X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Luty błagam nie rób jaj i mi bobo w końcu daj 👶🏻
Odpowiedz

Luty błagam nie rób jaj i mi bobo w końcu daj 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka123 wrote:
    Ale z tego co widzę to Katowice ja jestem z okolic Rzeszowa to kawałek. Dr Strus będzie moim kolejnym lekarzem i mam nadzieję ostatnim zapisy otwiera na kwiecień pod koniec tygodnia i wtedy mam dzwonic.
    @Vergeet super by było jak dasz znać jak po wizycie ;)

Spróbuj przez aplikację my dr ze strony Rcmu wchodzisz bezpośrednio i tam są podawane terminy do Niepolomic i do Skawiny, mi się udało wcześniej zapisać 😉

Choinka123 lubi tę wiadomość

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    12.2024 💔 chłopiec 👼 9t5d
    start programu IVF (09.2024)
    zespół antyfosfolipidowy 🆗 antykoagulant toczniowy 🆗 kariotypy 🆗mucha 🆗CD138🆗
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌PAI-I c.820-817 (4_5) hetero
    ❌KIR AA
    obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4 deleted, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
    nieobecne: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5(group 1), 2DL5(group 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 variant
    AMH: 0,78 -> 1,05⬆
    03.2025 stumulacja przed IVF:💉 Mensinorm, Rekovelle
    💉i💊do transferu: Accofil, Encorton, Prograf
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assialbnn wrote:
    Widzę że nikt z nie podpowie nic na temat adenomiozy. W każdym razie zapisałam się do lekarza który ewentualnie będzie umiał to zdiagnozować dokładniej. Testować chyba jutro nie będę bo wczoraj byłam 9dpo I lekarz na usg nic w sumie nie widział więc nie wiem czy jest sens ...

Nie wiem co chciałaś wiedzieć na temat adenomiozy, możliwe, że przegapiłam Twój post. Na południu w Krakowie w parens i w nowym sączu w Barska Clinic jest lekarz dr Janowiec, możesz podglądnąć jego insta, tam jest kontakt też do niego.

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌KIR AA
    obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4 deleted, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
    nieobecne: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5(group 1), 2DL5(group 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 variant
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, czy któraś z Was miała jakieś takie dziwne objawy

Cykl 30-32 dni
    W 16dc test owulacyjny pozytywny
    Dziś 23 dc

Sluzu brak - wręcz sucho .. 😔
    Bol jednej piersi w okolicy brodawek
    Uciążliwe swedzenie dziaseł dolne od soboty
    Delikatne bole ledwo wyczuwane z lewej strony jajnika
    Mrowienie w sutku jednorazowe ...
    Do okresu 10 dni 🤔

• Anulek84 Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assialbnn wrote:
    Byłam u lekarza i bije się z myślami. Z racji że nigdy nie miałam problemów ginekologicznych to też nie potrzebowałam jakiegoś super specjalisty w tej dziecinie, ale to niestety chyba się zmieni . Po wykonaniu usg stwierdził że BYC MOZE mam Adenomioze 🙄 oczywiście podkreślił że nie jest specjalista w tej dziedzinie i polecą udać sie na usg do specjalisty który się na tym zna . Jestem 9dpo i grubość endomerium określił na 6mm albo 7 już z natłoku informacji dokładnie nie zarejestrowałam. Podpowiedzi cokolwiek w tym kierunku ? Czy wogole jest jeszcze sens testować w tym cyklu ? 😥

Odnalazłam post, to że lekarz Ci powie że chyba coś jest to nie bierz jako wyznacznik. Mi mówiła lekarka kiedyś , że mam adenomioze a okazała się mięśniakiem. Nawet z endometriozą dziewczyny zachodzą w ciążę. Więc do dzieła 😉 odnajdź sobie tego lekarza, ponoć najlepszy w tych tematach, poczekaj na wizytę spokojnie bo terminy pewnie długie i pewnie dieta przeciwzapala🙂 sens testować zawsze jest, możesz też podglądnąć strony z pomocy medyczną IVF i tam na 1 stronie masz rozpiskę z badaniami i jak poprawić endometrium 😉

kitka_ lubi tę wiadomość

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌KIR AA
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka233 wrote:
    Dzień dobry, czy któraś z Was miała jakieś takie dziwne objawy

Cykl 30-32 dni
    W 16dc test owulacyjny pozytywny
    Dziś 23 dc

Sluzu brak - wręcz sucho .. 😔
    Bol jednej piersi w okolicy brodawek
    Uciążliwe swedzenie dziaseł dolne od soboty
    Delikatne bole ledwo wyczuwane z lewej strony jajnika
    Mrowienie w sutku jednorazowe ...
    Do okresu 10 dni 🤔

Temperatura po owulacji 36.6
    Zawsze 36.2-36.3

• Iskiereczka00 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Assialbnn ja dostałam diagnozę adenomiozy w Barskiej, a moja gino się wkurzyła, że na jakiej podstawie, że nawet jeśli w USG ściana macicy jest powiększona, to wcale nie musi być to adenomioza. No mocno się wkurzyła, a ja nie wiem co o tym myśleć ani co dalej robić. Będę pewnie szukała kogoś jeszcze do konsultacji. Więc to chyba nie jest takie jednoznaczne z tymi diagnozami.

Starania od 10.2022

👩🏼 34

IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza

04.24 metformina
    08.24 leczenie doksycyklina
    01.25 leczenie metronidazol + tarivid

04.25 immunolog?
    I co dalej?

🧔🏻‍♂️ 36
    03.25 powtórka badań nasienia

e10150ea3c2caf0b8588c139fa1e741e.png
  • Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 4 lutego, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka233 wrote:
    Temperatura po owulacji 36.6
    Zawsze 36.2-36.3

Wzrost temperatury i mrowienie w sutkach mogą oznaczać tylko tyle, że prawdopodobnie miałaś owulację i masz wzrost poziomu progesteronu w organizmie. Na tak wczesnym etapie twój organizm nawet nie wie że jesteś w ciąży (jeżeli tak jest), więc nie może ci wysłać żadnych sygnałów 😊 niestety tak mamy że w sobie doszukujemy różnych objawów bo bardzo chcemy żeby tak było.

Co oczywiście nie znaczy że ten cykl nie okaże cię dla ciebie tym szczęśliwym 😊

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 4 lutego, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też melduję się z Krakowa!

Na razie muszę powtórzyć swoje badania (coś ciężko
    mi się zebrać) + badania męża (tutaj musimy poczekać, żeby żołnierze się miały okazję przegrupować po antybiotykach itd) i wtedy chce wrócić do swojej lekarki, zobaczyć, czy ma nowe propozycje. Jeśli nie, to też chciałam próbować się zapisać do dr Strusa. Powinni tam dawać jakąś zniżkę na hasło „OvuFriend” 😂😂😂

Co do andrologów, mój M. był u dr Ostachowskiego i raczej sobie chwali :) Ale u nas jest kwestia wysokiego DFI, co tak czy inaczej może skończyć się in vitro. No, ale na razie walczymy.

Jeszcze odnośnie krakowskich lekarzy - miałam też styczność z dr Mika z krakowskiego Gyncentrum. Robił mi histeroskopie i drożność, samych zabiegów nie ocenie, bo były pod narkozą, ale szybko się zagoiło, a lekarz sam w sobie wydawał się bardzo konkretny i z dużym doświadczeniem. Tylko to krakowskie Gyncentrum to takie depresyjne miejsce 🫣🫣🫣 (mimo przekochanych pań pielęgniarek itd)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 14:14

Yoanne, Anulek84, kitka_ lubią tę wiadomość

💃 '95 🕺'91
    starania z pomocą medyczną od 05.2024

Ona:
    PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
    podejrzenie IO ❌
    histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)

On:
    obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
    morfologia 2% ❌
    DFI: 40% ❌😢
    hormony w normie ✅
    posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ➡️ wyleczony! Powtórka posiewu czysta ✅

➡️Luty/Marzec - powtórka badań nasienia + powtórka fragmentacji
  • Miś Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was stosuje albo stosowala endoover biotic? Czekam na dostawę i zaczynam stosowanie.

Endometriozy nie mam, podejrzenie adenomiozy.

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • Vergeet Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sosenka93 wrote:
    Dziewczyny, w kontekście lekarza ze Skawiny. Chodzi dokładnie o dr Michała Strusa?
    Tak, cały czas rozmawiamy o doktorze Strus :)

O super Anulek, o której masz wizytę? :)

Ja akurat dzwoniłam bo na stronie rcm ciągle pokazywało brak terminów 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 13:54

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
    z pomocą medyczną od 11/24 💉

3 cykle stymulowane Lametta+Ovitrelle(11.24-01.25)
    22.01 ⏸️ - ciąża biochemiczna💔

4.03 ⏸️😮
    12dpo- beta 15

Badania💉
    👩🏼‍🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
    Letrox 50, Siofor 1000 +suplementacja
    🧔🏽‍♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe (ogólnie kiepskie), TenFertilON
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Wzrost temperatury i mrowienie w sutkach mogą oznaczać tylko tyle, że prawdopodobnie miałaś owulację i masz wzrost poziomu progesteronu w organizmie. Na tak wczesnym etapie twój organizm nawet nie wie że jesteś w ciąży (jeżeli tak jest), więc nie może ci wysłać żadnych sygnałów 😊 niestety tak mamy że w sobie doszukujemy różnych objawów bo bardzo chcemy żeby tak było.

Co oczywiście nie znaczy że ten cykl nie okaże cię dla ciebie tym szczęśliwym 😊

Czyli czekam dalej.. 🫤

• White1 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już jesteśmy w temacie Krakowa... polecacie gdzie można robić rozszerzone badanie nasienia? I co w nim trzeba uwzględnić? Powiem lekko mnie zmroziło jak dzisiaj usłyszałam kwotę 980zł. Ja rozumiem, że mamy kiepskie parametry, ale nie wiem czy potrzebujemy aż tak rozległych i drogich badań, nie wiem co one też by miały zmienić 🫣

👧25🧑26 🐈🐈
    ⏳️ od 05.24 💉od 01.25

👧 PCOS | AMH 6.16
    ❌️Długie cykle bezowulacyjne (60 dni)
    💊Fertistim, Glucophage 750mg, magnez, żelazo

🧑 M3% Ruch A+B 26% PH 8.1
    🔜03.25 rozszerzone badania

❌️01 Lametta + Zivafert
    ❌️02 Lametta + Zivafert
    🩸06.03 🔜 Lametta
  • Loraa Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Czy któraś z Was stosuje albo stosowala endoover biotic? Czekam na dostawę i zaczynam stosowanie.

Endometriozy nie mam, podejrzenie adenomiozy.
    Ja stosuję teraz 3 tydzień dopiero.

👱‍♀️❤️👨29&38

Starania o pierwsze 👶🩷🩵

6 cs 🤷🏼‍♀️
    ⏸️ 0 razy

28.04.2025 - wizyta w Klinice Niepłodności

👱‍♀️
    Podejrzenie endometriozy
    FSH (8,72)
    Reszta badań niebawem
  • Pustynia Ekspertka

Wysłany: 4 lutego, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Jak już jesteśmy w temacie Krakowa... polecacie gdzie można robić rozszerzone badanie nasienia? I co w nim trzeba uwzględnić? Powiem lekko mnie zmroziło jak dzisiaj usłyszałam kwotę 980zł. Ja rozumiem, że mamy kiepskie parametry, ale nie wiem czy potrzebujemy aż tak rozległych i drogich badań, nie wiem co one też by miały zmienić 🫣

Hej, a o jakie konkretnie badania chodzi?
    My na początku drogi robiliśmy wszystko w Gyncentrum i żałuję, bo drogo. Potem dr Ostachowski polecił nam Centrum Badań Mikrobiologicznych (to jest prawie przy rynku) mąż tam robił posiew z cewki i nasienia, ceny bardzo spoko i obsługa podobno super (mąż zawsze wraca i mówi „ale miłe panie tam są”) Tylko nie wiem czy np można tam zrobić seminogram…

My robiliśmy najpierw badanie nasienia kompletne dwa razy, a później jak wyniki były słabe to jednocześnie fragmentację DNA (DFI) i Spermbiome w Gyncentrum. No i za te dwa badania zapłaciliśmy 1500 zł…….. mąż to myślałam że mnie zabije, on był wtedy na etapie że nic mu nie jest, a ja świruje, że go ciągnę na badania 😂 Te badania zleciła moja ginekolog (ona kiedyś pracowała w Gyncentrum). Potem mąż poszedł z tymi wynikami do androloga i ten stwierdził że Spermbiome to naciągactwo i już lepiej zrobić zwykły posiew (a samo to badanie kosztowało chyba z 1200 zl). Sami nie wiemy jak się do tego odnieść, androlog nie zwrócił na nie w ogóle uwagi, tylko wysłał na zwykłe posiewy i jak z posiewu z nasienia wyszedł paciorkowiec, to dopiero przepisał antybiotyk.

💃 '95 🕺'91
    starania z pomocą medyczną od 05.2024

Ona:
    PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
    podejrzenie IO ❌
    histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)

On:
    obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
    morfologia 2% ❌
    DFI: 40% ❌😢
    hormony w normie ✅
    posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ➡️ wyleczony! Powtórka posiewu czysta ✅

➡️Luty/Marzec - powtórka badań nasienia + powtórka fragmentacji
  • assialbnn Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulek84 wrote:
    Odnalazłam post, to że lekarz Ci powie że chyba coś jest to nie bierz jako wyznacznik. Mi mówiła lekarka kiedyś , że mam adenomioze a okazała się mięśniakiem. Nawet z endometriozą dziewczyny zachodzą w ciążę. Więc do dzieła 😉 odnajdź sobie tego lekarza, ponoć najlepszy w tych tematach, poczekaj na wizytę spokojnie bo terminy pewnie długie i pewnie dieta przeciwzapala🙂 sens testować zawsze jest, możesz też podglądnąć strony z pomocy medyczną IVF i tam na 1 stronie masz rozpiskę z badaniami i jak poprawić endometrium 😉
    Dziękuję za odpowiedź ❤️ niestety do Krakowa mam dość dalekoo. Na chwilę obecną zapisałam się na wizytę z usg do lekarza specjalisty w zakresie endomerium itp. i chyba poprostu poczekam na jego opinie i postaram nie martwić się na zapas 😔 obecnie jestem 10dpo na miesiączkę póki co się nie zanosi pomijając dość duży ból piersi . Może w sobotę skusze się na betę jeśli do tego czasu nie pojawi się miesiaczka. W każdym razie jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i podpowiedzi 😉

Anulek84 lubi tę wiadomość

👩 33
    👱‍♂️ 36

👸 córka 2015

3cs🗓
    5.02 ⏸️
    28.02 💔 8tc
  • assialbnn Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskiereczka00 wrote:
    Assialbnn ja dostałam diagnozę adenomiozy w Barskiej, a moja gino się wkurzyła, że na jakiej podstawie, że nawet jeśli w USG ściana macicy jest powiększona, to wcale nie musi być to adenomioza. No mocno się wkurzyła, a ja nie wiem co o tym myśleć ani co dalej robić. Będę pewnie szukała kogoś jeszcze do konsultacji. Więc to chyba nie jest takie jednoznaczne z tymi diagnozami.
    Lekarz który robił mi usg tłumaczył że w ścianie macicy widac takie czarne pola które mogą świadczyć właśnie o tej przypadłości. Nie mówił nic aby macica była powiększona czy znieksztalcona. Mówił że podejrzewa ale nie jest pewny i abym skonsultowała z kimś kto się w tym specjalizuje. Zapisałam się mam nadzieję do odpowiedniego lekarza na przyszły tydzień.

👩 33
    👱‍♂️ 36

👸 córka 2015

3cs🗓
    5.02 ⏸️
    28.02 💔 8tc
  • Miś Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loraa wrote:
    Ja stosuję teraz 3 tydzień dopiero.

I jak oceniasz? Coś się zmieniło? W ogóle czy cokolwiek mam po tym zauważyć?

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskiereczka00 wrote:

A miałaś tylko USG czy histeroskopie ?

Iskiereczka00 lubi tę wiadomość

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌KIR AA
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sosenka93 wrote:
    Dziewczyny, w kontekście lekarza ze Skawiny. Chodzi dokładnie o dr Michała Strusa?

Tak

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌KIR AA
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vergeet wrote:
    Tak, cały czas rozmawiamy o doktorze Strus :)

O super Anulek, o której masz wizytę? :)

Ja akurat dzwoniłam bo na stronie rcm ciągle pokazywało brak terminów 🙈

Ok 15 a Ty? 🙂

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌KIR AA
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ