Forum Starając się - ogólne LISTOPADOWE TESTOWANIE 2017
Odpowiedz

LISTOPADOWE TESTOWANIE 2017

Oceń ten wątek:
  • hondek Ekspertka
    Postów: 226 151

    Wysłany: 17 listopada 2017, 14:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    i taka ciekawostka :)

    Im więcej będą wiedzieć przyszli rodzice, tym mniej błędów popełnią podczas starania się o powiększenie rodziny. A że niebagatelną rolę w tym procesie grają plemniki, warto wiedzieć o nich możliwie dużo.

    1. Najsilniejsze plemniki są jednocześnie najszybsze. Ten z pozoru dość oczywisty fakt uświadamia, że najwartościowszy jest zawsze pierwszy wytrysk mężczyzny. Każdy kolejny podczas zbliżenia będzie nie dość, że słabszy to jeszcze będzie zawierał wolniejsze plemniki (dające mniejszą szansę na poczęcie dziecka). Jako ciekawostkę można dodać informację, że statystycznie plemniki poruszają się z prędkością 5 metrów na sekundę!

    2. Najważniejsza jest ruchliwość. Wcale nie wielkość plemnika. Idealny to ani za duży, ani za mały. Nie może jednocześnie być zbyt „stary”. Zatem jeżeli staracie się właśnie o dziecko, pamiętajcie o regularnym współżyciu, nawet w dni niepłodne. Preferowaną częstotliwością są zbliżenia odbywające się co dwa dni. W dni płodne może dochodzić do nich codziennie, ale warto pamiętać o tym, że w tym akurat przypadku – częściej nie oznacza lepiej. Najwartościowszy jest – patrz punkt 1 – pierwszy ejakulat.

    3. Sport? Tak, ale nie jazda na rowerze. Dlaczego? Zbyt długie uciskanie męskich okolic intymnych bardzo źle oddziałuje na funkcjonowanie jąder. Z tego samego powodu przyszłym ojcom odradza się noszenie zbyt obcisłej bielizny czy spodni. Najlepszym rodzajem aktywności jest taka, która nie grozi urazem genitaliów, angażuje wszystkie grupy mięśni oraz poprawia kondycję. To może być jogging (ale umiarkowany, nie maratony), joga, ale także koszykówka czy tenis.

    4. Plemnikom nie każde białko służy. To może być niedobra wiadomość dla tych mięsożerców, którzy lubują się w tłustych kąskach. Z badań jednoznacznie bowiem wynika, że niewskazane są wędliny (także ze względu na obecność obniżających płodność fitoestrogenów) oraz tłuste mięsa typu golonka czy żeberka. Wskazany jest za to drób, a zwłaszcza indyk ze względu na znikome ryzyko obecności niekorzystnych konserwantów czy antybiotyków.

    Nasieniu nie sprzyja nowoczesność. Plemniki nie lubią towarzystwa ani laptopa (zwłaszcza trzymanego na kolanach), ani smartfona (noszonego w kieszeni spodni). Eksperci od płodności sugerują także, że negatywny wpływ na jakość nasienia mogą mieć fale elektromagnetyczne, czyli wszechobecne wi-fi.


    MałaMi90 reasumując najlepszy będzie "(nie)mały ale wariat", żeby dotarł szczęśliwie do celu czego Wam wszystkim życzę !! :)

    MałaMi90 lubi tę wiadomość

  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 17 listopada 2017, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś jestem 7 dp, o 11 poszłam zbadać progesteron ze względu na dziwne skoki i spadki temperatury w drugiej fazie. Jakie powinny być prawidłowe wyniki? :)

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • Carolline Autorytet
    Postów: 824 678

    Wysłany: 17 listopada 2017, 15:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Dopiszcie mnie prosze do listy testujacych na 26.11, nie napalam sie za bardzo, bo probujemy juz od czerwca, ale a noz bedzie prezent przed swietami.

    28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pati88 Autorytet
    Postów: 881 314

    Wysłany: 17 listopada 2017, 16:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to czekam na wyniki progesteronu. Mają być po 19:)

    Paulinaaa lubi tę wiadomość

    07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
    hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450)
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1723 583

    Wysłany: 17 listopada 2017, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka !
    Słuchajcie mam wyniki:


    22 dc.
    Progesteron 17,2

    Prolaktyna 37,88 ( w 5 dc miałam ok 19 ) - zatem za wysoka teraz, wtedy górne granice normy.

    Witamina D - 23

    Co uważacie o wynikach?
    Progesteron chyba super? Mimo że mam plamienia często przed okresem. A może wręcz wysoki i mogę sobie wmawiać ciążę :D? mogę, mogę :D? :D?

    Prolaktyna - wiem że za wysoka, muszę iść do gina żeby zbić . Ale z Waszej wiedzy, czy to jest wynik MOCNO wysoki, z którym nie ma opcji zajść w ciążę, bo blokuje ?

    Ogólnie najbardziej jestem zadowolona że widać że owu była, bo po zakichane testy owu nic nie pokazały. Prolaktynę, wiem że da rade zbić.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2017, 16:45

    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020
  • MARIKA12 Ekspertka
    Postów: 247 102

    Wysłany: 17 listopada 2017, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam sie za bardzo ale poczytaj o normach.
    Ja znalazlam ze 7-8 dni po owu norma to 10-50

    18.03.2020 Pozytywny test
    02.2020 Invimed Poznan
    01.2019 brak akcji serca
    24.12.2018 pozytywny test
    11+2 [*] Aniołek, puste jajo :(
    8cs o 2 maluszka UDANY !!!
    06.06.2018 pozytywny test ❤ rosnij kruszynko
    02.2017 zdrowa córka
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1966

    Wysłany: 17 listopada 2017, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Hejka !
    Słuchajcie mam wyniki:


    22 dc.
    Progesteron 17,2

    Prolaktyna 37,88 ( w 5 dc miałam ok 19 ) - zatem za wysoka teraz, wtedy górne granice normy.

    Witamina D - 23

    Co uważacie o wynikach?
    Progesteron chyba super? Mimo że mam plamienia często przed okresem. A może wręcz wysoki i mogę sobie wmawiać ciążę :D? mogę, mogę :D? :D?

    Prolaktyna - wiem że za wysoka, muszę iść do gina żeby zbić . Ale z Waszej wiedzy, czy to jest wynik MOCNO wysoki, z którym nie ma opcji zajść w ciążę, bo blokuje ?

    Ogólnie najbardziej jestem zadowolona że widać że owu była, bo po zakichane testy owu nic nie pokazały. Prolaktynę, wiem że da rade zbić.

    A w jakiej jednostce masz napisany progesteron? Bo podają w dwóch różnych zależy od laboratorium w którym robiłaś

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 17 listopada 2017, 18:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój progesteron 25.50 ng/ml 7dp.

    Co myślicie?

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1723 583

    Wysłany: 17 listopada 2017, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    A w jakiej jednostce masz napisany progesteron? Bo podają w dwóch różnych zależy od laboratorium w którym robiłaś

    Progesteron 17,2 ng/ml - zatem myślę że wynik dobry, od gina wiem że powyżej 10 to już oki i owu była.

    Bardziej prolaktyna mnie zastanawia. Czy jeśli progesteron okej, to prolaktyna w tym cyklu hamowała owu, czy nie miała negatywnego wpływu ? i mimo że wysoka, to są szanse. Bo na necie czytam że hamuje często owulację.

    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1723 583

    Wysłany: 17 listopada 2017, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    Dziewczyny mój progesteron 25.50 ng/ml 7dp.

    Co myślicie?


    ja się jaram dziś swoim 17,2 to twój to już w ogóle rewelacja ;)

    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020
  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    ja się jaram dziś swoim 17,2 to twój to już w ogóle rewelacja ;)


    Niby tak, ale... W moich normach powyżej 23.9 to ciąża.... :O czy to możliwe?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2017, 20:08

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1723 583

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    " Norma progesteronu w ciąży, z uwzględnieniem wieku ciążowego, to:

    4 tydzień ciąży – 21.6 ng/ml,
    6 tydzień ciąży – 26.2 ng/ml,
    8 tydzień ciąży – 25.9 ng/ml,
    10 tydzień ciąży – 30 ng/ml,
    12 tydzień ciąży – 33.4 ng/ml "

    Pumka.... kurde, no nie wiem, ale MOŻE :D :D :D

    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020
  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    " Norma progesteronu w ciąży, z uwzględnieniem wieku ciążowego, to:

    4 tydzień ciąży – 21.6 ng/ml,
    6 tydzień ciąży – 26.2 ng/ml,
    8 tydzień ciąży – 25.9 ng/ml,
    10 tydzień ciąży – 30 ng/ml,
    12 tydzień ciąży – 33.4 ng/ml "

    Pumka.... kurde, no nie wiem, ale MOŻE :D :D :D

    tylko.... gdyby to była ciąża to 3 tydzień :P

    poza tym... spójrz na wykres mój, z nim to chyba niemożliwe... dodatkowo M. nie było zbytnio w PL, więc <3 prawie wcale nie było... to byłby CUD!

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • Pati88 Autorytet
    Postów: 881 314

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron badany popołudniu to 17,70ng/ml. Dziś 7dp czyli 24dc.

    Czyli owu byla co nie?:)

    07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
    hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450)
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1723 583

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    tylko.... gdyby to była ciąża to 3 tydzień :P

    poza tym... spójrz na wykres mój, z nim to chyba niemożliwe... dodatkowo M. nie było zbytnio w PL, więc <3 prawie wcale nie było... to byłby CUD!

    tak czy siak super dobry wg mnie
    A nie wiem jak wejsc na Twoj wykres, nie ma tego obrazka pod tekstem

    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020
  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    tak czy siak super dobry wg mnie
    A nie wiem jak wejsc na Twoj wykres, nie ma tego obrazka pod tekstem

    kliknij na moje zdjęcie i późnej jest zaznaczone "TAK", że zgadzam się na udostępnienie wykresu ;)

    Ewentualnie tutaj proszę:
    d2b5ebf183c679fb8fc0c2c663d9d831.png

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2017, 20:40

    Paulinaaa lubi tę wiadomość

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1723 583

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati88 wrote:
    Progesteron badany popołudniu to 17,70ng/ml. Dziś 7dp czyli 24dc.

    Czyli owu byla co nie?:)

    Hehe Pati, taki sam prawie jak u mnie :D :D myślę, że była :) :) :)

    Pumka - ja myślę, że szansa u Ciebie jest :)

    Pati88 lubi tę wiadomość

    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2159 723

    Wysłany: 17 listopada 2017, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miała ktoras tak. Że po braniu leki na tarczyce po 2 mc wzrosło? Miałam 3.52 teraz 4.998. W poniedziałek mam wizytę. Jestem załamana wszystko przy tych staraniach idzie pod górę.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 17 listopada 2017, 21:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    kliknij na moje zdjęcie i późnej jest zaznaczone "TAK", że zgadzam się na udostępnienie wykresu ;)

    Ewentualnie tutaj proszę:
    d2b5ebf183c679fb8fc0c2c663d9d831.png


    ? Nie widzę Twojego komentarza :(

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1723 583

    Wysłany: 17 listopada 2017, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    ? Nie widzę Twojego komentarza :(

    Wg mnie szansa jest, przecież u dziewczyn też było że seks 2-3 dni przed owulką i ciąże były. Więc nie pozostaje nam nic innego jak czekać. Progesterony ładne, owulacje były, <3 były, teraz czekamy. W ogóle pierwszy cykl kiedy nie mam ochoty testować :D już sprawdzać :D chyba dlatego że do dzisiaj myślałam cały czas o tych badaniach . Przez testy owu ( ANI RAZU NIE WYSZŁY POZYTYWNE ) myślałam że owu nie było i tak jakoś opadła chęć na testy:p więc dobrze, dobrze - nie zmarnuje dużo kasy :D

    kiedy będziesz sprawdzała ?? :)

    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego