Lipiodol
-
WIADOMOŚĆ
-
Cytrynowa_Harmonia wrote:Może komuś przyda się taka informacja:
Sama mam mieć badanie drożności i właśnie chciałam mieć badanie z lipiodolem, ale z tego zrezygnowałam. Byłam na wizycie kwalifikacyjnej u pani doktor, która pracuje również w klinice leczenia niepłodności. Sama doradziła mi badanie z pianką, bo lipiodol przy zrostach jest ponoć bardziej bolesny (mam ednometriozę 3 stopnia) oraz nie zawsze są w stanie udrożnić jajowody (piankę są w stanie podać pod większym ciśnieniem). U niej w klinice ponoć nie było dużych różnic w ilości ciąż otrzymanych po badaniu z lipiodolem a pianką
Ja przeszłam dwa razy sonoHSG z pianką u specjalistów tematu i żadnej tam determinacji do prób ciśnieniowych nie było, a tylko smutna diagnoza😔
W Lublinie natomiast podawany jest najpierw kontrast z dobranym ciśnieniem - bardzo profesjonalnie, przy zabiegu uczestniczy 2-3 lekarzy i kilka pielęgniarek, wiedzą co robią, a jeśli duże ciśnienie nie skutkuje, starają się udrożnić narzędziem. Sam lipiodol jest już podawany wyłącznie na koniec, żeby pozytywnie zadziałał kobiecie na dłużej. Bo lipiodol jest lepki i ma znacznie wolniejsze wchłanianie, więc pozwala zachować przywróconą funkcję jajowodów na dłużej. Dodatkowo lipiodol wpływa na pobudzenie rzęsek w jajowodach. O dobroczynnym działaniu na endometriozę nie wspomnę🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 19:41
PaulinKA, Carrie12, beautifullady lubią tę wiadomość
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
• kariotyp✔️ ASA✔️ AMH 4,7✔️
• naturalne owu✔️ endometrium✔️
• TSH, FSH, LH, E2 5dc 33 pg/ml, E2 peak 222 pg/ml, Prog 4dpo 12ng/ml✔️
• sonoHSG – oba jajowody niedrożne❌😢
• sHSG+lipiodol - udane udrażnianie jajowodów✔️🤗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Kariotyp✔️ AZF✔️ CFTR✔️ ASA✔️ USG (brak żpn)✔️
• Hormony✔️
• Parametry wyjściowe i po suplach+diecie:
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
8 mln/total❌ --> 313 mln ✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
0% morfo❌ --> 2% ❌--> 0%❌😢
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Różni👨⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱 -
Cześć dziewczyny,
ja też jestem właśnie świeżo po zabiegu z lipiodolem w Lublinie na NFZ. Konsultacje przechodziłam u dr Magdaleny Opoki- przemiła osoba, pełna ciepła i empatii. U mnie problem polegał na niedrożności prawego jajowodu, lewy w pełni drożny. Badanie HSG- drożność jajowodów wykonane w kwietniu 2025 r. w szpitalu w Warszawie ul. Karowa.
Udrożnienie jajowodów z podaniem lipiodolu odbyło się 27.05.2025 r. w Lublinie- uzyskano pełną drożność (opis zabiegu i nagranie na telefonie). Sam zabieg tak jak większość z Was pisze nie należy do przyjemnych chwil- po prostu boli. Myśl w imię czego to się robi rekompensuje wszystko. Szpital w Lublinie to świetne miejsce, pełno tam przychylnych i życzliwych ludzi- mam na myśli cały personel lekarski i pielęgniarski. Kilka dni po zabiegu rozpoczęłam owulację i silne starania z mężem o maleństwo. Aktualnie jestem po zakończonym cyklu- nie doczekałam się drugiej czerwonej kreski na teście ciążowym.... ale nie poddajemy się, czekamy na kolejny cykl- miesiączkę dostałam dzisiajChciałam powiedzieć, że jestem pełna nadziei, że lipiodol zadziała i będę mogła się pochwalić za jakiś czas swoim szczęściem. Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś wątpliwości czy poddać się zabiegowi w Lublinie to uwierzcie Mi warto tam jechać!
beautifullady, IlonaQ, Firest lubią tę wiadomość
-
Cytrynowa_Harmonia wrote:Może komuś przyda się taka informacja:
Sama mam mieć badanie drożności i właśnie chciałam mieć badanie z lipiodolem, ale z tego zrezygnowałam. Byłam na wizycie kwalifikacyjnej u pani doktor, która pracuje również w klinice leczenia niepłodności. Sama doradziła mi badanie z pianką, bo lipiodol przy zrostach jest ponoć bardziej bolesny (mam ednometriozę 3 stopnia) oraz nie zawsze są w stanie udrożnić jajowody (piankę są w stanie podać pod większym ciśnieniem). U niej w klinice ponoć nie było dużych różnic w ilości ciąż otrzymanych po badaniu z lipiodolem a piankąFirest lubi tę wiadomość
👱♀️ 28 👨💼29 🐰🐰
12.2022 - rozpoczęcie starań
02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u naprotechnologa
02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, dieta, HSG - jajowody drożne
09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
02.01.2025 - lipiodol
18.01.2025 - ⏸️ 30cs
19.01.2025 - 💔😥
14.04.2025 - histeroskopia zabiegowa - wycięcie mikro polipów
5.05.2025 - wynik biopsji - przewlekłe zapalenie endometrium
Aktualnie 36cs
Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, przewlekłe zapalenie endometrium
-
Kostka12, gratuluję udanego udrożnienia 👍😉 🍾
A nie mówili Ci w Lublinie by czekać do kolejnego cyklu ze staraniami? Nam przy wypisie bezwzględnie kazali odpuścić cykl w którym był zabieg z uwagi na naświetlenie RTG. Teraz więc czekam, w bieżącym cyklu wracamy do starań😊
Kostka12 lubi tę wiadomość
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Hormony✔️
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
8 mln/total❌ --> 313 mln ✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
0% morfo❌ --> 2% ❌--> 0%❌😢
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Różni👨⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱 -
Firest wrote:Kostka12, gratuluję udanego udrożnienia 👍😉 🍾
A nie mówili Ci w Lublinie by czekać do kolejnego cyklu ze staraniami? Nam przy wypisie bezwzględnie kazali odpuścić cykl w którym był zabieg z uwagi na naświetlenie RTG. Teraz więc czekam, w bieżącym cyklu wracamy do starań😊Firest lubi tę wiadomość
-
Kostka12 wrote:Dziękuję !Mi przy wypisie zalecili zdecydowane próby już w cyklu zaraz po zabiegu, owulację miałam równe 5 dni od zabiegu.01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Hormony✔️