X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lipiodol
Odpowiedz

Lipiodol

Oceń ten wątek:
  • Kostka12 Nowa

Wysłany: 13 czerwca, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    ja też jestem właśnie świeżo po zabiegu z lipiodolem w Lublinie na NFZ. Konsultacje przechodziłam u dr Magdaleny Opoki- przemiła osoba, pełna ciepła i empatii. U mnie problem polegał na niedrożności prawego jajowodu, lewy w pełni drożny. Badanie HSG- drożność jajowodów wykonane w kwietniu 2025 r. w szpitalu w Warszawie ul. Karowa.
    Udrożnienie jajowodów z podaniem lipiodolu odbyło się 27.05.2025 r. w Lublinie- uzyskano pełną drożność (opis zabiegu i nagranie na telefonie). Sam zabieg tak jak większość z Was pisze nie należy do przyjemnych chwil- po prostu boli. Myśl w imię czego to się robi rekompensuje wszystko. Szpital w Lublinie to świetne miejsce, pełno tam przychylnych i życzliwych ludzi- mam na myśli cały personel lekarski i pielęgniarski. Kilka dni po zabiegu rozpoczęłam owulację i silne starania z mężem o maleństwo. Aktualnie jestem po zakończonym cyklu- nie doczekałam się drugiej czerwonej kreski na teście ciążowym.... ale nie poddajemy się, czekamy na kolejny cykl- miesiączkę dostałam dzisiaj :-) Chciałam powiedzieć, że jestem pełna nadziei, że lipiodol zadziała i będę mogła się pochwalić za jakiś czas swoim szczęściem. Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś wątpliwości czy poddać się zabiegowi w Lublinie to uwierzcie Mi warto tam jechać!

beautifullady, IlonaQ, Firest lubią tę wiadomość

• beautifullady Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowa_Harmonia wrote:
    Może komuś przyda się taka informacja:
    Sama mam mieć badanie drożności i właśnie chciałam mieć badanie z lipiodolem, ale z tego zrezygnowałam. Byłam na wizycie kwalifikacyjnej u pani doktor, która pracuje również w klinice leczenia niepłodności. Sama doradziła mi badanie z pianką, bo lipiodol przy zrostach jest ponoć bardziej bolesny (mam ednometriozę 3 stopnia) oraz nie zawsze są w stanie udrożnić jajowody (piankę są w stanie podać pod większym ciśnieniem). U niej w klinice ponoć nie było dużych różnic w ilości ciąż otrzymanych po badaniu z lipiodolem a pianką
    Ja mam endometriozę 4 stopnia i dzięki lipiodolowi udało mi się zajść w ciążę. Niestety ze względu na - jak się później okazało - przewlekłe zapalenie endometrium tej ciąży nie utrzymałam. Ale gdyby nie lipiodol to pewnie w ogóle tej ciąży by nie było.

Firest lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 28 👨‍💼29 🐰🐰
    12.2022 - rozpoczęcie starań
    02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u naprotechnologa
    02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, dieta, HSG - jajowody drożne
    09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
    02.01.2025 - lipiodol
    18.01.2025 - ⏸️ 30cs
    19.01.2025 - 💔😥
    14.04.2025 - histeroskopia zabiegowa - wycięcie mikro polipów
    5.05.2025 - wynik biopsji - przewlekłe zapalenie endometrium

Aktualnie 37cs

Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, przewlekłe zapalenie endometrium
  • Firest Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kostka12, gratuluję udanego udrożnienia 👍😉 🍾
    A nie mówili Ci w Lublinie by czekać do kolejnego cyklu ze staraniami? Nam przy wypisie bezwzględnie kazali odpuścić cykl w którym był zabieg z uwagi na naświetlenie RTG. Teraz więc czekam, w bieżącym cyklu wracamy do starań😊

Kostka12 lubi tę wiadomość

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 - wszystko 🆗
    • kariotyp✔️ ASA✔️ AMH 4,7✔️
    • naturalne owu✔️ endometrium✔️
    • TSH, FSH, LH, E2 5dc 33 pg/ml, E2 peak 222 pg/ml, Prog 4dpo 12ng/ml✔️
    • sonoHSG – oba jajowody niedrożne❌😢
    • sHSG+lipiodol - udane udrażnianie jajowodów✔️🤗
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    • Kariotyp✔️ AZF✔️ CFTR✔️ ASA✔️ USG (brak żpn)✔️
    • Hormony✔️
    • Parametry wyjściowe i po suplach+diecie:
    0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
    8 mln/total❌ --> 313 mln ✔️
    9% ruch ab❌ --> 45%✔️
    0% morfo❌ --> 2% ❌--> 0%❌😢
    39% DFI❌😢 --> 19%💪
    1,15 ROS✔️
    Posiewy✔️
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Różni👨‍⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱
  • Kostka12 Nowa

Wysłany: 13 czerwca, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firest wrote:
    Kostka12, gratuluję udanego udrożnienia 👍😉 🍾
    A nie mówili Ci w Lublinie by czekać do kolejnego cyklu ze staraniami? Nam przy wypisie bezwzględnie kazali odpuścić cykl w którym był zabieg z uwagi na naświetlenie RTG. Teraz więc czekam, w bieżącym cyklu wracamy do starań😊
    Dziękuję !Mi przy wypisie zalecili zdecydowane próby już w cyklu zaraz po zabiegu, owulację miałam równe 5 dni od zabiegu.

Firest lubi tę wiadomość

• Firest Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kostka12 wrote:
    Dziękuję !Mi przy wypisie zalecili zdecydowane próby już w cyklu zaraz po zabiegu, owulację miałam równe 5 dni od zabiegu.
    O to ciekawe, pewnie inny lekarz niż u mnie😉 A może od czasu naświetlania to zależy hmm. Powodzenia, trzymam kciuki za udany kolejny cykl👍🫶

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 - wszystko 🆗
    • kariotyp✔️ ASA✔️ AMH 4,7✔️
    • naturalne owu✔️ endometrium✔️
    • TSH, FSH, LH, E2 5dc 33 pg/ml, E2 peak 222 pg/ml, Prog 4dpo 12ng/ml✔️
    • sonoHSG – oba jajowody niedrożne❌😢
    • sHSG+lipiodol - udane udrażnianie jajowodów✔️🤗
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    • Kariotyp✔️ AZF✔️ CFTR✔️ ASA✔️ USG (brak żpn)✔️
    • Hormony✔️
    • Parametry wyjściowe i po suplach+diecie:
    0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
    8 mln/total❌ --> 313 mln ✔️
    9% ruch ab❌ --> 45%✔️
    0% morfo❌ --> 2% ❌--> 0%❌😢
    39% DFI❌😢 --> 19%💪
    1,15 ROS✔️
    Posiewy✔️
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Różni👨‍⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱
  • Kostka12 Nowa

Wysłany: 16 czerwca, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję!

• Dzoana 27 Znajoma

Wysłany: 3 lipca, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, pędzę do was podzielić się dobrą nowiną!
    Też miałam udrażnianie jajowodów w Lublinie w listopadzie 2023, lipiodol miałam podany, dziś w końcu udało się nam zajść w ciążę, 7 tydzień 🥰😉 także nie poddawajcie się! ❤️

lilka2025, Firest, Britta lubią tę wiadomość

• lilka2025 Koleżanka

Wysłany: 3 lipca, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzoana 27 wrote:
    Cześć dziewczyny, pędzę do was podzielić się dobrą nowiną!
    Też miałam udrażnianie jajowodów w Lublinie w listopadzie 2023, lipiodol miałam podany, dziś w końcu udało się nam zajść w ciążę, 7 tydzień 🥰😉 także nie poddawajcie się! ❤️

Gratulacje! 🥳
    Coś jeszcze stosowałaś, byłaś stymulowana czy naturalnie? :)

💊inofem, Vit D3, Omega 3, Q10,Tardyferon, Neurovit, Metformax, Dostinex

Żelazo 29 µg/dl
    DHEA-SO4 213,8 µg/dl
    homocysteina 8,41 µmol/l
    anty-TPO < 3,00 IU/ml
    SHBG 73,5 nmol/l
    TSH 1,216 µIU/ml
    Vit D3 58,60 ng/ml
    anty-TG < 3,00 IU/ml
    androstendion 3,38 ng/ml

Badania z 3 d.c ⬇️
    testosteron 34,45 ng/dl
    estradiol 21,2 pg/ml
    FSH 4,72 mIU/ml
    LH 6,89 mIU/ml
    prolaktyna 30,91 ng/ml
  • Dzoana 27 Znajoma

Wysłany: 3 lipca, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, naturalnie. Wgl po roku to już nie wierzyłam że się uda. Jedyne co kupiłam jakoś w listopadzie zeszłego roku to inozytol w proszku, piłam go z wodą, ale mało regularnie. Więc nie wiem co zadziałało, może to że w maju postanowiłam zrobić kursy ze stylizacji paznokci i całkowicie na tym się skupiłam 🤭🙆

• Markotka Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym dniu cyklu miałyście robione badanie z podaniem lipiodolu? U mnie ciągle się nie zgrywa z terminami lekarza i nie wiem kiedy uda mi się to zrobić.. zaraz znów przepadną mi wymazy 😔

👩🏼‍🤝‍👨🏻31l
    Starania o pierwsze 👶🏼 od 06/2022

- Endometrioza, adenomioza ❌
    - Drożność jajowodów 9/2024 ✅
    - Badanie nasienia 2/2025 ✅
    - Suplementacja ✅
    - AMH 1,97 (9/2024) ✅
    - 5/2025: histeroskopia > usunięcie ognisk adeno > przewlekły stan zapalny endometrium 💊
    - 08/2025 drożność z lipiodolem
  • Jupiter Debiutantka

Wysłany: 11 lipca, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Markotka wrote:
    W którym dniu cyklu miałyście robione badanie z podaniem lipiodolu? U mnie ciągle się nie zgrywa z terminami lekarza i nie wiem kiedy uda mi się to zrobić.. zaraz znów przepadną mi wymazy 😔
    U nas jest zalecenie że między 8 a 12.

Co do starań w tym samym cyklu co badanie, to wreszcie nie wiem jak to jest… starać się czy nie starać?

Poczatek staran: 2025

Ona:31
    AMH: 1,4
    USG, HPV, cyto -✅
    Hormony gin: stabilnie ✅
    Owulacja: potwierdzona ✅
    Tarczyca: Niedoczynność ❗️Hashimoto❗️
    Jelita: SIBO, HP, Candida - ✅
    Geny:❗️Mthfr - homo , ❗️PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2%❗️
    Jelita: ✅
    Podstawowe badania: ✅

Lipiec 2025: MUCH, powtórne badanie nasienia i HSG

Do ogarnięcia:
    🔽 antyTPO > 1000
    🔽 ferrytyna 18
  • Markotka Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Co do starań w tym samym cyklu co badanie, to wreszcie nie wiem jak to jest… starać się czy nie starać?

Po hsg z pianką mieliśmy zalecenie podjąć starania kolejnego dnia po badaniu

👩🏼‍🤝‍👨🏻31l

- Suplementacja ✅
    - AMH 1,97 (9/2024) ✅
    - 5/2025: histeroskopia > usunięcie ognisk adeno > przewlekły stan zapalny endometrium 💊
  • Jupiter Debiutantka

Wysłany: 11 lipca, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Markotka wrote:
    Po hsg z pianką mieliśmy zalecenie podjąć starania kolejnego dnia po badaniu
    Ja będę robić z lipiodolem. Ale właśnie opinie są skrajne… niby ryzyko jest MINIMALNE ze względu na rtg, ale jednak jest…

USG, HPV, cyto -✅

Do ogarnięcia:
    🔽 antyTPO > 1000
    🔽 ferrytyna 18
  • Markotka Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Ja będę robić z lipiodolem. Ale właśnie opinie są skrajne… niby ryzyko jest MINIMALNE ze względu na rtg, ale jednak jest…

A to ja miałam pod USG, co do rtg to nie wiem

👩🏼‍🤝‍👨🏻31l

- Suplementacja ✅
    - AMH 1,97 (9/2024) ✅
  • Kostka12 Nowa

Wysłany: 14 lipca, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jedynym negatywnym skutkiem po HSG z lipiodolem była podwyższona prolaktyna (wynik 39). Lekarz dał mi leki na obniżenie ale od razu stwierdził, że to wynik lipiodolu. Jestem po drugim cyklu od zabiegu- jak na razie ciąży nie widać. Mąż jest aktualnie po 1 miesiącu stymulacji zastrzykami (3x w tygodniu) jeśli po 3 miesięcznej stymulacji zastrzykami jakość nasienia się nie poprawi to czeka go zabieg- żylaki powrózka nasiennego ( wyszło w usg ). Nadmienię, że mąż i ja jesteśmy od 4 miesięcy na suplementach. Ostatnio dowiedziałam się, że mam zbyt cienkie endometrium aby udało się zajść w ciążę- dlatego do miesiąca biorę leki- zobaczymy przy usg- kontroli 2 dni przed owulacją jaka jest grubość endometrium i czy kuracja lekowa cokolwiek dała.... Aktualnie mam ciężki etap, spadek chęci na cokolwiek, jednak 2 letnie starania się o dziecko mnie już psychicznie wymęczyły, nie wiem jak dalej sobie poradzę z tym bo jest naprawdę ciężko. Bardzo się cieszę jak widzę na forum wpisy kolejnych szczęściarek, które zobaczyły na teście 2 kreski- to chociaż odrobinę mnie pociesza i daje jakieś światełko w tunelu.....

• Jupiter Debiutantka

Wysłany: 17 lipca, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kostka12 wrote:
    U mnie jedynym negatywnym skutkiem po HSG z lipiodolem była podwyższona prolaktyna (wynik 39). Lekarz dał mi leki na obniżenie ale od razu stwierdził, że to wynik lipiodolu. Jestem po drugim cyklu od zabiegu- jak na razie ciąży nie widać. Mąż jest aktualnie po 1 miesiącu stymulacji zastrzykami (3x w tygodniu) jeśli po 3 miesięcznej stymulacji zastrzykami jakość nasienia się nie poprawi to czeka go zabieg- żylaki powrózka nasiennego ( wyszło w usg ).
    no właśnie mnie martwią skutki uboczne zwłaszcza dla osób które mają problemy z tarczycą (skoki Tsh) bo słyszałam że to może być czynnik wykluczający.

A jakie są to zastrzyki u męża? Co mają na celu?

Dziewczyny, po jakim czasie starania się zdecydowałyście na sono hsg?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 20:11

USG, HPV, cyto -✅

Do ogarnięcia:
    🔽 antyTPO > 1000
    🔽 ferrytyna 18
‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ