X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne METODA NAPROTECHNOLOGI
Odpowiedz

METODA NAPROTECHNOLOGI

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem za tym żeby pisać do starego cyklu, z opisem "B". ale dyskusja na ten temat już była ;)

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosik wrote:
    ja jestem za tym żeby pisać do starego cyklu, z opisem "B". ale dyskusja na ten temat już była ;)
    No właśnie była :) No ja bym tez tak zrobiła, pomimo tego, że to tylko jeden dzień, bo okresem tego nazwać ni emozna. Chyba zostawię i zapytam instruktorke, ale to serio pogmtwa mi szystko, bo takie dni zawsze dawałm do poprzednich cykli. ale dizękuje ktosik za odzew :)

• olencja Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiecie ja to juz nie wiem, bo jakby liczyc plamienia jako nowy cykl to mialabym owulacje normalnie w polowie cyklu i cykle 28 dniowe a nie owu w 10dc a cykl 25 dni:/

u5cvp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tak robiłam zanim jeszcze podjęłam się leczenia metodą napro, po prostu wiedziałam że jak mam śluź lekko zabarwiony to następnego dnia dostanę @

na pewno trzeba obrać jeden system, bo jak się będzie robiło raz tak a raz tak to wtedy będzie bałagan w obserwacjach ;)

a co do wczesnych owulacji, mam dosyć wczesne owulacje, wiem że peak nie zawsze pokrywa się z owulacja, zazwyczaj owulację mam przed peakiem, wyobrazcie sobie ze w tym cyklu peak miałam w 11dc więc kiedy musiala być owulacja? jeśli była bo jakoś jej nie czułam.. cykl będzie krótki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 16:21

• olencja Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi sie skrocily przez rok cykle, wczesniej mialam 29 dni, teraz ledwo 26

przy czym zawsze plamienie liczylam jako stary cykl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 16:25

u5cvp2.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    a wiecie ja to juz nie wiem, bo jakby liczyc plamienia jako nowy cykl to mialabym owulacje normalnie w polowie cyklu i cykle 28 dniowe a nie owu w 10dc a cykl 25 dni:/
    No cykle to raczej tyle samo mieć dni będą, bo przecież czy dasz plamienia do starego czy do nowego to dni nie znikną, tylko w danym cyklu będziesz miec plamienia początkiem zaznaczone:) A co do owu, to ja mam około 11-12, 10 też, no tak bywa. nie wiem czy normalna owulacja musi być koniecznie 14 dnia cyklu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wcześniej miałam krótkie cykle 24-26 dni ale odkąd leczę się napro (zaraz będzie rok) to wydłużyly mi się do tych standardowych 27-30 dni

i pamiętajmy że pierwsza faza cyklu jest ruchoma, lutealna powinna być stala, ewentualnie dzień różnicy, ja np mam raz 14 raz 15, w zależności z którego jajnika ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 16:28

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    mi sie skrocily przez rok cykle, wczesniej mialam 29 dni, teraz ledwo 26

przy czym zawsze plamienie liczylam jako stary cykl
    Ale lutealna Ci się tez skraca? Czy przedowulacyjna?

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosik wrote:
    ja wcześniej miałam krótkie cykle 24-26 dni ale odkąd leczę się napro (zaraz będzie rok) to wydłużyly mi się do tych standardowych 27-30 dni

i pamiętajmy że pierwsza faza cyklu jest ruchoma, lutealna powinna być stala, ewentualnie dzień różnicy, ja np mam raz 14 raz 15, w zależności z którego jajnika ;)
    Ale dzięki napro Ci się która faza wydłużyła?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wlasciwie to nie wiem, bo musiałabym popatrzeć w starych wykresach, bo kiedyś lutealną wyliczałam według temperatur a teraz w napro liczę od peaku a to nie zawsze ze sobą gra

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosik wrote:
    a wlasciwie to nie wiem, bo musiałabym popatrzeć w starych wykresach, bo kiedyś lutealną wyliczałam według temperatur a teraz w napro liczę od peaku a to nie zawsze ze sobą gra
    No ciekawe która :) Bo ktosik jakie Ty leki stosujesz? Jak napro Ci pomogło? Możesz mi przypomniec? Bo czytam watek od począktu, ale jestem na 94 stronie na razie :P

• olencja Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka2210 wrote:
    Ale lutealna Ci się tez skraca? Czy przedowulacyjna?
    wiesz,ja nie jestem pewna kiedy mam wtedy owu,wydaje mi sie ze przedowulacyjna sie skrocila

u5cvp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na ovufr pojawiłam się w lutym 2015 ale nie wiem która to strona ;)
    na początku miałam ureoplasme, wyleczyłam, potem okazało się ze mam za niski progesteron i zaczelam brac luteinę, ale estradiol tez był za niski wiec przez dwa cykle brałam zastrzyki z pregnylu w fazie popeakowej żeby podnieść poziom obu tych hormonow z tym że przez to ze nie brałam luteiny powórciły plamienia więc wróciliśmy do luteiny. po pregnylu przez dwa cykle brałam clostilbegyt na stymulację owulacji, niestety nie zaskoczyło i po clo bardzo pogorszyl się sluz, ten cykl jestem bez stymulacji, tylko luteina, a jak się nie uda to w przyszłym cyklu na poprawe owulacji będę brala aromek przez 5 dni i luteinę w fazie popeakowej. z leków oprócz tego biore wiesiolek na poprawe sluzu i inofem, ostatnio zaczelam tez brac olej z czarnuszki, i mam jeden jajnik lekko policystyczny, no i tako ;)
    i tak mi się wydaje ze mi to się raczej lutealna wydłużyła ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 16:53

• Macierzanka:) Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny no jak już tam uważacie, ale moim skromnym zdaniem, nie powinno się obierać żadnego sposobu, tylko albo robić tak jak wskaże instruktorka, albo jak już nie macie instruktorki to książka. Przecież potem na Waszych cyklach będzie pracował lekarz.

Ja też kiedyś plamienia traktowałam inaczej. Teraz ich nie mam, ale instruktorka wyraźnie mi powiedziała:
    1-2 dni plamień (B lub VL) to już nowy cykl
    3 i więcej to stary.
    W razie badań za 1 dc obierałam po prostu krwawienie (ale tu się już powtarzam)
    I jest racja w tym wszystkim, bo od tego gdzie wstawicie te plamienia zależy długość fazy lutealnej cyklu, który się właśnie kończy. A długość tej fazy akurat ma znaczenie, bo chociażby zbyt duża rozbieżność długości fazy lutealnej w różnych cyklach świadczy o nieprawidłowościach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 12:13

"Niepłodność to nie kara, uzdrowienie to nie czary"
    1237397y6kr97ild4.gif
  • ana90 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wcześniejszej owulacji ja w tym cyklu bije rekord bo peak miałam w 5 dc :p i w sumie chyba serio miałam owulacje bo 5 dni przed miałam usg i pęcherzyk dominujący o lekarz nie był pewny czy to torbiel czy owulacja dostałam po 2 dniach @ i od razu po był peak i strasznie bolały mnie jajniki :)

starania od lutego 2011
    6 lekarzy żadnej konkretnej diagnozy
    Czerwiec 2015 - naprotechnologia
    Grudzień 2015 - laparoskopia (PCO, endo, naprawa źle zbudowanej macicy)
    WALCZYMY !!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macierzanka:) wrote:
    Dziewczyny no jak już tam uważacie, ale moim skromnym zdaniem, nie powinno się obierać żadnego sposobu, tylko albo robić tak jak wskaże instruktorka, albo jak już nie macie instruktorki to książka. Przecież potem na Waszych cyklach będzie pracował lekarz.

Ja też kiedyś plamienia traktowałam inaczej. Teraz ich nie mam, ale instruktorka wyraźnie mi powiedziała:
    1-2 dni plamień (B lub VL) to już nowy cykl
    3 i więcej to stary.
    W razie badań za 1 dc obierałam po prostu krwawienie (ale tu się już powtarzam)
    I jest racja w tym wszystkim, bo od tego gdzie wstawicie te plamienia zależy długość fazy lutealnej cyklu, który się właśnie kończy. A długość tej fazy akurat ma znaczenie, bo chociażby zbyt duża rozbieżność długości fazy lutealnej w różnych cyklach świadczy o nieprawidłowościach.

masz rację, powinno robić się według instrukcji,
    ja zaznaczyłam tak jak pisałam, instruktorka widziala doktor tez i nie powiedzieli że jest źle
    masz bardziej skomplikowane cykle i pewnie z tego tez względu jesteś bardziej obeznana w temacie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 20:02

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macierzanka zaczęłam naklejać i zostawiłam w starym cyklu, ale chyba poczekam do poniedziałku w takim razie i zobaczymy co powie instuktorka :)
    No skoro ktosik widzieli, to pewnie jest dobrze :)

Macierzanka:) lubi tę wiadomość

• ana90 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomożecie w interpretacji 2 dni temu miałam śluz 10KL wczoraj 4 a dziś 8GY czy dzisiejszy śluz jest śluzem typu peakowego czy ten 10kl to był peak ??

starania od lutego 2011
    6 lekarzy żadnej konkretnej diagnozy
    Czerwiec 2015 - naprotechnologia
    Grudzień 2015 - laparoskopia (PCO, endo, naprawa źle zbudowanej macicy)
    WALCZYMY !!
  • olencja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moim zdaniem 10kl byl pikiem

amryta, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Maczek Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana90 wrote:
    Dziewczyny pomożecie w interpretacji 2 dni temu miałam śluz 10KL wczoraj 4 a dziś 8GY czy dzisiejszy śluz jest śluzem typu peakowego czy ten 10kl to był peak ??

8GY się nie nadaje. Bo nie jest ani na 2,5 cm, ani przezroczysty, ani z lubrykacją. Więc peak 10KL.

Macierzanka:) lubi tę wiadomość

K7KTp2.png
    VMlC.png
‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ