Kwiecień plecień co przeplata... a my zajdziemy w ciąże do lata! KWIETNIOWE TESTOWANIE 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Natisz wrote:No właśnie kochana, to jest całkiem inna bajka jak bierze się hcg wypisane przez lekarza niż jak się kuje w tyłek teściem i płacze, bo ma się zero plemników
-
Iryska wrote:Heh to są fakty naukowe i czysta patofizjologia, opisywana w podręcznikach, z tym się nie da dyskutować. studiowałam kierunek medyczny, więc coś tam wiem o takich rzeczach.
My mamy konsultacje właśnie z lekarzem z USA leczy męża hcg, menopurem ... ale jesteście od niego widzę mądrzejsze więc nie dyskutuje dalej 🤣😅😂 -
Joan wrote:mówisz masz:
"Sterydy anaboliczne, do których należy testosteron i jego pochodne, są często nadużywane przez mężczyzn pragnących poprawić swoją muskulaturę, a także sportowców. Nadużywanie tych substancji powoduje wiele niekorzystnych zmian, które ograniczają płodność u mężczyzn. Konsekwencją ich stosowania może być oligozoospermia i azoospermia, zaburzenia ruchliwości i morfologii plemników. Nadmierna ilość testosteronu hamuje także czynność przedniego płata przysadki, zmniejszając wytwarzanie gonadotropin (LH, FSH), co w konsekwencji prowadzi do zahamowania spermatogenezy i sekrecji testosteronu, powodując zanik jąder oraz zmian zwyrodnieniowych w kanalikach nasiennych. Podczas stosowania sterydów anabolicznych i długo po ich odstawieniu, a niekiedy i w sposób nieodwracalny, dochodzi do zmniejszenia ilości i zmian morfologicznych w obrębie komórek Leydiga, które produkują testosteron."
źródło: Leki wpływające na płodność mężczyzn. © Farm Pol, 2014, 70(4): 224-228 -
Saabi30 wrote:https://zapodaj.net/026f6fc3bd5df.jpg.html
Miałam taka sytuacje ze zrobiłam test po 15 godz nie wiem czy wadliwy czy było cos na rzeczy test czułość 10 nordtest . Rano zrobiłam domowe laboratorium 25 i biel. Myślicie ze ten z kreska cienia był wadliwy ???💊Acard, Neoparin, Pregna Start, Pregna Dha, Tardyferon-Fol
PAI homo
09.10.2024
beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
11.10.2024
beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
24.10.2024 wizyta
06.11.2024 [7+3] jest ❤️
14.11.2024 [8+4] 1,98 cm 🐯
27.11.2024 [10+3] 3,65 cm 🐯
09.12.2024 [12+1] 5,65 cm 🐯
13.12.2024 prenatalne [12+5] 6,51 cm 🐭
18.12.2024 [13+3] 7,49 cm
02.01.2025 [15+4]145 g
15.01.2025 [17+3] 222 g
30.01.2025 [19+4] 340 g 🩷
14.02.2025 połówkowe
04.2024 cb (7cs)
10.2023 wznowienie starań
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
08.2018 rozpoczęcie starań
01.2016 córka 💙
-
ania14 wrote:Ale jak plemnikow jest zero i facet flaczek , lekarz zapisuje teścia kluc to jest juz ok ? 🤣
Kosiaczek, SzalonaOna lubią tę wiadomość
"Wytrwałość przynosi pomyślny los" ⏩
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1
-
ania14 wrote:chcialam coś z aktualnych a nie 2014 i to jeszcze z Polski 🤣
dobra nie dyskutuje dalej, bo widzę, że się nie dogadamy.
Nie chce mi się szukać w zagranicznych ale jestem pewna, że znalazłabym do samo.
ania14 wrote:studiowałaś w Polsce, to nie Twoja wina że w Polsce cię tego nie naucza i na szkolenia do USA nie wysla .
My mamy konsultacje właśnie z lekarzem z USA leczy męża hcg, menopurem ... ale jesteście od niego widzę mądrzejsze więc nie dyskutuje dalej 🤣😅😂
i lekarz pozwala na branie anabolików ? zajebisty lekarz.
To tak jakby alkoholikowi pozwalać na picie alkoholu i zalecać mu np. elektrolity aby się chociaż nie odwodnił.Natisz, Iryska, Zyzia, Siskaa, Kitka_87, Gagatka, luthienn, Annie1981, Lori05 lubią tę wiadomość
-
ania14 wrote:studiowałaś w Polsce, to nie Twoja wina że w Polsce cię tego nie naucza i na szkolenia do USA nie wysla .
My mamy konsultacje właśnie z lekarzem z USA leczy męża hcg, menopurem ... ale jesteście od niego widzę mądrzejsze więc nie dyskutuje dalej 🤣😅😂
U nas jeszcze był czynnik, że mój mąż był spawaczem i nie zakładał fartucha ochronnego. Dopiero po badaniach poszedł po rozum do głowy. Ale uszkodzenia jak widać są stałe.Joan lubi tę wiadomość
04.01.2020 💔
14.03.20 1 IUI 😔
06.05 IUI 😔
29.03.21 usunięcie żylaków powrózka u M.
Biegnij przed siebie, uciekaj, zanim złapie Cię czas.Pewnie przed siebie idź nim zmęczenie da o sobie znać.Świat dla nikogo się nie zatrzyma,Zdradzi Cię nie raz.Biegnij przed siebie, kierunek trzymaj z wiatrem lub pod wiatr. -
Dziewczyny, Aż się zagotowałam... Serio... Naprawdę nie mam słów!!! W Stanach takie coś przepisuje lekarz?!?! Owszem może kiedy jest problem, ale nie porównujmy lekarza do silacza z siłowni bez wodzy medycznej, bo ktoś jak ma wiedzę medyczna takiej krzywdy sobie nie zrobi kiedy chce zostać ojcem!! . No mam rodzinę w Stanach i nic takiego nie słyszałam.. Po drugie w Stanach co druga osoba na imprezie ćpa i robi dzieci i mam myśleć, że to normalne????
Masakra, jeśli kobieta zgadza się na robienie dziecka na takiej chemii to Az się gotuje!!! Nie wiem, może ze mną jest coś nie tak, ale zdrowie dziecka jest dla mnie najważniejsze!!!madziulix3 lubi tę wiadomość
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1
-
Joan wrote:i lekarz pozwala na branie anabolików ? zajebisty lekarz.
To tak jakby alkoholikowi pozwalać na picie alkoholu i zalecać mu np. elektrolity aby się chociaż nie odwodnił."Wytrwałość przynosi pomyślny los" ⏩
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1
-
Iryska wrote:No ja też nie dyskutuje dalej , bo brak słów . Widzę że biologia Twojego męża odbiega od innych ludzi 😀😀 skoro twierdzisz że podręczniki polskie okłamują biednych studentów. Cieszę się że masz większą wiedzę od niejednego profesora!"Wytrwałość przynosi pomyślny los" ⏩
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1
-
Dziewczyny są Święta nie kłócicie się
Każda ma swoje życie i swoje zalecenia czy dobre czy zle to każdego indywidualna sprawa myślę że nie ma co roplatywac tu jakieś "g...burzy" niech każdy robi tak jak uważa i tyle. My jako my możemy wyrazić swoje zdanie ale żadna z nas nie może nikogo zmusisz do zmiany nawyków czy czego kolwiek myślę że każdy jest dorosły i wie co robi a czy robi dobrze czy źle to już ich problem
Dzudi widz cień ile jesteś dpo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2020, 12:50
Anet.kaa lubi tę wiadomość
Starania od2016r.
11.2018r. 💔👼
04.2020r.💔👼
25.07.2022r.💔👼
9.02. 2021r. Upragnione wyczekane szczęście Synek OLIWIER 💙
Bozinko miej nas w opiece 🙏
18.08.2022r beta 4,1 próg 4
22.08.2022r CUD🤍 beta 44,09 próg 10
24.08.2022r beta 137 próg 20
26.08.2022r beta 415 próg 29
29.08.2022r beta 1529 próg 17,7
31.08.2022r pęcherzyk 6mm🍀
9.09.2022r jest okruszek jest 💓
Rośnij okruszku ❤
20.10.22r Badania prenatalne zdrowa w 90%dziewczynka💗🎀
Pappa prawidłowe Niskie ryzyka
8.12.22r połówkowe będzie Dziewczynka 🎀❤
16.01.23r 960gram cudu córeczki
Nadii 🥰
2.05.2023 Upragniona,wyczekana córeczka Nadusia🩷
Oliwier💙
Nadia💗
-
Nadzieja94 wrote:Dziewczyny są Święta nie kłócicie się
Każda ma swoje życie i swoje zalecenia czy dobre czy zle to każdego indywidualna sprawa myślę że nie ma co roplatywac tu jakieś "g...burzy" niech każdy robi tak jak uważa i tyle. My jako my możemy wyrazić swoje zdanie ale żadna z nas nie może nikogo zmusisz do zmiany nawyków czy czego kolwiek myślę że każdy jest dorosły i wie co robi a czy robi źle to już ich problem
Dzudi widz cień ile jesteś dpo?Nadzieja94 lubi tę wiadomość
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1
-
nick nieaktualnyA ja specjalnie dla doktora z USA znalazlam artykul z USA i proszep rzekazac lekarzowi, żeby sie douczyl zanim zacznie leczyć....
Wiekszych bzdur niz wirarara ze sterydy nie.maja skutkow ubocznych nie slyszalam dlugo....
To jest fragment artykułu (Recovery of spermatogenesis following testosterone replacement therapy or anabolic-androgenic steroid use
J Abram McBride and Robert M Coward) dostepny na pubmedzie....proponuje poczytac a nie glupoty szerzyć....
Aaaa i jeszcze jedno jeśli nie ma artykulu z 2020 to prawdopodobnie dlatego, że NIE MA NIC NOWEGO.
"The use of exogenous androgens can influence the HPG axis by similar mechanisms as endogenous testosterone by exerting negative feedback in a dose- and duration-dependent fashion, resulting in reductions in ITT, blunting of FSH production, and ultimately decrease or complete cessation of spermatogenesis.29 Data specifically describing the natural history of unassisted spermatogenesis recovery after long-term TRT are lacking, but such information can be extrapolated from the male contraceptive literature.16 Multiple and international trials using various testosterone preparations have been performed and demonstrate a median time to spermatogenesis suppression to <1 × 106 ml-1 sperm within 3.5 months. Alternatively, the same data demonstrate a median time to recovery of 20 × 106 ml-1 sperm ranging from 3 to 6 months, with probability estimates suggesting recovery in 67%, 90%, 96%, and 100% of men at 6, 12, 16, and 24 months, respectively, after discontinuation of testosterone exposure.13 These data also suggest that a longer exposure to exogenous testosterone, Asian ethnicity, and older age may result in a prolonged recovery time after treatment cessation.13,30,31,32 Importantly, one must consider that these data are carefully collected in men within the tightly controlled, clinical trial environment, and may not be generalizable. Certainly, men with a prior, multiple year history of TRT or AAS use may not expect the same rate of recovery.
AAS are synthetic derivatives of testosterone with chemical modifications intended to mimic the anabolic more than the androgenic effects of testosterone. Many abusers use “stacking” regimens with multiple, high-dose AAS agents to maximize muscle mass and weight gain, which are often “cycled” to minimize side effects. Nevertheless, AAS can still bind the androgen receptor within target cells and exert the same negative feedback effects as endogenous testosterone, often resulting in anabolic steroid-induced hypogonadism (ASIH) and associated reductions in serum gonadotropin levels and ITT.9,15,21,33 With abnormally low ITT and FSH, these patients often exhibit azoospermia or oligospermia with reduced motility and/or morphology on semen analysis.15
Such effects on the HPG axis are potentially reversible with cessation of AAS use, but the time to recovery is highly variable and influenced by the dose and extent of stacking multiple AAS agents, duration of AAS use, and patient age.8,34 Data specifically looking at recovery of spermatogenesis after cessation of AAS are scant, but case reports suggest that recovery is feasible within 4–12 months although some patients may require up to 24–30 months to return to sperm concentrations of >20 × 106 ml-1.14,15,35,36,37 It cannot be understated that given the inherent variability in patient characteristics and AAS agent(s) used, a uniform recovery of the HPG axis cannot be expected in all patients."
Ja rozumiem, że Polska troche w tyle, ale nie az tak....
Unioslam sie, przepraszam święta sa, ale.ile.można czytac takie bzdury...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2020, 13:02
madziulix3, Natisz, Lalia, nikii, Joan, Gagatka, Annie1981, Morwa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, jeśli mogę się wypowiedzieć w kwestii sterydów, odżywek itd.
Mój mąż nie jest zawodowym siłaczem, kulturystą itd. Ale ćwiczy na siłowni od 8 lat, oprócz tego jest mega wkręcony w temat odżywiania, suplementacji itd. do tego stopnia, że mi też dużo opowiada i jakiś tam ułamek pojęcia mam,więc odróżniam białko, kreatynę, bcaa itd od testosteronu i innych rzeczy.
Mój mąż bierze witaminy z Olimpu dla sportowców, od czasu do czasu pije białko i bierze kreatynę. Nie tylko on mnie zapewnił, że to jest bezpieczne, ale też kupiłam mu specjalną książkę (Anita Bean) i przewaliłam miliony artykułów naukowych.
Ale mój facet wprost mi powiedział, że chciałby kiedyś spróbować z testosteronem, ale pod DWOMA warunkami, które sam postawil:
1) Tylko i wyłącznie pod opieką lekarza, który dobierze mu dawkowanie do jego masy ciała, aktywności fizycznej i po przebadaniu jego gospodarki hormonalnej
2) Nie wcześniej niż po 40 stce, jak już będziemy pewni że NIE CHCEMY więcej dzieci
Więc według mnie, Ania może mieć ciutke racji jeżeli lekarz o którym mówi oprócz tego że wie, że jej mąż ma mutacje, to dodatkowo zrobił mu dokładne badania hormonalne i dostarcza mu ten testosteron w dawkach bezpiecznych i dozwolonych podczas starań, czyli podejrzewam, że minimalnych. Aniu, czy tak jest??
Bo moim zdaniem, tak jak pisała Natisz i reszta dziewczyn, branie testosteronu z niepewnych źródeł, w dawkach "na oko" itd. Może zrobić więcej szkody niż pożytku.
Dlatego byłabym bardziej skłonna skłonić się ku racji Natisz, bo mój mąż ma zawodowych kulturystów wśród znajomych i wszyscy mówią raczej o negatywnym wpływie na płodność, łącznie z tym że jeden kolega wprost mu powiedział, że zauważył, że mu zmalały jądra.
Dlatego MOIM ZDANIEM, jeżeli testosteron ma być brany tylko do celów sylwetkowych, to rozsądnie byłoby go odstawić, zwłaszcza że cykl dojrzewania plemników to 3 miesiące i na efekty trzeba będzie czekać parę miesięcy.
A jeżeli testosteron przepisuje lekarz, zazwyczaj androlog, w kontekście poprawy testosteronu i płodności, to chyba nie ma co porównywać tych dwóch sytuacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2020, 13:09
Natisz, luthienn lubią tę wiadomość
-
Nynka wrote:A ja specjalnie dla doktora z USA znalazlam artykul z USA i proszep rzekazac lekarzowi, żeby sie douczyl zanim zacznie leczyć....
Wiekszych bzdur niz wirarara ze sterydy nie.maja skutkow ubocznych nie slyszalam dlugo....
To jest fragment artykułu (Recovery of spermatogenesis following testosterone replacement therapy or anabolic-androgenic steroid use
J Abram McBride and Robert M Coward) dostepny na pubmedzie....proponuje poczytac a nie glupoty szerzyć....
Aaaa i jeszcze jedno jeśli nie ma artykulu z 2020 to prawdopodobnie dlatego, że NIE MA NIC NOWEGO.
"The use of exogenous androgens can influence the HPG axis by similar mechanisms as endogenous testosterone by exerting negative feedback in a dose- and duration-dependent fashion, resulting in reductions in ITT, blunting of FSH production, and ultimately decrease or complete cessation of spermatogenesis.29 Data specifically describing the natural history of unassisted spermatogenesis recovery after long-term TRT are lacking, but such information can be extrapolated from the male contraceptive literature.16 Multiple and international trials using various testosterone preparations have been performed and demonstrate a median time to spermatogenesis suppression to <1 × 106 ml-1 sperm within 3.5 months. Alternatively, the same data demonstrate a median time to recovery of 20 × 106 ml-1 sperm ranging from 3 to 6 months, with probability estimates suggesting recovery in 67%, 90%, 96%, and 100% of men at 6, 12, 16, and 24 months, respectively, after discontinuation of testosterone exposure.13 These data also suggest that a longer exposure to exogenous testosterone, Asian ethnicity, and older age may result in a prolonged recovery time after treatment cessation.13,30,31,32 Importantly, one must consider that these data are carefully collected in men within the tightly controlled, clinical trial environment, and may not be generalizable. Certainly, men with a prior, multiple year history of TRT or AAS use may not expect the same rate of recovery.
AAS are synthetic derivatives of testosterone with chemical modifications intended to mimic the anabolic more than the androgenic effects of testosterone. Many abusers use “stacking” regimens with multiple, high-dose AAS agents to maximize muscle mass and weight gain, which are often “cycled” to minimize side effects. Nevertheless, AAS can still bind the androgen receptor within target cells and exert the same negative feedback effects as endogenous testosterone, often resulting in anabolic steroid-induced hypogonadism (ASIH) and associated reductions in serum gonadotropin levels and ITT.9,15,21,33 With abnormally low ITT and FSH, these patients often exhibit azoospermia or oligospermia with reduced motility and/or morphology on semen analysis.15
Such effects on the HPG axis are potentially reversible with cessation of AAS use, but the time to recovery is highly variable and influenced by the dose and extent of stacking multiple AAS agents, duration of AAS use, and patient age.8,34 Data specifically looking at recovery of spermatogenesis after cessation of AAS are scant, but case reports suggest that recovery is feasible within 4–12 months although some patients may require up to 24–30 months to return to sperm concentrations of >20 × 106 ml-1.14,15,35,36,37 It cannot be understated that given the inherent variability in patient characteristics and AAS agent(s) used, a uniform recovery of the HPG axis cannot be expected in all patients."
Ja rozumiem, że Polska troche w tyle, ale nie az tak....
Unioslam sie, przepraszam święta sa, ale.ile.można czytac takie bzdury...
Tez się uniosłam i także przepraszam, święta są.. Jednak no też, nie potrafię czytać takich bzdur, no niestety... 😥😥"Wytrwałość przynosi pomyślny los" ⏩
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1
-
Dzudi jest kreska ❤️ Leć jutro na betę 🤭Starania od 09.2019
02.2023 CP (ciąża jajowodowa, prawy jajowód zachowany)
Drugie podejście do stymulacji IVF
24.03 - punkcja 14 komórek 🍀
29.03 - transfer 2 blastek 4AA🍀🍀
06.04 8 dpt beta 112,60 mIU/ml 🍀
🍀
10 dpt beta 227,80 mIU/ml 🍀🍀
11 dpt beta 353🍀🍀
13 dpt beta 659,6 mlU/ml 🍀🍀
14 dpt beta 1220 mlU/ml 🍀🍀
Jest pęcherzyk w macicy ❤️
15 dpt pęcherzyk ma 3,5 mm ❤️
17 dpt pęcherzyk ma 5,7 mm❤️
Beta 3101 mlU/ml
21 dpt pęcherzyk 9 mm 🍀🍀
28 dpt maleństwo ma 5,2 mm i mamy ❤️
13+0 badania prenatalne, wszystko ok 😍
21+1 badania połówkowe, mamy 415 g 😍
29+1 usg III trymestru, jest 1321g 😍
34+3 mamy 2300g ❤️
36+6 mamy 2606g ❤️
38+0 mamy 3 kg ❤️
38+6 06.12.2021🍼3050kg i 51 cm ❤️
Mamy ❄️❄️❄️❄️
"Pamiętaj, najwięcej strachu kryje się w głowie. "
E.L.
-
Lalia wrote:Dziewczyny, jeśli mogę się wypowiedzieć w kwestii sterydów, odżywek itd.
Mój mąż nie jest zawodowym siłaczem, kulturystą itd. Ale ćwiczy na siłowni od 8 lat, oprócz tego jest mega wkręcony w temat odżywiania, suplementacji itd. do tego stopnia, że mi też dużo opowiada i jakiś tam ułamek pojęcia mam,więc odróżniam białko, kreatynę, bcaa itd od testosteronu i innych rzeczy.
Mój mąż bierze witaminy z Olimpu dla sportowców, od czasu do czasu pije białko i bierze kreatynę. Nie tylko on mnie zapewnił, że to jest bezpieczne, ale też kupiłam mu specjalną książkę (Anita Bean) i przewaliłam miliony artykułów naukowych.
Ale mój facet wprost mi powiedział, że chciałby kiedyś spróbować z testosteronem, ale pod DWOMA warunkami, które sam postawil:
1) Tylko i wyłącznie pod opieką lekarza, który dobierze mu dawkowanie do jego masy ciała, aktywności fizycznej i po przebadaniu jego gospodarki hormonalnej
2) Nie wcześniej niż po 40 stce, jak już będziemy pewni że NIE CHCEMY więcej dzieci
Więc według mnie, Ania może mieć ciutke racji jeżeli lekarz o którym mówi oprócz tego że wie, że jej mąż ma mutacje, to dodatkowo zrobił mu dokładne badania hormonalne i dostarcza mu ten testosteron w dawkach bezpiecznych i dozwolonych podczas starań, czyli podejrzewam, że minimalnych. Aniu, czy tak jest??
Bo moim zdaniem, tak jak pisała Natisz i reszta dziewczyn, branie testosteronu z niepewnych źródeł, w dawkach "na oko" itd. Może zrobić więcej szkody niż pożytku.
Dlatego byłabym bardziej skłonna skłonić się ku racji Natisz, bo mój mąż ma zawodowych kulturystów wśród znajomych i wszyscy mówią raczej o negatywnym wpływie na płodność, łącznie z tym że jeden kolega wprost mu powiedział, że zauważył, że mu zmalały jądra.
Dlatego MOIM ZDANIEM, jeżeli testosteron ma być brany tylko do celów sylwetkowych, to rozsądnie byłoby go odstawić, zwłaszcza że cykl dojrzewania plemników to 3 miesiące i na efekty trzeba będzie czekać parę miesięcy.
A jeżeli testosteron przepisuje lekarz, zazwyczaj androlog, w kontekście poprawy testosteronu i płodności, to chyba nie ma co porównywać tych dwóch sytuacji.
Więc myślenie, że wpływ sterydów, które się bierze po to aby wyglądać dobrze nie jest powodem niepłodności jest dla mnie no niestety błędem, ale każdy ma prawo myśleć co chce.
Co gorsze, jeśli mężczyzna zażywa długo sterydy to jego sperma nie będzie wracać do normalności przez 3 Msc. W takim wypadku bardzo często trwa to dużo dłużej, bo Pierw musi się uspokoić cała gospodarka hormonalnaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2020, 13:18
Lalia lubi tę wiadomość
5cs 🤰
26.04 II kreski
03.06 👶2,46 cm
17.06 wizyta kontrolna
24.06 prenatalne
Progesterone Besins 2x1