METODA NAPROTECHNOLOGI
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie sam zaproponował, ale powiedział, że wtedy kiedy będę gotowa ( byłam już po dwóch laparo). Teraz znowu nastawiam się już na kolejną. Ostatnio też z miesiąca na miesiąc mam coraz słabsze miesiaczki. Albo rezerwa się kończy albo to wynik stymulacji... Od nowego cyklu robię badania i idę do TW po skierowanie do Tomaszewskiego, muszę już czatować na wizytę u niego, bo terminy też ma niezłe.Mama Mai lat 11 oraz Aniołka 19.06.2019
-
A to trzeba mieć skierowanie? Myslalam że skoro prywatnie to po prostu idziesz na wizytę i już.2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
2019-06 - luteina + Etruzil przez 3 cykle, glucophage XR
2019-09 - Etruzil przez 3 cykle, duphaston od P+3, dostinex, wit D, wapno, glucophage XR
2019-12 - Etruzil i Ovitrelle przez dwa cykle, Glucophage XR, Dostinex, witaminy, dieta
2020-01 skierowanie na laparoskopię. 2020-03 laparoskopia i histeroskopia- niedrożne jajowody i zrosty w macicy -
mi sam zaproponował, z tym że miałam już wcześniej i laparo i histero i w trakcie obu zabiegów coś znaleźli- polipa przy histero i jajowody udrozniły się w trakcie laparo
Moje Aniołki 4tc i 13tc
Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
05.2019- laparoskopia+histeroskopia
09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
28.11.2019- bHCG- 422,1 -
Laski ja jutro mam laparoskopię u Tomaszewskiego. Pierwszy rok napro byłam u TW a teraz od roku jesteśmy u Szymańskiej. Ona jakoś tak lepiej do tematu męskiego podchodzi. Ja teoretycznie wszystko ok progesteron unormowany a ciąży brak. Więc już naciskałam na laparoskopię. W sumie na ostatniej wizycie u niej sama powiedziałam że 2 lata w napro i zero spektakularnego efektu to długo i że już mam dość psychicznie i chciałabym wykorzystać ostatniego asa w rękawie - laparoskopię. Tym bardziej że jakoś tak od roku czuję że coś może być nie tak.
No i było tak że umówiłam się do Tomaszewskiego i pierwszy termin to koniec listopada, później udało mi się wskoczyć na 6 listopada lecz codziennie sprawdzałam witrynę "Twój lekarz" i wyskoczył mi taki termin last minute dosłownie na drugi dzień. I zamiast wizyty 27 listopada miałam ją 28 października.
Więc u niego termin to coś względnego.
Dr Szymańska nie wypisywała mi skierowania, po prostu ja opowiedziałam Naszą historię i on normalnie zlecił badania do wykonania przed laparoskopią. Nie było żadnego problemu. Od 1 wizyty do zabiegu miną 2 tygodnie więc wszystko ekspresem w sumie.starania od 2016
Oligaasthenozoospermia & PCOS
-
Marlenqa a Melba napisała świętą rację. Póki w głowie nie pogodzisz się z tym że kurdę na prawdę mogę nie mieć dziecka to będziesz zawsze się bić z myślami.
My takie kombo mieliśmy 2 lata temu w jednym miesiącu dowiedziałam się o 5 ciążach i wszystkie miały termin na listopad grudzień. W sumie w jeden miesiąc zrobiliśmy się parą bez dziecka zarówno wśród moich jak i męża znajomych. MASAKRYCZNY CZAS! lecz do przeżycia.
Siła jest kobietą więc my jesteśmy fajterki i poryczymy i pójdziemy do przodu. Ja w tamtym okresie też miałam dużo pretenski do Boga lecz to że z nim gadałam i nawet mówiłam że jestem obrażona itp to mi pomogło. Bo wciąż mimo to z nim gadałam a on jakoś to poukładał.
U Nas teraz wysyp "pora na drugie" a my wciąż bez zmian. Też nie jest łatwo lecz my już inaczej patrzymy na życie niż te kilka lat wcześniej.
U Nas temat adopcji wpił na tapetę i dość mocno go rozważamy. I staramy się patrzeć na życie nie przez pryzmat tylko Nas samych, tego co chcemy co pragniemy tylko zastanawiamy się co możemy zrobić komuś. Jak dobrze wykorzystać Nasz "potencjał" i zrobić coś dobrego. Wtedy i ta adopcja nie wydaje się taka straszna.starania od 2016
Oligaasthenozoospermia & PCOS
-
O kurcze to jak już będziesz po zabiegu to opowiesz czego się spodziewać po tym zabiegu? Jak to wygląda itp ok? To prawda że u Tomaszewskiego termin to pojęcie względne, jak do niego chodziłam to po parę razy dziennie sprawdzałam portal znany lekarz i zawsze udawało mi się jakiś sensowny zaklepac to skoro nie trzeba skierowania to jak nawet TW powie że za wcześnie na laparoskopie i tak pójdę. Zastanawiam się tylko ile potem brać zwolnienia z pracy, mam jednoosobowe stanowisko i będę musiała ogarnąć zastępstwo..2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
2019-09 - Etruzil przez 3 cykle, duphaston od P+3, dostinex, wit D, wapno, glucophage XR
2019-12 - Etruzil i Ovitrelle przez dwa cykle, Glucophage XR, Dostinex, witaminy, dieta
2020-01 skierowanie na laparoskopię. 2020-03 laparoskopia i histeroskopia- niedrożne jajowody i zrosty w macicy -
marlenqa31 wrote:O kurcze to jak już będziesz po zabiegu to opowiesz czego się spodziewać po tym zabiegu? Jak to wygląda itp ok? To prawda że u Tomaszewskiego termin to pojęcie względne, jak do niego chodziłam to po parę razy dziennie sprawdzałam portal znany lekarz i zawsze udawało mi się jakiś sensowny zaklepac to skoro nie trzeba skierowania to jak nawet TW powie że za wcześnie na laparoskopie i tak pójdę. Zastanawiam się tylko ile potem brać zwolnienia z pracy, mam jednoosobowe stanowisko i będę musiała ogarnąć zastępstwo..
Moje Aniołki 4tc i 13tc
Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
Serio? W necie wyczytałam że średnio potrzeba dwa tyg aby dojść do siebie.. jak to w ogóle jest po tym zabiegu? Jak człowiek się czuje? Nie ukrywam że się obawiam mnóstwa rzeczy..2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
serio serio ani przy pierwszej, ani przy drugiej nie brałam czułam się świetnie- nie licząc głodu 😂 dzień po laparo wracaliśmy 300 km z Białegostoku do domu- podróż zniosłam bardzo dobrze. ja się zawsze śmieję że na mnie się wszystko jak na psie goi
Moje Aniołki 4tc i 13tc
Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
No to mogę się pochwalić, jesteśmy już rodziną od 8.11 ❤ Mateusz przyszedł na świat o czasie ale przez cc niestety ponieważ poród zaczął się od złej kolejności i pomimo 8 godz walki nie udało się naturalnie. 3480 gram i 53 cm, zdrowy i spokojny dopóki nie zrobi kupy 😁 a robi często!
Ja czuje się słabo ale każdy dzień jest coraz lepszy.better_angie, niutek87, aniołkowa_mama, Dzik, PJUR, qosia lubią tę wiadomość
-
gratulacje 😍😍
Aishha lubi tę wiadomość
Moje Aniołki 4tc i 13tc
Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
Aishha wrote:No to mogę się pochwalić, jesteśmy już rodziną od 8.11 ❤ Mateusz przyszedł na świat o czasie ale przez cc niestety ponieważ poród zaczął się od złej kolejności i pomimo 8 godz walki nie udało się naturalnie. 3480 gram i 53 cm, zdrowy i spokojny dopóki nie zrobi kupy 😁 a robi często!
Ja czuje się słabo ale każdy dzień jest coraz lepszy.Aishha lubi tę wiadomość
Mama Mai lat 11 oraz Aniołka 19.06.2019 -
Aishha wrote:No to mogę się pochwalić, jesteśmy już rodziną od 8.11 ❤ Mateusz przyszedł na świat o czasie ale przez cc niestety ponieważ poród zaczął się od złej kolejności i pomimo 8 godz walki nie udało się naturalnie. 3480 gram i 53 cm, zdrowy i spokojny dopóki nie zrobi kupy 😁 a robi często!
Ja czuje się słabo ale każdy dzień jest coraz lepszy.
Gratulacje!!!!Aishha lubi tę wiadomość
2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
Cześć dziewczyny chciałam zapytać czy myślicie ze jest sens zacząć przygodę z naprotechnologa jeżeli naszym problemem są poronienia z niewiadomej przyczyny (2 poronienia na wczesnym etapie 5 i 6 tc wtedy zatrzymywać się rozwój zarodka ) .Ja podejrzewam że może to być spowodowane teratozoospermią u męża bo mamy tylko 3%prawidłowych plemników i 20% fregmentacji DNA. Myślicie że naprotechnolog coś poradzi na nasienie męża. U mnie dochodzi jeszcze mutacja MTHFR heterozygota 1298AC i 677CT i lekko dodatnie ANA ale na granicy normy 1:80 .Tym razem miałam ciążę prowadzona na lekach ( encorton, acard, neoparin, ovitrelle,luteine) i też nie pomogło.Starania od 2018
💔Aniołek25.11.18
[*]5/9tc
💔Aniołek13.11.19
[*]6/10tc
💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
💔Aniołek 31.03.21
[*]4/8tc
💔Aniołek17.06.21
[*]6/10tc
💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
Problemy immunologiczne 🤦♀️
-KIR AA 😔
-rozjechane cytokiny😏
-wysokie NK maciczne🥺
-Insulinooporość
-Niedoczynność tarczycy
04.09 .24 Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)
,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo " -
Gratulacje Aishha. Niech synuś zdrowo rośnie ❤
Ewelina, przez jakiego lekarza byłaś prowadzona w ciąży? Znam świetna specjalistkę od poronień nawykowych ale w Warszawie.
Dziewczyny będę zwalniać termin do TW na 19 grudnia. Może którejś się przyda?Aishha lubi tę wiadomość
35 l. starania od grudnia 2017 r.,
ja: AMH 2,61, niedoczynność tarczycy (letrox), hiperprolaktynemia czynnościowa, mutacje mthfr(hetero) i pai-1 (homo), KIR haplotyp AA, laparoskopia luty 2020r.,: endometrioza, adenomioza, jajowody drożne,
on: morfologia 10%, HLA-C C2C2
01.07.2020 r. punkcja 11 komórek --> 7 ❄️
05.10.2021r. III transfer wspomagany accofilem, atosibanem. AH, embryo glue i jest ❤️ -
W mojej ocenie naprotechnolog nie poradzi na nasienie Męża nic więcej niż urolog/androlog/endokrynolog. Natomiast proponuję uderzyć w immunologię. Naprotechnologia może Ci ewentualnie sprawdzić, czy hormonalnie z Tobą ok. I niektórzy napro "potrafią w immunologię".
PJUR lubi tę wiadomość
ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Tak, aktualna. To miałabyć pierwsza wizyta. Jesteś zainteresowana? Pisz na priv.35 l. starania od grudnia 2017 r.,
ja: AMH 2,61, niedoczynność tarczycy (letrox), hiperprolaktynemia czynnościowa, mutacje mthfr(hetero) i pai-1 (homo), KIR haplotyp AA, laparoskopia luty 2020r.,: endometrioza, adenomioza, jajowody drożne,
on: morfologia 10%, HLA-C C2C2
01.07.2020 r. punkcja 11 komórek --> 7 ❄️
05.10.2021r. III transfer wspomagany accofilem, atosibanem. AH, embryo glue i jest ❤️ -
Aishha gratulacje! Cieszcie się swoim szczęściem i oby wszystkie z nas tego doczekały
Aishha lubi tę wiadomość
8 lat starań
1 poronienie - 8 t.c. Marysia 💔
endometrioza Ist (ogniska usunięte 28.11.2019r.)
nietolerancje - nabiał wszelki, drożdże
MTHFR C6777T homozygota
kom NK 21% ; niska IL 10
H.pylori i Ureoplasma wyleczone
stosuje: metylowana B12, metylowany kw. foliowy, 5-P-5, wit. D, kwasy Omega 3
dodatkowo w ciąży: Acard, Clexane, Luteina, Encorton