Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
-
WIADOMOŚĆ
-
Lavende86 wrote:Dziewczyny ja już od kilku ładnich dni męczę się z PMSem, a @ dopiero za 4 dni Czytałam i czytałam skąd może się brać tak długi pms i jedni mówią, że nie wiadomo, a inni że od zaburzeń równowagi pomiędzy estrogenem i progesteronem. Dziś dostałam wyniki progesteronu z 8 dnia po owu i wyszedł 20,3. Jeśli mam taki wynik to czy możliwe jest że mam problemy z progesteronem?Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Lavende86 wrote:Dziewczyny ja już od kilku ładnich dni męczę się z PMSem, a @ dopiero za 4 dni Czytałam i czytałam skąd może się brać tak długi pms i jedni mówią, że nie wiadomo, a inni że od zaburzeń równowagi pomiędzy estrogenem i progesteronem. Dziś dostałam wyniki progesteronu z 8 dnia po owu i wyszedł 20,3. Jeśli mam taki wynik to czy możliwe jest że mam problemy z progesteronem?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 14:05
Adry, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Isaura81 wrote:Ja miałam progesteron ponad 20 w 7 dpo, ale za szybko spadał i zdiagnozowali mi niedomogę lutealna. Luteina ani duphaston nie dały rady, plamieni przed @, PMS okropny, .... Zioła ojca sroki pomogły w połączeniu z niepokalankiem.Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Isaura81 wrote:Ja miałam progesteron ponad 20 w 7 dpo, ale za szybko spadał i zdiagnozowali mi niedomogę lutealna. Luteina ani duphaston nie dały rady, plamieni przed @, PMS okropny, .... Zioła ojca sroki pomogły w połączeniu z niepokalankiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 14:55
-
Adry wrote:A w jaki sposób można to zdiagnozować? Trzeba powtarzać badanie codziennie co dwa dni? I obserwować co się dzieje? Tak z ciekawości pytam
Lavende może to jakiś trop który warto sprawdzić? Ja w sumie zaszłam biorąc niepokalanka właśnie mimo, że progesteron wydawał mi się ok. Ale nigdy nie sprawdzałam co się z nim dzieje później.
Isaura, a miałaś może plamienia na 2-3 dni przed @?
Z cyklu na cykl coraz gorzej. Doszło że zaczynały się 6 dni przed @.
Progesteron coraz słabiej rósł, i w pierwszych miesiącach te wartości były pow. 20, a kolejne to tylko 11 w 7dpo.
Badałam 6, 8, 10 dnia po ovu bo 10 już plamilam. Spadki były spore. Pomijając wahania to progesteron nie usuwa się z organizmu tak nagle.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Lavende86 wrote:No właśnie o to się boję bo w tym cyklu tempka jakoś powoli rosła, a teraz już kilka dni mi spada. Ja mam faze lutealną 14 dni i nie mam plamień. Czy to możliwe, że ta niedomoga jesdnak jest? Niepokalanek biorę.
Teraz zaczynam za 2 dni nowy cykl, taki już bez ziół ojca sroki tylko na niepokalanku.
Skontroluje cały cykl hormony żeby mieć pogląd i porównanie do poprzednich cykli.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Isaura81 wrote:Niepokalanek może podtrzymywać ten progesteron. Taka jego rola. U mnie był cykl że temperatura spadała ostatniego dnia @ dopiero. Więc na prawdę cuda miałam porobione.
Teraz zaczynam za 2 dni nowy cykl, taki już bez ziół ojca sroki tylko na niepokalanku.
Skontroluje cały cykl hormony żeby mieć pogląd i porównanie do poprzednich cykli. -
To Isaura musiałaby się wypowiedzieć jak szybko jej spadał poziom. Szukałam w necie informacji ile powinien wynosić w 11 dpo ale niestety nie znalazłam. Ale wyczytałam ze brak plamien niekoniecznie wyklucza niedomoga.
"Za niewydolnością ciałka żółtego, oprócz niemożności zajścia w ciążę lub powtarzających się poronień, mogą również przemawiać:
plamienia z dróg rodnych przed spodziewaną miesiączką,
zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS),
mastopatia,
wydłużenie lub skrócenie cyklu miesiączkowego.
Do diagnostyki niewydolności ciałka żółtego oznacza się we krwi stężenia:
progesteronu (trzykrotnie w drugiej fazie cyklu miesiączkowego – suma wartości stężeń powinna wynieść powyżej 40 µmol/ml lub pojedynczy wynik nie może być niższy niż 5 ng/ml),"Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 17:34
-
O matko, to teraz mam badać 3 razy? Masakra. To dlaczego lekarze zalecają badać tylko raz, 7dpo. Czytałam, że pierwszym objawem jest skrócona FL. Ja mam zawsze 14 dni. Muszę pogadać z moją dr. Tylko muszę w przyszłym miesiącu zrobić wszysykie hormony.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 17:39
-
Lavende86 wrote:O matko, to teraz mam badać 3 razy? Masakra. To dlaczego lekarze zalecają badać tylko raz, 7dpo. Czytałam, że pierwszym objawem jest skrócona FL. Ja mam zawsze 14 dni. Muszę pogadać z moją dr. Tylko muszę w przyszłym miesiącu zrobić wszysykie hormony.
Kurcze rozumiem Cię doskonale, bo też nie mogę zajść w ciążę i nie wiadomo dlaczego, ale wszystkie wyniki mam ok i nie zamierzam się doszukiwać, ze tu ciut za mało bo blisko granicy dolnej, tu ciut za dużo bo blisko górnej - w ten sposób to oszaleć idzie, serio. A byłaś na hsg? jak drożność jajowodów? Moze tutaj warto sprawdzić, skoro się już tyle staracie i nic? Cieżko mi coś Ci doradzić, bo sama jestem na podobnym etapie i też trochę tkwię w martwym punkcie a robiłaś wymazy na czystość pochwy? Może jakas chlamydia albo zwykła infekcja po prostu? Może tutaj warto sprawdzić?hipisiątko lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Tylko że to drugi cykl po pozbyciu się polipa i lekarka każe czekać cierpliwie
Wiem, że może szukam na siłę. Właśnie czytałam po ang. artykuł, że to całe mierzenie to też nie jest takie pewne bo niektóre kobiety przy idealnych wykresach mają problemy a inne mimo np. braku skoku temperatury mają owi i zachodzą. No i ponoć tylko 11% kobiet ma skok tempki zaraz po owu. Zwykle może wzrastać nawet 2 lub 3 dni później. Także nie wiem ile jest sensu w tych wykresach...czekamynadzidzie, hipisiątko, Paula83 lubią tę wiadomość
-
Lavende86 wrote:O matko, to teraz mam badać 3 razy? Masakra. To dlaczego lekarze zalecają badać tylko raz, 7dpo. Czytałam, że pierwszym objawem jest skrócona FL. Ja mam zawsze 14 dni. Muszę pogadać z moją dr. Tylko muszę w przyszłym miesiącu zrobić wszysykie hormony.
Proga badamy 6, 8, 10 dni po ovulacji.
I ten 3 wyniki muszą przekroczyć poziom 40.
Nie wiem dlaczego lekarze nie zlecają. Mi moją zleciła. Tzn tylko 1 badanie było refundowane, bo NFZ nie płaci za 3 takie same badania w cyklu.
Jak byś miała pytania to zapraszam na priv.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 20:17
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Reszte badań mam zrobić w 7dc. Prolaktynę badałam dwa razy i była w normie. Tsh miała też 2 razy i było około 1 więc niby idealne. Cukier zawsze miałam ok. Ostatnio nie badałam. Na drożność daję sobie jeszcze czas. Po prostu ten wykres wydawał mi się dziwny, ale nie wiem już teraz czy jedt sens coś z niego wyczytywać.
-
hipisiątko wrote:Mimo, że koleżanka nie ma plamień i innych niepokojących objawówna siłę jej wmawiasz niedomogę lutealna.
U mnie plamienia miały zupełnie inne podłoże niż niedomoga. A progesteron zawsze miałam niski a plamień z tego powodu nie miałam. ( plamienia mimo końskich dawek progesteronu nie znikły)
A już leczenie ziółkami to jest hit. To że tobie pomogły to nie oznacza, że dla innej też będą dobre.
Zioła to nie cukierki, mogą wywołać skutki uboczne z których trzeba będzie się leczyć miesiącami.hipisiątko lubi tę wiadomość
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3