Lipiec słodki jak brzoskwinka 🍑, w marcu chłopiec 🧸lub dziewczynka 🎀
-
WIADOMOŚĆ
-
Phoebe46 wrote:Ja mam dziś 39 DC i do miesiączki prawie tydzień... Ale to wyjątkowo długi cykl bo przez urlop mi się przesunął.
Śmieje się że jakbym zaszła to byłoby śmiesznie bo różnica między wiekiem ciąży z ostatniej miesiączki a realnym / z USG będzie serio sporaZbuntowana lubi tę wiadomość
-
MadziaIsm wrote:Dzień dobry:)
@Monk@ jak się czujesz? Jakieś objawy?
Miłego j słonecznego dnia!
U mnie plamienie ustało, dyskomfort też, więc nadzieja jeszcze jest 😁 Tak sobie wmawiam, że może to było plamienie implantacyjne 😉 test zrobię jutro, mam też skirtoeaniry na betę na wszelki wypadek. Ten Luxmed poraz kolejny bardzo się przydaje. W poprzedniej, straconej ciąży, wiele razy powtarzałam betę, bo taka była potrzeba i cieszę się że nie musiałam płacić za każdym razem
Ja się czuję dobrze, dziękuję. Objawów raczej żadnych, macicę czuję, jakby była mega spuchnięta, ale to trochę jak na okres. Może trochę bardziej 😅 a tak to raczej nic.
A powiesz mi, jak to w tym Luxmedzie wygląda? Do labu trzeba iść tego ich? Bo ja poprzednią ciążę prowadziłam w medicover i zupełnie nie wiem, jak się teraz zabrać chociażby do umówienia pierwszej wizyty (jeszcze praktycznie z Luxmed nie korzystałam, tylko z jednej teleporady 😅). W medi przed pierwszą wizytą można było się umówić na teleporade do położnej i wystawiała skierowanie na betę, morfologię, mocz i nie wiem, czy nie coś jeszcze, ale z tymi wynikami już się szło do lekarza.Zbuntowana lubi tę wiadomość
-
Lilinka wrote:U mnie estradiol caly czas niski 7dpo nawet przystymulacji, w moich naturalnych cyklach: 56,54 a z w dwoch cyklach z lamettą: 76,77 gdy pokazalam te wyniki ginekologowi powiedzial tylko, ze nisko i nic mi nie powiedzial co dalej
Hmm faktycznie dość mało jak na wynik w fazie lutealnej. Nie masz przypadkiem niedowagi albo nie trenujesz intensywnie? Tkanka tłuszczowa w organizmie jest aktywnym metabolicznie narzadem i jej niska ilosc czesto koreluje z nizszymi wartościami estrogenów. Takie najczęstsze przyczyny związane ze stylem życia to niskoenergetyczna dieta, niedobory, wysoka aktywność fizyczna, inne stresory.
W stopce widzę że masz tez podejrzenie hiperprolaktynemi? To też może mieć wpływ- wysoka prolaktyna wplywa na wyhamowanie funkcji osi przysadka-podwzgorze-jajnik i obniża poziom estrogenów. Ja tego doświadczam teraz przy karmieniu piersią w wersji fizjologicznej 😉Lexia, Lilinka lubią tę wiadomość
-
Lilinka wrote:Przytulam ❤ w poprzednim cyklu miałam tak samo i następnego dnia przyszła 🐒
W tym cyklu mam teraz 22 dzien cyklu i sprobuję za dwa dni testować, tylko musze kupić testy... na nic sie nie nastawiam, od dwoch dni mam za to okropny ból ósemek, jakby od dziąsel i czuje, że sa napuchniete... nic nie mogę jeść, ciagle czuję taki przeszywający ból i jeszcze mam takie jakby mikroskurcze w podbrzuszu, ale tak mam w kazdym cyklu...
Nie chcidlsbym jeszcze małpy bo w czwartek wizyta u gin... to chyba oeu też nie było jak taki niski?mięśniak macicy usunięty 2017
drożność jajowodów 2018
niedoczynność tarczycy
nadwaga
euthyrox N 25
ona&on 2016
naturalny cud boy 2021
poronienie 2023
poronienie 2024
staramy się o drugi cud..07.2023
po drodze torbiele mięśniaki..
wiek ah ten wiek..
nadzieja zawsze umiera ostatnia... -
Darrika wrote:Ale Wy dziewczyny macie krótkie te cykle, mi się akurat długi trafił, dzisiaj już 32 dc.
Współczuję 8, ja dopiero co miałam ból od jednej żuchwa, dziąsło, język I gardło, a ta dziadówa się już i tak mocniej nie wybije bo zatrzymana, a dalej próbuje co jakiś czas. a planujesz wyrwać te 8? Ja juzb2 górne wywaliłam 2 lata temu, te dolne też muszę ale tu grubsza akacja bo każda zatrzymana wiec potem szwy itd, jedna w nerwie więc muszę najpierw jedna wyrwać i 2-3 lata poczekać, żeby tamta jak dostanie miejsce może wyszła z tego nerwumięśniak macicy usunięty 2017
drożność jajowodów 2018
niedoczynność tarczycy
nadwaga
euthyrox N 25
ona&on 2016
naturalny cud boy 2021
poronienie 2023
poronienie 2024
wiek ah ten wiek..
Darrika chyba też bym miała jednak obawy przed wyrywaniem w takiej sytuacji 🙈
Madzialsm trzymam mocno kciuki jeszcze za ten cykl 🤞pamiętam Cię z październikowego wątku, po tym co przeszłaś wtedy to ogromnie niesprawiedliwe co Cię spotkało 🫂
Jak czytam ile teraz kosztuje beta to łapię się za głowę. Pamiętam, że w pierwszej ciąży płaciłam coś koło 20 zł w diagnostyceWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 09:06
19 cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
Zbuntowana wrote:Współczuję..
Nie chcidlsbym jeszcze małpy bo w czwartek wizyta u gin... to chyba oeu też nie było jak taki niski?Zbuntowana lubi tę wiadomość
-
NinaB wrote:Ja też mam długie - min 35 dni. I jak widzę że ktoś testuje na początku miesiąca i zdąży też jeszcze na koniec to mam takie wtf xddd bo mi czasem cały miesiąc „wypada”
Co do ósemek, ja wszystkie 4 wyrwałam i polecam xd -
Monk@ wrote:Jak jesteś tuż przed 🐒, to może taki byćmięśniak macicy usunięty 2017
drożność jajowodów 2018
niedoczynność tarczycy
nadwaga
euthyrox N 25
ona&on 2016
naturalny cud boy 2021
poronienie 2023
poronienie 2024
wiek ah ten wiek..
Darrika wrote:Ale Wy dziewczyny macie krótkie te cykle, mi się akurat długi trafił, dzisiaj już 32 dc.
Współczuję 8, ja dopiero co miałam ból od jednej żuchwa, dziąsło, język I gardło, a ta dziadówa się już i tak mocniej nie wybije bo zatrzymana, a dalej próbuje co jakiś czas. a planujesz wyrwać te 8? Ja juzb2 górne wywaliłam 2 lata temu, te dolne też muszę ale tu grubsza akacja bo każda zatrzymana wiec potem szwy itd, jedna w nerwie więc muszę najpierw jedna wyrwać i 2-3 lata poczekać, żeby tamta jak dostanie miejsce może wyszła z tego nerwu👦 29 l.
- podstawowe wyniki nasienia ✅
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- bolesne stosunki - pochwica/endometrioza?
- AMH 0,85 (12.2023)
- Za niskie wyniki hormonów prog i estradiol
- D3 35 (04.2024) -> 89 (07.2024)✅
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
03.2024: Naprotechnolog
+ Model Creightona
05/06. 2024:
Pierwszy cykl stymulowany -lametta (jest owulacja,7dpo estrdiol 76, prog 11,9, nie ma ciąży ❌)
06/07. 2024:
Drugi cykl stymulowany - lametta (3 pęcherzyki, 1 pękł, 7dpo estradiol 77, prog 12,6) nie ma ciąży ❌
07/08.2024
Trzeci cykl stymulowany - lametta (7dpo estradiol 98, ptogesteron 19,97) nie ma ciąży ❌
🔜 20.09 laparoskopia diagnostyczna ?
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
Up Fertil Woman ( od 06.2024 )
Biosteron (04.2024 - 07.2024)
Olej z wiesiołka ( od 11.2023 do 04.2024 i w formie tabletek od 07.2024)
Koenzym Q10 + E ( od 07.2024)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
grazka0022 wrote:Wiesz był kiedyś taki filmik "Jestem w ciązy, bo boli mnie ząb"
https://www.youtube.com/watch?v=q_jBxa77if4pp2018 lubi tę wiadomość
👦 29 l.
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- AMH 0,85 (12.2023)
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
+ Model Creightona
05/06. 2024:
Pierwszy cykl stymulowany -lametta (jest owulacja,7dpo estrdiol 76, prog 11,9, nie ma ciąży ❌)
06/07. 2024:
Drugi cykl stymulowany - lametta (3 pęcherzyki, 1 pękł, 7dpo estradiol 77, prog 12,6) nie ma ciąży ❌
07/08.2024
Trzeci cykl stymulowany - lametta (7dpo estradiol 98, ptogesteron 19,97) nie ma ciąży ❌
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
Zbuntowana wrote:Wczoraj robiłam badania 21dc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 09:22
-
Te krótkie cykle to wcale nie są fajne, a 21-22 dni to w większości za mało do prawidłowej owulki albo faza lutealna jest drakońsko krótka co uniemożliwia zagnieżdżenie zarodka i rozwój. Do tego zwiększa się ryzyko anemii przy tak częstych miesiączkach.
U mnie od zawsze cykle niby "nieregularne", jeśli spojrzeć tylko na długość- od 26 do 35 dni. Ale obserwuję się praktycznie od 16rż (mierzenie temp+śluz) i wiem, że cykle są W 95% owulacyjne, długość lutealnych idealna bo między 12 a 14 dni. Po prostu czasem owu jest nieco szybciej, czasem nieco później. Poród nic nie zmienił, natomiast po porodzie nie wiem zupełnie, co to bolesna miesiączka no i przed @ nie bolą mnie piersi (dość chyba się nacierpiały przy KP 😂).
Co do zębów to tak, dziąsła i ogólnie śluzówki ulegają przekrwieniu więc mogą się przydarzyć krwawienia z dziąseł albo z nosa. Do tego z zębami przed ciążą warto zrobić porządek, bo stan zapalny w zębie może zaszkodzić też ciąży.👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Rodzeństwo (1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1) i pięknie bijącym ❤️
07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Ku zaskoczeniu matki, najpewniej druga córka 🩷
06.11.24: wizyta
-
Monk@ wrote:A widzisz, może jednak 🤞🏼
Ja się czuję dobrze, dziękuję. Objawów raczej żadnych, macicę czuję, jakby była mega spuchnięta, ale to trochę jak na okres. Może trochę bardziej 😅 a tak to raczej nic.
A powiesz mi, jak to w tym Luxmedzie wygląda? Do labu trzeba iść tego ich? Bo ja poprzednią ciążę prowadziłam w medicover i zupełnie nie wiem, jak się teraz zabrać chociażby do umówienia pierwszej wizyty (jeszcze praktycznie z Luxmed nie korzystałam, tylko z jednej teleporady 😅). W medi przed pierwszą wizytą można było się umówić na teleporade do położnej i wystawiała skierowanie na betę, morfologię, mocz i nie wiem, czy nie coś jeszcze, ale z tymi wynikami już się szło do lekarza.
W Luxmedzie albo umawiam teleporadę z lekarzem lub położną, albo na wizycie dostaję skierowanie. I badania u nich w laboratorium, ale, przynajmniej w Krakowie, wysyłają do diagnostyki. Ja zawsze proszę o podaniem kodu badania dodatkowo, bo można szybciej sprawdzić na stronie diagnostyki. Kiedyś dawno też miałam Medicover, ale Luxmed o niebo lepszy. A skąd jesteś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 09:40
Monk@ lubi tę wiadomość
🧑 43
🧔31
🧍 24
💃14
14.10.23 ⏸️
3.11.23 ❤️
20.02.24 💔😇 Milusia -
Lexia wrote:Te krótkie cykle to wcale nie są fajne, a 21-22 dni to w większości za mało do prawidłowej owulki albo faza lutealna jest drakońsko krótka co uniemożliwia zagnieżdżenie zarodka i rozwój. Do tego zwiększa się ryzyko anemii przy tak częstych miesiączkach.
U mnie od zawsze cykle niby "nieregularne", jeśli spojrzeć tylko na długość- od 26 do 35 dni. Ale obserwuję się praktycznie od 16rż (mierzenie temp+śluz) i wiem, że cykle są W 95% owulacyjne, długość lutealnych idealna bo między 12 a 14 dni. Po prostu czasem owu jest nieco szybciej, czasem nieco później. Poród nic nie zmienił, natomiast po porodzie nie wiem zupełnie, co to bolesna miesiączka no i przed @ nie bolą mnie piersi (dość chyba się nacierpiały przy KP 😂).
Co do zębów to tak, dziąsła i ogólnie śluzówki ulegają przekrwieniu więc mogą się przydarzyć krwawienia z dziąseł albo z nosa. Do tego z zębami przed ciążą warto zrobić porządek, bo stan zapalny w zębie może zaszkodzić też ciąży. -
Malamia wrote:Darrika chyba też bym miała jednak obawy przed wyrywaniem w takiej sytuacji 🙈
Madzialsm trzymam mocno kciuki jeszcze za ten cykl 🤞pamiętam Cię z październikowego wątku, po tym co przeszłaś wtedy to ogromnie niesprawiedliwe co Cię spotkało 🫂
Jak czytam ile teraz kosztuje beta to łapię się za głowę. Pamiętam, że w pierwszej ciąży płaciłam coś koło 20 zł w diagnostyce
Dziękuję Ci bardzo! To fakt ostatnia ciąża bardzo nas doświadczyła. Najpierw walka o utrzymanie, potem amniopunkcja i i diagnoza, która była jak wyrok. Jeszcze nie pozbieraliśmy się z tego całkiem. Ale oboje z mężem czujemy, że jesteśmy gotowi na kolejne starania i ciążę. Tym razem będę prowadzić równolegle u mojej sprawdzonej już lekarki w Luxmedzie i w szpitalu uniwersyteckim, żeby mieć wszystko pod kontrolą od początku.Malamia lubi tę wiadomość
🧑 43
🧔31
🧍 24
💃14
14.10.23 ⏸️
3.11.23 ❤️
20.02.24 💔😇 Milusia -
MadziaIsm wrote:W Luxmedzie albo umawiam teleporadę z lekarzem i położną, albo na wizycie dostaję skierowanie. I badania u nich w laboratorium, ale, przynajmniej w Krakowie, wysyłają do diagnostyki. Ja zawsze proszę o podaniem kodu badania dodatkowo, bo można szybciej sprawdzić na stronie diagnostyki. Kiedyś dawno też miałam Medicover, ale Luxmed o niebo lepszy. A skąd jesteś?
-
Namisa wrote:Hmm faktycznie dość mało jak na wynik w fazie lutealnej. Nie masz przypadkiem niedowagi albo nie trenujesz intensywnie? Tkanka tłuszczowa w organizmie jest aktywnym metabolicznie narzadem i jej niska ilosc czesto koreluje z nizszymi wartościami estrogenów. Takie najczęstsze przyczyny związane ze stylem życia to niskoenergetyczna dieta, niedobory, wysoka aktywność fizyczna, inne stresory.
W stopce widzę że masz tez podejrzenie hiperprolaktynemi? To też może mieć wpływ- wysoka prolaktyna wplywa na wyhamowanie funkcji osi przysadka-podwzgorze-jajnik i obniża poziom estrogenów. Ja tego doświadczam teraz przy karmieniu piersią w wersji fizjologicznej 😉
Badalam razem z morfologia lipidogram i mam cholesterol ogólnu 124, cale zycie mam bardzo niski cholesterol mimo, ze naprawde jem niestety duzo tlustych rzeczy typu czasem jakies frytki itp.👦 29 l.
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- AMH 0,85 (12.2023)
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
+ Model Creightona
05/06. 2024:
06/07. 2024:
07/08.2024
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
Lilinka wrote:O to jest nadzieja i wlasnie gdzies kiedyś czytalam, ze przy ciąży robia się wrazliwsze zęby i dziąsła a mnie ósemki juz dawno nie bolały
Wiesz te starodawne przesądy też skądś się wzięłyZbuntowana lubi tę wiadomość
Start starania: Marzec 2024
8 cs - przerwa do lutego
5 cykli naturalnych ❌
2 cykle stymulowane Clo + duphaston ❌
Luty 2025 - prawdopodobnie IUI
👩25 lat
👨26 lat
🐶3 lata
✨Euthyrox 25 + Glucophage
"Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się"