Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • renka53 Przyjaciółka
    Postów: 70 68

    Wysłany: 23 listopada 2018, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badałam tsh bo dostałam od endokrynologa skierowanie bo mam hashimoto raz na jakiś czas tez badam ft3 i ft4 ale tym razem endokrynolog mi tego nie przepisał bo badałam jakieś 3 tygodnie temu

    Grudzień 2015 poronienie
    Styczeń 2016ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2016 ciąża biochemiczna
    Październik 2016 ciąża biochemiczna
    Listopad cud
    27 lipca2017 Synek jest z nami
    Listopad 2018 ciąża biochemicZna
  • renka53 Przyjaciółka
    Postów: 70 68

    Wysłany: 23 listopada 2018, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikiana wrote:
    A czemu badalas estradiol ? Badalas wraz z nim może progesteron ? A oprócz tsh badałaś może ft3 i ft4? Tsh to hormon wydzielany przez przysadkę, a jego wartości może "zakłamywać" wysoka prolaktyna. Przy karmieniu piersią samo badanie tsh nic nam nie powie a może nawet wprowadzić nas w błąd. To w jakiej kondycji jest tarczyca powiedzą nam natomiast hormony wydzielane przez nią, czyli ft3 i ft4.
    Badalam estradiol bo chciałam sprawdzić ile wynosi bo pamietam jak zaszłam w ciaze to miałam tego hormonu za mało iI wg mnie teraz to prolaktyna u mnie jest mała bo miałam ponad 1000 wiec 42 to jest malutko. A progesteronu nie badałam. Jeżeli Nikiana wiesz coś o tym to dlaczego estradiol powinno sie badać razem. Progesteronem¿

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 19:56

    Grudzień 2015 poronienie
    Styczeń 2016ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2016 ciąża biochemiczna
    Październik 2016 ciąża biochemiczna
    Listopad cud
    27 lipca2017 Synek jest z nami
    Listopad 2018 ciąża biochemicZna
  • Nikiana Przyjaciółka
    Postów: 67 72

    Wysłany: 23 listopada 2018, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    renka53 wrote:
    Badalam estradiol bo chciałam sprawdzić ile wynosi bo pamietam jak zaszłam w ciaze to miałam tego hormonu za mało iI wg mnie teraz to prolaktyna u mnie jest mała bo miałam ponad 1000 wiec 42 to jest malutko. A progesteronu nie badałam. Jeżeli Nikiana wiesz coś o tym to dlaczego estradiol powinno sie badać razem. Progesteronem¿
    Ja zawsze badalam z progesteronem bo wtedy łatwiej o jakąś diagnozę bez usg. Jak spojrzysz na wyniki estradiolu to widełki jego norm są trochę rozrzucone. Twój wynik zatem można wrzucić i do fazy folikularnej i do fazy owulacyjnej a także do fazy lutealnej , więc tak naprawdę za dużo nie możemy powiedzieć. Gdybyś miała oprócz tego progesteron byłoby łatwiej.

  • farmaceutka77 Autorytet
    Postów: 1049 672

    Wysłany: 23 listopada 2018, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badalam estradiol razem z lh, ale tak mi sie udalo wstrzelić w faze owu, ze na drugi dzien byly mega pozytywne owulaki, sluz i szyjka:) mialam nosa:) prolaktyna spadla mi z 33 na 19:)

    Nikiana lubi tę wiadomość

    xnw4krnt7935gj3w.png
  • Nikiana Przyjaciółka
    Postów: 67 72

    Wysłany: 23 listopada 2018, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    farmaceutka77 wrote:
    Ja badalam estradiol razem z lh, ale tak mi sie udalo wstrzelić w faze owu, ze na drugi dzien byly mega pozytywne owulaki, sluz i szyjka:) mialam nosa:) prolaktyna spadla mi z 33 na 19:)
    Jeszcze troszkę i będziesz miała wynik idealny. Ja się swojej boję badać ;)

    PS. Ciebie kojarzę. Nie raz czytałam twoje wypowiedzi jeszcze za czasów starań.

  • Havana3 Autorytet
    Postów: 274 245

    Wysłany: 23 listopada 2018, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    renka53 wrote:
    Hej dziewczyny czy któraś sie trochę zna na estradiolu dzis robiłam badania i estradiol172; tsh-0.53 tutaj wiem ze za mało powinno być Ok 1.5 najlepiej a prolaktyna 42. Tak sie zastanawiam czy ten estradiol jest ok. Prolaktyna tez jest duża ale karmie wiec nie zmniejszę jej
    Renka ja też badałam się (08.11.) żeby zobaczyć co u mnie słychać ;-) No estradiol u mnie cieniutki tylko 19,41 (wg norm z labu nie mieszczę się w żadnej opcji), prolaktyna u mnie 16 (ale spadła pewnie po niepokalanku swansona), progesteron w zaniku bo 0,60. U mnie tsh (3 generacja) 2,544 (normy z labu 0,38-5,33).

    👱‍♀️2004
    👱‍♀️2008
    cb 04.2016
    puste jajo 9t*
    👱‍♂️2018
    cb 8.2019, 11.2019,4.2020,9.2020
    cp 11.2020 6t💔
  • kkaczuszka Znajoma
    Postów: 18 28

    Wysłany: 23 listopada 2018, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Wczoraj byłam pierwszy raz u gin. Jest zarodeczek, za miesiąc kolejna wizyta. Pozdrawiam :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 20:56

    Nikiana, Havana3, renka53, smeg, Casjopea, farmaceutka77, Annie1981 lubią tę wiadomość

  • Havana3 Autorytet
    Postów: 274 245

    Wysłany: 23 listopada 2018, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa faktycznie znów jest problem z wykresami też widzę cudzy niedawno też tak było ech.

    👱‍♀️2004
    👱‍♀️2008
    cb 04.2016
    puste jajo 9t*
    👱‍♂️2018
    cb 8.2019, 11.2019,4.2020,9.2020
    cp 11.2020 6t💔
  • Havana3 Autorytet
    Postów: 274 245

    Wysłany: 23 listopada 2018, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkaczuszka wrote:
    Hej. Wczoraj byłam pierwszy raz u gin. Jest zarodeczek, za miesiąc kolejna wizyta. Pozdrawiam :)

    kkaczuszko cuuudownie uwielbiam takie wieści :-) Weź nas tu porządnie pozarażaj ;-)

    👱‍♀️2004
    👱‍♀️2008
    cb 04.2016
    puste jajo 9t*
    👱‍♂️2018
    cb 8.2019, 11.2019,4.2020,9.2020
    cp 11.2020 6t💔
  • renka53 Przyjaciółka
    Postów: 70 68

    Wysłany: 23 listopada 2018, 21:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkaczuszka wrote:
    Hej. Wczoraj byłam pierwszy raz u gin. Jest zarodeczek, za miesiąc kolejna wizyta. Pozdrawiam :)
    Kaczuszka super. Życzę spokojnej ciąży. Szybkiego porodu i zdrowego dzidziusia

    Grudzień 2015 poronienie
    Styczeń 2016ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2016 ciąża biochemiczna
    Październik 2016 ciąża biochemiczna
    Listopad cud
    27 lipca2017 Synek jest z nami
    Listopad 2018 ciąża biochemicZna
  • renka53 Przyjaciółka
    Postów: 70 68

    Wysłany: 23 listopada 2018, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Havana3 wrote:
    Renka ja też badałam się (08.11.) żeby zobaczyć co u mnie słychać ;-) No estradiol u mnie cieniutki tylko 19,41 (wg norm z labu nie mieszczę się w żadnej opcji), prolaktyna u mnie 16 (ale spadła pewnie po niepokalanku swansona), progesteron w zaniku bo 0,60. U mnie tsh (3 generacja) 2,544 (normy z labu 0,38-5,33).

    Havana ja prolaktyne zawsze miałam wysoką u mnie endokrynolog nawet zlecił rezonans bo podejrzewał guza przysadki ale wszystko jest Ok. Poprostu mam taki organizm.

    Grudzień 2015 poronienie
    Styczeń 2016ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2016 ciąża biochemiczna
    Październik 2016 ciąża biochemiczna
    Listopad cud
    27 lipca2017 Synek jest z nami
    Listopad 2018 ciąża biochemicZna
  • Casjopea Autorytet
    Postów: 4466 3107

    Wysłany: 23 listopada 2018, 22:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikiana wrote:
    Moja pociecha ma 11 miesięcy, ani trochę nie zamierza zrezygnować z piersi, a my byśmy chcieli dzieci z niewielką różnica wieku.
    O, to tak jak moja :) Czyżbyś rodziła w grudniu? :D

    Nikiana lubi tę wiadomość

  • Casjopea Autorytet
    Postów: 4466 3107

    Wysłany: 23 listopada 2018, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy też macie na sutkach odcisniete górne jedynki po karmieniu? Bardzo mnie to bawi :D :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 22:12

  • Nikiana Przyjaciółka
    Postów: 67 72

    Wysłany: 23 listopada 2018, 23:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    O, to tak jak moja :) Czyżbyś rodziła w grudniu? :D
    Nie , my sam początek Stycznia. Termin miałam na koniec Grudnia ale przeciągnęło nam się trochę w czasie :)

  • Havana3 Autorytet
    Postów: 274 245

    Wysłany: 24 listopada 2018, 07:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Czy Wy też macie na sutkach odcisniete górne jedynki po karmieniu? Bardzo mnie to bawi :D :D

    Casjopeja też mam odciski ząbków plus gryzienie nie mogę go oduczyć gryzie po rękach nogach buzi jak jest zły śpiący i chce coś wymusić

    Casjopea lubi tę wiadomość

    👱‍♀️2004
    👱‍♀️2008
    cb 04.2016
    puste jajo 9t*
    👱‍♂️2018
    cb 8.2019, 11.2019,4.2020,9.2020
    cp 11.2020 6t💔
  • smeg Autorytet
    Postów: 605 808

    Wysłany: 24 listopada 2018, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea, nie wiem czemu byłam przekonana, że masz starsze dziecko niż ja i Farmaceutka :D

    thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • Casjopea Autorytet
    Postów: 4466 3107

    Wysłany: 24 listopada 2018, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikiana wrote:
    Nie , my sam początek Stycznia. Termin miałam na koniec Grudnia ale przeciągnęło nam się trochę w czasie :)
    To z kolei ja miałam termin na styczeń, ale urodziłam w 38 tyg w magiczny dzień 30 grudnia :D

  • Casjopea Autorytet
    Postów: 4466 3107

    Wysłany: 24 listopada 2018, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    smeg wrote:
    Casjopea, nie wiem czemu byłam przekonana, że masz starsze dziecko niż ja i Farmaceutka :D
    To Wy macie starsze dzieci, moja maluda jeszcze 11 miesięcy nie skończyła :D

    smeg lubi tę wiadomość

  • Casjopea Autorytet
    Postów: 4466 3107

    Wysłany: 24 listopada 2018, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Havana3 wrote:
    Casjopeja też mam odciski ząbków plus gryzienie nie mogę go oduczyć gryzie po rękach nogach buzi jak jest zły śpiący i chce coś wymusić
    Kliknelam lubię to przez przypadek ;)
    Moja na szczęście nie gryzie po brodawkach, miała tylko taki jednorazowy epizod. Ale też gryzla wszędzie jak wpadła w glupawke - najchętniej po buzi plus walila wtedy z główki w twarz :p Z początku się śmiałam jak to robiła, więc robiła to coraz częściej, aż mi prawie zęby wybiła :0 Więc postanowiłam ją oduczyc i za każdym razem jak chciała to zrobić to jej dmuchalam w otwartą paszcze gotową do ugryzienia. Może dziwna metoda, ale pomógła :D

  • Nikiana Przyjaciółka
    Postów: 67 72

    Wysłany: 24 listopada 2018, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    To z kolei ja miałam termin na styczeń, ale urodziłam w 38 tyg w magiczny dzień 30 grudnia :D
    No to razem chodziliśmy w ciąży. Może teraz też się tak nam uda ? ;) Jak u was z kp ? Cykl Ci wrócił?

‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego