X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Luty w kreseczki podkuty
Odpowiedz

Luty w kreseczki podkuty

Oceń ten wątek:
  • Otter Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2022, 22:37

Karooolcia :), Juliet, futuremama, Blanka1988, Ewelina26, Limonka26, midzia, Szewcowa, Kira, Słoneczko123, wariancja, Niebieska Gwiazda, Pomarańcza lubią tę wiadomość

• Justyna32 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mnie dzis dopadło chyba przeziębienie zimno mi jest nos zawalony gardło trochę boli i spać się chce ehhh i jeszcze do tego rozwolnienie masakra😒😒😒

Gratulacje wszystkim dziewczyną dzis dwóch ⏸🥰🥰🥰

• D.o.s.i.a Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stysia16 wrote:
    Skonsultujcie dupka z lekarzem. Ja miałam prog 18 i biorę dupka ze względu na plamienie jakie u mnie było z początku ciąży
    Ok dzięki za odpowiedź:) to ja się w takim razie wstrzymam, za jakiś czas znowu zbadam czy się spada i będę miała wszystko jasne;)

• Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniesia wrote:
    Mam do Was dziewczyny pytanie odnośnie ginekologów do których chodzicie. Czy Wasi ginekolodzy pracują także w szpitalu? Myślicie, że to w ogóle jest ważne, żeby ginekolog pracował w szpitalu czy w ogóle się tym nie kierujecie? 😉

W pierwszej ciąży chodziłam do lekarza, który pracował w szpitalu . Dzięki temu wiele badań miałam robionych dodatkowo. Ogólnie starszy Pan ale tak rewelacyjny, że teraz też będę do niego chodzić :) Myślę, ze w jakimś stopniu lekarz pracujący w szpitalu ma większe doświadczenie... ale to już moja subiektywna opinia.

Blanka1988 lubi tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniesia wrote:
    Mam do Was dziewczyny pytanie odnośnie ginekologów do których chodzicie. Czy Wasi ginekolodzy pracują także w szpitalu? Myślicie, że to w ogóle jest ważne, żeby ginekolog pracował w szpitalu czy w ogóle się tym nie kierujecie? 😉
    Mój pracuje 😊 i dla mnie to akurat istotne

• Oliwka91 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 22:19

Kira lubi tę wiadomość

Starania od 09.2020

🔥2024🔥ivf start!
    04.2024 FET 4bb
    7dpt ⏸️ beta 64,1 🥹🥰
    9dpt beta 122 🙏
    11dpt 321 ❣️
    15dpt pecherzyk w macicy 🍀
    29dpt jest 💗🥹

preg.png
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniesia wrote:
    Biorę to pod uwagę przy wyborze gina ale myślę że to jednak najważniejsze nie jest. Ja zawsze czytam o doświadczeniu lekarza (nie chce już młodych lekarzy rezydentów oni często pracują w szpitalu). I oczywiście zaracam uwagę na to jakie są opinie.

Jutro idę do gina a wizytę miałam mieć dopiero 22.02 niestety podejrzewam infekcje. Konsultowałam się z gienem telefonicznie i sugerował to sprawdzić. Myślicie ze będzie chciał mi też zrobić usg? To będzie 5+5

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Juliet Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stysia16 wrote:
    To zależy od charakteru pracy, ja pracuję, ale tylko do momentu, w którym koleżanka odejdzie, czyli do poniedziałku. Ja w pracy spotykam mnóstwo ludzi każdego dnia, a wiadomo mamy covid i żadna nie chce ryzykować, nawet jeśli zbytnio nie wierzy w to wszystko.. poza tym jestem też odpowiedzialna za inwentaryzacje, choć produktów nie jest dużo to jednak trzeba tachac zgrzewki z napojami 🤷

A. Ja tam widzę już kreseczkę gołym okiem! 💚💚💚

P.s. właśnie jem łososia i dałam na niego tyyyyle cytryny! Ale mi smakuje (to dziwne 🤣), ale pyszne 😍

P.s.2 Juliet na jakim zwolnieniu jesteś? Myślałam że to już ciążowe 😜

To masz luz... Ja jak przychodzi dostawa, to mam 32 kartony ciasta po 20kg, 8 kartonów sera po 16 kg, zgrzewki napojów, kartony koncentratu po 18 kg i wszystko muszę nosić i układać na półkach w mroźni i chłodni, a kiedy jest inwentaryzacja, to wszystko muszę liczyć, ściągać z półek jeżeli coś jest otwarte, by policzyć sztuki, układać fifo... No roboty jest na prawdę dużo 🙄 czasem jak jest pracownik, to mi pomaga, ale i tak dźwigam swoje. Juz nie wspominam o kartonach z kartonami na pizze, to już w ogóle nie dość że wielkie, to ciężkie jak nie wiem co.. Aa no i zepsuta klima, więc w restauracji jest albo 42 stopnie, albo tyle co na dworze 🤦🏻‍♀️

Stysia, ja poprosiłam internistę o zwolnienie, ale bez kodu B. Wyjaśniłam o co mi chodzi i Pani powiedziała, że oczywiście w takiej sytuacji mi wystawi od ręki. Nie chcę mówić w pracy póki nie mam usg.
    Rok temu się trochę pospieszyłam i okazało się, że po stracie gdy wróciłam, to mieli już kogoś na moje miejsce. Poprosiłam o zmianę punktu i miałam pracę, ale nie chcę ryzykować drugi raz 🙄

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D.o.s.i.a, Blanka, przestańcie z tym progesteronem!! Brany bez wskazań może powodować wady płodu! Są na to badania. Nie bierzcie go tak o, dodatkowo w ogóle w ciąży badanie progesteronu jest bez sensu.
    Jeśli będziecie miały jakieś plamienia czy cokolwiek, wtedy możecie rozważyć branie ale to tylko ewentualnie was uspokoi, a ciąży nie uratuje, jeśli nie będzie jej dane uratowanie.
    Cieszcie się zdrowymi ciążami bez pigułek ❤️

Stysia16, D.o.s.i.a, Nynka, midzia, Mamabobasa, Oliwka91, Coco31, Kira lubią tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • D.o.s.i.a Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    D.o.s.i.a, Blanka, przestańcie z tym progesteronem!! Brany bez wskazań może powodować wady płodu! Są na to badania. Nie bierzcie go tak o, dodatkowo w ogóle w ciąży badanie progesteronu jest bez sensu.
    Jeśli będziecie miały jakieś plamienia czy cokolwiek, wtedy możecie rozważyć branie ale to tylko ewentualnie was uspokoi, a ciąży nie uratuje, jeśli nie będzie jej dane uratowanie.
    Ok dzięki za wsparcie ❤❤ na was zawsze można liczyć:)

• Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maciejka wrote:
    Cześć dziewczyny, zawsze byłam tylko obserwatorem tego Watku, chciałabym zapytać was o jedna rzecz. My z mężem też staramy się już 5 cykl I chyba się
    Udało. (Luty naprawdę jest obfity w II😊) każda z nas starajac się myśli kiedy pójść na L4 . W końcu te Nasze ciąże sa wystarane. Myślicie żeby od razu iść Czy w zależności od samopoczucia i charakteru Pracy? Jakie jest wasze Zdanie?

Ja zamierzam na chwilę obecną pracować do ok. 3 miesiaca ciazy może dłuzej. Pracuje zdalnie, biurowo. Obawiam się mojego refluksu i problemów z gardłem. Żadnych leków brać nie będę mogła a ciąża niestety refluks nasila. Druga kwestia że pewnie wrócimy do biura, jest pandemia i nie uśmiecha mi się podróżować po Wawie..

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D.o.s.i.a wrote:
    Ok dzięki za wsparcie ❤❤ na was zawsze można liczyć:)
    Zawsze możesz na nas liczyć ☺️
    Pamiętajcie ze progesteron jest wskazany w takich przypadkach:
    1. Dwa podrząd poronienia
    2. Invitro
    3. Jeśli był poród przedwczesny (<37tc)
    4. Krótka szyjka w 20-22tc
    Tylko to jest zbadane i potwierdzone. Innych powodów nie dajcie sobie wkręcić.
    Dodatkowo udowodniono, ze to nie jest tak ze progesteron spada „tak o” i zarodek umiera. Jest odwrotnie- zarodek ma wady, wiec odtrąca go organizm, zniżając tym samym progesteron.
    Btw ta wiedza bardzo mi pomogła przeżyć spokojnie poronienie ☺️ także polecam dużo czytać o takich oto faktach!

Blanka1988, Stysia16, futuremama, D.o.s.i.a, Kacha_88, midzia, Coco31, Kira, Monika7 lubią tę wiadomość

• Blanka1988 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:

Ja kierując się Twoimi słowami i nie biorę. Nie mam plamień, ale brzuch boli mnie cały czas. Lekko, ale non stop czuję. Jakiś tam ginekolog u którego byłam po cb przepisał mi Dupka profilaktycznie. Ale moja pierwsza ciąża bez ani jednej tabletki, więc teraz też nie będę brała bez konkretnych wskazań.

Również uważam, że progesteron nie uratuje ciąży jak nie będzie jej dane uratować. Zwłaszcza na samym początku.

Ja czekam do wtorkowej wizyty, ale mój gin uważa że badanie progesteronu na samym początku nie ma najmniejszego sensu. Po mojej cb jak byłam u niego i pokazałam mu wyniki HCG i progesteronu, to mnie opieprzył, że po co ten progesteron tak wcześnie? 🙈 Że hormony wytwarzają się na tyle na ile jest potrzeba w danym momencie. A w pierwszych tygodniach ciąży nie potrzeba go dużo.
    Więc pewnie znowu dostanę zrypkę za to że zrobiłam proga 🤔🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 18:07

meraja90 lubi tę wiadomość

🙋33🤵31
    💚19dpo HCG 1309,92
    thgfs65gxmx9kgs4.png

qdkke6ydl3jfmmh3.png
    Rodzę 16 października
  • Blanka1988 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Biorę to pod uwagę przy wyborze gina ale myślę że to jednak najważniejsze nie jest. Ja zawsze czytam o doświadczeniu lekarza (nie chce już młodych lekarzy rezydentów oni często pracują w szpitalu). I oczywiście zaracam uwagę na to jakie są opinie.

Jutro idę do gina a wizytę miałam mieć dopiero 22.02 niestety podejrzewam infekcje. Konsultowałam się z gienem telefonicznie i sugerował to sprawdzić. Myślicie ze będzie chciał mi też zrobić usg? To będzie 5+5

Witaj w klubie. Ja też zaczęłam ciążę od infekcji. 🙈 mam Pimafucin, dzisiaj kończę.
    Myślę, że zrobi Ci USG.

Kacha_88 lubi tę wiadomość

🙋33🤵31
    💚19dpo HCG 1309,92
    thgfs65gxmx9kgs4.png

qdkke6ydl3jfmmh3.png
    Rodzę 16 października
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka1988 wrote:
    Ja kierując się Twoimi słowami i nie biorę. Nie mam plamień, ale brzuch boli mnie cały czas. Lekko, ale non stop czuję. Jakiś tam ginekolog u którego byłam po cb przepisał mi Dupka profilaktycznie. Ale moja pierwsza ciąża bez ani jednej tabletki, więc teraz też nie będę brała bez konkretnych wskazań.

Również uważam, że progesteron nie uratuje ciąży jak nie będzie jej dane uratować. Zwłaszcza na samym początku.

Ja czekam do wtorkowej wizyty, ale mój gin uważa że badanie progesteronu na samym początku nie ma najmniejszego sensu. Po mojej cb jak byłam u niego i pokazałam mu wyniki HCG i progesteronu, to mnie opieprzył, że po co ten progesteron tak wcześnie? 🙈 Że hormony wytwarzają się na tyle na ile jest potrzeba w danym momencie. A w pierwszych tygodniach ciąży nie potrzeba go dużo.
    Więc pewnie znowu dostanę zrypkę za to że zrobiłam proga 🤔🤪

Oczywiście, każdy po prostu powinien poznać fakty i już na podstawie ich zdecydować- biorę/nie biorę.
    I co do badania proga to tez się zgadzam z Twoim lekarzem, organizm wytwarza tyle ile trzeba ❤️

Jeszcze może komuś się przyda, wygrzebałam że branie progesteronu w 2 fazie cyklu zwiększa ryzyko ciąży pozamacicznej, gdyż coś tam robi z jajowodami, ze jajeczko nie ma dobrego przepływu i jest większe ryzyko zagnieżdżenia w jajowodzie.

Coco31 lubi tę wiadomość

• PannaAnna35 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki mało mnie tu ale praca dom szkoła. Zresztą okres mam I zaraz minie I znowu będzie wielka walka o dzidzie. I bede Was czytac namietnie 😂
    Lecę na język migowy on line🤪

👧 A. 3️⃣5️⃣l. Lipiec 2020.
    Anty TG 581,7 ❌ Lh 2.41 Fsh 4.82
    Prolaktyna 29.08 AMH 3.05❤ ✅
    Mutacja f2 wariant 20210 G >A ❌
    Mutacja Pai 1❌
    BMI >40 😪 🍏Dieta od 01.2021..

🧒R. 4️⃣0️⃣l. 08.2021
    Całkowita ilość 231mln >39 mln ✅
    Plemniki żywe o ruchu postępowym 35%
    Plemniki żywe o ruchu całkowitym 52 %
    W 1 ml 66 mln ✅
  • maciejka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Zawsze możesz na nas liczyć ☺️
    Pamiętajcie ze progesteron jest wskazany w takich przypadkach:
    1. Dwa podrząd poronienia
    2. Invitro
    3. Jeśli był poród przedwczesny (<37tc)
    4. Krótka szyjka w 20-22tc
    Tylko to jest zbadane i potwierdzone. Innych powodów nie dajcie sobie wkręcić.
    Dodatkowo udowodniono, ze to nie jest tak ze progesteron spada „tak o” i zarodek umiera. Jest odwrotnie- zarodek ma wady, wiec odtrąca go organizm, zniżając tym samym progesteron.
    Btw ta wiedza bardzo mi pomogła przeżyć spokojnie poronienie ☺️ także polecam dużo czytać o takich oto faktach!
    to jest mój 5 cykl starań, cykle 23-24 dni, Owulacja równo 14 dzień, potwierdzona 2 monitoningami. Zawsze przed okresem plamienia 3-4 dni przed. Ten cykl mam duphaston I to dzięki niemu zaszłam w ciaze bo przy krotkiej Fazie lutealnej nie było mi Dane. A jak badałam progesteron w poprzednim cyklu w 7 dniu po Owulacji to wynosił 9.

02.2021 ⏸
    03.2021 7 tydz 💔
    15.06.2021⏸ 12 dpo
    21.06.2021 18 dpo beta hcg 3134,14
    24.06.2021 21 dpo beta hcg 12678,64

w57vs65gi8metzy8.png
  • Blanka1988 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maciejka wrote:
    to jest mój 5 cykl starań, cykle 23-24 dni, Owulacja równo 14 dzień, potwierdzona 2 monitoningami. Zawsze przed okresem plamienia 3-4 dni przed. Ten cykl mam duphaston I to dzięki niemu zaszłam w ciaze bo przy krotkiej Fazie lutealnej nie było mi Dane. A jak badałam progesteron w poprzednim cyklu w 7 dniu po Owulacji to wynosił 9.

Oczywiście jak są konkretne wskazania, to jak najbardziej trzeba brać. Jak miałaś plamienia, jak wyszła Ci ewidentnie niedomoga lutealna, to koniecznie trzeba coś z tym zrobić.

Ale tutaj mówimy o braniu progesteronu w momencie kiedy jest on w normie, kiedy nie ma plamień, nie ma innych wskazań, tylko tak profilaktycznie.

Ja jestem osobiście za tym by jak najmniej ingerować w organizm gdy nie ma potrzeby. Zwłaszcza jeżeli chodzi o hormony, bo to jednak jest baaaardzo skomplikowany system i potem można miesiącami dochodzić do ładu i składu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 19:53

Stysia16, futuremama lubią tę wiadomość

🙋33🤵31
    💚19dpo HCG 1309,92
    thgfs65gxmx9kgs4.png

qdkke6ydl3jfmmh3.png
    Rodzę 16 października
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka1988 wrote:
    Oczywiście jak są konkretne wskazania, to jak najbardziej trzeba brać. Jak miałaś plamienia, jak wyszła Ci ewidentnie niedomoga lutealna, to koniecznie trzeba coś z tym zrobić.

Ale tutaj mówimy o praniu progesteronu w komencie kiedy jest on w normie, kiedy nie ma plamień, nie ma innych wskazań, tylko tak profilaktycznie.

Ja jestem osobiście za tym by jak najmniej ingerować w organizm gdy nie ma potrzeby. Zwłaszcza jeżeli chodzi o hormony, bo to jednak jest baaaardzo skompoikowany system i potem można miesiącami dochodzić do ładu i składu.

Dokładnie, podpisuje się pod tym :) Mówiłyśmy o braniu w ciąży a nie w trakcie starań. W trakcie starań jeśli jest niedomoga lutealna to jak najbardziej może pomoc. Tylko trzeba pamiętać ze niedomoge ma bodajze tylko 1 czy 2% kobiet

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 19:17

• Halmaanam Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm... jestem 13 dni po owulacji, test negatywny. Normalnie miałabym już dziś okres, a pojawiła mi się tylko raz w ciągu dnia brazowa plama i dalej nic. Może jest jeszcze szansa, że to implantacja? Czy już za późno... mialyscie może podobnie ? :)

‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ