Forum Starając się - ogólne LUTOWE TESTOWANIE 2018
Odpowiedz

LUTOWE TESTOWANIE 2018

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6886 5208

    Wysłany: 19 lutego 2018, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Clue i jestem zadowolona :)

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 08.2021

    p19u3e3kr3893ce9.png
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 19 lutego 2018, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/ae6e51fde66f.jpg.html

    Hej dziewczyny byłam dzisiaj na badaniach..Ale nic z nich nie rozumiem..może ktoś mi pomoże?? ;-)

    Dorka
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 19 lutego 2018, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/ae6e51fde66f.jpg.html

    Dorka
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2371 780

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem Estradiol w normie, Testosteron chyba za niski TSK chyba ok a reszty nie wiem :(

    Choć na testosteronie się nie znam :( więc może ktoś inny się wypowie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 17:15

    dorot lubi tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Megsss Autorytet
    Postów: 1426 656

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorot wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/ae6e51fde66f.jpg.html


    W mojej ocenie Twoje wyniki są jak najbardziej okej :)

    dorot lubi tę wiadomość

  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2371 780

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy FT3 i FT4 oblicza się procenty i Tobie wychodzi FT4 65% FT3 37% ale nie wiem co to oznacza :(

    dorot lubi tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka masz super wyniki :)wszystko w normie :)

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6886 5208

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Choć na testosteronie się nie znam :( więc może ktoś inny się wypowie
    testosteronu samego się nie sprawdza, sprawdza się go z shbg, androstendionem i 17-OH-progesteron i sprawdza się w kalkulatorze FAI testosteron biodostępny. Także to, że jest w normie nic nie znaczy.

    Ja też mam taki niski testosteron (0,11), a jednak biodostępny wyniósł 77% i w zestawieniu z shbg jego wyniki to tak naprawdę 5.4. Więc nie mówcie dziewczynie, że jest okej, bo nie wiadomo!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 17:21

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 08.2021

    p19u3e3kr3893ce9.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2371 780

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    testosteronu samego się nie sprawdza, sprawdza się go z shbg, androstendionem i 17-OH-progesteron i sprawdza się w kalkulatorze testosteron biodostępny. Także to, że jest w normie nic nie znaczy.



    Aaaa to oki ;) nigdy nie badałam ;) ale widziałam tam że poniżej dolnej granicy ;)

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6886 5208

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    przy FT3 i FT4 oblicza się procenty i Tobie wychodzi FT4 65% FT3 37% ale nie wiem co to oznacza :(
    procenty powinny być jak najbliżej 50% wtedy jest okej. Poelcam uzupełnić o anty TPO i anty tg

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 08.2021

    p19u3e3kr3893ce9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    testosteronu samego się nie sprawdza, sprawdza się go z shbg, androstendionem i 17-OH-progesteron i sprawdza się w kalkulatorze FAI testosteron biodostępny. Także to, że jest w normie nic nie znaczy.

    Ja też mam taki niski testosteron (0,11), a jednak biodostępny wyniósł 77% i w zestawieniu z shbg jego wyniki to tak naprawdę 5.4. Więc nie mówcie dziewczynie, że jest okej, bo nie wiadomo!

    A w czym nam szkodzi testosteron i te inne badania jeśli wynik jest z zestawienia nie taki ? :) za duży poziom męskich hormonów ?

  • Megsss Autorytet
    Postów: 1426 656

    Wysłany: 19 lutego 2018, 17:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit

    Faktycznie testosteron masz poniżej normy laboratoryjnej ..
    Złe spojrzałam .. ale z własnego doświadczenia i z tego co mówił mi endo i gin
    Większym problem przy staraniach o dziecko jest przekroczona norma z która ja niestety miałam problem
    I faktycznie robiłam również 17 oh pro , shbg i androstendion

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 17:50

    dorot lubi tę wiadomość

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6886 5208

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    A w czym nam szkodzi testosteron i te inne badania jeśli wynik jest z zestawienia nie taki ? :) za duży poziom męskich hormonów ?
    Nie rozumiem trochę Twojego pytnia, mogłabyś doprecyzować?
    Jeśli chodzi o to co napisałam wcześniej czyli badanie testosteronu plus reszta hormonów - w moim przypadku o testsoteron i shbg, to chodzi o androgenizacje czynniściową, czyli niejako o nadmiar męskich hormonów. Ale nie do końca, bo przy nadmiarze androstendion i dheas powinny wyjść kiepsko, a mnie wyszły super. Więc ja jestem troche nietypowym przypadkiem.

    Mam za to niskie shbg przez co „zakłamany” wynik trstosteronu. Stąd nie badamy go samodzielnie tylko z tym całym zestawem!

    Jeśli mamy taki prawdziwy nadmiar, to wychodzi jeszcze histuryzm, czyli nadmierne owłosienie.

    Szkodzi w tym, że nie dochodzi do zapłodnienia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:08

    Megsss, dorot lubią tę wiadomość

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 08.2021

    p19u3e3kr3893ce9.png
  • ams Autorytet
    Postów: 738 566

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po badaniu.
    Oczywiscie nic nie bylo widac, ale gin odpowiedziala mi na kilka pytan i jestem spokojniejsza.
    Nastepna wizyta za 2tygodnie.

    No i beta oczywiscie do powtorki :) jutro ide. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze....

    Magda - mbc, pumka1990 lubią tę wiadomość

    Od 22.10.2018 o 2H10 szczesliwa Mamusia malutkiej Charlotte <3
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    testosteronu samego się nie sprawdza, sprawdza się go z shbg, androstendionem i 17-OH-progesteron i sprawdza się w kalkulatorze FAI testosteron biodostępny. Także to, że jest w normie nic nie znaczy.

    Ja też mam taki niski testosteron (0,11), a jednak biodostępny wyniósł 77% i w zestawieniu z shbg jego wyniki to tak naprawdę 5.4. Więc nie mówcie dziewczynie, że jest okej, bo nie wiadomo!

    O matko..A co to za badania?? Jak się je robi? Dziękuję bardzo za wypowiedź ;-)

    Dorka
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6886 5208

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ams wrote:
    Jestem po badaniu.
    Oczywiscie nic nie bylo widac, ale gin odpowiedziala mi na kilka pytan i jestem spokojniejsza.
    Nastepna wizyta za 2tygodnie.

    No i beta oczywiscie do powtorki :) jutro ide. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze....
    Kciuki!! Super ams, gratulacje :*

    dorot lubi tę wiadomość

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 08.2021

    p19u3e3kr3893ce9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok rozumeim teraz. Ja się aż tak nie zglebiam w hormony.. jedyne to co wyczytałam a propo androgenow ze mogą doprowadzić do zahamowania owulacji. O białka wiazacym coś mi laborantka mówiła. Nie sprawdzalam tego u siebie. Szczerze to ja chyba za długo już się staram i nie chce juz szukać przeszkód bo pewnie by się znalazło kilka badań ze byłoby czegoś za dużo lub za mało. A nie jest powiedziane ze to akurat przez to nie wychodzi. :/ zalamka ogólnie jak człowiek tak szuka dziur

    dorot lubi tę wiadomość

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6886 5208

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorot wrote:
    O matko..A co to za badania?? Jak się je robi? Dziękuję bardzo za wypowiedź ;-)
    to badania hormonów nadnerczy, normalnie z krwi 4dc
    DHEAS, androstendion, SHBG, 17-OH-progesteron, ASPAT, ALAT, prolaktyna, krzywa cuktowa i insulinowa 3 punktowa. Taki set rekomenduje mój gin. Jak go dziś zapytałam dlaczego taki, to mówi, że taki powie najwięcej o kobiecie, która siedzi przed nim dopiero 2 raz :) W sumie jasna odpowiedź :P

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 08.2021

    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6886 5208

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Ok rozumeim teraz. Ja się aż tak nie zglebiam w hormony.. jedyne to co wyczytałam a propo androgenow ze mogą doprowadzić do zahamowania owulacji. O białka wiazacym coś mi laborantka mówiła. Nie sprawdzalam tego u siebie. Szczerze to ja chyba za długo już się staram i nie chce juz szukać przeszkód bo pewnie by się znalazło kilka badań ze byłoby czegoś za dużo lub za mało. A nie jest powiedziane ze to akurat przez to nie wychodzi. :/ zalamka ogólnie jak człowiek tak szuka dziur
    Oczywiście, że nie, ale jak masz męża przebadanego, to mój gin mówi, że 70% problemów z płodnością w dzisiejszych czasach, to wina androgenów. TADAM i ja też się tu zaliczam. Powiedział, że jeśli tylko tu jest problem to daje mi 4cs i powinnam przyjść ciąży, jeśli nie, to lecimy dalej, ale te leki i tak muszę brać, bo shbg samo się nie naprawi :P

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 08.2021

    p19u3e3kr3893ce9.png
  • dorot Ekspertka
    Postów: 294 86

    Wysłany: 19 lutego 2018, 18:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Nie rozumiem trochę Twojego pytnia, mogłabyś doprecyzować?
    Jeśli chodzi o to co napisałam wcześniej czyli badanie testosteronu plus reszta hormonów - w moim przypadku o testsoteron i shbg, to chodzi o androgenizacje czynniściową, czyli niejako o nadmiar męskich hormonów. Ale nie do końca, bo przy nadmiarze androstendion i dheas powinny wyjść kiepsko, a mnie wyszły super. Więc ja jestem troche nietypowym przypadkiem.

    Mam za to niskie shbg przez co „zakłamany” wynik trstosteronu. Stąd nie badamy go samodzielnie tylko z tym całym zestawem!

    Jeśli mamy taki prawdziwy nadmiar, to wychodzi jeszcze histuryzm, czyli nadmierne owłosienie.

    Szkodzi w tym, że nie dochodzi do zapłodnienia.

    To Tak szczerze..jaki jeszcze powinnam zrobić wynik żeby było wszystko dobrze??

    Dorka
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego