X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lipiodol
Odpowiedz

Lipiodol

Oceń ten wątek:
  • chudap Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka@ wrote:
    Pomóż proszę kochana :( czy ja dobrze rozumiem doktora... mam przyjąć 3 dni przed miesiączka Gynalgin dowcipnie, kontynuować po miesiączce do zabiegu, dodatkowo antybiotyk Unidox solutab 3 dni przed zabiegiem do 5 dni po zabiegu. Tak to ma lecieć?
    Gynalgin się zgadza, też tak miałam. Natomiast unidox w zaleceniach miałam dzień przed zabiegiem i potem kontynuacja co najmniej 5 dni po zabiegu.

Nadziejka@ lubi tę wiadomość

♀️37 l.
    12.2019 laparoskopia diagnostyczna- brak drożności jajowodów
    09.2022 HSG w Lublinie - pełna drożność obu jajowodów
    02.2024 HSG w Lublinie - pełna drożność obu jajowodów, podanie lipidolu
    cykle regularne, potwierdzone owulacje
    pozostałe wyniki w normie
    01.24 IUI 1 ❌ lametta 2-6 dc 1x1
    03.24 IUI 2 ❌ lametta 2-6 dc 1x1
    04.24 lametta 3-7 dc 1x1
    ♂️36 l.
    badanie nasienia w normie
  • Nadziejka@ Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2024, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chudap wrote:
    Gynalgin się zgadza, też tak miałam. Natomiast unidox w zaleceniach miałam dzień przed zabiegiem i potem kontynuacja co najmniej 5 dni po zabiegu.
    Bardzo Ci dziękuję:*

chudap lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze dziecko od 07.2019
    11/2019 poronienie 8tc
    01/2021 badania genetyczne, brak kirów implantacyjnych, skopane cytokiny, dodatnie ana3, słabiutkie nasienie
    03/2021 immunosupresja 21 dni, włączony accofil
    04/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil X
    23cs - 05/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil 21/05/2021 II
    Córeczka 29/01/2022

Niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hashimoto.

Starania o drugie dziecko
    07/2024 Lametta 2x2, ovitrelle, accofil, encorton X
    10/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X
    11/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X
  • Lolka:) Nowa

Wysłany: 3 grudnia 2024, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britta wrote:
    Nie jest ogromny, ale jest znaczący. Mnie pielęgniarka asystująca powiedziała po zabiegu, że niektóre kobiety ledwo co to czują, a niektóre boli bardzo. Mnie bolało, ale dałam radę, u dentysty bez znieczulenia bywało gorzej.

Miałaś zrobione sonoHSG czy pod kontrola RTG? Czy to był zabieg płatny- jesli tak, to jaki jest koszt? Byl wykonany w Pyskowicach, tak? Mogę sie zapytać, jaki lekarz robil Ci zabieg?

• Nadziejka@ Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2024, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dzirwczyn które robily badanie w Lublinie, trzeba mieć ze sobą jakieś "specjalne" ciuchy? W sensie np. Szlafrok? ;) Czy jeśli pójdę w leginsach i długiej bluzce będzie ok?

11/2019 poronienie 8tc
    01/2021 badania genetyczne, brak kirów implantacyjnych, skopane cytokiny, dodatnie ana3, słabiutkie nasienie
    Córeczka 29/01/2022

• chudap Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2024, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka@ wrote:
    Pytanie do dzirwczyn które robily badanie w Lublinie, trzeba mieć ze sobą jakieś "specjalne" ciuchy? W sensie np. Szlafrok? ;) Czy jeśli pójdę w leginsach i długiej bluzce będzie ok?
    Ja miałam szlafrok, dziewczyna która była że mną też miała szlafrok, tak chyba też dr zaleca. W pracowni RTG dostaniesz jednorazową koszulę do zabegu żeby się przebrać 🙂

♀️37 l.
    04.24 lametta 3-7 dc 1x1
    ♂️36 l.
  • Nadziejka@ Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chudap wrote:
    Ja miałam szlafrok, dziewczyna która była że mną też miała szlafrok, tak chyba też dr zaleca. W pracowni RTG dostaniesz jednorazową koszulę do zabegu żeby się przebrać 🙂
    Dziękuję :* To już w tym tygodnia, stresa mam okropnego :/

11/2019 poronienie 8tc
    Córeczka 29/01/2022

• chudap Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka@ wrote:
    Dziękuję :* To już w tym tygodnia, stresa mam okropnego :/
    Wiem, ale na prawdę warto spróbować 🙂 Wszyscy na oddziale łącznie z doktorem są bardzo mili a sam zabieg przebiega bardzo sprawnie. Ból jest na prawdę do przeżycia, to są kilkusekundowe skurcze które po chwili mijają 🙂 a po wyjściu z sali zabiegowej już się o nich nawet nie pamięta🙂trzymam kciuki żeby wszystko się udało ✊✊

♀️37 l.
    04.24 lametta 3-7 dc 1x1
    ♂️36 l.
  • Britta Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka:) wrote:
    Miałaś zrobione sonoHSG czy pod kontrola RTG? Czy to był zabieg płatny- jesli tak, to jaki jest koszt? Byl wykonany w Pyskowicach, tak? Mogę sie zapytać, jaki lekarz robil Ci zabieg?
    Hej, miałam robione w prywatnym gabinecie w Katowicach, bez przyjmowania do szpitala. Lekarz sprawdzał czy lipiodol dobrze się rozlał za pomocą tej pałki do usg. Z tego co pamiętam.
    Kosztowało mnie to 2900 zł, a zabieg wykonywał dr Kandzia w Centrum Familia.

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
    03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
    04-11.2024 - stymulacja
    10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
    27.11.2024 - ⏸️ (euthyrox 100, metformina, luteina, encorton, mamaDHA premium plus, wit. D)
    23.12.2024 - mamy 1,5 cm człowieczka 🎉
    21.01.2025 - maleństwo urosło 4,8 cm 🥹
    27.01.2025 - prenatalne 🙏
    18.02.2025 - wizyta 🙏

preg.png

+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2
  • Wiesiołek Znajoma

Wysłany: 11 grudnia 2024, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mieć zabieg pod koniec stycznia w prywatnym gabinecie? Wybieram się pociągiem. Myślicie, że mogę sama pojechać, czy jednak przydałoby się, żeby partner był ze mą?

• CrazyDaisy Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja bym radziła z partnerem, bo możesz się różnie czuć po tym badaniu. Powinni profilaktycznie kazać Ci zostać w klinice pół h po zabiegu, żeby się upewnić, czy wszystko jest ok. Dla mnie badanie było dosyć bolesne i byłam trochę nierozgarnięta po więc cieszę się, że mój mąż był tam obok.

Britta lubi tę wiadomość

28 lat
    1 rok i 10 miesięcy starań
    PCOS i Endometrioza

Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność

Leczenie:
    Naprotechnologia (od września 2024)
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
    Sono HSG z lipiodolem (listopad 2024)
    Posiewy, wymazy, biopsja endometrium - czysto
  • Ona_39 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy lipiodol podawany jest zawsze pod RTG? Czy podaje się go tylko kobietom z endometriozą?

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_39 wrote:
    Dziewczyny, czy lipiodol podawany jest zawsze pod RTG? Czy podaje się go tylko kobietom z endometriozą?

Nie, ja miałam normalnie z obrazem USG tylko. Zabieg z tego, co wiem jest rekomendowany dla kobiet z endometriozą, bo łagodzi ogniska endometriozy. Natomiast czytałam badania, gdzie za granicą podawano go też kobietom z niepłodnością idiopatyczną (bez wyraźnej przyczyny niepłodności) i tam też potrafił pomóc. Czasami endometrioza bywa ciężko wykrywalna więc to może zadziałać i na takie przypadki. Co więcej, skoro lipiodol łagodzi stany zapalne to tak na chłopski rozum może załagodzić inne przyczyny stanów zapalnych, ale to tylko moja teoria. ;)

Ogólnie lepiej zrobić drożność na kontraście lipidolowym niż wodnym bo kontrast wodny nie daje nic poza sprawdzeniem drożności i ewentualnym udrożnieniem.

Ona_39 lubi tę wiadomość

28 lat
    PCOS i Endometrioza

Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność

Leczenie:
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
  • Ona_39 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślę, że to jest lepsze. Nie wiedziałam tylko, czy te zabiegi (pod USG vs pod RTG) czymś się różnią, tj. dlaczego właściwie trzymają się wciąż tego rentgena.

Wysłany: 17 grudnia 2024, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też w sumie nie wiem, robienie sobie prześwietlenia niepotrzebnego wydaje mi się bez sensu. USG jest mniej inwazyjne pod względem promieniowania więc szłabym w USG na Twoim miejscu.

Ona_39 lubi tę wiadomość

28 lat
    PCOS i Endometrioza

Leczenie:
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
  • Britta Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coż mogę napisać, staraczki kochane? Warto próbować z tym lipiodolem 🙂 zaszłam w ciążę w następnym cyklu po podaniu 🎉 a przez lata starań nie zobaczyłam ani razu dwóch kresek. Inwestycja zwróciła się od razu 😉
    Tymczasem mamy serduszko i piękne zdjęcia usg ❤️
    Szczęśliwego Nowego Roku 🎁

elektro96, CrazyDaisy, Frezja37, Loraa, Ona_39, Hope🍀, Pfry, Kasiak89, Chochlik12, Julia24 lubią tę wiadomość

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    04-11.2024 - stymulacja
    27.11.2024 - ⏸️ (euthyrox 100, metformina, luteina, encorton, mamaDHA premium plus, wit. D)
    18.02.2025 - wizyta 🙏

preg.png

Wysłany: 27 grudnia 2024, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britta wrote:
    Coż mogę napisać, staraczki kochane? Warto próbować z tym lipiodolem 🙂 zaszłam w ciążę w następnym cyklu po podaniu 🎉 a przez lata starań nie zobaczyłam ani razu dwóch kresek. Inwestycja zwróciła się od razu 😉
    Tymczasem mamy serduszko i piękne zdjęcia usg ❤️
    Szczęśliwego Nowego Roku 🎁

Gratulacje Britta! Ja jestem właśnie tuż po owulacji w 2 cyklu po lipiodolu. Moje nadzieje rosną jak czytam takie informacje. Trzymam kciuki za piękną zdrową ciążę ❤️❤️❤️

Britta lubi tę wiadomość

28 lat
    PCOS i Endometrioza

Leczenie:
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
  • Pamelcia88 Nowa

Wysłany: 4 stycznia, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, zawsze byłam cichym czytaczem forum, ale postanowiłam to zmienić. Z racji tego, że sama szukałam informacji na temat Lipiodolu i jest go bardzo mało. Może moja historia da komuś nadzieję i będzie miał łatwiejszy podgląd na decyzję. W skrócie moja historia z zajściem w ciążę zaczęła się 4 lata temu, przez 3 lat wiecznie coś mi wychodziło a to posiew a to tarczyca a w rezultacie okazało się że mam całkowitą przegrodę na macicy. W listopadzie 2023 miałam histeroskopie i wszystko pięknie usunięte, więc przyczyn niepłodności już nie było, w rezultacie ciąży też. W sierpniu postanowiliśmy z mężem udać się do lekarza od niepłodności. Trafiliśmy z polecenia na doktora Maksyma z kliniki Instytut Rodziny. Zrobiliśmy szereg badań, z których wynikało, że wszystko jest dobrze. Doktor w listopadzie opowiedział, nam o drożności jajowodów gdzie zamiast kontrastu wodnego podawany jest olej o nazwie Lipiodol. Spodobały nam się statystyki i widzieliśmy w nich pełno nadziei dla nas . W Grudniu umówiliśmy się na zabieg (wtedy też zaczęłam szperać w necie czegoś więcej i trafiłam tylko na to forum). Jak już wcześniej dziewczyny pisały, nie jest on przyjemny i trzeba się nastawić na 10 minutową dawkę bólu, ale do przeżycia. Ja maiłam gorzej po samym zabiegu i nawet musiałam mieć podawane leki do mięśniowe, bo dostałam po zabiegu skurczy macicy. Finalnie już wieczorem mogłam wejść na Mount Everest :) I teraz zakończenie tej historii jest taki, że 31.12.2024 przed wyjściem na Sylwestra mówię, a dobra zrobię test na wszelki wypadek, gdyż 1.01 miałam dostać @. Po paru minutach moim oczom okazał się cień cienia, dodam, że nigdy takiego nie widziałam. 2.01.2025 poszłam na krew i betę miałam już 82 :) Więc moje drogie Panie, nie wiem jak do tego podchodzić, ale w 80% jestem przekonana, że to ten zabieg a 20% szczęścia :) beta dzisiaj ładnie urosła. Dam wam jeszcze znać jak będzie widać już serduszko. Mam nadzieję, że dodałam wam trochę skrzydeł 🦋

CrazyDaisy, elektro96, Ona_39, Britta, Kasiak89, Hope🍀, Chochlik12 lubią tę wiadomość

• Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Orientujecie się może, czy jeśli transfery nie wychodzą, warto robić lipidol?

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Britta Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Cześć dziewczyny
    Orientujecie się może, czy jeśli transfery nie wychodzą, warto robić lipidol?
    Tego nie wiem, ale polecam udać się do ginekologa -naprotechnologa, który oferuje zabieg z lipiodolem i podpytać. W sumie to jeśli nie znasz przyczyny niepłodności i podpadasz pod kategorię "niepłodność idiopatyczna" to może pomóc.

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    04-11.2024 - stymulacja
    18.02.2025 - wizyta 🙏

preg.png

• Aless Nowa

Wysłany: 7 stycznia, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Nie miałam czasu odpisać w listopadzie. Dużo się teraz u mnie dzieje :)
    Ze względu na to, że w grudniu wyszły mi dobre wyniki po antybiotyku lekarz stwierdził, że lipiodol poda mi 23.12., w tym dniu wypadał mi 9 dc. W dniu wizyty miałam zrobione USG, żeby zobaczyć jak tam sytuacja z owulacją, czy możemy podawać olej, wszystko było w porządku. Podawanie lipiodolu nie jest przyjemne, lekarz i pielęgniarka mówili, że i tak dobrze to zniosłam (miała uczucie strasznego parcia na pęcherz i ból w podbrzuszu, ale dla mnie znośny), w trakcie podawania jest też monitorowanie na USG gdzie olej się przemieszcza, więc trochę można było się na tym skupić, żeby o tym nie myśleć. Udało się zaaplikować cała dawkę. 24.12. było mi ciężko, rano czułam się osłabiona, po kolacji wigilijnej dostałam migreny, wymiotowałam i raz dostałam mocnego bólu w podbrzuszu, podejrzewam że zmiana ciśnienia, stres i olej skumulowało się i musiała trochę pocierpieć :( W tym samym dniu wyszło ze mnie bardzo dużo brązowych upławów ze skrzepami, dnia następnego tak samo, popołudniu sytuacja się uspokoiła i było już tylko trochę krwi z śluzem (czy ktoś też tak miał?). Pytanie do was, czy po lipiodolu też pojawiło się u was więcej śluzu? Z tym miała wcześnie problem, bo nie miałam go w ogóle, po laparoskopii się pojawił, ale teraz jest go bardzo dużo. W marcu mam się zgłosić do kontroli jeśli nie będzie efektów i zobaczymy co dalej.

Britta lubi tę wiadomość

‹‹ 3 4 5 6 7
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ