, może kiedyś jeszcze zajrzę na wątek staraniowy, narazie jest to dla mnie za dużo.

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałyście kiedyś problem z podwyższonym DHEA-SO4? Nadnercza sprawdzone, inne hormony ok a DHEA-SO4 przy normie do 511,7 wynosi 674,60.
    Da się to jakoś zbić?

• Vivico Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, te zdjęcia to jest jakiś kosmos, różnica fenomenalna, warto było zaufać lekarzowi 😇

Choco, widzę,że jeszcze Cię tu nie było, jak się czujesz? Ochłonęłaś po tej wiadomości? 🙁 dobrze,że poszłaś na tą wizytę, złudnie myślałabyś,że ostatnio był pik 🥺 tulę mocno!

Babova! Nie no, dzidzia rośnie jak ta lala, wszystkiego dobrego dla mamusi, wpadnij z aktualizacją 🥰🥰

Lipcowa, wszystkie 🤞🏼 na pokładzie zaciśnięte

Czytam wasze rady i muszę dorzucić homocysteinę przy kolejnym badaniu kw foliowego,żeby mieć szerszy obraz. Aktualnie 32dc i wypatruję 🐒

Namisa, jesteś niesamowita, masz ogromną wiedzę, na której wszystkie korzystamy,ale czytając to widzę,jaką masz z tego zajawkę, super 😊

Udanego dnia laski 🌸

EwelinaNowa 😊, Namisa, Lipcowa lubią tę wiadomość

👩🏼27 🧔🏻‍♂️30
    11 lat razem 👩🏼‍❤️‍👨🏻 + 🐶
    Starania o pierwszego 👶🏼

09.2022 cp w lewym jajowodzie 2x mtx

11.2022 HSG- drożne jajowody ✅
    Powrót do starań 💚

🗓️ długie cykle
    23.11🩸Progesteron 22,680ng/ml
    25.11 ⏸️ 🤞🏼🥹🍀
    28.11 beta 135,07 mIU/ml
    30.11 beta 360,25 mIU/ml
    06.12 usg pęcherzyk ciążowy
    20.12 dzidziutek z bijącym ❤️
    10.01 Rośnie 3.31 💪🏼
    31.01 Prenatalne-niskie ryzyka, girl?🌸
    01.03 It’s a girl 💕 200g 💪🏼 12.5
    22.03 397g zdrowego 👶🏼
    25.04 831g szkraba 🎀
    23.05 1653g 💪🏼
    21.06 2,5 kg Pyzuni 🍭
    14.07 3,1 kg Dzidzi 💖
    01.08 3,6 słodkiej Niuni
    13.08 Cześć Rozi! 👶🏼 3835g 57cm 💕
  • EwelinaNowa 😊 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Cześć...
    Długo się zbierałam żeby do was napisać, znikam z forum które przyniosło mi szczęście i zobaczyłam pierwsze dwie kreski w swoim życiu.
    Piszę ze szpitala, wzdęcia i biegunki przypisywane choremu jelitu okazały się objawami hiperstymulacji jajnika (już w ciąży...) na wcześniejszych usg nie było nic wydać w tym temacie.
    I gdyby nie krwawienie nie wiadomo jak by się to dla mnie skończyło, bo przecież chore jelito może boleć. Ostatecznie byłam operowana na cito i usunięto mi lewy jajnik i jajowód i ciążę która się nie rozwijała.

Mam nadzieję że tylko moja historia z tego wątku tak się skończy. Życzę wszystkim zdrówka i wytrwałości, może kiedyś jeszcze zajrzę na wątek staraniowy, narazie jest to dla mnie za dużo.
    Bardzo mi przykro 😓 dużo siły i spokoju Ci życzę. Jeżeli tylko będziesz chciała to zaglądaj do nas. Teraz odpoczywaj

👱‍♀️31l 👱‍♂️30l
    21.10.2016 Bartosz 👶

23.12.2022 Miłosz 👼 poronienie septyczne 7tc 💔 (brak wad genetycznych)

24.03.2023 ⏸️ 15/16dpo hcg 206,6 🥹
    29.03 hcg 3354,4 przyrost 205%
    03.04 5w3d pęcherzyk ciążowy 1,07cm x 0,31cm z zarodkiem 🌈
    26.05 prenatalne 13w5d 7,8cm dziewczynki 🌸 - ryzyka niskie 🥰
    18.07 połówkowe 21w2d 409g zdrowej księżniczki 💝
    12.09 III prenatalne 29w0d 1,4kg dziewczynki 🩷

11.11.2023 godz. 11:11 Lilianka 2800g 52cm 🥰 37tc

age.png
  • Paulina666 Autorytet

Wysłany: 25 października 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity tule😔

👱‍♀️-40
    5 lat starań
    Kariotyp✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2022, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    Cześć...

Longanimity, bardzo, bardzo mi przykro 😭 Teraz to na pewno będzie trudny czas. Ale minie ❤️ Teraz Twoje zdrowie jest najważniejsze. Jeszcze się doczekasz zdrowej, pięknej ciąży bez problemów. Dochodz na spokojnie do siebie i wracaj do nas.

‹‹ 354 355 356 357 358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ