X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lipiodol
Odpowiedz

Lipiodol

Oceń ten wątek:
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 9 maja, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IlonaQ wrote:
    Dziewczyny,

Czy u Dr Zycha, w Lublinie, na NFZ, kwalifikowane są tylko osoby ze stwierdzona niedrożnością?

Też mam skierowanie bazujące na diagnozie endometriozy, jajowód prawy drożny, lewy byly problemy przy zwykłym hsg ale ostatecznie uznano go za udroznionego

♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
    📌kariotypy OK
    👱‍♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, pasożyty, AMH 10.24- 1,28
    ✅MUCH, HSG- udrożniono lewy jajowód
    ✅ brak p.cial przeciwplemnikowych
    ✅ histeroskopia, wycięto polipy
    ❌️6 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje

🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
    ✅USG ok, brak żpn

🔜
    Przerwa w staraniach
    05.2025 Oczekiwanie na wyniki IPLE (m.in CD138, CD56)
    07.2025- kontrolne badanie pasożytów
    06/07. 2025?- Drożność z lipiodolem
    ⏰️ 09/10.2025 - klinika
  • Markotka Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanko czy komuś udało się udrożnić jajowody lipiodolem? (Nie w Lublinie)

We wrześniu 2024 miałam sprawdzaną drożność pianką - wszystko super, kontrast przeszedł bez problemu.
    W maju mini-histeroskopia, diagnoza przewlekły stan zapalny endometrium, podejrzenie niedrożności jajowodów.
    Aktualnie antybiotykoterapia i jak przez 2-3 cykle nic, mam przyjść na ponowne sprawdzenie drożności lipiodolem.. strasznie się boję że okażą się oba niedrożne i pozostanie tylko in vitro :(

👰🏼‍♀️🤵‍♂️ 31l
    Starania o pierwsze 👶🏼 od 06/2022

- Endometrioza, adenomioza ❌
    - Drożność jajowodów 9/2024 ✅
    - Badanie nasienia 2/2025 ✅
    - Suplementacja ✅
    - AMH 1,97 (9/2024) ✅
    - 5/2025: histeroskopia > usunięcie ognisk adeno > przewlekły stan zapalny endometrium ❌ > antybiotykoterapia ⏳
  • Firest Koleżanka

Wysłany: 9 maja, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Markotka wrote:
    A ja mam pytanko czy komuś udało się udrożnić jajowody lipiodolem? (Nie w Lublinie)

We wrześniu 2024 miałam sprawdzaną drożność pianką - wszystko super, kontrast przeszedł bez problemu.
    W maju mini-histeroskopia, diagnoza przewlekły stan zapalny endometrium, podejrzenie niedrożności jajowodów.
    Aktualnie antybiotykoterapia i jak przez 2-3 cykle nic, mam przyjść na ponowne sprawdzenie drożności lipiodolem.. strasznie się boję że okażą się oba niedrożne i pozostanie tylko in vitro :(

Markotka, głowa do góry😊 to nieprawda, że niedrożne jajowody to wyrok na IVF (wbrew temu co głoszą lekarze z tych klinik). Zależy, w którym miejscu jajowodu jest ten zrost i jaki jest. No i właśnie powinnaś pomyśleć o Lublinie, bo w razie napotkanej niedrożności, tylko tam podejmą próbę udrożnienia Ci go zabiegowo przed podaniem lipiodolu. Ja mam stwierdzone oba niedrożne przez dr Malinowskiego (top-specjalistę od ultrasonografii i diagnozowania jajowodów) i informację, że nic już z nich nie będzie🥺 a mimo to idę w to! 🙏

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 | Kariotyp – ?
    • AMH 4,7✔️
    • TSH, FSH, LH, E2✔️
    • Monitoringi owu✔️Progesteron 12 ng/ml✔️ faza lutealna 8-10 dni❌
    • sonoHSG – oba niedrożne❌
    • sHSG+lipiodol – ?🙏
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👨 37 | AZF✔️ CFTR ✔️Kariotyp – ? | ASA✔️
    • 08.2024: <1 mln/ml❌ 8 mln/total❌ Ruch ab 9%❌ Morfo❔ SDF❔
    • 12.2024: 46 mln/ml✔️ 313 mln/total✔️ Ruch ab 45%✔️ Morfo 2%❌ SDF 39%❌
    • 05.2025: Morfo, SDF, ROS – ?🙏
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Różni👨‍⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱
  • Markotka Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firest wrote:
    Markotka, głowa do góry😊 to nieprawda, że niedrożne jajowody to wyrok na IVF (wbrew temu co głoszą lekarze z tych klinik). Zależy, w którym miejscu jajowodu jest ten zrost i jaki jest. No i właśnie powinnaś pomyśleć o Lublinie, bo w razie napotkanej niedrożności, tylko tam podejmą próbę udrożnienia Ci go zabiegowo przed podaniem lipiodolu. Ja mam stwierdzone oba niedrożne przez dr Malinowskiego (top-specjalistę od ultrasonografii i diagnozowania jajowodów) i informację, że nic już z nich nie będzie🥺 a mimo to idę w to! 🙏

Trzeba być dobrej myśli :) trzymam kciuki i czekamy tu na jakiś update 🙂 💚

Firest lubi tę wiadomość

👰🏼‍♀️🤵‍♂️ 31l
    Starania o pierwsze 👶🏼 od 06/2022

- Endometrioza, adenomioza ❌
    - Drożność jajowodów 9/2024 ✅
    - Badanie nasienia 2/2025 ✅
    - Suplementacja ✅
    - AMH 1,97 (9/2024) ✅
    - 5/2025: histeroskopia > usunięcie ognisk adeno > przewlekły stan zapalny endometrium ❌ > antybiotykoterapia ⏳
  • karczoch321 Autorytet

Wysłany: 10 maja, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Mam za sobą jedna ciąża pozamaciczną i w sumie żadnych więcej schorzeń. Lekarz wspomniał, że może warto byłoby pomyśleć o drożności.
    Czy sama CP jest jakimkolwiek wskazaniem?
    Jeśli miałabym wykonać ten zabieg to raczej jednak na NFZ, ale rozumiem, że bez skierowania się nie obejdzie?
    Czy w ogóle jakoś wcześniej jestem w stanie sprawdzić czy jajowody są drożne?

Czy któraś z Was zabieg go w Pyskowicach? Tam mam bliżej niż do Lublina i bardziej rozważam ten kierunek, chociaż jak bedzie trzeba to i do Lublina się przejadę ;)

🙎‍♀️🧔‍♂️ 34 / 35
    🍀 10 cs
    💔 02.25 - 6tc
    💊 Pueria Uno, d-inozytol, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, Q10, magnez, cynk, l-arginina, laktoferyna i zioła Ojca Sroki 🍵
  • Piret Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    Hej.
    Mam za sobą jedna ciąża pozamaciczną i w sumie żadnych więcej schorzeń. Lekarz wspomniał, że może warto byłoby pomyśleć o drożności.
    Jeśli miałabym wykonać ten zabieg to raczej jednak na NFZ, ale rozumiem, że bez skierowania się nie obejdzie?

Czy któraś z Was zabieg go w Pyskowicach? Tam mam bliżej niż do Lublina i bardziej rozważam ten kierunek, chociaż jak bedzie trzeba to i do Lublina się przejadę ;)

Hej zaczęłam podczytywać ten wątek, bo mnie również czeka HSG. Odniosę się do Ciebie ponieważ ponad rok temu właśnie miałam cp i w szpitalu lekarze nie radzili robienia badania drożności … dopiero teraz lekarz do którego trafiłam wystawił mi skierowanie bo nie jest pewien czy moje kolejną biochemiczną nie była skutkiem problemu w jajowodzie …. Dlatego jeśli się wachasz to ja bym na Twoim miejscu zrobiła, ja wcześniej chciałam uniknąć tego a już na pewno szpitalnego HSG ze zwykłym kontrastem. Myślę że nie ma innej metody na sprawdzenie drożności a to badanie jednocześnie wykrywa zmiany w macicy, jej układ, polipy itp. Jestem już zdecydowana że badanie wykonam ta mniej inwazyjną metodą czyli Sono HSG zobaczymy …. Dziewczynom przed badaniem życzę powodzonka ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja, 10:40

Firest lubi tę wiadomość

👩🏼 34 🧔🏻‍♂️ 37

cp i 2x cb 💔

💊 wit. B12, B6, wit. D, foliany, cholina, koenzym,
    wit. K2, niepokalanek, magnez,

W trakcie diagnostyki
    MUCHa ✅
    Zespół antyfosfolipidowy - brak ✅
    mutacja MTHFR A1298C,
    Fragmentacja DNA 6% ✔️
    Kir/kariotypy 🔜
    HSG 🔜

🤞 Team #rodzew2026 🍀
  • Piret Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tylko pytanko czy drożność z tym lipiodolem jest możliwa tylko przy użyciu zwykłego kontrastu czy z użyciem tej pianki również ? Szczerze mówiąc lekarz nic nie wspominał mi o lipiodolu, ale skoro ma taką dobrą opinię że pomaga przy zajściu w ciążę hmmm muszę dopytać dzwoniąc do klinik jak będę się umawiać 🧐🤔

👩🏼 34 🧔🏻‍♂️ 37

cp i 2x cb 💔

W trakcie diagnostyki
    MUCHa ✅
    mutacja MTHFR A1298C,
    Fragmentacja DNA 6% ✔️
    Kir/kariotypy 🔜
    HSG 🔜

🤞 Team #rodzew2026 🍀
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 10 maja, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piret wrote:
    Mam tylko pytanko czy drożność z tym lipiodolem jest możliwa tylko przy użyciu zwykłego kontrastu czy z użyciem tej pianki również ? Szczerze mówiąc lekarz nic nie wspominał mi o lipiodolu, ale skoro ma taką dobrą opinię że pomaga przy zajściu w ciążę hmmm muszę dopytać dzwoniąc do klinik jak będę się umawiać 🧐🤔

Lipiodol to specjalny kontrast olejowy, z jodem, który ma właściwości łagodzące stany zapalne, endometrioze, czym może wspierać zajście w ciążę. Jeśli nie ma endometriozy, to nie wiem czy jest sens go podawać?

Pianka jest innego rodzaju kontrastem.

Jeśli masz skierowanie na drożność, ktora chcesz wykonac gdzies tam blisko siebie powiedzmy, to będzie jakiś tam kontrast (np. Pianka, lub sol fizjologiczna) taki jak mają w szpitalu, ale raczej nie lipiodol.

Lipiodol na nfz aktualnie robią tylko w Lublinie, choć prywatnie można go podać w wielu miastach. Mi dr na skierowaniu wystawil konkretnie że mam zgłosić się do Zakładu w Lublinie, i że jest to skierowanie na lipiodol.

Choć wydaje mi się że nawet że zwykłym skierowaniem na drożność, przyjmą Cię w Lublinie, oczywiście za pośrednictwem np. Doktora Zycha, któremu trzeba zapłacić za prywatną kwalifikację (czego nie pojmuję)

Ja miałam juz sono, z pianką i usg, było niefajnie ale to chyba zależy od osobistego progu bolu i budowy organów.
    Nie wiem czy jest to mniej inwazyjne niż drożność z lipiodolem 😅 teraz jestem po histeroskopii I koło lipca mam zamiar iść w lipiodol.... skierowanie już czeka.

Piret, Britta, Firest lubią tę wiadomość

♀️&♂️ '95: 18 cykl od początku starań -zawieszony
    📌kariotypy OK
    👱‍♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, pasożyty, AMH 10.24- 1,28
    ✅MUCH, HSG- udrożniono lewy jajowód
    ✅ brak p.cial przeciwplemnikowych
    ✅ histeroskopia, wycięto polipy
    ❌️6 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje

🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
    ✅USG ok, brak żpn

🔜
    Przerwa w staraniach
    05.2025 Oczekiwanie na wyniki IPLE (m.in CD138, CD56)
    07.2025- kontrolne badanie pasożytów
    06/07. 2025?- Drożność z lipiodolem
    ⏰️ 09/10.2025 - klinika
  • Piret Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka dziękuję za obszerną wiadomość i wytłumaczenie ☺️ używając określenia mniej inwazyjne miałam na myśli różnice między tym HSG wykonywanym poprzez promieniowanie rtg które najczęściej wykonują w szpitalach, chociaż zadzwonię jeszcze do szpitali w moim mieście i dopytam może byłaby możliwość drożność bez rtg a przez usg wtedy nie musiałabym płacić w prywatnej klinice 🤔 i dodatkowo przed umówieniem terminu w prywatnych miejscach płaci się najpierw za kwalifikacyjną wizytę też uważam to już za zdzierstwo skoro i tak za samo sonohsg zapłacę 1600 zł to jeszcze wstępna wizyta dodatkowo płatna a plus oczywiście osobna opłata za pobrane na niej wymazy….

👩🏼 34 🧔🏻‍♂️ 37

cp i 2x cb 💔

W trakcie diagnostyki
    MUCHa ✅
    mutacja MTHFR A1298C,
    Fragmentacja DNA 6% ✔️
    Kir/kariotypy 🔜
    HSG 🔜

🤞 Team #rodzew2026 🍀
  • Firest Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piret wrote:
    chociaż zadzwonię jeszcze do szpitali w moim mieście i dopytam może byłaby możliwość drożność bez rtg a przez usg wtedy nie musiałabym płacić w prywatnej klinice 🤔 i dodatkowo przed umówieniem terminu w prywatnych miejscach płaci się najpierw za kwalifikacyjną wizytę też uważam to już za zdzierstwo skoro i tak za samo sonohsg zapłacę 1600 zł to jeszcze wstępna wizyta dodatkowo płatna a plus oczywiście osobna opłata za pobrane na niej wymazy….
    Hej Piret☺️ Też do sprawdzenia drożności chciałam metodę USG i pianki, by było mniej inwazyjnie. Przed moim pierwszym badaniem wydzwaniałam po wielu placówkach i robiłam zestawienie, jakie ceny, gdzie wymagają wizyty kwalifikacyjnej w tej samej placówce a gdzie nie, jakich badań przed potrzebują (bo wymazy bakterii czy cytologia to norma, ale polowa placówek wymaga tez tego testu PCR na myco,urea,chlam który sam sporo kosztuje). Wniosek, ceny samego badania są w największych miastach podobne. Koszt całości znacznie podnosi jeśli konieczna wizyta przed i wspomniany test.
    Jednym z najlepszych cenowo miejsc na sonoHSG z pianką jest przychodnia przy Żelaznej w wawie (św.Zofi) = 650zl a wizyta kwalifikacyjna niewymagana. Tym bardziej jak ktoś ma wskazania od swojego lekarza. Ja nie miałam nic takiego, chciałam zbadać na własną rękę z uwagi na ciągły brak ciąży. Robiłam tam moje pierwsze badanie. Drugie sonoHSG (żeby jeszcze pogłębić diagnostykę niedrożności) już gdzie indziej.
    A jeśli chodzi o NFZ to wg mojej analizy badanie drożności wszędzie w PL robią raczej tylko metodą RTG z kontrastem i czeka się długo, a lipiodol w ogóle nie jest tam stosowany (oprócz Lublina bo tam prócz kontrastu działają z lipiodolem).

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 02:44

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 | Kariotyp – ?
    • AMH 4,7✔️
    • TSH, FSH, LH, E2✔️
    • sHSG+lipiodol – ?🙏
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • Firest Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 02:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    Hej.

Hej Karczoch ☺️ Wydaje mi się, że przejście CP zdecydowanie powinno być wskazaniem do zbadania funkcji jajowodów. Komercyjnie na pewno zrobisz, a na NFZ no cóż trzeba skierowanie od lekarza współpracującego z NFZ. Tak, możesz sprawdzić czy są drożne właśnie poprzez badanie HSG lub sonoHSG, które jest też od razu zwane zabiegiem bo podczas jego wykonywania czasem napotkane niedrożności są niwelowane pod ciśnieniem płynu/pianki👍
    U mnie niestety oba niedrożne i nic się nie przebiło😟 Czekam na udrażnianie w Lublinie.

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 | Kariotyp – ?
    • AMH 4,7✔️
    • TSH, FSH, LH, E2✔️
    • sHSG+lipiodol – ?🙏
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
‹‹ 6 7 8 9 10
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ