Forum Starając się - ogólne Kwietniowe testowanie
Odpowiedz

Kwietniowe testowanie

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    No to nie wiem może że stresu okres nie przychodzi.. A ogólnie w 2 fazie jaka masz zawsze temperaturę?

    Ciężko mi powiedzieć bo przyglądam się dopiero od tego cyklu. Ale tak lawiruję między 36,3-36,6 .

    Dziękuję za wsparcie i wysłuchanie :)

  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    Dziewczyny, a możecie mi powiedzieć jak u Was wygląda dzień owu? Chodzi mi dokładnie o to, czy występuje w różnych dniach cyklu? Czy jeśli w tym cyklu była u mnie dnia 16 to mam jakąś szansę, że przesunie się na 14?

    Cykl składa się z czterech faz :
    Faza krwawienia miesiączkowego
    Faza pęcherzykowa (w czasie której jest to czas dojrzewania pęcherzyków)
    Faza owulacyjna
    Faza progesteronowa liczona od dnia po owulacji (tzw.Faza lutealna)
    Długość pierwszych faz są zmienne natomiast faza lutealna jest stała i trwa tyle samo dni . Nie ma co trzymać się na stałych wyliczeń odnośnie wystąpienia owulacji . Najlepiej obserwować śluz

    Karolina2508, Justyna1719 lubią tę wiadomość

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna27 wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak wy mierzycie tą temperaturę?? Codziennie o tej samej porze i nie ma zmiłuj?? Ja bardzo bym chciała mierzyć i trochę poobserwować, ale moim problemem jest to ,że pracuję 14 dni w miesiącu na noce i mierzenie o stałej porze po przespanych kilku godzinach jest poprostu nierealne 😥
    Miarodajne są też pomiary dokonywane o innej, nie rannej, ale stałej porze. Koniecznie musi je poprzedzać minimum godzinny bierny odpoczynek (nie trzeba spać). Można mierzyć temperaturę przez cały cykl np. o 20:00 po godzinnym, biernym odpoczynku w fotelu.Warto mierzyć temperaturę również wtedy, gdy nie ma możliwości zachowania stałej pory. Kobietom pracującym w trybie zmianowym również udaje się prowadzić czytelne wykresy temperatury. Podstawowa temperatura ciała osób, które są w stanie pracować na zmiany, dostosowuje się do ich trybu życia.

    LaBellePerle lubi tę wiadomość

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Kochana w ten sposób wygląda mój wykres:

    https://zapodaj.net/229bc03a26d50.jpg.html

    Martwi mnie bo wczoraj miałam śluz a dziś jeszcze ginie widzę no sucho jak nie wiem. Pije siemię lniane i wezmę dziś lek wykrztusny bo to podobno pomaga...

    Wszelkie "wspomagacze" poprawy jakości śluzu przyjmujemy tylko i wyłącznie do owulacji (tak dla wiadomości na przyszłość) .Jaki śluz miałaś wczoraj a jaki dzisiaj ?

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3956 1685

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna27 wrote:
    No to chyba niestety muszę zrezygnować z tej metody 😥
    Ale mój lekarz mi mówił że temperatura bywa zawodna i że najlepsze jest obserwowanie śluzu.. No możesz jeszcze dodać testy owulacyjne jeśli na Ciebie działają bo mi jakoś one nie chcą wychodzić :/

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina2508 wrote:
    Ha i tu pojawia się pytanie bo nie obserwowałam temp aż tak dokładnie. Bywało między 36,3-36,5
    Czyli temperatura jest jeszcze wysoka. Zobacz sobie na mój wykres .Jestem po owulacji (o ile miała miejsce) a dziś temperatura 36,78 .Ważna jest różnica temperatur .Nie każda kobieta ma w fazie lutealnej 37

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3956 1685

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    Wszelkie "wspomagacze" poprawy jakości śluzu przyjmujemy tylko i wyłącznie do owulacji (tak dla wiadomości na przyszłość) .Jaki śluz miałaś wczoraj a jaki dzisiaj ?
    Wczoraj miałam bym powiedziała że jak jajko kurze.. Ale nie aż tak zajebiscie dużo a dziś??? Suchość! :( kochana i nie wiem co o tym myśleć bo mnie już coś strzela.. Według kalendarza wylicza mi na jutro termin owulacji.. Ale śluz pokazuje co innego a temperatura to jak widać w ogóle inaczej bo zamiast podskoczyć to jeszcze spadła dziś w dół...

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    Czyli temperatura jest jeszcze wysoka. Zobacz sobie na mój wykres .Jestem po owulacji (o ile miała miejsce) a dziś temperatura 36,78 .Ważna jest różnica temperatur .Nie każda kobieta ma w fazie lutealnej 37


    Ja przepraszam, że zapytam bo może będziesz uważać, że jestem głupia. Spojrzałam na wykres.
    Czyli co teoretycznie można by wnioskować po mojej temp? Boże teraz dopiero wychodzi jakie braki mam odnośnie funkcjonowania mojego organizmu.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    Czyli temperatura jest jeszcze wysoka. Zobacz sobie na mój wykres .Jestem po owulacji (o ile miała miejsce) a dziś temperatura 36,78 .Ważna jest różnica temperatur .Nie każda kobieta ma w fazie lutealnej 37



    Dobra. Doczytałam trochę przed chwilą w necie ;)

  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina2508 wrote:
    Ja przepraszam, że zapytam bo może będziesz uważać, że jestem głupia. Spojrzałam na wykres.
    Czyli co teoretycznie można by wnioskować po mojej temp? Boże teraz dopiero wychodzi jakie braki mam odnośnie funkcjonowania mojego organizmu.
    Czemu głupia? Tylko głupiec nie zadaje pytań :) Twoja temperatura jest o 0,3 kreski wyższa niż w pierwszej fazie więc prawdopodobnie progesteron jeszcze "pracuje" bowiem to on "podnosi temperaturę ciała "( prawdopodobnie dlatego bo nigdy nie ma pewności ,że owulacja wystąpiła - owulację 100% jest w stanie potwierdzić tylko ciąża bo nawet usg nie da tej pewności)

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Wczoraj miałam bym powiedziała że jak jajko kurze.. Ale nie aż tak zajebiscie dużo a dziś??? Suchość! :( kochana i nie wiem co o tym myśleć bo mnie już coś strzela.. Według kalendarza wylicza mi na jutro termin owulacji.. Ale śluz pokazuje co innego a temperatura to jak widać w ogóle inaczej bo zamiast podskoczyć to jeszcze spadła dziś w dół...

    No to wszystko tłumaczy czemu śluz zanika :) Prawdopodobnie dziś nastąpi albo wczoraj nastąpiła owulacja .Śluz jak białko jaja najczęściej pojawia się przed owulacją a po owulacji śluz diametralnie ulega zmianie (pogorszeniu)

    Malamia lubi tę wiadomość

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Ale mój lekarz mi mówił że temperatura bywa zawodna i że najlepsze jest obserwowanie śluzu.. No możesz jeszcze dodać testy owulacyjne jeśli na Ciebie działają bo mi jakoś one nie chcą wychodzić :/
    dokładnie ,najbardziej wiarygodnym wyznacznikiem jest śluz

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Justyna27 Koleżanka
    Postów: 91 18

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    Miarodajne są też pomiary dokonywane o innej, nie rannej, ale stałej porze. Koniecznie musi je poprzedzać minimum godzinny bierny odpoczynek (nie trzeba spać). Można mierzyć temperaturę przez cały cykl np. o 20:00 po godzinnym, biernym odpoczynku w fotelu.Warto mierzyć temperaturę również wtedy, gdy nie ma możliwości zachowania stałej pory. Kobietom pracującym w trybie zmianowym również udaje się prowadzić czytelne wykresy temperatury. Podstawowa temperatura ciała osób, które są w stanie pracować na zmiany, dostosowuje się do ich trybu życia.

    No to jest mój pierwszy cykl jak zaczęłam mierzyć, w dodatku dopiero od 9 dnia... I nic mi to totalnie ten wykres nie mówi. Wiem tylko jedno, serduszkowanie odbyło się w 13 i 15 Dc. Było wtedy bardzo mokro i podwyższone libido 😅 a czy owulacja w ogóle u mnie występuje, tego nie wiem...

    Ona: 29lat On: 28
    Starania od: 4.2019
    3.2020 - Oligoasthenoteratozoospermia
    6.2020- lekka niedoczynność tarczycy, podejrzenie pcos
    8.9.2020- zamrożenie plemników
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna27 wrote:
    No to jest mój pierwszy cykl jak zaczęłam mierzyć, w dodatku dopiero od 9 dnia... I nic mi to totalnie ten wykres nie mówi. Wiem tylko jedno, serduszkowanie odbyło się w 13 i 15 Dc. Było wtedy bardzo mokro i podwyższone libido 😅 a czy owulacja w ogóle u mnie występuje, tego nie wiem...
    Jakiej długości masz cykle ? Ja mam 28-33dni i zaczynam mierzyć tempke od 6dc

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 13:24

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3956 1685

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    No to wszystko tłumaczy czemu śluz zanika :) Prawdopodobnie dziś nastąpi albo wczoraj nastąpiła owulacja .Śluz jak białko jaja najczęściej pojawia się przed owulacją a po owulacji śluz diametralnie ulega zmianie (pogorszeniu)
    No może i tak.. Wiem że śluz najwazniejszy ale niepokoi mnie to że testy owulacyjne nadal negatywne, pomimo że myślałam że po clo będzie inaczej.. I ta temperatura myślałam ze po owulacji powinna podskoczyć o 0,2 stopnia a ona jeszcze spadła...

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna27 Koleżanka
    Postów: 91 18

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Ale mój lekarz mi mówił że temperatura bywa zawodna i że najlepsze jest obserwowanie śluzu.. No możesz jeszcze dodać testy owulacyjne jeśli na Ciebie działają bo mi jakoś one nie chcą wychodzić :/

    Będę próbować wszystkiego :D aczkolwiek z tym śluzem to też u mnie dziwna sprawa bo ja prawie cały miesiąc mam obfity 🙄 ale będę się przyglądać. Może poprostu przedtem nie przykuwałam do tego aż tak dużej uwagi. Testy owulacyjne dopiero będę testować w przyszłym cyklu. Ale najpierw 7 maja przegląd u gina, żeby w ogóle zobaczyć czy wszystko ok 😯

    Ona: 29lat On: 28
    Starania od: 4.2019
    3.2020 - Oligoasthenoteratozoospermia
    6.2020- lekka niedoczynność tarczycy, podejrzenie pcos
    8.9.2020- zamrożenie plemników
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    No może i tak.. Wiem że śluz najwazniejszy ale niepokoi mnie to że testy owulacyjne nadal negatywne, pomimo że myślałam że po clo będzie inaczej.. I ta temperatura myślałam ze po owulacji powinna podskoczyć o 0,2 stopnia a ona jeszcze spadła...
    spadek temperatury jest zazwyczaj dzień ,dwa przed owulacją ale oczywiście nie jest regułą ,że musi się pojawić .Co do testó -nie sugeruj się za bardzo nimi .Jakie robisz?

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • Justyna27 Koleżanka
    Postów: 91 18

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    Jakiej długości masz cykle ? Ja mam 28-33dni i zaczynam mierzyć tempke od 6dc

    Ja mam cykle około 27- 34dniowe. I pomyliłam się, zaczęłam mierzyć tempke od 13dc a nie od 9.

    Ona: 29lat On: 28
    Starania od: 4.2019
    3.2020 - Oligoasthenoteratozoospermia
    6.2020- lekka niedoczynność tarczycy, podejrzenie pcos
    8.9.2020- zamrożenie plemników
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3956 1685

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    spadek temperatury jest zazwyczaj dzień ,dwa przed owulacją ale oczywiście nie jest regułą ,że musi się pojawić .Co do testó -nie sugeruj się za bardzo nimi .Jakie robisz?
    Z apteki firmy Apteo care o czułości 25.. Wcześniej kupowałam tez z domowego laboratorium i też nic..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Z apteki firmy Apteo care o czułości 25.. Wcześniej kupowałam tez z domowego laboratorium i też nic..
    o której godzinie robisz ?

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego