Lipiodol
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję dziewczyny za głos. @Chudap cieszę się, że zobaczyłaś dwie kreski 🤗. @CrazyDaisy obyś też niedługo była pięknym potwierdzeniem skuteczności lipodiolu! ✊
Czytałam ten artykuł, o którym mówisz @CrazyDaisy i już się nastawiłam na ten zabieg, a teraz naszło mnie zwątpienie 😓. Początkowo miałam jechać na diagnozę endometriozy właśnie do dr. Maksyma, ale udało się znaleźć specjalistę w Gdańsku, więc było to dla mnie dużo łatwiejsze.
Jestem teraz trochę zagubiona. Nie wiem właśnie, czy słuchać lekarza od Endo i iść w tą AH. Widzę, że często przepisują lekarze takie krótkie "terapię" hormonami z tego co obserwuje różne grupy. Oczywiście żadnej gwarancji nie ma (jak nigdzie 🤷), ale niby jest szansa, że wyciszy ogniska i wtedy będzie można się intensywnie starać... Czytałam historię dziewczyn, którym faktycznie po tym się udawało.
Niestety nie mam też zaufania do mojej lekarki z kliniki. Początkowo wywarła na mnie dobre wrażenie, ale niestety na kolejnej wizycie zamiast logicznie i konkretnie uzasadniać mi swoje decyzje, odpowiadała mi bardzo lakonicznie i mało profesjonalnie. Szukam więc nowego lekarza prowadzącego. Najlepiej, żeby specjalizował się w leczeniu niepłodności Endo/ adeno, ale o takich w 3mieście ciężko...
Będę tu zaglądać- mam nadzieję, że zajrzy tu więcej osób, które rozważają lub podjęły się HSG z lipiodolem.
No i czekam na pozytywne wieści od Ciebie @CrazyDaisy!! ✊🍀chudap, CrazyDaisy lubią tę wiadomość
💃30 lat🕴️35 lat
🍀10cs o pierwsze bobo! 👶
🗓️ Plan działania:
10-12/02/25 Sono- HSG
07/02/25 wizyta w klinice u nowego lekarza prowadzącego
❌ Endometrioza otrzewnowa
❌ Adenomioza
❌ IO, BMI 25.7 (-> metformina + dieta)
❌ U partnera znacznie obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4% (-> worek supli)
☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml -
Cześć! Ja już 28 stycznia mam zaplanowany podanie lipiodolu. U mnie zupełnie inna historia, bo w ciąże zachodziłam łatwo, ale miałam 2x cp i 1 poronienie. Dr Maksym stwierdził u mnie adenomiozę i endometriozę. No ale próbuję, może coś pomoże te leczenie w prawidłowej implantacji.
Jak przygotować się do tego badania w Instytucie Rodziny? Wiem, że doktor nie wymaga żadnych badań, należy tylko 2 godziny przed badaniem nie jeść i nie pić? -
CrazyDaisy wrote:Hej Julia, zaakceptowałam właśnie Twoje zaproszenie, także śmiało pisz priv jak chcesz.
Ja miałam podobną wizytę na usg pod kątem endometriozy w grudniu i też miałam endo ma otrzewnej i adenomioze. Lekarz określił to jako endo powierzchowną i że to jest cieniutka warstwa, które może wpływać na plodnosc ale na pewno nie przekreśla szans na zero. Co ciekawe powiedzial o lipiodolu kropka w kropkę to co Ty napisałaś, że niby nie ma na to potwierdzenia w badaniach.
Lipiodol miałam zrobiony w listopadzie i od tamtego czasu miałam tylko jeden normalny cykl, ten grudniowo/styczniowy niestety przez zmianę dawki lametty spowodował LUF. Także u mnie mogła nie zadziałać jeszcze statystyka, bo na pierwszych około 6 cyklach po zabiegu szanse są najwieksze.
Ja oprócz tego, co lekarz nam powiedział z własnego doświadczenia zawodowego (dr Maksym z instytut rodziny) poczytałam sobie pracę naukowe na ten temat (dostępne na research gate) z których wynika, że lipiodol poprawiał zachadzalnosc w ciążę przy endometriozie lub niepłodności idiopatycznej. (Badania zza granicy, gdzie lipiodol jest powszechniej stosowany). Nas to przekonało, szczególnie, że nasi przyjaciele zaszli w ciążę dopiero po lipiodolu po prawie 4 latach starań I bezkutecznego leczenia w kilku innych klinikach.
Także nie potwierdzam jeszcze tego swoim przypadkiem ale dostaliśmy info od lekarza żeby dać temu jeszcze kilka miesięcy i taki mamy plan. Według mnie lepiej to zrobić niż nie zrobić przy endometriozie.
Jak dla mnie oferowanie AH na wyciszenie ognisk to jest red flag, co ma piernik do wiatraka. AH to bardziej przy PCOS mityguje wpływ a, że AH ma wpłynąć na wycieszenie ognisk to pierwsze słyszę. Właśnie lipiodol daje taki efekt i położna u której uczyliśmy się Creigtona mówiła, że analizując przypadki z instytutu było widać właśnie wycieszenie tych ognisk po lipiodolu u pacjentów.
Taka moja wiedza na ten temat. Lipiodol w mojej opinii może tylko pomóc, a nie zaszkodzić.
Jeśli to ta menopauza, to wiesz, stan zapalny jest powodowany przez złuszczanie się endometrium w ogniskach podczas okresu. Jeśli przez 3 miesiące nie masz okresu, to nie złuszcza i nie krwawi od nowa, a to co było to organizm zdąży zlikwidować. Więc jak najbardziej powinno zadziałać. Do pierwszego okresu :p
Lipidol na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże? No wyniki badań nie takie jednoznacznestarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -