karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratulacje Tiril! Dajecie nadzieję
Synek ma 11 miesięcy i w zasadzie już rozszerzoną dietę, karmię go jeszcze sporo, 3-4 razy w dzień, w nocy różnie..
Od trzech miesięcy są jakieś oznaki powrotu płodności, liczę, że niedługo wszystko wróci do normy.
A dużo jeszcze karmiłyście jak wróciła @?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2023, 20:40
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka u mnie jest różnie ale w dzień już rzadko, wychodzi rano i przed snem i w nocy. Czasami są gorsze dni i chce częściej, ale zauważyłam ,że też pomukać bardziej wtedy niż jeść. Mój Mały to kocha cyce, trochę mu zaczęłam ograniczać bo zależało mi na powrocie miesiączki. Jak jest zajęty, ma towarzystwo to zapomina o cycy,ale niestety jak w domu często we dwójkę tylko to sobie przypomina często 🙈.
Wenka lubi tę wiadomość
Mama KP
Starania od 03.2023
Długie cykle spowodowane KP
06.09.2023 - beta HCG 19 miu prog 9,51 ng/ml
11.09.2023 - beta HCG 438 miu prog 12,7 ng/ml
29.09.2023 - pierwsza wizyta ♥️ -
nick nieaktualnyWenka mi @ wróciła dopiero jak córka zaczęła jeść coś więcej niż kilka łyżeczek obiadku czy kaszki. Zjadala już wtedy konkretne śniadanie czy kolacje. Generalnie karmiłam wtedy już takie 3 razy dziennie no i w nocy ile chciała (czyli często 🙈). Miała wtedy 10-11 miesięcy.
Kiedy skończyła 13 miesięcy udało nam się zejść do jednego karmienia w dzień i w nocy jakieś 2-4 karmienia. I taka ilość karmień była u nas przez 3-4 miesiące aż do dziś. I przy tej ilości karmień jakoś się udało zajść w ciążę.Wenka lubi tę wiadomość
-
Margo to faktycznie przy kp wszystko jest możliwe, trzymam kciuki te owulaki wyglądają obiecująco.
Przed pierwszą ciążą nie robiłam, teraz co jakiś czas sprawdzam i czasami pojawia się blada druga kreska, ale pozytywu jeszcze nigdy nie miałam.Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Margo2023 wrote:Wenka u mnie jest różnie ale w dzień już rzadko, wychodzi rano i przed snem i w nocy. Czasami są gorsze dni i chce częściej, ale zauważyłam ,że też pomukać bardziej wtedy niż jeść. Mój Mały to kocha cyce, trochę mu zaczęłam ograniczać bo zależało mi na powrocie miesiączki. Jak jest zajęty, ma towarzystwo to zapomina o cycy,ale niestety jak w domu często we dwójkę tylko to sobie przypomina często 🙈.
To u mnie jest podobnie, czasem robię mu za smoczek. Powoli ograniczam karmienia, całkiem ładnie je stałe posiłki, ale mlekiem zawsze trzeba popić 🙈
Przy okazji badań krwi zrobiłam sobie prolaktynę i wyszła 19,10 ng/mL, przy normie do 26,53, jakieś 30-40 min po karmieniu, myślałam, że będzie dużo wyższa..Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka ja dostałam pierwsza @ 10 miesięcy po porodzie i drugiej jeszcze nie mam 66 dni 🙈.
Owulaki rzeczywiście wychodziły mi przed owulacją. Po pierwszej @ chyba z 40 dni blade dopiero teraz zaczęły ciemnieć tak konkretnie.
Mama KP
Starania od 03.2023
nick nieaktualnyWenka miło, że pytasz 😉 dopadły mnie już mdłości, najgorzej jest z rana, ale mdli mnie całymi dniami. I jestem zmęczona, no ale przy małym dziecku nie da się za bardzo odpocząć 😜
Nie wiem, czy Ci to pomoże, ale gdzieś na necie czytałam że starając się o ciążę przy kp ważne jest żeby organizm czuł się gotowy na kolejną ciążę. Więc dobrze być wypoczętym (taa, jakby się dało 🙈) i ważny jest bilans kaloryczny, bo kp jednak zużywa energii. Ja przy kp sporo schudłam, więc kiedy zaczęliśmy się starać o drugiego maluszka to więcej jadłam żeby trochę przytyć i żeby ten bilans był jednak dodatni. -
Tiril skąd ja to znam 🙈. Przy Małym dziecku to ledwo co się da zrobić. Mój Mały to jak coś robię to już przy nodze jest. Nie da nic zrobić. Sam bawić się za bardzo nie chce.
Wenka też często tak jest,że pierwszą miesiączkę poprzedza owulacja, u mnie tak np było. Ale ta owulacja była tak silna, tak bolał jajnik i podbrzusze,że ciężko chodzić było to poszłam na wizytę sprawdzić czy wszystko ok i okazało się, że to owulacja była. Trzeba często regularnie się serduszkować , może akurat się wstrzelicie.Mama KP
Starania od 03.2023
nick nieaktualny
-
Tiril początki czasem są ciężkie.. oby jak najszybciej minęły mdłości. Ciągle zastanawiam się jak by to było z dwójką takich maluchów, czy w ogóle dałabym radę 🙈 też ciężko mi coś ogarnąć z młodym, który wspina się po nogach 😂
W takim razie trzeba popracować nad bilansem
kalorycznym, nie będzie to łatwe, ja z tych chudzielców 🙈
Margo ja to się już tak długo doszukuję objawów tej pierwszej owulki.. nigdy nic nie czułam, ani przy @ ani przy owulce, ale po ciąży zawsze może się coś zmienić.Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka wrote:Przed pierwszą ciążą nie robiłam, teraz co jakiś czas sprawdzam i czasami pojawia się blada druga kreska, ale pozytywu jeszcze nigdy nie miałam.
-
Edka czwarty trymestr? 🙈
Mój Mały to był przyklejony do cycka przez 3 miesiące, a początek to cały czas, miałam przerwy tylko na kąpiel, jedzenie i spanie, potem z każdym miesiącem po trochu mniej, odkleił się bardziej po 3 miesiącu. Teraz to tylko rano przed snem i w nocy.
Mama KP
Starania od 03.2023
Edka podziwiam Cię za ogarnianie czwórki z tak małą różnicą wieku. Szybko zaczynałaś z tymi testami owu 😆 muszę się bardziej do tego przyłożyć.. tylko wtedy sporo tych testów schodzi, polecacie jakieś konkretne?
Czwarty trymestr i mały ssak... skąd ja to znam 🙈
Też dążę do tego żeby karmić rano, wieczorem i w nocy. Za niedługo roczek, we wrześniu muszę wrócić do pracy, więc powoli trzeba ograniczyć dzienne karmienia.
Margo będziesz testować?
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka wrote:Edka podziwiam Cię za ogarnianie czwórki z tak małą różnicą wieku. Szybko zaczynałaś z tymi testami owu 😆 muszę się bardziej do tego przyłożyć.. tylko wtedy sporo tych testów schodzi, polecacie jakieś konkretne?
Czwarty trymestr i mały ssak... skąd ja to znam 🙈
Też dążę do tego żeby karmić rano, wieczorem i w nocy. Za niedługo roczek, we wrześniu muszę wrócić do pracy, więc powoli trzeba ograniczyć dzienne karmienia.
Margo będziesz testować?
Domowe laboratorium polecam. Facelle z Rossmanna też.
Testowałam i biel póki co. Jeśli sobota- niedziela owu była to jest 10-11 dpo. To może być jeszcze za wcześnie. Ale jakoś czuję,że nie pękł ten pęcherzyk i nie było tej owu. Od piątku znowu mnie kłuje jajnik prawy.Wenka lubi tę wiadomość
Mama KP
Starania od 03.2023
Wenka, wiem, że takie robienie codziennie testów, to spory wydatek, dlatego zamawiałam na allegro najtańszą opcję. Jakieś 50 sztuk horien medical. Wtedy to grosze kosztowało.
Margo, ja już zapomniałam o porodzie 😆 mam takie wrażenie, że u mnie wszystko już fizycznie wróciło do normy.Wenka lubi tę wiadomość