Mama stara się o 2 dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
werni wrote:Niby mam dostać za tydzień @ ale raczej nie będę testować. Jak będzie się spóźniać to wtedy zatestuje.
Kiedy masz termin @? Ja mam właśnie jakoś 15-16. Ja nie robię sobie złudzeń, bo raczej nie miałam owulacji, ale zrobię choćby na wywołanie 😉 -
Annie1981 wrote:Mama_Honorci. Kiedy dietę rozszerzacie? Czujesz się przygotowana? 🙂 Czytałam, że chciałaś się dokształcić 🙂 Jakby co to mogę pomóc, bo mocno się tym tematem interesowalam jeszcze całkiem niedawno.
Rozszerzamy pare dni po szczepieniu czylipod koniec przyszlego tyg niby cos wiem ale mam metlik w glowie. 😂😂😱😱Mama Honoratki po 7 latach - 19.11.2019
Mama Natalki 27.04.2021
Mamo czuwaj nad nami [*] 21.10.2019 -
AniaŁ123 wrote:Dziewczyny które juz się starają, napiszcie kiedy testujecie, wprowadzamy trochę dramatyzmu 😆
Ja planuję 14.05, to będzie mój 28dc.
Ja jak dostanę zielone światło od gina to testowac bede pod koniec czerwcaAniaŁ123 lubi tę wiadomość
Mama Honoratki po 7 latach - 19.11.2019
Mama Natalki 27.04.2021
nick nieaktualny
-
AniaŁ123 wrote:Kiedy masz termin @? Ja mam właśnie jakoś 15-16. Ja nie robię sobie złudzeń, bo raczej nie miałam owulacji, ale zrobię choćby na wywołanie 😉
Tak myślę między 15-17 maja może być okres. -
a moze byśmy stworzyły liste która kiedy testuje co Wy na to? tylko odrazu mowie ja sie nie nadaje to prowadzenia takich list
AniaŁ123 lubi tę wiadomość
Mama Natalki 27.04.2021
Mama_Honorci wrote:Rozszerzamy pare dni po szczepieniu czylipod koniec przyszlego tyg niby cos wiem ale mam metlik w glowie. 😂😂😱😱
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Mama_Honorci wrote:Rozszerzamy pare dni po szczepieniu czylipod koniec przyszlego tyg niby cos wiem ale mam metlik w glowie. 😂😂😱😱
Na początek mogę dać Ci jedną złotą radę - w rozszerzaniu chodzi o to, żeby maluszek się UCZYŁ JEŚĆ, a nie jadł i się najadal. Także jak nie będzie jeść to jest wszystko ok 😉 Z góry o tym piszę, bo to bolączką większości mam, że albo wcale nie je, albo za mało, albo za dużo, zawsze nie tak 😁 Najlepiej po prostu zaufać dziecku 🙂
Mama_Honorci wrote:a moze byśmy stworzyły liste która kiedy testuje co Wy na to? tylko odrazu mowie ja sie nie nadaje to prowadzenia takich listAniaŁ123 lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie1981 metoda tradycyjną. Największy problem mam z przepisami. Jak to wszystko przygotowywać. Bo woem ze jeden skladnik na kilka dni ale co potem. Jak to łączyć. Dosc szybko jak mloda zaakceptuje bede chciała blw ale zobaczymy. Ale na pewno do końca czerwca czyli do powrotu z gor będzie tradycyjne rozszerzanie bo tak mi wygodnej po porostu.
Mama Natalki 27.04.2021
Mama Honorci, ja rozszerzalam tak, ze dawalam przez 3-4 dni jedno warzywo/owoc, pojedyncze, a jak juz miala kilka wyprobowanych, to wtedy laczylam jedno juz znane z jakims nowym jeszcze nieznanym, zeby nie tracoc czasu na testowanie wszystkiego pojedynczo...
Pozniej jak np dostawala dwa warzywka polaczone, ktore juz jadla, to dodawalam mieso/rybe...
Dosyc szybko szlo to poznawanie u nas, bo mala nie miala zadnych objawow alergicznych itp, wie nie trzeba bylo przerwy, czy zwiekszonej ostroznosci...
W sumie probowala nowych smakow metoda tradycyjna jakies 4-5tyg, a pozniej juz tylko blw, ona nawet juz nie chciala pozniej lyzeczki widziec jak blw wyprobowala...
W miedzyczasie dostawala i tak jakiegos chrupka/wafla ryzowego/bule czy pietke chleba, wiec jakies wprowadzenie bylo...
My zaczynaliśmy jak miala niecale 5 miesiecy, od ok 6 miesiaca probowala juz sama blw, a od jakiegos 8 miesiaca jadla juz w zasadzie to co my, tzn mniej przyprawione, najpiera jej odkladalam, pozniej doprawialam, ale juz nie gotowalam specjalnie dla niej...
No i noe zrazaj sie jak Honoratka nie bedzie chciala... poczatek, to probowanie, czesto 2-3 lyzeczki i to na tyle... zreszta pozniej tez jest czesto tak samo... raz zjedza troszke innym razem tylko poskubia... no a tez juz od poczatku maja swoje smaki i np jedne dania beda jesc chetnie, inne nie beda smakowaly...
U nas np najwiekszymi hitami byla marchew, biala marchew, pasternak, a zas no dynia, czy kalafior to absolutne no go i do dzis dyni nie jada w zadnej formie, a kalafior tez bardzo rzadko ledwo skubnie... jajko tez nie jest jej ukochanym jedzeniem...
Za to kocha pomidory, ogorki, spaghetti, szpecle...Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2020, 00:46
Mama_Honorci lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
My zaczęliśmy po 5 miesiącu. Na początku były warzywa. Podaje do teraz różnie nasze i słoiczki. Od niedawna siedzi w krzesełku bo już bardziej wyprostowany i ładnie je z niego. Wcześniej jak próbowałam to się nie dało go karmić i karmiłam na kolanach. Teraz na kolanach chwilę zje spokojnie a potem się wierci to postanowiłam że będzie jadł w krzesełku. Jak już siedzi w nim chce wprowadzić bardziej blw. Rano daje mu kaszki przeważnie z owocem. Robię mu te szybkie z bio bobovity. Smakują mu. Podobnie jak u Cierpliwej nie ma jak narazie problemów z jedzeniem. Ale np banana nie zje ale z połączeniem z innym owocem już tak.
Teraz mały się uczy pić z bidona. Narazie to tylko rurkę gryzie.
A o też nie przepada za jajkiem. Polubił jogurt naturalny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2020, 04:59
Mama_Honorci lubi tę wiadomość
-
Co do listy. Jestem za ale jest mało testujących.
Mini listę zrobiłam na początku pod moim postem. Będę co miesiąc zmieniać. Też się nie nadaje napisanie list z bajerami itd. Może jak będzie więcej osób testujących to się coś wymyśli.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2020, 05:08
AniaŁ123, Mama_Honorci lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Przepraszam, że się nie odzywałam. Cały czas czekałam na wyniki, które dopiero odebrałam w czwartek, a w piątek mkakam wizytę. Wyniki macie w mojej stópce.
W zasadzie wszystko dobrze, TSH mi się tylko nie podobało więc po chwilowej dyskusji z ginem, przystał na moją propozycję dania leku na zbicie. Wiem, że przy tsh wyższym jak 2 to nic dobrego u mnie nie wyjdzie. Reszta badań ok, najważniejsze, że zespół anstyfosolipidowy i antykoagulant toczniowy ujemny. Acardu brać nie muszę. Na usg owulacja potwierdzona, pęcherzykpw nie widać, a płyn widoczny. Z zaleceń od gina to w piątek muszę zrobić test ciążowy (a najlepiej od 7dpo robić testy), jak tylko zobaczę dwie kreski to muszę od razu przyjść po heparyne w zastrzykach. W zasadzie wyszły mi ujemne wyniki, ale gin powiedział, że z własnego doświadczenia miał 5 pacjentek jak ja, ktore poroniły dwa razy i dzięki heparynie udało im się utrzymać ciążę. Jeśli jednak okres spóźnił by się 5 dni to też muszę iść na wizytę, żeby regulować cykl. Powiedział, że jest dobrej myśli na ten cykl 🍀
Edit. Ja testuje jak coś w maju 🍀 około 15, chociaż chciałam 21. Jednak gin pokrzyżował mi plan 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2020, 06:18
AniaŁ123, Mama_Honorci lubią tę wiadomość
-
Widać że lekarz konkret i się przejmuje pacjentem ja zaszłam mając powyżej 2 tsh. Ciekawe jak teraz będzie. Będę musiała porobić też badania.
To zapisujecie Cię też na 15 -
Oj tak, naprawdę to najlepszy lekarz jakiego miałam. Ogarnia temat strat, starań, hormonów i prowadzi świetnie ciążę. Tak więc trafiłam na niego idelanie.
Ja zaszłam dopiero z tsh 1,7. Najlepsze do starań jest takie koło 1. Dwa razy już straciłam dziecko więc wolę łykać ten euthyrox niż jeszcze raz to przechodzić. Oczywiście nie mówię, że każda z nas musi tak mieć jak ja, każdy organizm jest inny.
U mnie temat badań póki co wyczerpany. Teraz czekam tylko na pozytywny test. Chociaż myślę, że 15 może być za wcześnie ale no nic 😀 będę najwyżej testować do terminu @ hah
Dzięki za zapisanie na testowanie💚 -
Ja to czytałam że najlepiej mieć tsh 1.5 przy staraniach. Niby do 2.5 można mieć. Ale jak to napisałaś każda jest inna i każdy ma inny organizm.
Jak chcesz mogę zmienić datę jeśli za wcześnie
Ja to wolę testować w dniu okresu lub później -
werni wrote:Ja to czytałam że najlepiej mieć tsh 1.5 przy staraniach. Niby do 2.5 można mieć. Ale jak to napisałaś każda jest inna i każdy ma inny organizm.
Jak chcesz mogę zmienić datę jeśli za wcześnie
Ja to wolę testować w dniu okresu lub później
Dokładnie. Dlatego warto mieć pod kontrolą właśnie tsh
Ja sama wolę testować jak najpóźniej, ale teraz niestety muszę wiedzieć bardzo szybko, żeby wprowadzić zastrzyki. Dlatego musimy zostawić taka datę póki co 😅werni lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry 😁
Lista to super pomysł, żadnych bajerów nam nie trzeba, tylko konkrety, a na pewno już niedługo będzie dłuższa, albo pełna plusików☺ Dzięki Werni!
Alicia gratuluję lekarza i oczywiście trzymam kciuki za powodzenie. Ja nigdy w życiu nie usłyszałam wiadomości na monitoringu że owulacja się odbyła, a monitoringow miałam masę. Wiec jak dla mnie to już ta wiadomość jest warta milion dolarów 🤣 Moja endo mówi że tsh jest za wysokie powyżej 2,5, chociaż wiadomo że najlepszy to taki 1,5. Skąd jesteś? Szukam dobrego gina na teraz 😉
Mama Honorci zdaj się na instynkt, teraz masz super czas, bo wszystko świeże, dawaj to co się akurat pojawia.
Ja chciałam blw, ale na początek jednak postawiłam na papki. Najważniejsze jest to co pisze Annie, na początek to zabawa i próbowanie, a nie najadanie się i pozwalanie na to aby się wybrudziła, chociaż może to boleć, ale można się przyzwyczaić 🤣. Do roku podstawą żywienia jest mleko, więc nie ma ciśnienia. Bardzo polecam blog Szpinak robi bleee.
My za raz zmykamy na spacer, bo jest pieknie, a jak mąż wróci z pracy to jedziemy na rowery 😍Mama_Honorci, aliciaaa, werni, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
Aliciaaa super ze na konkretnego lekarza trafiłaś.
Dziewczyny dzieki za info o diecie
Ja tez wole testowac po okresie.
Werni wpisz mnie na liste tez mimo iz jestem jeszcze przed wizytą i nie wiem czy będę mogla już sie starac to jakoś tak mnie kusi zeby sie wpisac 😂
@ powinnam mieć 25 czerwca wiec 26 na test będzie oki a jak sie cos przesunie to się zmienialiciaaa, AniaŁ123, werni lubią tę wiadomość
Mama Natalki 27.04.2021
AniaŁ123 ja akurat monitoringu nie miałam, ale zagadałam, że testy owulacyjne mi wyszły pozytywne we wtorek, w środę czułam ból i chce sprawdzić jak w środku wygląda sprawa. No i taka piękna info 💚
U mnie tsh 2,42 więc NIBY w normie, ale ja wolę zbic bo już poprostu wiem, że za wysokie. W dodatku mam dobrą koleżankę, z którą konsultowałam wyniki i tez mówiła, że bezpieczniej zbic 😅
Mieszkam w Kaliszu, wielkopolska 😀 lekarz super więc polecam go całym sercem, bo ogarnia tematy niepłodności, starań, poronień i prowadzi super ciążę. Dr. Kamil WawrzyniakAniaŁ123 lubi tę wiadomość