X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
Odpowiedz

Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak

Oceń ten wątek:
  • IssaMelissa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Z tym odwlekaniem decyzji o dziecku to chodzi mi o to, że głupio by było mi jakoś tak od razu "zaciążyć" po takiej zmianie, zaraz np. 3 mce po podpisaniu umowy, zwłaszcza, jak oni tyle zrobią nam na rękę :/ Z drugiej strony mogę odłożyć starania np. o rok a też nie jest powiedziane, że potem od razu się uda :/ Siłą rzeczy jakoś myślę o tym, ale nie wiem jak to pogodzić. Nie chcę też jakoś specjalnie się zabezpieczać, zastanawiałam się, czy po prostu nie odstawić leków do stymulacji owulacji tj. clo i po prostu się nie zabezpieczać i co będzie to będzie. Nie starać się jakoś szczególnie, ale jak samo wyjdzie to wyjdzie... A gdyby tak wyszło, to też nie chcę od razu iść na L4 czy coś takiego, więc chyba to normalne, że w takim wieku może się tak zdarzyć.
    Frida nie jednej się w podobnej sytuacji wpadka trafiła, więc nie rezygnuj ze starań, a potem po prost zrób maślane oczy i udawaj że nie planowałaś. Jeśli to możliwe to po prostu pracuj tak długo jak się da. Powiem ci, że jeśli już teraz masz problem i musisz się lekami wspomagać, to nikt noe powiedział że w nowej pracy od razu się uda. Bierz tę pracę i pozostań przy staraniach. Jeśli zrobisz przerwę i jak już się zdecydujesz znów starać, a nie będzie długo wychodzić to wyrzuty sumienia będą cię dręczyć i to bardzo boleśnie.

czekamynadzidzie lubi tę wiadomość

01.2019 udało się
    02.2019 serduszko bije jak dzwon♥️
    05.2019 będzie córeczka
    09.10.2019 Ola-nasz mały cud jest już z nami
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssaMelissa wrote:
    Frida nie jednej się w podobnej sytuacji wpadka trafiła, więc nie rezygnuj ze starań, a potem po prost zrób maślane oczy i udawaj że nie planowałaś. Jeśli to możliwe to po prostu pracuj tak długo jak się da. Powiem ci, że jeśli już teraz masz problem i musisz się lekami wspomagać, to nikt noe powiedział że w nowej pracy od razu się uda. Bierz tę pracę i pozostań przy staraniach. Jeśli zrobisz przerwę i jak już się zdecydujesz znów starać, a nie będzie długo wychodzić to wyrzuty sumienia będą cię dręczyć i to bardzo boleśnie.
    Może chociaż na pierwsze miesiące zluzuję i zobaczę, jak tam się wszystko ułoży. A wiadomo, że jak się zdarzy wpadka, to też nie będę nikogo przepraszać. No i właśnie, jeśli starania jeszcze będą trwały np. kilka lat to będę tylko żałowała, że nie zaryzykowałam podjęcia tej pracy i bałam się wziąć jakąś sensowną, bo a nuż "zaciążę". Wiem że to takie głupie myślenie.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Multiwitamina Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 12:21

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • IssaMelissa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Może chociaż na pierwsze miesiące zluzuję i zobaczę, jak tam się wszystko ułoży. A wiadomo, że jak się zdarzy wpadka, to też nie będę nikogo przepraszać. No i właśnie, jeśli starania jeszcze będą trwały np. kilka lat to będę tylko żałowała, że nie zaryzykowałam podjęcia tej pracy i bałam się wziąć jakąś sensowną, bo a nuż "zaciążę". Wiem że to takie głupie myślenie.
    Rozumiem cie w 100% bo ja po trosze jestem teraz w takiej sytuacji. Boję się zmian bo może ciąża. Weź tę pracę, zrób krociutką przerwę na jakieś 2-3 miesiące i staraj się po prostu dalej. Jesteś młoda i zamężna, więc jeśli firma złożyła i tobie propozycję, to na pewno liczyli się z ewentualną ciążą. A poza tym jak już wam się uda zaciążyć to z lepszą pensją męża, bedzie wam po prostu łatwiej.

Frida91 lubi tę wiadomość

01.2019 udało się
    05.2019 będzie córeczka
  • IssaMelissa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende86 wrote:
    1000zł? Ja tyle to na ślub nie daję :-D Chrzest chyba mimo wszystko mniej kosztowny bo to nie wesele. Wydaje mi się to dużo. Ogólnie to nawet zabroniłabym dawać mojemu dziecku takich prezentów bo to jest trochę kłopotliwe. Potem wiadomo, że nie masz jak się zrewanżować. U mnie w rodzinie ogólnie nie ma takich akcji raczej. Jesteśmy wierzący i u nas te imprezy mają trochę bardziej tradycyjny wymiar. Za to wśród znajomych to zazwyczaj im więksi ateiści tym większa szopka z takich okazji. Mój mąż pyta czemu mam dać więcej niż na wesele. Już sama nie wiem.
    Lavende to może 200 złotych i jakiś łańcuszek

01.2019 udało się
    05.2019 będzie córeczka
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelisia wrote:
    A moze zamiast infolika albo ovarina zacząć łykać kwas foliowy?
    a to starasz się o dziecko i nie bierzesz???????????!!!!!!!!!

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende86 wrote:
    1000zł? Ja tyle to na ślub nie daję :-D Chrzest chyba mimo wszystko mniej kosztowny bo to nie wesele. Wydaje mi się to dużo. Ogólnie to nawet zabroniłabym dawać mojemu dziecku takich prezentów bo to jest trochę kłopotliwe. Potem wiadomo, że nie masz jak się zrewanżować. U mnie w rodzinie ogólnie nie ma takich akcji raczej. Jesteśmy wierzący i u nas te imprezy mają trochę bardziej tradycyjny wymiar. Za to wśród znajomych to zazwyczaj im więksi ateiści tym większa szopka z takich okazji. Mój mąż pyta czemu mam dać więcej niż na wesele. Już sama nie wiem.
    no ja na ślub tez nie daję tyle, ale ja byłam chrzestną na komunii, i każdy mówił, że tyle trzeba dać :| a i tak blado wypadłam przy tym co kupić chrzestny...

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssaMelissa dzięki. Tak też właśnie mi się wydaje, że chyba liczą się z tym, że może się tak zdarzyć. Tak to jest właśnie, tyle czasu szukałam pracy a tu nagle z dnia na dzień taka sytuacja i trzeba podjąć szybko taką decyzję ;)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    a to starasz się o dziecko i nie bierzesz???????????!!!!!!!!!

No nie biore nic takiego, dzisiaj gin powiedziała ze jesli chce to mogę coś takiego sobie łykać ale nie jest wstanie powiedzieć czy to cos daje :)

• IssaMelissa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    IssaMelissa dzięki. Tak też właśnie mi się wydaje, że chyba liczą się z tym, że może się tak zdarzyć. Tak to jest właśnie, tyle czasu szukałam pracy a tu nagle z dnia na dzień taka sytuacja i trzeba podjąć szybko taką decyzję ;)
    Frida jak to mówią "kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana". Czasami idzie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Trzeba tylko wiedzieć jak. Jeśli to oni ciebie chcą to jesteś na dobrej pozycji.

Frida91, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

01.2019 udało się
    05.2019 będzie córeczka

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 12:21

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Boze widzisz i nie grzmisz :)
    Moja kuzynka sobie nie łykała i urodziła syna z rozszczepem kręgosłupa, bo ginekolog dał jej wolna rękę więc stwierdziła, że nie będzie nic brać. Ale co kto woli. Nikt za nas życia nie przeżyje.

No z tego co wiem to nie kazda kobieta bierze cokolwiek jesli sie stara. Mówisz ze urodzila, a ja w ciąży nie jestem. Wiec nie chce się tez czyms na darmo faszerować. Nie toleruje też wszystkich leków więc jest mi ciężko cokolwiek dobrać abym sie z tym dobrze czuła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z kobietami z tzw wpadka? Raczej żadna do ciąży sie nie szykowała a jednak dzieci rodza sie zdrowe :)

Krystyna123 lubi tę wiadomość

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 12:22

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jasne, gdybym była juz w tej ciazy to wiadomo że brałabym wszystko co potrzebne. Ale z calego mojego otoczenia, zadna z kolezanek nie brala nic i wszystko z nimi wporzadku. Nie jestem zwolennikiem brania czegolowiek no chyba że trzeba to tak. Tez za dużo nie mozna czegoś brac po pozniej tez zle to sie moze różnie skończyć. Wydaje mi sie że każda z nas robi to co uwaza za stosowne, jedna łyka wszystko po kolei co sie da, natomiast są tez takie osoby ktore nic nie biora a jednak wszystko sie super udaje. A co z partnerami? Im tez sie zaleca branie kwasu a jednak w praktyce bierze moze 1/10 :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spojrzcie na nasze matki, ciotki, babcie każda z nich urodzila kilkoro dzieci, niekotre nawet więcej:) Kiedys nie bylo zadnych specyfików i dzieci rodzily sie zdrowe, wiec czemu teraz ma byc inaczej? Wiadomo apteki tez musza zarabiac :D

Krystyna123 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mialam okazji. Ale nie zakladajmy z gory ze to akurat przez to ze zadna z nich nie stosowała nic przed ciaza.. Według mnie to ze nie chce na siłę czegoś brac bo uważam cos za nie potrzbne to nie jest raczej zaniedbanie. Pamiętajcie ze nadmiar leków też robi swoje i trzeba o tym pamiętać by nie przecholowac bo moze byc roznie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2018, 20:55

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2019, 12:22

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Multiwitamina wrote:
    e to musisz, kwas foliowy to podstawa. magnez ,witamina d3 ( z k2 jest przyswajalna) , wapno jak masz słabe.

ustawiłam ten suwaczek z innej strony, zobaczymy czy się zmieni jutro.

A mi sie dzis zaktualizowal jednak tylko trochę pozniej.

Multiwitamina lubi tę wiadomość

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelisia wrote:
    No z tego co wiem to nie kazda kobieta bierze cokolwiek jesli sie stara. Mówisz ze urodzila, a ja w ciąży nie jestem. Wiec nie chce się tez czyms na darmo faszerować. Nie toleruje też wszystkich leków więc jest mi ciężko cokolwiek dobrać abym sie z tym dobrze czuła.
    To nie jest faszerowanie na darmo. Kazda kobieta starajaca sie o dziecko powinna lykac kwas foliowy.

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
‹‹ 268 269 270 271 272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ