Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja właśnie wsuwam kanapki, mój tasiemiec zglodnial o tej porze
Czekamynadzidzie oj to ostatnio trzyma się Ciebie ten kiepski nastrój. Ten styczeń to depresyjny miesiąc. Zobaczysz niedługo na pewno będzie lepiejCo ostatnio poprawiło Ci humor?
Ag1988 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFrida91 wrote:Ja właśnie wsuwam kanapki, mój tasiemiec zglodnial o tej porze
Czekamynadzidzie oj to ostatnio trzyma się Ciebie ten kiepski nastrój. Ten styczeń to depresyjny miesiąc. Zobaczysz niedługo na pewno będzie lepiejCo ostatnio poprawiło Ci humor?
Smacznegona zdrówko dla Was
Frida91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Frida91 wrote:Ja właśnie wsuwam kanapki, mój tasiemiec zglodnial o tej porze
ostatnio czekolada
ale ileż to można jeść! Doopa urośnie i też się w spodnie nie zmieszcze!
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
ja chyba jestem jakaś inną - nie lubię bezy
Krystyna123, malutka_mycha lubią tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
nick nieaktualny
-
Nefre a Ty musisz gluten odstawić całkowicie czy pewne minimalne ilości są dozwolone? Są teraz produkty bez glutenu, więc ta dieta nie jest aż tak trudna jak była kiedyś ale wymaga to dużych nakładów pracy i niestety sporo kosztuje. Wszystko co jest bez glutenu jest też dwa razy droższe
ale nie jest to niemożliwe
ja byłam na takiej diecie, gdzie mogłam sobie pozwolić właśnie na te małe ilości, które są w wedlinach np. Musiałam tylko odstawić wszystko zbożowe.
Krystyna123 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja chleb piekłam
nie wiem jakie masz sklepy w okolicy ale w Auchan jest spory wybór produktów bez glutenu, tylko problem z tymi produktami jest taki że bardzo często mają one duża zawartość cukru, nie wiem z czego to wynika. U mnie albo była dieta o niskim Ig albo bezglutenowa, nie umiałam tego pogodzić ale też bardzo długo się nie starałam. W sklepach są chleby pakowane prozniowo ale szybko tracą jakąkolwiek świeżość. Ogólnie nie polecam tych kupnych, zastanowilabym się faktycznie nad pieczeniem. To nie jest trudnemożesz sobie dawkowac ile na raz upieczesz żeby wszystko mieć świeże, a nie po tygodniu dojadac resztki które Ci w gardle stają. Są Płatki ryzowe bez glutenu, makaron bez problemu znajdziesz dobry.
Najgorzej wg mnie jest z tymi produktami, w których nie spodziewasz się tego glutenu np wędliny. Więc teraz albo wcześniej musisz sobie sprawdzić w domu etykiety i jedziesz z listą konkretnych produktów albo zarezerwować sobie więcej czasu w sklepie. Początki będą kłopotliwe, ale w sumie oprócz tego kupnego chleba to wspominam ta dietę dobrze. Świetnie się na niej czułam. A może w Twojej piekarni będzie jakiś dobry bezglutenowe i nawet ten problem Ci odejdzieKrystyna123 lubi tę wiadomość
-
Multi bo kiedyś w młynie te pszenicę zmielili ale tak, że zostawaly większe kawałki które miały zbawienny wpływ na jelita. Oczyszczaly że z logów, toksyn. A teraz jest to mielone na drobniutki proszek który w niczym nie pomaga i jeszcze rozleniwia jelita. Oczywiście chemia też ma tutaj bardzo duże znaczenie. Ale w sumie chodzi o to sposób obróbki tego ziarna.
Nefre_ ms, Krystyna123 lubią tę wiadomość
-
U mnie np nietolerancji na gluten sama wykrylam eliminując go i sprawdzając efekt. Ale celiaklia (zanik kosmkow jelitowych i całkowita nietolerancja glutenu) jest możliwa do sprawdzenia badaniami, których już nie można podważyć. I nikt nie powiedział że kiedyś tej nietolerancji nie było. Po prostu nie było sposób żeby to zbadać. A może celiaklia wytworzyła się jako jednostka chorobowa dopiero niedawno. Ale tego nie sprawdzisz z przodka i z przed 1000 lat.
A to też nie jest tak że każdy ta nietolerancje ma. To jak z mlekiem-jak nie zjesz tego glutenu to nie zabraknie Ci żadnych składników odżywczych. Ale jak zjesz to organizm może go nie tolerować. Więc raczej szkodzi niż pomaga.Nefre_ ms lubi tę wiadomość
-
Nefre nie mam tego przepisu, przykro mi. Ja ta dietę już chyba dwa lata temu stosowałam, przepis bralam z internetu. Ale wiem że nie każdy jest dobry. Są takie że sama musisz wymieszać mąka gryczana, kukurydziana, ryżowa a w sklepach są też takie specjalne mieszanki gdzie te proporcje są już odpowiednio zachowane. I w internecie są też przepisy na chleb z tych mieszanek.
U mnie to była metoda prób i błędów. Przy chlebie, bulkach, makaronie. Jak coś Ci wychodzi za mało zwarte i się rozlatuje to albo jest za dużo mąki kukurydziane albo za dużo nasion ( w pieczywie). Więc takie wypieki gdzie jest sporo tej kukurydziane to od razu odradzam, nigdy mi nie wyszły. A jak zaczęłam robić z tych mieszanek to za drugim razem może już wyszło. A to były moje pierwsze chleb ever więc chyba nie jest to bardzo trudne. -
To teraz tylko liczyć na to że będziesz mogła jeść nabiał bo tutaj już tak optymistyczna nie będę. Nie wyobrażam sobie tego unikać, moja dieta też w dużej mierze się na tym opiera. A tu chodzi tylko o nietolerancje laktozy? Teraz na szczęście te diety są łatwiejsze do ogarnięcia, są te półki że zdrowa żywnością. Ser, mleko bez laktozy znajdziesz, gorzej z jajkami.
-
Nefre_ ms wrote:Chodzi nie tylko nie nietolerancje laktozy, ale nabiał należy do mocno fermentowalnych produktów w jelitach, co wynika z niekorzystnego udziału ilości cukrów, tłuszczy i białka w jednym produkcie..
W ogóle to co ja narazie uprawiam to jest nic
Na forum laski stosują diete FODMAP, protokół jodowy, terapie sokami, jedza rzeczy surowe i ugotowane tylko w temp. do 43 st c.:> tzw RAw fod
Gluten , nabiał i czerwone mięso to są produkty o których nawet nie myślą , że mogłyby zjeść -
Nefre ja też robiłam testy na nietolerancje i byłam na diecie bezglutenowo bezmleczno bezjajecznej... Potem już coraz ciezej mi bylo i jadlam cos zakazanego a teraz to juz w ogóle troche olalam ta diete... Jajka jem bardzo rzadko a mleka nie piję wcale nawet do kawy ale jem żółty ser.
Wczesniej tez piekłam swój chleb itd. Jakbyś miała jakieś pytania to służę