X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lipiodol
Odpowiedz

Lipiodol

Oceń ten wątek:
  • Firest Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowa_Harmonia wrote:
    Może komuś przyda się taka informacja:
    Sama mam mieć badanie drożności i właśnie chciałam mieć badanie z lipiodolem, ale z tego zrezygnowałam. Byłam na wizycie kwalifikacyjnej u pani doktor, która pracuje również w klinice leczenia niepłodności. Sama doradziła mi badanie z pianką, bo lipiodol przy zrostach jest ponoć bardziej bolesny (mam ednometriozę 3 stopnia) oraz nie zawsze są w stanie udrożnić jajowody (piankę są w stanie podać pod większym ciśnieniem). U niej w klinice ponoć nie było dużych różnic w ilości ciąż otrzymanych po badaniu z lipiodolem a pianką
    I dlatego zawsze warto się konsultować z kilkoma lekarzami - z doświadczenia wiem, że w jednakowej specjalizacji potrafią mieć skrajnie różne opinie (i poglądy)😊 A jeśli Twoja pani doktor pracuje jednoczenie w klinice niepłodności, to zapala mi się czerwona lampka, bo wiem po kilku różnych wizytach, że oni „nie lubią” lipiodolu🙃 Ogólnie są sceptyczni do leczenia przyczynowego, bo przecież funkcje jajowodów można dzisiaj bez problemu pominąć dzięki IVF, więc po co sobie zawracać głowę udrażnianiem. Ponadto kilku takich lekarzy straszyło mnie, że ryzyko ciąż pozamacicznych po ingerencji w jajowody jest ogromne, a sam lipiodol określili jako eksperymentalny (pomimo, że zagranicą jest normą w HSG, np w Australii)🫣 Mam wątpliwości czy takiemu lekarzowi zależy podczas HSG by te jajowody próbować udrożnić kobiecie. To delikatny narząd, więc po co ma brać odpowiedzialność na siebie za jakieś duże ciśnienie, skoro może łatwiej stwierdzić niedrożność i postawić diagnozę N97.1. Po tym poinformować radośnie, że „dzięki temu kwalifikuje się Pani bezwzględnie na program IVF i nie musi Pani czekać roku” 😄🤦‍♀️
    Ja przeszłam dwa razy sonoHSG z pianką u specjalistów tematu i żadnej tam determinacji do prób ciśnieniowych nie było, a tylko smutna diagnoza😔

W Lublinie natomiast podawany jest najpierw kontrast z dobranym ciśnieniem - bardzo profesjonalnie, przy zabiegu uczestniczy 2-3 lekarzy i kilka pielęgniarek, wiedzą co robią, a jeśli duże ciśnienie nie skutkuje, starają się udrożnić narzędziem. Sam lipiodol jest już podawany wyłącznie na koniec, żeby pozytywnie zadziałał kobiecie na dłużej. Bo lipiodol jest lepki i ma znacznie wolniejsze wchłanianie, więc pozwala zachować przywróconą funkcję jajowodów na dłużej. Dodatkowo lipiodol wpływa na pobudzenie rzęsek w jajowodach. O dobroczynnym działaniu na endometriozę nie wspomnę🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 19:41

PaulinKA, Carrie12, beautifullady lubią tę wiadomość

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 - wszystko 🆗
    • kariotyp✔️ ASA✔️ AMH 4,7✔️
    • naturalne owu✔️ endometrium✔️
    • TSH, FSH, LH, E2 5dc 33 pg/ml, E2 peak 222 pg/ml, Prog 4dpo 12ng/ml✔️
    • sonoHSG – oba jajowody niedrożne❌😢
    • sHSG+lipiodol - udane udrażnianie jajowodów✔️🤗
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    • Kariotyp✔️ AZF✔️ CFTR✔️ ASA✔️ USG (brak żpn)✔️
    • Hormony✔️
    • Parametry wyjściowe i po suplach+diecie:
    0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
    8 mln/total❌ --> 313 mln ✔️
    9% ruch ab❌ --> 45%✔️
    0% morfo❌ --> 2% ❌--> 0%❌😢
    39% DFI❌😢 --> 19%💪
    1,15 ROS✔️
    Posiewy✔️
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Różni👨‍⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱
  • Kostka12 Nowa

Wysłany: 13 czerwca, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    ja też jestem właśnie świeżo po zabiegu z lipiodolem w Lublinie na NFZ. Konsultacje przechodziłam u dr Magdaleny Opoki- przemiła osoba, pełna ciepła i empatii. U mnie problem polegał na niedrożności prawego jajowodu, lewy w pełni drożny. Badanie HSG- drożność jajowodów wykonane w kwietniu 2025 r. w szpitalu w Warszawie ul. Karowa.
    Udrożnienie jajowodów z podaniem lipiodolu odbyło się 27.05.2025 r. w Lublinie- uzyskano pełną drożność (opis zabiegu i nagranie na telefonie). Sam zabieg tak jak większość z Was pisze nie należy do przyjemnych chwil- po prostu boli. Myśl w imię czego to się robi rekompensuje wszystko. Szpital w Lublinie to świetne miejsce, pełno tam przychylnych i życzliwych ludzi- mam na myśli cały personel lekarski i pielęgniarski. Kilka dni po zabiegu rozpoczęłam owulację i silne starania z mężem o maleństwo. Aktualnie jestem po zakończonym cyklu- nie doczekałam się drugiej czerwonej kreski na teście ciążowym.... ale nie poddajemy się, czekamy na kolejny cykl- miesiączkę dostałam dzisiaj :-) Chciałam powiedzieć, że jestem pełna nadziei, że lipiodol zadziała i będę mogła się pochwalić za jakiś czas swoim szczęściem. Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś wątpliwości czy poddać się zabiegowi w Lublinie to uwierzcie Mi warto tam jechać!

beautifullady, IlonaQ, Firest lubią tę wiadomość

• beautifullady Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowa_Harmonia wrote:
    Może komuś przyda się taka informacja:
    Sama mam mieć badanie drożności i właśnie chciałam mieć badanie z lipiodolem, ale z tego zrezygnowałam. Byłam na wizycie kwalifikacyjnej u pani doktor, która pracuje również w klinice leczenia niepłodności. Sama doradziła mi badanie z pianką, bo lipiodol przy zrostach jest ponoć bardziej bolesny (mam ednometriozę 3 stopnia) oraz nie zawsze są w stanie udrożnić jajowody (piankę są w stanie podać pod większym ciśnieniem). U niej w klinice ponoć nie było dużych różnic w ilości ciąż otrzymanych po badaniu z lipiodolem a pianką
    Ja mam endometriozę 4 stopnia i dzięki lipiodolowi udało mi się zajść w ciążę. Niestety ze względu na - jak się później okazało - przewlekłe zapalenie endometrium tej ciąży nie utrzymałam. Ale gdyby nie lipiodol to pewnie w ogóle tej ciąży by nie było.

Firest lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 28 👨‍💼29 🐰🐰
    12.2022 - rozpoczęcie starań
    02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u naprotechnologa
    02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, dieta, HSG - jajowody drożne
    09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
    02.01.2025 - lipiodol
    18.01.2025 - ⏸️ 30cs
    19.01.2025 - 💔😥
    14.04.2025 - histeroskopia zabiegowa - wycięcie mikro polipów
    5.05.2025 - wynik biopsji - przewlekłe zapalenie endometrium

Aktualnie 36cs

Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, przewlekłe zapalenie endometrium

87aa28cbbb033ffc2b4f683f0a408d49.png
  • Firest Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kostka12, gratuluję udanego udrożnienia 👍😉 🍾
    A nie mówili Ci w Lublinie by czekać do kolejnego cyklu ze staraniami? Nam przy wypisie bezwzględnie kazali odpuścić cykl w którym był zabieg z uwagi na naświetlenie RTG. Teraz więc czekam, w bieżącym cyklu wracamy do starań😊

Kostka12 lubi tę wiadomość

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 - wszystko 🆗
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    • Hormony✔️
    0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
    9% ruch ab❌ --> 45%✔️
    39% DFI❌😢 --> 19%💪
    1,15 ROS✔️
    Posiewy✔️
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • Kostka12 Nowa

Wysłany: 13 czerwca, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firest wrote:
    Kostka12, gratuluję udanego udrożnienia 👍😉 🍾
    A nie mówili Ci w Lublinie by czekać do kolejnego cyklu ze staraniami? Nam przy wypisie bezwzględnie kazali odpuścić cykl w którym był zabieg z uwagi na naświetlenie RTG. Teraz więc czekam, w bieżącym cyklu wracamy do starań😊
    Dziękuję !Mi przy wypisie zalecili zdecydowane próby już w cyklu zaraz po zabiegu, owulację miałam równe 5 dni od zabiegu.

Firest lubi tę wiadomość

• Firest Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kostka12 wrote:
    Dziękuję !Mi przy wypisie zalecili zdecydowane próby już w cyklu zaraz po zabiegu, owulację miałam równe 5 dni od zabiegu.
    O to ciekawe, pewnie inny lekarz niż u mnie😉 A może od czasu naświetlania to zależy hmm. Powodzenia, trzymam kciuki za udany kolejny cykl👍🫶

01.2024 – baby start 🍼
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👩 35 - wszystko 🆗
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    • Hormony✔️
    0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
    9% ruch ab❌ --> 45%✔️
    39% DFI❌😢 --> 19%💪
    1,15 ROS✔️
    Posiewy✔️
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • Kostka12 Nowa

Wysłany: 16 czerwca, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję!

‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ