X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ile czasu się staracie???
Odpowiedz

Ile czasu się staracie???

Oceń ten wątek:
  • Ilcia Debiutantka

Wysłany: 26 lutego 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy od długości cyklu, ja ma 30-31 dni.
    A OTO JAKIE MIAŁAM ZALECENIA:
    Badanie prolaktyny rano na czczo 3-5 dzień cyklu
    BADANIE PROGESTERONU 21-24 dniem cyklu
    W 5-9 dc brałam tabletki na zwiększenie jajeczkowania (chociaż moje było ok, mogło zwiększyć szanse)

Dodatkowo musiałam określać owulację czy jest na 100% i sprawdzać przy tym Grubość endometrium i liczbę pęcherzyków.

Pierwsza kontrola cyklu wyszła ok, tylko miałam trochę ciękie endometrium a w 2 drugiej okazało się że mam za wysoką prolaktynę. Lekarz kazał brać brać lek na obniżenie prolaktyny i w kolejnym cyklu byłam już w ciąży :-)
    Miałam wynik 29ng/ml (norma 4,79-23,3)

Jeżeli wszytsko z dotychczasowych badań wychodzi ok to spróbujcie. U nas 2,5 roku oczekiwania o okazało się że wystarczyło zrobić badanie za 30zł.
    Powodzenia :-)

• Ilcia Debiutantka

Wysłany: 26 lutego 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A byłyście w jakiejś klinice czy tylko zwykły ginekolog. Bardzo polecam Vitrolive w Szczecinie i konkretnie dr Ciepielę. Klinika jest prywatna ale ten lekarz leczy też w Policach i jak wyczerpie możliwości poprzez kontrolę itp. wysyła na inseminację na nfz więc można dużo zaoszczędzić ;-)

• Sarenka2015 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IIcia mówisz o badaniu prolaktyny?

Moja gwiazdka z nieba <3 :*
    img-2014062101101130.png
  • Sarenka2015 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się staramy 10 miesięcy i chyba czas na badanie właśnie tych hormonów.

img-2014062101101130.png
  • Zosiunia Nowa

Wysłany: 26 lutego 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarzekałam się, że nie będę pisała na forach, a teraz jest mi to potrzebne chyba w ramach terapii... Widzę, że nie jestem sama i że są problemy poważniejsze od moich, ale jakoś mnie to nie pociesza. My staramy się od roku i dwóch miesięcy. W tym już, już miało się udać to okazało się, że hormony mi zaszalały i dlatego podskoczyło HCG. Brak mi już sił...

Zosieńka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm... więc i ja udam się na to badanie prolaktyny w następnym cyklu...
    a z tą inseminacją na nfz to tylko lekarz z kliniki może wydać takie skierowanie? Np ginekolog nie może tak? Bo mój mi właśnie powiedział, że do maja mam jeszcze się starać w maju powtórzyć badania nasienia mojego partnera, które rewelacyjne nie są niestety... i w maju/czerwcu zrobi mi laparoskopię a jak się nie uda to inseminacja... ale chce najpierw na laparo mnie zapisać, żeby po 600 zł za inseminację nie płacić...

• ancymonek Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! My się staramy z przerwami od 3 miesięcy. Jak na razie nic z tego.

16udw1d3p0r3seft.png
    km5siei3z7aaxj05.png
    3i494z17ayamajm5.png
  • Marzena1991 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już Ponad rok i nadal nic z tego. Zrobiłam badanie prolaktyny i podwyższona;(

przegroda macicy :(

11.02.2017r. 1 IUI :( 15.03.3017r 2 IUI :( 14.04.2017r 3 iui :(
    1 ivf :10dpt bhcg 92,64, 12dpt bhcg

LENKA 28.10.2018r 3170 55 cm
    LIWIA 25.12.2020r 3640 59 cm
  • Marzena1991 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałaś już robione wszystkie badania?

przegroda macicy :(

11.02.2017r. 1 IUI :( 15.03.3017r 2 IUI :( 14.04.2017r 3 iui :(
    1 ivf :10dpt bhcg 92,64, 12dpt bhcg

LENKA 28.10.2018r 3170 55 cm
    LIWIA 25.12.2020r 3640 59 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hipisiątko wrote:
    my się staramy już prawie 4 lata i końca starań nie widać......

Oj wspieram cię.. u mnie w kwietniu minie dzień rezygnacji z gumek.. a świadomie to od czerwca.. i już tyle złych wyników w tak krótkim czasie!!! a na początku usłyszałam od gina że 6 miesięcy max i będzie ciąża..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 20:18

hipisiątko lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    hmmm... więc i ja udam się na to badanie prolaktyny w następnym cyklu...
    a z tą inseminacją na nfz to tylko lekarz z kliniki może wydać takie skierowanie? Np ginekolog nie może tak? Bo mój mi właśnie powiedział, że do maja mam jeszcze się starać w maju powtórzyć badania nasienia mojego partnera, które rewelacyjne nie są niestety... i w maju/czerwcu zrobi mi laparoskopię a jak się nie uda to inseminacja... ale chce najpierw na laparo mnie zapisać, żeby po 600 zł za inseminację nie płacić...
    zalezy. Jezeli chodzi o inseminacje na NFZ to po prostu musisz miec skierowanie od lekarza ktory ma kontrakt z NFZ, to za darmo, przed inseminacja wykonac badanie hsg, nasienia, laparoskopia nie jest konieczna, chyba ze masz przesłanki do endometriozy.

• fablous Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to już prawie 15 miesięcy...
    Ale jestem świeżo po laparoskopii podczas której udrożniono mi jajowody i czuję jakby nasze starania dopiero teraz nabrały sensu. Wcześniej nie mogło się udać i już wiemy dlaczego

3i49p07w0kmpd0v3.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fablous wrote:
    U nas to już prawie 15 miesięcy...
    Ale jestem świeżo po laparoskopii podczas której udrożniono mi jajowody i czuję jakby nasze starania dopiero teraz nabrały sensu. Wcześniej nie mogło się udać i już wiemy dlaczego
    Teraz napewno ci się uda ;-) moja koleżanka miała też niedrożne jajowody po hsg zaraz w pierwszym cyklu zaszła w ciążę ;-)

• mar Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie ostatnio lekarz zapytał ile już się staramy i to już jakoś ponad dwa lata będą.. ale on wtedy powiedział, że mam się zastanowić ile tak na poważnie się staramy (bez hormonów, bez operacji itd. chodzi o czyste normalne cykle) więc odjęłam te wszystkie miesiące kiedy brałam hormony Visanne (które blokują owulkę), odjęłam te wszystkie miesiące kiedy miałam 6cm torbiele na jajnikach, które na 99% również blokowały owulacje, odjęłam cykl z operacją, po operacji itd. odjęłam też teraźniejszy cykl z HSG (bo w końcu lekarz kazał się wstrzymać) iiiiiiiiii... wyszło mi 4 miesiące takich prawdziwych starań :D tylko 4 miesiące... chyba się do jakichs nowicjuszek początkujących staraczek zapiszę hyhy ^^ polecam sobie takie kalkulacje porobić - poprawiają humor :D

• lilijka91 Debiutantka

Wysłany: 28 lutego 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    He he :D Ja ostatnio też liczyłam i wyszło mi 27 miesięcy :( Dobił mnie ten wynik. Do te pory staralismy się o dzidziusia bez żadnych wspomagaczy ale byłam ostatnio u lekarza i okazało się, ze mam niedoczynność i pcos. Byłam w szoku bo robię badania dość często i nigdy nie było że mam pco czy chorą tarczycę. No ale cóż przeżyję jakoś. Doktorek kazał pić inofem dwa razy dziennie i łykać leki na tarczyce. Za dwa-trzy miesiące mam powtorzyc badania i zobaczymy co dalej.

lilijka91
  • Ilcia Debiutantka

Wysłany: 4 marca 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarenka2015 jak wyszła ci podwyższona prolaktyna to lekarz powinien przypisać ci leki na jej obniżenie. Pomimo że miałam podwyższoną owulację cykle miałam regularne i owulacja występowała, tylko przez to może nie dojść do zapłodnienia. Dlatego najlepiej chodzić do ginekologa który specjalizuje się w niepłodnościach. Tacy lekarze zawsze mają inne podejście i nie traktują nas jak zdesperowane wariatki ;-)

• Sarenka2015 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilcia, nie miałam jeszcze badań. Jutro mam. Powiedz mi które badanie odpowiada za prolaktynę? LH czy estradiol e2?

img-2014062101101130.png
  • milkami Debiutantka

Wysłany: 26 marca 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My staramy się już 30 miesięcy. Ostatnio @ się spóźniał ale testy negatywne. W poniedziałek idę do gina jeśli się nie pojawi. Choruję na PCO i możliwe, ze znowu coś mi się w hormonach pomieszało. Ostatnio piję inofem dwa razy dziennie i mam nadzieję, ze ureguluje on te moje cykle bo już nie mogę.

milkami
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ