Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć kobietki czy mogę do Was dołączyć? Napiszę krótko o sobie, od dwóch lat z przerwami staramy się z mężem o pierwsze dzieciątko, mąża wyniki nasienia w normie, ja hormony niby też oprócz lekkiego niedoboru progesteronu. Leczę się na tarczyce z powodu podwyższonego tsh choć kiedyś lekarka stwierdziła hashimoto co podważył kolejny lekarz. Na obrazie usg mój prawy jajnik wygląda na policystyczny przez co mam długie cykle. Obecna lekarka zleciła mi "kurację" pigułkami antykoncepcyjnymi, tzn.mam je brać przez trzy cykle żeby jajniki odpoczęły bo prawdopodobnie miewam puste pęcherzyki i po odstawieniu anty podobno łatwiej zajść w ciąże. Czy slyszałyście kiedyś o takim sposobie? Podjęłam się tej kuracji bo już przez różne sposoby przeszłam i nie poskutkowały, brałam ovarin, castagnus, piłam zioła o. Sroki i nic... obecnie biorę eutyrox na tarczyce, acard, metforminę i harmonet. Ufff ale się napisałam
Pozdrawiam!Ok. 2 lata starań o pierwsze dziecko
Niedoczynność tarczycy
PCO
08.12.2018 pozytywny test ciążowy -nasz mały-wielki CUD❤ -
Lavende86 wrote:Tylko że to drugi cykl po pozbyciu się polipa i lekarka każe czekać cierpliwie
Wiem, że może szukam na siłę. Właśnie czytałam po ang. artykuł, że to całe mierzenie to też nie jest takie pewne bo niektóre kobiety przy idealnych wykresach mają problemy a inne mimo np. braku skoku temperatury mają owi i zachodzą. No i ponoć tylko 11% kobiet ma skok tempki zaraz po owu. Zwykle może wzrastać nawet 2 lub 3 dni później. Także nie wiem ile jest sensu w tych wykresach...hipisiątko, Lavende86 lubią tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Witaj słyszałam że niektórzy zalecają tabletki anty ale dziewczyny długo siedzące w pcos nie polecają takich sposobów. Wg nich dieta bardzo dużo zmienia, reguluje cykle.
@ dostajesz sama czy wywołuje? Miałaś robiony monitoring? Stymulacje ?
Tsh długo zbijasz? Jaka ma teraz wartość? Fakt czy masz Hashi czy nie raczej nic w tym temacie nie zmienia bo na to leków innych leków oprócz euthyrox nie ma.
a metformine bierzesz bo masz IO? -
Lavende a może Ty sie za bardzo stresujesz? Porób te badania tych hormonów i zobacz co wyjdzie. Na spokojnie Kochana :*
podobno im mniej się myśli tym lepiej (chociaż ja przyznam szczerze, że też mam fazę myślenia pt jakie by tu jeszcze badania zrobić). Ja podchodzę teraz do ostatnich badań: wymazy na syfy (chlamydia, ureaplazma i mycoplazma) oraz ostatnie badanie jakie chcę wykonać to badanie na wrogość śluzu (PCT). I koniec. więcej nie mam pomysłów. Wszystko inne jest dobrze i w normie. Reszta należy do kliniki, bo co mogłam to zrobiłam.hipisiątko, Lavende86, Paula83 lubią tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Bellisima wrote:Cześć kobietki czy mogę do Was dołączyć? Napiszę krótko o sobie, od dwóch lat z przerwami staramy się z mężem o pierwsze dzieciątko, mąża wyniki nasienia w normie, ja hormony niby też oprócz lekkiego niedoboru progesteronu. Leczę się na tarczyce z powodu podwyższonego tsh choć kiedyś lekarka stwierdziła hashimoto co podważył kolejny lekarz. Na obrazie usg mój prawy jajnik wygląda na policystyczny przez co mam długie cykle. Obecna lekarka zleciła mi "kurację" pigułkami antykoncepcyjnymi, tzn.mam je brać przez trzy cykle żeby jajniki odpoczęły bo prawdopodobnie miewam puste pęcherzyki i po odstawieniu anty podobno łatwiej zajść w ciąże. Czy slyszałyście kiedyś o takim sposobie? Podjęłam się tej kuracji bo już przez różne sposoby przeszłam i nie poskutkowały, brałam ovarin, castagnus, piłam zioła o. Sroki i nic... obecnie biorę eutyrox na tarczyce, acard, metforminę i harmonet. Ufff ale się napisałam
Pozdrawiam! -
Bellisima wrote:Cześć kobietki czy mogę do Was dołączyć? Napiszę krótko o sobie, od dwóch lat z przerwami staramy się z mężem o pierwsze dzieciątko, mąża wyniki nasienia w normie, ja hormony niby też oprócz lekkiego niedoboru progesteronu. Leczę się na tarczyce z powodu podwyższonego tsh choć kiedyś lekarka stwierdziła hashimoto co podważył kolejny lekarz. Na obrazie usg mój prawy jajnik wygląda na policystyczny przez co mam długie cykle. Obecna lekarka zleciła mi "kurację" pigułkami antykoncepcyjnymi, tzn.mam je brać przez trzy cykle żeby jajniki odpoczęły bo prawdopodobnie miewam puste pęcherzyki i po odstawieniu anty podobno łatwiej zajść w ciąże. Czy slyszałyście kiedyś o takim sposobie? Podjęłam się tej kuracji bo już przez różne sposoby przeszłam i nie poskutkowały, brałam ovarin, castagnus, piłam zioła o. Sroki i nic... obecnie biorę eutyrox na tarczyce, acard, metforminę i harmonet. Ufff ale się napisałam
Pozdrawiam!Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Diagnoza hashimoto obalona przez obecnego lekarza 1,5 roku temu miałam tsh 6,4, po 3 miesiącach spadło na 4,5, potem po kolejnych kilku miesiącach na 1,95 ale po zimie znowu skoczyło na 2,95 dlatego podniesiono mi dawkę. Nie mam jako tako IO ale przy problemach z tarczycą ginekolorzka zapisała mi metformine ze względu na to że dosyć mocno przybrałam na wadze. Okresy dostawałam sama ale cykle czasem nawet po 60 dni, miałam trzy cykle z luteiną ale zupełnie mi nie podeszła, dostawałam okresu podczas jej brania więc lekarka mi ją odstawiłaOk. 2 lata starań o pierwsze dziecko
Niedoczynność tarczycy
PCO
hipisiątko wrote:Na hashi są dwa leki: euthyrox i letrox. Jeden z nich nie zawiera laktozy.
hipisiątko, czekamynadzidzie, Paula83 lubią tę wiadomość
-
Masz rację, ewentualnie dodatkowa dieta przy hashimoto. Aczkolwiek z hashimoto trudniej podobno zajść w ciąże niż ze zwykłą niedoczynnościąOk. 2 lata starań o pierwsze dziecko
Niedoczynność tarczycy
PCO
Dieta w ogóle jest polecana dla kobiet starających się. Dla tych co mają pcos, Hashi lub problem z zajściem warto zmienić nawyki, chociaż częściowo.
Też słyszałam opinie, że trudniej z Hashi ale nigdy nie doczytałam dlaczego. A moja endo nie widziała w tym problemu -
Hipi - dzięki za słowa otuchy.
Czekamynadzidzie - ze stresem to może być prawda. Ogólnie do owu jestem na luzie a potem zaczynam trochę świrować, ale to też nie zawsze. Staram się wyluzować, ale wiadomo jak to z tym jest. Łatwo mówić. Dziś wieczorem wypiłam trochę piwka bo na ciążę nie ma szans także mogę sobie pozwolić. Poczekam na te hormony i zobaczymy. Ale faktycznie w cyklach z mniejszą ilością doła miałam lepsze wykresy.hipisiątko, czekamynadzidzie, Paula83 lubią tę wiadomość
-
Taa łatwo się mówi. Miałam wiele miesięcy gdzie "wyluzowałam", olałam, byłam na wakacjach i co? I lipa No ale wiadomo, że stres nie pomaga. Ale jak ktoś się długo stara, a mu zależy to jak ma wyluzować ja się pytam. Każda @ to kolejne negatywne emocje.
hipisiątko, Paula83, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość
-
To jest błędne koło - po owulacji stres, że znowu się nie uda i zarazem poczucie winy, że może przez stres się nie udało i tak w kółko. Ja sobie chwalę mimo wszystko wykresy bo przynajmniej nie robię sobie niepotrzebnej nadzieji przed @. No i wiem co do dnia kiedy będzie @. Narazie sprawdza mi się za każdym razem.
-
Multiwitamina gratuluję dzidziusia!
Na usg widać, że mije jajniki są dosyć mocno powiększone i czasem się zdarza że oba na raz. Zdecydowałam się na anty po długim rozmyślaniu, bo stwierdziłam, że trzy miesiące to nie jest długi okres i mam nadzieję, że nie namiesza. Negocjowałam z lekarką żeby skrócić mi do dwóch misięcy ale powiedziała że to może być zbyt krótko. Chce z nią porozmawiać żeby od razu przy stymulacji clo podała mi zastrzyk na pęknięcie.
W którym już jesteś tygodniu, długo się starałaś?Ok. 2 lata starań o pierwsze dziecko
Niedoczynność tarczycy
PCO
08.12.2018 pozytywny test ciążowy -nasz mały-wielki CUD❤