Kiedy starasz się tak długo...
-
WIADOMOŚĆ
-
W Diagnostyce jest pakiet badań tarczycowych: Tsh, ft4 i przeciwciała taniej o 15%. Do tego zrób sobie ft3 i z tymi wynikami umów się do endokrynologa i to takiego, który zrobi Ci usg. Jeśli wszystko będzie ok to w późniejszym czasie wystarczy tylko co 6 tygodni powtarzać tsh i ft4.Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
nick nieaktualnymarta95 wrote:Czyli to tsh nie przeszkadza w zajsciu w ciążę ?
Sporo zależy od tego, jak twoja tarczyca wpływa na pozostałe hormony.
Warto zrobić podstawowe badania hormonów.
Moje tsh, po zrobieniu pierwszych badań, wynosiło 5,21 (ft4 i ft3 powyżej 50%) a podwyższyło prolaktynę 100% ponad normę w laboratorium...
W kwietniu miałam tsh 2,57 i nadal prolaktyna była powyżej normy.
Obecnie mam tsh 0,69 i dopiero teraz moja prolaktyna jest w górnej granicy normy
-
nick nieaktualnymarta95 wrote:Jeszcze jakieś badania zrobić żeby miała lepszy obraz wyników, czytałam o jakimś ft4 ?
Możesz mieć tsh w normie, a ft4 może ci kuleć i nie zajdziesz w ciąże. Żeby ocenić pracę tarczycy musisz zrobić tsh, ft4, ft3.
Ft4 i ft3 muszą być powyżej 50%, wtedy powinny sobie poradzić z utrzymaniem ciąży.
jak dla staraczek masz za wysokie tsh. Powinno być poniżej 2,5; a najlepiej w okolicach 1. -
Dziewczyny ja mam tsh zawsze mniej wiecej 1,8 max 2,1 i ft3 i ft4 i anty tpo w normach i żaden lekarz (a byłam u 4 z czego 3 z klinik leczenia niepłodności) nie chciał mi obniżać tsh mówiąc, że do 2,5 jest dobrze i absolutnie nie ma potrzeby obniżania i faszerowania się lekami jeśli reszta parametrów jest ok.07.2015- histero/polipy out/ 12.15- HSG- ok/ 3 cykle z CLO Nasienie ok
1 IUI 22.07.2016 10.2016 cb
ANA dodatnie, ss-a ++, pcna+
C3 0,6
zespół antyfosfolipidowy
CD4/CD8 2,8
equoral, encorton, neoparin, acard -
nick nieaktualnypyatii wrote:Dziewczyny ja mam tsh zawsze mniej wiecej 1,8 max 2,1 i ft3 i ft4 i anty tpo w normach i żaden lekarz (a byłam u 4 z czego 3 z klinik leczenia niepłodności) nie chciał mi obniżać tsh
-
Magda87 wrote:a po co u ciebie obniżać? Masz bardzo dobre wyniki 2,5 to górna granica dla staraczek. Nie ma sensu faszerować się lekami skoro wyniki masz w normach.
piszę bo dziewczyny piszą, że u staraczek powinno byc tsh 107.2015- histero/polipy out/ 12.15- HSG- ok/ 3 cykle z CLO Nasienie ok
1 IUI 22.07.2016 10.2016 cb
ANA dodatnie, ss-a ++, pcna+
C3 0,6
zespół antyfosfolipidowy
CD4/CD8 2,8
equoral, encorton, neoparin, acard -
nick nieaktualnypyatii wrote:piszę bo dziewczyny piszą, że u staraczek powinno byc tsh 1
Dlatego jeśli ft4 nie jest niskie, to nie ma potrzeby sięgać po lek.
Ten lek to nie witamina C żeby łykać i odstawiać, dlatego też lekarze nie przepisują go każdemu, jeśli tsh mieści się w normie dla staraczek.
Tsh powyżej 2,5 może blokować zajście w ciąże, a nie musi dlatego warto zrobić badania hormonów, przede wszystkim ft4 i ft3 oraz prolaktyny, bo tarczyca lubi podnosić prolaktynę.
Tsh powyżej 4,2 świadczy o niedoczynności i wtedy dopiero lekarze chętnie przepisują lek.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnygosia89 endo na prolaktynę ci coś przepisał?
U mnie podwyższona prolaktyna była wynikiem niedoczynności, także 'wyleczyła' się przy okazji.
Robiłam w tym cyklu badania, miałam również usg owulacji - pęcherzyk 19 mm. Nie udało mi się jednak umówić na drugą wizytę by potwierdzić owu.
Jeśli teraz i w przyszłym cyklu się nie uda, to mąż robi badanie nasienia.
-
nick nieaktualnyMagda87 wrote:gosia89 endo na prolaktynę ci coś przepisał?
U mnie podwyższona prolaktyna była wynikiem niedoczynności, także 'wyleczyła' się przy okazji.
Robiłam w tym cyklu badania, miałam również usg owulacji - pęcherzyk 19 mm. Nie udało mi się jednak umówić na drugą wizytę by potwierdzić owu.
Jeśli teraz i w przyszłym cyklu się nie uda, to mąż robi badanie nasienia.
tak na prolaktyne zapisal bromergon pol tabletki dziennie, to bylo 1,5 miesiaca temu i od wtedy biore bromka. -
nick nieaktualny
-
No niestety gdzie nie zajrzę tam Panan... Naprawdę nie miałam do niej nic do czasu... Ale to ja stałam się tą która "ciśnie" jeszcze wymyśla niestworzone historie że drażnią mnie te którym się udało... mam serdecznie już jej dość17.11.17-poronienie całkowite
-
Szkoda zycia na nerwy przez kogos kogo nawet nie znasz.olej ja i jej komentarze czy cokolwiek tam sie miedzy wami zadzialo.masz nasDemsik
synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
hormony ok
hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
staraliśmy się 6 lat i się udało;