Kwas foliowy
-
WIADOMOŚĆ
-
Większość z nas wie, że starając się o Dzidzię należy łykać codziennie kwas foliowy. Ze zwykłej diety nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej dawki kwasu foliowego. Potrzebujemy go więcej, kiedy planujemy ciążę i w jej trakcie.
Jeżeli chcemy uchronić dziecko przed wadami cewy nerwowej (w Polsce rocznie rodzi się około 2000 dzieci z wadami wrodzonymi układu nerwowego i kręgosłupa zwanymi wadami cewy nerwowej), należy przyjmować 0,4 mg na dobę. Badania potwierdzają, że taka suplementacja chroni przed ww wadami.Ania_84, Anoolka, cedr697, Ann_ lubią tę wiadomość
-
Czas przyjmowania przed planowaną ciążą to min 4 tygodnie do 3 miesięcy przed ciążą. Co lekarz, to opinia
Słyszałam wypowiedź ginekolożki, która twierdzi, że każda kobieta regularnie współżyjąca z partnerem lub w ogóle uprawiająca seks bez bezpiecznej antykoncepcji powinna brać dodatkowo kwas foliowy.
Kobiety chorujące na epilepsję powinny skonsultować suplementację z lekarzem prowadzącym. Kwas foliowy może wpływać na działanie leków u takich pacjentek.
Kobiety mające w rodzinie przypadki wad cewy nerwowej lub inne wady rozwojowe powinny skonsultować się z lekarzem i brać ok 4mg - 5mg kwasu foliowego dziennie. Taka dawka jest na receptę.
Dotyczy to również kobiet u których badania genetyczne wykazały określone nieprawidłowości.
-
Koleżankom, dla których jest to spory wydatek....Kwas radzę kupować przez internet. Często kwas foliowy w ilości 250 tabletek jest w takiej samej cenie (a nawet tańszy) jak 30 szt w zwykłej aptece. Opłaca się zatem kupić większe opakowanie przez internet.
-
Eweloka84 wrote:Ja od czerwca mimo tego że dwie porażki był po drodze dalej wytrwale biorę, chociaż czasami to już mi sie nie chce..
Doskonale rozumiem. Kwas jednak powinien być dla nas na 1 miejscu. Więc szacun za wytrwałość i trzymam kciuki. -
ja brałaam 2 miesiące i byłam u gina bo cykle mi się rozleciały i kazał mi odstawic i teraz musze kupić bo jak odstawilam to akurat skończy lam opakowanie i nie mam
-
Ja biore- z tego wzgledu ze mam epilepsje ..i moj neurolog powiedzial ze powinnam go zazywac
Wczesniej bralam tylko witaminy femibion - ale teraz przeszlam na sam kwas foliowy magnez i B6Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2013, 18:59
-
nick nieaktualnyMisiaMisia wrote:Za 20-25 zł można kupić 250 sztuk:) Brać mi ten kwas i się nie zastanawiać Kochane:)
-
Biedronka Folio forte 120 tabletek (SteriPharm) jest o wiele tañszy od innych kwasów foliowych dostępnyvh w Niemczech. Przepisał mi gin. z wyjaśnieniem że ma dokładnie taki sam skład jak inne kwasy foliowe, ale o wiele niższą cenę.
Nie pisze ceny bo zakupu dokonał mąż, ale grubo poniżej 10 euro.
Pozdrawiam.MisiaMisia lubi tę wiadomość
Fasolka -
ja tez kwas jem już od stycznia 2013 więc bardzo długo, miałam chwile przerwy po poronieniu, ale szybko wróciłam do suplementacji. Amela lekarz ci zlecił większą dawnę na podstawie jakiś badań czy tak po prostu? bo może ja tez powinnam....
-
nezumi wrote:ja tez kwas jem już od stycznia 2013 więc bardzo długo, miałam chwile przerwy po poronieniu, ale szybko wróciłam do suplementacji. Amela lekarz ci zlecił większą dawnę na podstawie jakiś badań czy tak po prostu? bo może ja tez powinnam....
Ja niestety nie brałam kwasu foliowego przed ciążą, dowiedziałam się w kwietniu że jestem w ciąży i dopiero wtedy zaczęłam łykać.
http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif