Lipiodol
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję dziewczyny za głos. @Chudap cieszę się, że zobaczyłaś dwie kreski 🤗. @CrazyDaisy obyś też niedługo była pięknym potwierdzeniem skuteczności lipodiolu! ✊
Czytałam ten artykuł, o którym mówisz @CrazyDaisy i już się nastawiłam na ten zabieg, a teraz naszło mnie zwątpienie 😓. Początkowo miałam jechać na diagnozę endometriozy właśnie do dr. Maksyma, ale udało się znaleźć specjalistę w Gdańsku, więc było to dla mnie dużo łatwiejsze.
Jestem teraz trochę zagubiona. Nie wiem właśnie, czy słuchać lekarza od Endo i iść w tą AH. Widzę, że często przepisują lekarze takie krótkie "terapię" hormonami z tego co obserwuje różne grupy. Oczywiście żadnej gwarancji nie ma (jak nigdzie 🤷), ale niby jest szansa, że wyciszy ogniska i wtedy będzie można się intensywnie starać... Czytałam historię dziewczyn, którym faktycznie po tym się udawało.
Niestety nie mam też zaufania do mojej lekarki z kliniki. Początkowo wywarła na mnie dobre wrażenie, ale niestety na kolejnej wizycie zamiast logicznie i konkretnie uzasadniać mi swoje decyzje, odpowiadała mi bardzo lakonicznie i mało profesjonalnie. Szukam więc nowego lekarza prowadzącego. Najlepiej, żeby specjalizował się w leczeniu niepłodności Endo/ adeno, ale o takich w 3mieście ciężko...
Będę tu zaglądać- mam nadzieję, że zajrzy tu więcej osób, które rozważają lub podjęły się HSG z lipiodolem.
No i czekam na pozytywne wieści od Ciebie @CrazyDaisy!! ✊🍀chudap, CrazyDaisy lubią tę wiadomość
💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
Obecnie w planie: 1 IUI na cyklu stymulowanym 🍀
Wizyta w klinice: 06/03 🔥- start stymulacji
Diagnostyka:
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia badanie
➖ IO, BMI 24.6 📉(-> Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
➖ U partnera: morfologia 8%, ale ruch postępowy szybki "a" 0% (ale już a+b 29%). HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
Cześć! Ja już 28 stycznia mam zaplanowany podanie lipiodolu. U mnie zupełnie inna historia, bo w ciąże zachodziłam łatwo, ale miałam 2x cp i 1 poronienie. Dr Maksym stwierdził u mnie adenomiozę i endometriozę. No ale próbuję, może coś pomoże te leczenie w prawidłowej implantacji.
Jak przygotować się do tego badania w Instytucie Rodziny? Wiem, że doktor nie wymaga żadnych badań, należy tylko 2 godziny przed badaniem nie jeść i nie pić? -
CrazyDaisy wrote:Hej Julia, zaakceptowałam właśnie Twoje zaproszenie, także śmiało pisz priv jak chcesz.
Ja miałam podobną wizytę na usg pod kątem endometriozy w grudniu i też miałam endo ma otrzewnej i adenomioze. Lekarz określił to jako endo powierzchowną i że to jest cieniutka warstwa, które może wpływać na plodnosc ale na pewno nie przekreśla szans na zero. Co ciekawe powiedzial o lipiodolu kropka w kropkę to co Ty napisałaś, że niby nie ma na to potwierdzenia w badaniach.
Lipiodol miałam zrobiony w listopadzie i od tamtego czasu miałam tylko jeden normalny cykl, ten grudniowo/styczniowy niestety przez zmianę dawki lametty spowodował LUF. Także u mnie mogła nie zadziałać jeszcze statystyka, bo na pierwszych około 6 cyklach po zabiegu szanse są najwieksze.
Ja oprócz tego, co lekarz nam powiedział z własnego doświadczenia zawodowego (dr Maksym z instytut rodziny) poczytałam sobie pracę naukowe na ten temat (dostępne na research gate) z których wynika, że lipiodol poprawiał zachadzalnosc w ciążę przy endometriozie lub niepłodności idiopatycznej. (Badania zza granicy, gdzie lipiodol jest powszechniej stosowany). Nas to przekonało, szczególnie, że nasi przyjaciele zaszli w ciążę dopiero po lipiodolu po prawie 4 latach starań I bezkutecznego leczenia w kilku innych klinikach.
Także nie potwierdzam jeszcze tego swoim przypadkiem ale dostaliśmy info od lekarza żeby dać temu jeszcze kilka miesięcy i taki mamy plan. Według mnie lepiej to zrobić niż nie zrobić przy endometriozie.
Jak dla mnie oferowanie AH na wyciszenie ognisk to jest red flag, co ma piernik do wiatraka. AH to bardziej przy PCOS mityguje wpływ a, że AH ma wpłynąć na wycieszenie ognisk to pierwsze słyszę. Właśnie lipiodol daje taki efekt i położna u której uczyliśmy się Creigtona mówiła, że analizując przypadki z instytutu było widać właśnie wycieszenie tych ognisk po lipiodolu u pacjentów.
Taka moja wiedza na ten temat. Lipiodol w mojej opinii może tylko pomóc, a nie zaszkodzić.
Jeśli to ta menopauza, to wiesz, stan zapalny jest powodowany przez złuszczanie się endometrium w ogniskach podczas okresu. Jeśli przez 3 miesiące nie masz okresu, to nie złuszcza i nie krwawi od nowa, a to co było to organizm zdąży zlikwidować. Więc jak najbardziej powinno zadziałać. Do pierwszego okresu :p
Lipidol na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże? No wyniki badań nie takie jednoznacznestarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:AH, czyli antykoncepcja hormonalna?
Jeśli to ta menopauza, to wiesz, stan zapalny jest powodowany przez złuszczanie się endometrium w ogniskach podczas okresu. Jeśli przez 3 miesiące nie masz okresu, to nie złuszcza i nie krwawi od nowa, a to co było to organizm zdąży zlikwidować. Więc jak najbardziej powinno zadziałać. Do pierwszego okresu :p
Lipidol na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże? No wyniki badań nie takie jednoznaczne
Tak, antykoncepcja hormonalna, chociaż nie do końca, bo nikt tych leków nie stosuje typowo pod antykoncepcje, a bardziej jest to efekt uboczny. Przepisano mi Ryego.
Jednak odbyłam w sobotę druga konsultacje i babeczka wydająca się bardzo ogarniętą osobą dała mi inne zalecenia. Według niej w moim przypadku najważniejszy jest czas, a AH nie daje żadnej gwarancji ani wyciszenia ani braku szybkiego nawrotu. Poleciła mi zrobić HSG (zwykle SONO), potem 3-4 cykle naturalne i IVF.
A jak u Ciebie @Kasiak89? Jaki macie plan?💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
Diagnostyka:
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
➖ U partnera: morfologia 8%, ale ruch postępowy szybki "a" 0% (ale już a+b 29%). HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
Wiesiołek wrote:Dzisiaj mam lipodol! Trzymajcie kciuki!
-
Britta wrote:Opowiedz jak było 🙂
Lipiodol przeszedł bez problemu, a ból był do zniesienia 🙂 chyba najbardziej bolało mnie włożenie cewnika, a w trakcie podawania kontrastu czułam ból macicy, ale nie odczuwałam go po bokach w okolicy jajników.Julia24, Britta lubią tę wiadomość
-
Wiesiołek wrote:Lipiodol przeszedł bez problemu, a ból był do zniesienia 🙂 chyba najbardziej bolało mnie włożenie cewnika, a w trakcie podawania kontrastu czułam ból macicy, ale nie odczuwałam go po bokach w okolicy jajników.
Czekamy na wieści o ⏸️! ✊🍀
Dzisiaj słuchałam podcastu z Dr. Janowcem i wspominał o HSG z lipiodolem jako metodzie mającej potwierdzone pozytywne działanie u osób z endometriozą 🤔.💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
Diagnostyka:
❌ Adenomioza rozproszona
➖ Dominacja estrogenowa
Wiesiołek wrote:Gdzie można znaleźć podcast?
https://open.spotify.com/episode/0u8qBGP3W1pQcpzDNSaZhL?si=p2MR13_ZQmuAFWtiq3lu3g
☺️💃'95🕴️'90
⌛10cs naturalnie ✖️
Diagnostyka:
❌ Adenomioza rozproszona
➖ Dominacja estrogenowa
Cześć dziewczyny!
Chciałam się podzielić moją historią. Za nami ponad 2 lata starań o dziecko i rok leczenia niepłodności. We wrześniu 2024 miałam wykonywaną laparoskopię - wycinanie ognisk endometriozy głęboko naciekającej. Jako że ciąży nadal nie było to zdecydowaliśmy się na Lipiodol. 2 stycznia miałam go podawany.
18 stycznia pierwszy raz zobaczyłam dwie kreski na teście, niesamowite uczucie. Niestety już kolejnego dnia obudziłam się z silnym bólem podbrzusza, kilka godzin później zaczęło się krwawienie. Staliśmy się rodzicami Aniołka.
Pomimo straty, ta sytuacja dała nam nadzieję, że w najbliższym czasie znowu zobaczymy dwie kreski i tym razem wszystko będzie dobrze.
Za tydzień mam zrobić test, trzymajcie kciuki 😊Britta, Julia24, Pamelcia88 lubią tę wiadomość
-