X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne METODA NAPROTECHNOLOGI
Odpowiedz

METODA NAPROTECHNOLOGI

Oceń ten wątek:
  • Zośka Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sam zaproponował, ale powiedział, że wtedy kiedy będę gotowa ( byłam już po dwóch laparo). Teraz znowu nastawiam się już na kolejną. Ostatnio też z miesiąca na miesiąc mam coraz słabsze miesiaczki. Albo rezerwa się kończy albo to wynik stymulacji... Od nowego cyklu robię badania i idę do TW po skierowanie do Tomaszewskiego, muszę już czatować na wizytę u niego, bo terminy też ma niezłe.

Mama Mai lat 11 oraz Aniołka 19.06.2019
  • marlenqa31 Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to trzeba mieć skierowanie? Myslalam że skoro prywatnie to po prostu idziesz na wizytę i już.

2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
    2019-06 - luteina + Etruzil przez 3 cykle, glucophage XR
    2019-09 - Etruzil przez 3 cykle, duphaston od P+3, dostinex, wit D, wapno, glucophage XR
    2019-12 - Etruzil i Ovitrelle przez dwa cykle, Glucophage XR, Dostinex, witaminy, dieta
    2020-01 skierowanie na laparoskopię. 2020-03 laparoskopia i histeroskopia- niedrożne jajowody i zrosty w macicy
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi sam zaproponował, z tym że miałam już wcześniej i laparo i histero i w trakcie obu zabiegów coś znaleźli- polipa przy histero i jajowody udrozniły się w trakcie laparo

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Zośka Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenqa31 wrote:
    A to trzeba mieć skierowanie? Myslalam że skoro prywatnie to po prostu idziesz na wizytę i już.
    Skierowanie jest potrzebne na zabieg, na wizytę nie.

• Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski ja jutro mam laparoskopię u Tomaszewskiego. Pierwszy rok napro byłam u TW a teraz od roku jesteśmy u Szymańskiej. Ona jakoś tak lepiej do tematu męskiego podchodzi. Ja teoretycznie wszystko ok progesteron unormowany a ciąży brak. Więc już naciskałam na laparoskopię. W sumie na ostatniej wizycie u niej sama powiedziałam że 2 lata w napro i zero spektakularnego efektu to długo i że już mam dość psychicznie i chciałabym wykorzystać ostatniego asa w rękawie - laparoskopię. Tym bardziej że jakoś tak od roku czuję że coś może być nie tak.
    No i było tak że umówiłam się do Tomaszewskiego i pierwszy termin to koniec listopada, później udało mi się wskoczyć na 6 listopada lecz codziennie sprawdzałam witrynę "Twój lekarz" i wyskoczył mi taki termin last minute dosłownie na drugi dzień. I zamiast wizyty 27 listopada miałam ją 28 października.
    Więc u niego termin to coś względnego.
    Dr Szymańska nie wypisywała mi skierowania, po prostu ja opowiedziałam Naszą historię i on normalnie zlecił badania do wykonania przed laparoskopią. Nie było żadnego problemu. Od 1 wizyty do zabiegu miną 2 tygodnie więc wszystko ekspresem w sumie.

starania od 2016
    Oligaasthenozoospermia & PCOS

• Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlenqa a Melba napisała świętą rację. Póki w głowie nie pogodzisz się z tym że kurdę na prawdę mogę nie mieć dziecka to będziesz zawsze się bić z myślami.
    My takie kombo mieliśmy 2 lata temu w jednym miesiącu dowiedziałam się o 5 ciążach i wszystkie miały termin na listopad grudzień. W sumie w jeden miesiąc zrobiliśmy się parą bez dziecka zarówno wśród moich jak i męża znajomych. MASAKRYCZNY CZAS! lecz do przeżycia.
    Siła jest kobietą więc my jesteśmy fajterki i poryczymy i pójdziemy do przodu. Ja w tamtym okresie też miałam dużo pretenski do Boga lecz to że z nim gadałam i nawet mówiłam że jestem obrażona itp to mi pomogło. Bo wciąż mimo to z nim gadałam a on jakoś to poukładał.
    U Nas teraz wysyp "pora na drugie" a my wciąż bez zmian. Też nie jest łatwo lecz my już inaczej patrzymy na życie niż te kilka lat wcześniej.
    U Nas temat adopcji wpił na tapetę i dość mocno go rozważamy. I staramy się patrzeć na życie nie przez pryzmat tylko Nas samych, tego co chcemy co pragniemy tylko zastanawiamy się co możemy zrobić komuś. Jak dobrze wykorzystać Nasz "potencjał" i zrobić coś dobrego. Wtedy i ta adopcja nie wydaje się taka straszna.

starania od 2016
    Oligaasthenozoospermia & PCOS

Wysłany: 11 listopada 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze to jak już będziesz po zabiegu to opowiesz czego się spodziewać po tym zabiegu? Jak to wygląda itp ok? ;) To prawda że u Tomaszewskiego termin to pojęcie względne, jak do niego chodziłam to po parę razy dziennie sprawdzałam portal znany lekarz i zawsze udawało mi się jakiś sensowny zaklepac ;) to skoro nie trzeba skierowania to jak nawet TW powie że za wcześnie na laparoskopie i tak pójdę. Zastanawiam się tylko ile potem brać zwolnienia z pracy, mam jednoosobowe stanowisko i będę musiała ogarnąć zastępstwo..

2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
    2019-09 - Etruzil przez 3 cykle, duphaston od P+3, dostinex, wit D, wapno, glucophage XR
    2019-12 - Etruzil i Ovitrelle przez dwa cykle, Glucophage XR, Dostinex, witaminy, dieta
    2020-01 skierowanie na laparoskopię. 2020-03 laparoskopia i histeroskopia- niedrożne jajowody i zrosty w macicy

Wysłany: 11 listopada 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenqa31 wrote:
    O kurcze to jak już będziesz po zabiegu to opowiesz czego się spodziewać po tym zabiegu? Jak to wygląda itp ok? ;) To prawda że u Tomaszewskiego termin to pojęcie względne, jak do niego chodziłam to po parę razy dziennie sprawdzałam portal znany lekarz i zawsze udawało mi się jakiś sensowny zaklepac ;) to skoro nie trzeba skierowania to jak nawet TW powie że za wcześnie na laparoskopie i tak pójdę. Zastanawiam się tylko ile potem brać zwolnienia z pracy, mam jednoosobowe stanowisko i będę musiała ogarnąć zastępstwo..
    ja nie brałam w ogóle l4. w środę miałam zabieg, w poniedziałek byłam w pracy

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020

Wysłany: 11 listopada 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio? W necie wyczytałam że średnio potrzeba dwa tyg aby dojść do siebie.. jak to w ogóle jest po tym zabiegu? Jak człowiek się czuje? Nie ukrywam że się obawiam mnóstwa rzeczy..

Wysłany: 11 listopada 2019, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serio serio :) ani przy pierwszej, ani przy drugiej nie brałam ;) czułam się świetnie- nie licząc głodu 😂 dzień po laparo wracaliśmy 300 km z Białegostoku do domu- podróż zniosłam bardzo dobrze. ja się zawsze śmieję że na mnie się wszystko jak na psie goi ;)

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mogę się pochwalić, jesteśmy już rodziną od 8.11 ❤ Mateusz przyszedł na świat o czasie ale przez cc niestety ponieważ poród zaczął się od złej kolejności i pomimo 8 godz walki nie udało się naturalnie. 3480 gram i 53 cm, zdrowy i spokojny dopóki nie zrobi kupy 😁 a robi często!
    Ja czuje się słabo ale każdy dzień jest coraz lepszy.

better_angie, niutek87, aniołkowa_mama, Dzik, PJUR, qosia lubią tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png

Wysłany: 12 listopada 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gratulacje 😍😍

Aishha lubi tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
  • Zośka Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    No to mogę się pochwalić, jesteśmy już rodziną od 8.11 ❤ Mateusz przyszedł na świat o czasie ale przez cc niestety ponieważ poród zaczął się od złej kolejności i pomimo 8 godz walki nie udało się naturalnie. 3480 gram i 53 cm, zdrowy i spokojny dopóki nie zrobi kupy 😁 a robi często!
    Najserdeczniejsze gratulacje. Duuuuużoooo zdrówka Wam życzę.

Aishha lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 listopada 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:

Gratulacje!!!! :)

Aishha lubi tę wiadomość

• Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny chciałam zapytać czy myślicie ze jest sens zacząć przygodę z naprotechnologa jeżeli naszym problemem są poronienia z niewiadomej przyczyny (2 poronienia na wczesnym etapie 5 i 6 tc wtedy zatrzymywać się rozwój zarodka ) .Ja podejrzewam że może to być spowodowane teratozoospermią u męża bo mamy tylko 3%prawidłowych plemników i 20% fregmentacji DNA. Myślicie że naprotechnolog coś poradzi na nasienie męża. U mnie dochodzi jeszcze mutacja MTHFR heterozygota 1298AC i 677CT i lekko dodatnie ANA ale na granicy normy 1:80 .Tym razem miałam ciążę prowadzona na lekach ( encorton, acard, neoparin, ovitrelle,luteine) i też nie pomogło.

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
    Problemy immunologiczne 🤦‍♀️
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

04.09 .24 I procedura *Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)

11.2024 II procedura *Transferu nie będzie 😭zarodek 5AA nieprawidłowy 😩

,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo "
  • Syrena Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Aishha. Niech synuś zdrowo rośnie ❤

Ewelina, przez jakiego lekarza byłaś prowadzona w ciąży? Znam świetna specjalistkę od poronień nawykowych ale w Warszawie.
    Dziewczyny będę zwalniać termin do TW na 19 grudnia. Może którejś się przyda?

Aishha lubi tę wiadomość

35 l. starania od grudnia 2017 r.,
    ja: AMH 2,61, niedoczynność tarczycy (letrox), hiperprolaktynemia czynnościowa, mutacje mthfr(hetero) i pai-1 (homo), KIR haplotyp AA, laparoskopia luty 2020r.,: endometrioza, adenomioza, jajowody drożne,
    on: morfologia 10%, HLA-C C2C2
    01.07.2020 r. punkcja 11 komórek --> 7 ❄️
    05.10.2021r. III transfer wspomagany accofilem, atosibanem. AH, embryo glue i jest ❤️
  • Krąsi Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W mojej ocenie naprotechnolog nie poradzi na nasienie Męża nic więcej niż urolog/androlog/endokrynolog. Natomiast proponuję uderzyć w immunologię. Naprotechnologia może Ci ewentualnie sprawdzić, czy hormonalnie z Tobą ok. I niektórzy napro "potrafią w immunologię".

PJUR lubi tę wiadomość

ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • Irma1983 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrena czy ta wizyta u TW jeszcze aktualna?

qb3c3e5eoa3zzsun.png

l22n8u69paqv8s1o.png
  • Syrena Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, aktualna. To miałabyć pierwsza wizyta. Jesteś zainteresowana? Pisz na priv.

35 l. starania od grudnia 2017 r.,
    ja: AMH 2,61, niedoczynność tarczycy (letrox), hiperprolaktynemia czynnościowa, mutacje mthfr(hetero) i pai-1 (homo), KIR haplotyp AA, laparoskopia luty 2020r.,: endometrioza, adenomioza, jajowody drożne,
    on: morfologia 10%, HLA-C C2C2
    01.07.2020 r. punkcja 11 komórek --> 7 ❄️
    05.10.2021r. III transfer wspomagany accofilem, atosibanem. AH, embryo glue i jest ❤️
  • Renia34 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha gratulacje! Cieszcie się swoim szczęściem i oby wszystkie z nas tego doczekały

Aishha lubi tę wiadomość

8 lat starań
    f2w3s65ggpg5kd7e.png
    1 poronienie - 8 t.c. Marysia 💔
    endometrioza Ist (ogniska usunięte 28.11.2019r.)
    nietolerancje - nabiał wszelki, drożdże
    MTHFR C6777T homozygota
    kom NK 21% ; niska IL 10
    H.pylori i Ureoplasma wyleczone
    stosuje: metylowana B12, metylowany kw. foliowy, 5-P-5, wit. D, kwasy Omega 3
    dodatkowo w ciąży: Acard, Clexane, Luteina, Encorton
‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ