IMIONA DLA DZIECI
-
WIADOMOŚĆ
-
karolina wrote:a ja mam faworyta patryk , ania, natalia, fajne jest też Roma ale pewnie tylko dla mnie nie dla M:P)
Moj M ma na imie wlasnie Patryk, bylo bardzo malo popularne w 1980... a synkowi wlasnie nadalismy na imie STANISLAW i drugie PATRYK po tatusiu Teraz meza zapytalam jakie imie dla dziewczynki i stwierdzil ze pierwsze imie damy normalne, miedzynarodowe a dopiero drugie bardziej fantazyjne zydowskie : wybral dla dziewczynki JUDYTA ( albo Judith po ang czy zyd) a na drugie Sarah albo Esthera. Pozyjemy i zobaczymy...a zauwazylam jeszcze, ze wielu ludzi w tym moja siostra nadala malej imie NADIA, bARDZO LADNE, podoba mi sie, ale malo osob wie, ze NADIA to zdrobnienie- dziecko powinno sie nazywac NADJEZDA, przez z z kropka...zreszta po polsku NADZIEJA czy HOPE tez pieknie brzmi...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kaarolaa wrote:ja wybrałam Anastazja (Nastka), Berenika (Nika) a dla chłopca Seweryn (Sewuś) Eryk nie ma zdrobnienia. zawsze chciałam Kornelie (Lenka), ale mojemu sie to imie nie widzi za bardzo...
Kaarolaa fajne te imiona wymyśliłaś. Podobają mi się. Mimo to, szukam imion bez zdrobnień raczej i nie jest to łatwe.Miriam, kaarolaa lubią tę wiadomość
Mama najcudowniejszych skarbów -
nick nieaktualnyMnie również podoba się Kornelia... znam i Korę i Nelkę a obie to Kornelie właśnie...a co powiecie na Eliza, Luiza lub Łucja
a co do chłopców to chyba Marcel albo Brunon... tylko jak wołać do małego chłopca jak imiona takie ... " szorstkie"weronika86, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
A ja Wam tylko tyle napiszę - nie skrzywdźcie dzieci imionami
Nieraz oryginalne imię bywa potem dla dziecka po prostu obiektem kpin ze strony rówieśników Przykładów nie będę podawać...ale...wyczytałam je powyżej baaardzo dużo...i dziękuje Bogu i mądrym Rodzicom że mam popularne imięMakak, felice gatto, Andzia33, kfeva, Marronek, chmurreczkaa, Fedra, Katarzyna87, mia6 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMatylda36 wrote:Kaarolaa fajne te imiona wymyśliłaś. Podobają mi się. Mimo to, szukam imion bez zdrobnień raczej i nie jest to łatwe.
Matylda36, weronika86, kaarolaa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymaximka84 wrote:
A ja Wam tylko tyle napiszę - nie skrzywdźcie dzieci imionami
Nieraz oryginalne imię bywa potem dla dziecka po prostu obiektem kpin ze strony rówieśników Przykładów nie będę podawać...ale...wyczytałam je powyżej baaardzo dużo...i dziękuje Bogu i mądrym Rodzicom że mam popularne imięWiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2013, 14:21
weronika86, kaarolaa, Beata, Fedra, gosiunia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMiriam wrote:Ja tam lubię swoje imię chociaż jest niespotykane w Polsce może w gimnazjum trochę dokuczali z powodu programu tv na TVN ale ja to obracakam w żart i tez sie śmialam no i minusem było to ze jak coś zbroilam to odrazu było wiadomo kto bo jak coś narozrabiala Ola czy Kasia na osiedlu to nie wiadomo która a jak Miriam to odrazu mama wiedziała i to fakt minus był ale jak ktoś wolał miriam to wiedziałam ze mnie lubię swoje imię za to właśnie ze jest oryginalne
widzisz, miałaś dobre podejście - olewałaś sprawe ale Ty akurat masz ładne imię ... ale co poniektóre tu wyżej .... masakra
wiadomo - każda nazwie jak chce ... to była tylko taka moja mała dygresjaMiriam lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
maximka84 zgodzę się z Tobą, ale jak znowu wybiorę Zosia czy Jaś, to pojawią się opinie, że oklepane i zbyt popularne.
Tutaj na forum jest dużo dziewczyn, które mieszkają za granicą i też mają mężów innej narodowości.
Ja nie chcę wybierać typowo polskiego imienia, bo większą część swojego życia spędziłam poza Polską, mój mąż jest obcokrajowcem i na pewno nie będziemy mieszkać w Polsce, a moje dziecko i tak w 1/4 tylko będzie miało polską krew.
Dlatego ja wybór imienia motywuję jak najbardziej prostym do wymówienia, zapisania i w miarę zrozumiałym w większości języków
Poza tym widzę, że czasy się zmieniają i zastanawiam się czy nadanie dziewczynce imienia Anastazja czy Kornelia to od razu krzywdzenie? Zobacz przykład Miriam, świetnie dziewczyna sobie poradziła i lubi swoje imię, miałam koleżankę Anię, która na 18 urodziny zmieniła sobie imię, bo nienawidziła swojego imienia, a dzieci to podchwyciły i okropnie jej dokuczały mimo normalnego imienia.
Kwestia gustu i charakteru dzieckaweronika86, kaarolaa, Fedra lubią tę wiadomość
Mama najcudowniejszych skarbów -
nick nieaktualny
-
maximka84 wrote:widzisz, miałaś dobre podejście - olewałaś sprawe ale Ty akurat masz ładne imię ... ale co poniektóre tu wyżej .... masakra
wiadomo - każda nazwie jak chce ... to była tylko taka moja mała dygresjaMatylda36, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny