Forum Starając się - ogólne LISTOPADOWE TESTOWANIE 2017
Odpowiedz

LISTOPADOWE TESTOWANIE 2017

Oceń ten wątek:
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1748 531

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Tak sie zastanawiam co jeszcze mogę Wam podpowiedzieć :)

    My jeszcze używaliśmy żelu conceive plus w szczęśliwym cyklu i co prawda tego nie próbowalismy, ale lekarz też mówił o tym, że jak juz ma się pewność ze owulacja jest/będzie za chwile, to facet przed seksiorem powinien wypic filiżankę espresso, bo to dodatkowo daje kopa plemnikom :)


    No własnie tak przeczytałam też dzisiaj o tej kawie :)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1248 400

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są jakieś jaja... my tu wydziwiamy, obserwacje robimy, badania ... a wczoraj w uwadze pokazywali dziewczynę w 4 ciąży ( dzieci oddaje do domów dziecka ) która nawet nie wiedziała w którym jest miesiącu, paliła 5 paczek !! dziennie, piła alkohol itp ...

    i taka osoba w 4 ! ciąży ... masakra

    Ja chyba jak nie uda się teraz to kupię też coś dla męża :p


    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020 :D
  • anyzratak Autorytet
    Postów: 284 105

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    To są jakieś jaja... my tu wydziwiamy, obserwacje robimy, badania ... a wczoraj w uwadze pokazywali dziewczynę w 4 ciąży ( dzieci oddaje do domów dziecka ) która nawet nie wiedziała w którym jest miesiącu, paliła 5 paczek !! dziennie, piła alkohol itp ...

    i taka osoba w 4 ! ciąży ... masakra

    Ja chyba jak nie uda się teraz to kupię też coś dla męża :p
    No niestety.. tak to już w życiu jest ;/

    oar8s65gcyhe1ac7.png
    Ciąża, jedyny przyrost wagi jaki cieszy kobietę :)
  • patuniek86 Autorytet
    Postów: 3798 4711

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - jeszcze jedna uwaga, o której się dowiedziałam tuż przed udanym "razem" :)

    Czyli pozycja :) Zawsze myślałam, że wystarczy zrobić świecę i po kłopocie :) A tu się okazuje, że jeśli ma się tyłozgięcie, to odpowiednią pozycją jest łokciowo-kolankowa:) I tak sobie siedziałam pół godziny z wypiętym tyłkiem :) I pomogło :)

    Jest też sprawa związana z regularnym współżyciem - czy wiecie, że nie jest wskazane każdorazowe siedzenie w takiej pozycji? Lepiej posiedzieć/leżeć tak z 15-20 minut i potem wstać i iść do łazienki- podobno plemniki potafią zamknąć drogę nowym towarzyszom z kolejnej ejakulacji, więc droga do zapłodnienia jest jeszcze trudniejsza. Kumulowanie w sobie spermy może bardziej zaszkodzić, niż pomóc!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 14:24

    Paulinaaa lubi tę wiadomość

    Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1748 531

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O proszę, Gin Ci powiedziała że masz tyłozgięcie? bo zastanawiam się czy na zwykłym USg wyjdzie czy własnie na tym HSG?

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1748 531

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem znowu bojowo nastawiona :D nowy żel zakupiony suplementy dla męża zakupione :D czekamy na dni płodne :D

    Paulinaaa, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1248 400

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym w tym cyklu może i miała nadzieje, ale przez te głupie testy owu to tylko się podłamuję. Nie wiem czy coś ze mną jest nie tak, ale dalej nie ma pozytywu - a dziś 19 dc...
    Piersi od 14 dc strasznie mnie bolą, więc będę musiała zbadać w piątek i proga i prolaktynę ( w 5 dc była coś ok 19, ciekawe jak teraz )
    Zła jestem, że je zaczęłam stosować


    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020 :D
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Sporo dziewczyn na innym wątku chwaliło Fertilman bardzo bardzo :) Jak mężowie zrobili ponownie badania widać było poprawę :)
    Tyle że mój mąż się nie badał. Podejrzewam, że to kupił po to, żeby mnie wesprzeć :) Bo póki co wiadomo, że to ja mam problem z płodnością, więc nasienia nie badaliśmy. No cóż, na pewno mu nie zaszkodzi. Skoro mu nie szkoda kasy, to niech wcina ;)

    kasiulka1082 lubi tę wiadomość

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1248 400

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Tyle że mój mąż się nie badał. Podejrzewam, że to kupił po to, żeby mnie wesprzeć :) Bo póki co wiadomo, że to ja mam problem z płodnością, więc nasienia nie badaliśmy. No cóż, na pewno mu nie zaszkodzi. Skoro mu nie szkoda kasy, to niech wcina ;)

    super mąż ma podejście :) :) mój by na to nie wpadł, dobrze że ma dobrą żonę i za miesiąc dostanie tableteczki hahaha

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość


    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020 :D
  • Dominisia883 Autorytet
    Postów: 544 485

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 To że masz Ty problem z płodnością to nie znaczy że mąż nie powinien się zbadać. Mężczyźni powinni się badać chociażby z tego względu że ich dłużej się "leczy" Ty swoje przeszkody zlikwidujesz a męża przeszkody nadal będą jeśli oczywiście są. Zawsze każdemu zalecam żeby namawiali swoich ukochanych do zbadania. Ja dosyć szybko zaczęłam się diagnozować z mężem i u mnie póki co wszystkie hormony w normie ale nasienie kiepskie i cały czas próbujemy je poprawić ale to jest nie równa walka... Idą parametry w górę ale poowoooli więc jeszcze długa droga żeby były one super świetne ;) a staramy się prawie półtora roku. Badanie nasienia jest tak prostym badaniem, że w ogóle od tego powinno się zaczynać diagnostykę moim zdaniem ;)

    Sung, edwarda20 lubią tę wiadomość

    Kiepskie nasienie
    IO
    Mutacje mthfr hetero
    4 lata starań
    2018 IUI 😥
    06.2020 IVF biochemiczna 😥
    Próbujemy dalej naturalnie ♥️
    Klinika Medart Poznań 🤞🍀
  • patuniek86 Autorytet
    Postów: 3798 4711

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    O proszę, Gin Ci powiedziała że masz tyłozgięcie? bo zastanawiam się czy na zwykłym USg wyjdzie czy własnie na tym HSG?

    MałaMi - tyłozgięcie lekarz ginekolog może stwierdzić podczas zwykłego badania ginekologicznego, podczas badania palpacyjnego :)

    Za każdym razem mój mi mówi "o, ma Pani tyłozgięcie" ;) Miałam już przed pierwszą ciążą, miałam po ciąży i mam teraz :)

    Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1748 531

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 wrote:
    MałaMi - tyłozgięcie lekarz ginekolog może stwierdzić podczas zwykłego badania ginekologicznego, podczas badania palpacyjnego :)

    Za każdym razem mój mi mówi "o, ma Pani tyłozgięcie" ;) Miałam już przed pierwszą ciążą, miałam po ciąży i mam teraz :)


    A to mnie gin nic takiego nie powiedziała ;)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • patuniek86 Autorytet
    Postów: 3798 4711

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    A to mnie gin nic takiego nie powiedziała ;)

    To pewnie tyłozgięcia nie masz - więc wystarczy świeca ;) :P

    Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Ja to bym w tym cyklu może i miała nadzieje, ale przez te głupie testy owu to tylko się podłamuję. Nie wiem czy coś ze mną jest nie tak, ale dalej nie ma pozytywu - a dziś 19 dc...
    Piersi od 14 dc strasznie mnie bolą, więc będę musiała zbadać w piątek i proga i prolaktynę ( w 5 dc była coś ok 19, ciekawe jak teraz )
    Zła jestem, że je zaczęłam stosować
    Przykro mi :( Dalej Cię Kochana namawiam do mierzenia temperatury. Wydajesz pieniądze na badania i testy, a za termometr byś zapłaciła raz i to niedużo. Wiem, że Ci to nastroju nie poprawi, bo pewnie i tak byś czekała na ten magiczny skok temperatury. Ja przez kilkanaście dni przeżywałam to co Ty teraz. Od 14 dc do wczoraj czekałam na ten skok. Przedwczoraj było najgorsze podłamanie :( Ale dzisiaj już psychicznie bardzo dobrze. Stwierdziłam, że teraz to już i tak nie będę wiedziała, kiedy się tej owulki spodziewać, więc obojętne. Może mam taki dobry humor ze względu na ten FertilOva z mio-inozytolem, który do mnie jedzie właśnie kurierem :D Pokładam w nim wielką nadzieję. Liczę na to, że mi skróci cykle, a przede wszystkim wywoła owulację.

    Dominisia883, 1000, mi88 lubią tę wiadomość

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, mam najwspanialszego męża na świecie :) Ma do mnie anielską cierpliwość chłopak :D Od kilku miesięcy chodzę ciągle podłamana, że nam się nie udaje. Ostatnio mu wspomniałam, że jedna dziewczyna z forum, która zażywała mio-inozytol zaszła w ciążę po 9 miesiącach (Ineczka :)). A on mi na to: "o, to fajnie, że tak szybko". Myślałam, że mi ręce opadną xD A ja się wkurzam, że pół roku nam się nie udaje :D Faceci naprawdę są z marsa :)
    Dominika, tak, wiem, że powinniśmy się oboje zbadać, ale chciałabym jeszcze poczekać. Do końca roku powinniśmy się wprowadzić do nowego mieszkania, bardzo na to czekamy. Jak mi opadną emocje związane z urządzaniem swojego kąta, to wtedy skupimy się już na tym, co ważniejsze ;)

    Dominisia883, mi88 lubią tę wiadomość

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno Dominisia. Nie podejrzewam w najmniejszym stopniu, że mąż mógłby mieć problemy z nasieniem, bo prowadzi bardzo zdrowy tryb życia, jest szczupły, uprawia sport, od dziecka warzywka z ogródka, dobrze wygląda. Więc mam nadzieję, że mnie to nie zgubi... Ale tutaj akurat liczę na to, że będzie ok :)

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1248 400

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Paulina, mam najwspanialszego męża na świecie :) Ma do mnie anielską cierpliwość chłopak :D Od kilku miesięcy chodzę ciągle podłamana, że nam się nie udaje. Ostatnio mu wspomniałam, że jedna dziewczyna z forum, która zażywała mio-inozytol zaszła w ciążę po 9 miesiącach (Ineczka :)). A on mi na to: "o, to fajnie, że tak szybko". Myślałam, że mi ręce opadną xD A ja się wkurzam, że pół roku nam się nie udaje :D Faceci naprawdę są z marsa :)
    Dominika, tak, wiem, że powinniśmy się oboje zbadać, ale chciałabym jeszcze poczekać. Do końca roku powinniśmy się wprowadzić do nowego mieszkania, bardzo na to czekamy. Jak mi opadną emocje związane z urządzaniem swojego kąta, to wtedy skupimy się już na tym, co ważniejsze ;)

    :) :) :) Po "rozmowie" z Tobą zaczęłam rozważać te mierzenie temperatury :)
    Dużo mi powie piątek, bo jak progesteron będzie ok to ponoć oznacza że owulacja była..., więc wtedy będę wiedziała że testy nie są dla mnie i już. Gorzej jak wyjdzie zły, to będę wiedziała że serio jest większy problem z owulacją :D bo tak to się jeszcze łudzę, że te testy po prostu na mnie nie działają.
    Jak będę mierzyła temperaturę to już będę więcej wiedziała, pomyślę i zakupię jak coś ten jakiś owulacyjny od grudnia + wit dla męża ( "zabije mnie :D" ) - on dalej uważa że 5 miesięcy to nic i niepotrzebnie panikuję

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość


    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020 :D
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1248 400

    Wysłany: 14 listopada 2017, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia a ty kiedy zaczynasz się badać ? bo przeoczyłam, albo nie pamiętam.

    Ja w grudniu zapisuję się do gina i idę z tymi wynikami z 5 dc i 22 dc.


    Starania o II szczęście, rozpoczynamy od maja 2020 :D
  • Dominisia883 Autorytet
    Postów: 544 485

    Wysłany: 14 listopada 2017, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    I jeszcze jedno Dominisia. Nie podejrzewam w najmniejszym stopniu, że mąż mógłby mieć problemy z nasieniem, bo prowadzi bardzo zdrowy tryb życia, jest szczupły, uprawia sport, od dziecka warzywka z ogródka, dobrze wygląda. Więc mam nadzieję, że mnie to nie zgubi... Ale tutaj akurat liczę na to, że będzie ok :)
    Kochana to super że taki tryb życia prowadzi ale niestety nie tylko to ma wpływ ;). Tak czy inaczej trzymam kciuki żeby nic u męża nie wyszło jak już zdecydujecie się to sprawdzić bo ciężko nasienie się leczy ;).

    Kasiulka90, Nikusiia, edwarda20 lubią tę wiadomość

    Kiepskie nasienie
    IO
    Mutacje mthfr hetero
    4 lata starań
    2018 IUI 😥
    06.2020 IVF biochemiczna 😥
    Próbujemy dalej naturalnie ♥️
    Klinika Medart Poznań 🤞🍀
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 14 listopada 2017, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie jeszcze nie badałam, Paulina. Cały czas tylko biadolę i się smutam xD Ale obiecuję poprawę. Pójdę się zbadać w styczniu. Ok, takie postanowienie. Jesteście świadkami :D
    O, i może męża też namówię! Domi, ze względu na Twoją sytuację :) Widzisz, plus jest taki, że możesz kogoś próbować nakłonić, pomóc.

    Dominisia883 lubi tę wiadomość

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego