Forum Starając się - ogólne LUTOWE TESTOWANIE 2018
Odpowiedz

LUTOWE TESTOWANIE 2018

Oceń ten wątek:
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 18 lutego 2018, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Ja mam wizytę w pt :) jutro endokrynolog. Coś mi tsh skoczyło. Nie wiem czym jet to spowodowane. Zobaczę co powie jutro. Na ta chwile nie mam z kim dziecka drugiego robić bo mnie mój wkur.. także po kłopocie

    Pewnie przejściowe nerwy..zaraz będzie dobrze i będziecie nadrabiać ❤.. A mój ma w środę badanie nasienia i już się boję co będzie.. on też się denerwuje bo nie wie czy da radę tak na zawołanie.. :-)

    Hugolina87 lubi tę wiadomość

    Dorka
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Ja bym jeszcze poczekala do wieczora. Jak się rozkręci to bym liczyła jako 1 DC, a jak rano nadal nie będzie prawie nic to bym liczyła wtedy, jak pojawi się trochę więcej.

    No właśnie.. jak liczyć nowy cykl..bo np.u mnie w piątek w służbie zauważyłam nie wielkie zaczerwienienie..W piątek ta No było i nie było.. sama nie wiedziałam.. dopiero w sobotę tak naprawdę się @ rozkrecila..więc liczę cykl od soboty..czy od piątku...jak myślicie??

    Dorka
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    A co do badań, to testosteron sobie badałam i mam niski wiec jest sens robić pozostałe te męskie hormony ? Estradiol lh fsh prl proga mam w normie. Nie chce też wariowac juz z tymi badaniami i szukać bo juz mi brakuje chęci i sił.

    Tak..ja też już niewiem jakie te badania robić..gdzieś coś wyczytam i już mi na myśl przychodzi aby to zrobić.. Ale.w sumie to też sobie myślę jaki jest sens ;-) Najważniejsze mam podrobione jutro zrobię jeszcze trzy i zobacze co powie gin
    .Ale tak samo jak Ty nie mam już sił :-/

    Dorka
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2045 658

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorot wrote:
    Pewnie przejściowe nerwy..zaraz będzie dobrze i będziecie nadrabiać ❤.. A mój ma w środę badanie nasienia i już się boję co będzie.. on też się denerwuje bo nie wie czy da radę tak na zawołanie.. :-)


    No mój M też miał problem ;p niby są tam wspomagacze ale mówił że patrzeć się na to nie dało :D i dziwić się że miał ilość poniżej normy ;p

    dorot lubi tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-15,49%
    INL 10-zbyt nisko

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorot wrote:
    Tak..ja też już niewiem jakie te badania robić..gdzieś coś wyczytam i już mi na myśl przychodzi aby to zrobić.. Ale.w sumie to też sobie myślę jaki jest sens ;-) Najważniejsze mam podrobione jutro zrobię jeszcze trzy i zobacze co powie gin
    .Ale tak samo jak Ty nie mam już sił :-/

    A gdzie idzie Twój robić badanie nasienia ?
    Ja zobacze vo mi powie gin na wizycie w pt. Jak coś wymyśli to będę mega happy. A jak powie ze mam poprostu się starać lub IUI czy in vitro to będzie wszytsko jasne.

  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Engel poleciła klinikę na Wojska Polskiego Vitro Life.. zobaczymy :-) A Wy gdzie robiliście męża badanie?

    Dorka
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6613 5019

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hania wrote:
    Ja miałam ca125 robione, jak miałam torbiel na jajniku (ostatecznie usunięta w laparoskopii) i było w normie. Ale to było dawno. Poza tym nie mam zbyt bolesnych miesiączek, mam za to okropne migreny w 1dc. Nic więc teoretycznie nie wskazuje na endometriozę ale kto wie. Już szukam przyczyny na własną rękę.

    Magda strasznie dużo tych badań. A mogę zrobić w 3dc? Czy istotne żeby w 4. Nie wiem jak z kasą to wyjdzie, bo chcę zrobić glukozę, insulinę też. Myślisz, że testosteron, androstendion i DHEA na początek wystarczą? Chociaż nie wiem z drugiej strony czy nie powinien lekarz mi tego zlecić, może przesadzam...

    PCOS to wiem, że stosunek LH do FSH się robi na pewno, podobno własnie androstendion może to zweryfikować i bardzo wysokie AMH może też wskazywać na tę chorobę.

    + OBRAZ USG

    Hania, mnie powiedział 4dc, nie dociekałam czemu 4 i zrobiłam w 4. Za wszystko z glukozą i insuliną zapłaciłam 320zł. Ja generalnie mam na ten moment taką zasadę, że się sama nie badam. Gin też prosił żebym odstawiła wszystkie suple. On zlecił mi te badania ze względu na nieregularne cykle, więc sama musisz ocenić. Gin do którego chodzę specjalizuje się w problemach z zachodzeniem w ciążę.

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6613 5019

    Wysłany: 18 lutego 2018, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    A jakie powinny być idealne wyniki testosteronu i reszty tych hormonów nadnerczy? Wystarczy że będą w normie podanej przez laboratorium? Czy tak jak w przypadku innych hormonów, lepiej żeby byly poniżej jakiejś granicy?

    Jutro Ci powiem dokładnie, ale wydaje mi się, że je trzeba umieć ze sobą zestawić i wtedy się coś okazuje, niekoniecznie normy są ważne. Ale dam znać jutro :)

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 lutego 2018, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorot wrote:
    Mi Engel poleciła klinikę na Wojska Polskiego Vitro Life.. zobaczymy :-) A Wy gdzie robiliście męża badanie?
    Też w vitro :) powodzenia. Dla mojego M było to jak badanie ;) nie stresowal się. Byłam w vitro u Ciepieli na wizycie. Kazał przyjść jak nam dalej nie wyjdzie na IUI :/ :(

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6613 5019

    Wysłany: 18 lutego 2018, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    A co do badań, to testosteron sobie badałam i mam niski wiec jest sens robić pozostałe te męskie hormony ? Estradiol lh fsh prl proga mam w normie. Nie chce też wariowac juz z tymi badaniami i szukać bo juz mi brakuje chęci i sił.

    To zawsze jest trudna decyzja robić badania na własną rękę jeśli gin ich nie zaleca, bo każda z nas jest inna. Ja na razie robie tylko tyle ile mówi gin, potem będę myśleć.
    Cieszę się, że zrobiłam te nadnercza i glukoze+insulinę, bo jednak coś tam wyszło, ale np. tych badań, które tu często dziewczyny robią, tj. estradiol, lh, fsh, amh nie robiłam, bo
    nie dostałam zalecenia :)

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
  • Karolcia27 Autorytet
    Postów: 1497 931

    Wysłany: 18 lutego 2018, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Jutro Ci powiem dokładnie, ale wydaje mi się, że je trzeba umieć ze sobą zestawić i wtedy się coś okazuje, niekoniecznie normy są ważne. Ale dam znać jutro :)

    Dzięki wielkie:-) chciałam napisać do Ciebie wiadomość na priv, ale na tel nie mogę wybrać adresata nie wiem czemu, więc z góry Was przepraszam dziewczyny, że piszę tutaj nie na temat. Wiem, że Twoje pieski też miały operację podniebienia i nosa, mój miał w piątek plus kastracja, wszystko było ok, czuł się w miarę dobrze, wczoraj się chciał bawić , nie był może taki jak zawsze ale nie było źle. Dzisiaj wieczorem zrobił się strasznie osowiały, nawet nie chciał się położyć, siedzi tylko albo stoi, wydaje mi się, że coś go boli, ale nie wiem czy to rana po operacji czy może brzuch ( je sucha karme, ale od czasu zabiegu ugotowałam mu papkę z wołowiny z ryżem) Rany i szwy wyglądają ok. Załatwia się i je też ok, nie chce za bardzo pić, ale do tej papki daje mu dość dużo wody. Jest ogólnie dziwny, jak się coś powie glosniej albo dotknie go nagle to boi się. Nie wiem czy mam się niepokoić? Ile Twoje pieski dochodziły do siebie? Operacja była w piątek o 11.

    Jeszcze raz przepraszam Was za post nie na temat, ale zaczynam się trochę martwic :-(

    4 cs - 29 marca II kreseczki <3

    7v8r9n73wz5zsofj.png

    heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

  • pap86 Autorytet
    Postów: 3370 2517

    Wysłany: 18 lutego 2018, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ho. Co prawda wiecej udzielam sie na watku o staraniach o drugiego maluszka ale melduje,ze misja wykonana. W 13dc bylam u gina i pecherzyk mial 17mm wiec od 13dc do 16dc codziennie serduszkowalismy z przyjemnoscia :) licze,ze bedzie owocne to staranie. Bo jak nie to bede musiala pomyslec nad badaniami (wiem,ze pare mscy temu przed podjeciem decyzji o drugim dziecku mialam troche podwyzszoną prolaktyne). Jedynie temp mi nie pasuje :/ zawsze mialam dwufazowy cykl a skok temp najczesciej w 15dc. Dzis 16dc a temp dalej niska.mam nadzieje,ze jut bedzid skok bo gin mowil w 13dc,ze lecherzyk powinien peknac do3dni..

    Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2954 1174

    Wysłany: 18 lutego 2018, 23:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hania wrote:
    Ja miałam ca125 robione, jak miałam torbiel na jajniku (ostatecznie usunięta w laparoskopii) i było w normie. Ale to było dawno. Poza tym nie mam zbyt bolesnych miesiączek, mam za to okropne migreny w 1dc. Nic więc teoretycznie nie wskazuje na endometriozę ale kto wie. Już szukam przyczyny na własną rękę.

    Magda strasznie dużo tych badań. A mogę zrobić w 3dc? Czy istotne żeby w 4. Nie wiem jak z kasą to wyjdzie, bo chcę zrobić glukozę, insulinę też. Myślisz, że testosteron, androstendion i DHEA na początek wystarczą? Chociaż nie wiem z drugiej strony czy nie powinien lekarz mi tego zlecić, może przesadzam...

    PCOS to wiem, że stosunek LH do FSH się robi na pewno, podobno własnie androstendion może to zweryfikować i bardzo wysokie AMH może też wskazywać na tę chorobę.

    + OBRAZ USG
    Ja tez miałam owulacje i wysoka prolaktyne mimo owulacji musiałam ja zbić i brac leki. Wysoka PRL może z czasem wpłynąć na tsh i je podnieść. Może tez mieć wpływ na progesteron a ten jest potrzebny do zagnieżdżenia i utrzymania ciąży. Androstendion jak będzie ponad normę to może świadczyć o PCOS ja badajac go wykluczyłam PCOS ważne, żeby badać go na początku albo na koniec cyklu nie w tej środkowej fazie bo wtedy jego poziom może być naturalnie trochę wyższy :)

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2954 1174

    Wysłany: 18 lutego 2018, 23:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w stopce pod suwaczkiem mam link do pamiętnika tam opisałam badania jakie ja robiłam i w jakim dniu spisałam, to wszystko, żeby potem pomoc innym wiec jak macie ochotę to może wam coś rozjaśni :)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6613 5019

    Wysłany: 19 lutego 2018, 06:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Dzięki wielkie:-) chciałam napisać do Ciebie wiadomość na priv, ale na tel nie mogę wybrać adresata nie wiem czemu, więc z góry Was przepraszam dziewczyny, że piszę tutaj nie na temat. Wiem, że Twoje pieski też miały operację podniebienia i nosa, mój miał w piątek plus kastracja, wszystko było ok, czuł się w miarę dobrze, wczoraj się chciał bawić , nie był może taki jak zawsze ale nie było źle. Dzisiaj wieczorem zrobił się strasznie osowiały, nawet nie chciał się położyć, siedzi tylko albo stoi, wydaje mi się, że coś go boli, ale nie wiem czy to rana po operacji czy może brzuch ( je sucha karme, ale od czasu zabiegu ugotowałam mu papkę z wołowiny z ryżem) Rany i szwy wyglądają ok. Załatwia się i je też ok, nie chce za bardzo pić, ale do tej papki daje mu dość dużo wody. Jest ogólnie dziwny, jak się coś powie glosniej albo dotknie go nagle to boi się. Nie wiem czy mam się niepokoić? Ile Twoje pieski dochodziły do siebie? Operacja była w piątek o 11.

    Jeszcze raz przepraszam Was za post nie na temat, ale zaczynam się trochę martwic :-(

    Karolcia, musiałaś mnie z kimś pomylić, bo ja mam jedną bulwę i tylko kastrowaną, bez korekty nosa. Mój kastracje przeszedł super, nic się nie działo. Ale jeśli pies robi się osowiały i traci humor, to zawsze jest coś nie tak np. leki przeciwbólowe już nie działają i go boli, także ja bym leciała do weta. Zresztą ja mam taką zasadę, że jeśli coś mnie niepokoi to dziwnię po 1 do hodowcy, potem do weta jeśli z hodowcą nic nie ustale, albo ustale weta i potem jeśli wet mówi przyjeżdżać, to jadę. Bulwy są delikatne, trzeba uważać. Dzwoń do weta jak tylko otworzą! Mój na drugi dzień po operacji był jakby tej operacji nie było, ale u Ciebie dochodzi nosek- może tam coś się dzieje, bo kastracja to raczej pryszcz w porównaniu do noska.
    Nie martw się, że nie pije jak je gotowane. Czy po operacji został nawodniony kroplówką?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 06:45

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 19 lutego 2018, 06:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Też w vitro :) powodzenia. Dla mojego M było to jak badanie ;) nie stresowal się. Byłam w vitro u Ciepieli na wizycie. Kazał przyjść jak nam dalej nie wyjdzie na IUI :/ :(

    A co to jest to IUI ;-) ?

    Dorka
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2018, 07:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inseminacja :] ;)

    Z badan jeszcze robiłam insulinę i glukoze . Tez w normie. U nas może to jednak głowa blokuje.. może za jakiś czas się uda. Jak przestanę myśleć o staraniach w ogole

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 07:15

    SMag lubi tę wiadomość

  • KlaudyŚ Autorytet
    Postów: 4286 2472

    Wysłany: 19 lutego 2018, 07:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry .
    Niby się nie staramy ale wykresik uzupełniamy i ten wygląda inaczej niż poprzednie. Metody jako takiej antykoncepcyjnej nie stosujemy jedynie stosunek przerywany który nie daje gwarancji.
    A więc proszę mnie wpisac na 22.02 :))

    p19uskjonvbututx.png

    relgwn15ul8mpggj.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2018, 07:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    To zawsze jest trudna decyzja robić badania na własną rękę jeśli gin ich nie zaleca, bo każda z nas jest inna. Ja na razie robie tylko tyle ile mówi gin, potem będę myśleć.
    Cieszę się, że zrobiłam te nadnercza i glukoze+insulinę, bo jednak coś tam wyszło, ale np. tych badań, które tu często dziewczyny robią, tj. estradiol, lh, fsh, amh nie robiłam, bo
    nie dostałam zalecenia :)

    Akurat lh fsh i estradiol to są podstawowe badania.
    Prolaktyne miałam w górnej granicy normy 26 przy normnie 26,5 i w niczym nie przeszkodziła.

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6613 5019

    Wysłany: 19 lutego 2018, 08:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Akurat lh fsh i estradiol to są podstawowe badania.
    Prolaktyne miałam w górnej granicy normy 26 przy normnie 26,5 i w niczym nie przeszkodziła.

    Ja nie mówię, że nie są to podstawowe badania. Mówię, że nie robiłam, bo gin mi nie zalecił na ten moment, a ja nie wyskakuje na razie przed szereg z badaniami.

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego