My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
Póki co kupiłam sobie pasztet
A na mleko normalnie też mam czasem da ze, więc luz.
Zobaczę serduszko to swoje się z myślą o ciąży, a poki co jeszcze czekami walczę że sobą, żeby nie spać na brzuchu
Malenqa, czasem i prywatnie k... strzela-w szczegolnosci w klinikach leczenia niepłodności... ale powodzenia na badaniach!Słabość jest siłą w nas...
Starania od 2014
2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
2020-2023 5 transferów po porodzie
2024 5ta procedura in vitro 1 transfer
5 ❄️ czeka
Łącznie 18 transferów
23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB
31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA
08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB
10.2019 Synek (4BA) ❤️
Never give up
13.11.2024 transfer 4BA
10 dpt beta 84,8
12 dpt beta 122,0
14 dpt beta 294,5
17 dpt beta 1.247,0
22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
29 dpt beta 22.515,0
30 dpt CRL 5,9mm
05.2025 Córeczka (4BA) ❤️ -
Asiula86 wrote:A ja myślałam, że wątróbka taka zdrowa, bo ma dużo żelaza...
Czego jeszcze w ciąży nie można jeść?
Kochane, kolejna wizyta w poniedziałek, a rozstrzygająca za tydzień
O!!! Papaya...
A watribka to nie zdrowie, bo dziala jak filtr i caly syf ma w sobie -
Dzięki za rady
Wolę się przyzwyczajać do boku, ale i tak jeszcze cały czas podchodzę do tego wszystkiego z dużym dystansem. Cały czas mam wrażenie, że za chwilę zacznę krwawić. Cóż, za tydzień będę wiedziała, co i jakSłabość jest siłą w nas...
Starania od 2014
5 ❄️ czeka
Łącznie 18 transferów
10.2019 Synek (4BA) ❤️
Never give up
13.11.2024 transfer 4BA
10 dpt beta 84,8
12 dpt beta 122,0
14 dpt beta 294,5
17 dpt beta 1.247,0
29 dpt beta 22.515,0
30 dpt CRL 5,9mm
Cholercia czasu nie mam na oddychanie a co dopiero na belly... Zaniedbuje was dziewczyny
kajam sie, dalej jestem z Asiula myslami, czekam na odpakowanie Blondika i na kolejne fasole...
Mam napiety harmonogram ostatnio, ciagle gdzies biegam, cos robie i zalatwiam miedzy cycem a grzechotkapozdrawiam was wszystkie serdecznie ;*
Asiula86, Blondik lubią tę wiadomość
-
Asiula86 wrote:A ja myślałam, że wątróbka taka zdrowa, bo ma dużo żelaza...
Czego jeszcze w ciąży nie można jeść?
Kochane, kolejna wizyta w poniedziałek, a rozstrzygająca za tydzień
O!!! Papaya...
Asia, bedzie dobrze, termin miałabyś na lipiec? Jak ja z Zuza;))
Co do jedzenia zakazanego/ryzykownego :
- surowe, niedogotowane, niedosmażone mięso,
- surowe ryby: uwaga, śledź tez sie liczy (baronowa juz pisała),
- wędzone ryby (niby te wędzone na ciepło mozna, ale po co ryzykować??),
- pasztety, podroby, kiełbasy (wiem, ze moze male ryzyko, ale listeria jest poważna choroba, wiec ja nie ryzykuje i nie jem: nie jem tez konserw, ogórków kuszonych i kapusty, w ogole niepewnych mrożonek typu lody z marketu - kto wie ile tam leżały?? A listeria to bakteria lodowkowa),
- mleko niepasteryzowane i przetwory z niepasteryzowanego mleka,
- sery dojrzewające,
- watróbka, bo toksyny i za duzo wit A (niby troche wolno),
- surowe, dojrzewające wędliny,
- tuńczyk w małych ilościach ze względu na rtęć,
- niedomyte owoce, warzywa, cytrusy,
Uff, to na tyle, jesli chodzi o bakterie, pierwotniaki, etc.
Oprócz tego pamiętaj, zeby nie używać kremów, kosmetyków z pochodnymi wit A, głownie retinol i np. retinyl palmitate, jezeli używasz, np. tych antybakteryjnych żeli do rak (ja z racji tego, ze boje sie bakterii - czasem używam;)), zwróć uwagę, zeby w składzie nie było triclosanu (np. Carex nie ma, a inne tak)...
Co do spania na boku, to podobno do 20 tc mozna na plecach, brzuchu, etc., choć ja - panikara pierwsza liga - zalewam sie potem, jak tylko obudzę sie na plecach;( kupilam poduchę i uparcie leżę na lewym. A co do przepływów, to chyba cos w tym jest, bo jak ostatnio miałam ktg, na plecach, to małej na chwile spadło tętno ((choć podobno na tym etapie ciazy tak moze byc, wiec nie wiem, ale nr ryzykuje).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 06:39
-
elficzka wrote:Pierwszy cykl z casta i wiesiolkiem i zalewa mnie.. i plodny śluz. I brzuch boli okropnie
Dziwne. Ostatni cykl 40dni, czyżby teraz się skrocil?? Nieważne, działamy codziennie
Później doczytam co u Was, bo w pracy muszę siedzieć dyskretnie z telefonem
Nowatorka, idziemy łeb w łeb
Asiula - a mi gin w 1 ciąży kazał jeść wątróbkę, bo miałam niedokrwistość.. -
nick nieaktualnyJa do połowy spalam na brzuchu. Ale podobno powinno się spać na lewym boku BK są lepsze przepływy. Strasznie cierpiał mi ten bok więc trochę oszukiwalam ;p na plecach i na prawej stronie w zaawansowanej ciąży nie powinno się spać że względu na ucisk żyły głównej. Może doc nawet do za słabnięcia kobiety w ciąży, ale to w ciąży zaawansowanej
-
Nowatorka, wpisalam 3 pierwsze pomiary, temperatura z 4:30, potem miałam wolne w pracy i wstałam po 9 wiec wykres i tak szlag trafił z moją dokładnością
na razie idę na żywioł hehe
Ps. Ja w ciąży nie spałam na brzuchu. Chyba z obawy, nie wiem sama..
Asa najważniejsze: witam Was dziewczynki -
Misi@ wrote:Ja do połowy spalam na brzuchu. Ale podobno powinno się spać na lewym boku BK są lepsze przepływy. Strasznie cierpiał mi ten bok więc trochę oszukiwalam ;p na plecach i na prawej stronie w zaawansowanej ciąży nie powinno się spać że względu na ucisk żyły głównej. Może doc nawet do za słabnięcia kobiety w ciąży, ale to w ciąży zaawansowanej
-
nick nieaktualnyHej hej.
Jak dobrze, że nie czytałam internetów w ciąży bo bym ze strachu padła, a tak błoga nieświadomości hahaha
Jadłam wszystko co lubiłam łącznie ze śledziami (bo lubię i jak np wigilia bez sledzia?)
Spałam jak mi wygodnie było (no nie ma bata w pewnym momencie nie da się spać na brzuchu i już). Ja nie wiem jak Wy śpicie ale chyba nie da się całej nocy w jednej pozycji co? A jak się z lewego boku przekręcisz na plecy przez sen to co sie stanie? Ja tam się kręcę jak kołowrotek w nocy..
No i pod koniec ciąży spałam na siedząco bo młody był głową do góry ułożony, więc zgaga to pikus przy tym co sie działo.
Także Aśka, jak już zobaczysz to serducho i uwierzysz to ograniczasz internety do maksimumI będzie dobrze
-
Witajcie kochane!
Dzisiaj znowu zaliczyłam spadek... ech...
Summerka, nie rozmawiałam jeszcze z lekarzem o terminie porodu... po transferze miał być 25 maja... obsuwę mamy jakieś 2-3 tygodnie, więc pewnie jakoś czerwiec... i oby tak było!!!
Mona, ja też kręcę się w nocy - zaczynam od lewego boku, później prawy, a potem budzę się i tak na brzuchu
Kurde, zaleceń sporo, ale że niby śledzia nie można?? Moja mama jadła wszystko na potęgę!!! No i śmiać mi się zachciało, jak przeczytałam gdzieś, że przy mojej wadze i moim BMI powinnam przytyć max. 10 kg... jasneJak znam siebie i jeśli będę tak jak moja mama, to obym się w 30 zamknęła
Coraz bardziej się boję tej czwartkowej wizyty, ale będzie dobrze, musi być!!!
Miłego dzionka wszystkim!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 08:36
Słabość jest siłą w nas...
Starania od 2014
5 ❄️ czeka
Łącznie 18 transferów
10.2019 Synek (4BA) ❤️
Never give up
13.11.2024 transfer 4BA
10 dpt beta 84,8
12 dpt beta 122,0
14 dpt beta 294,5
17 dpt beta 1.247,0
29 dpt beta 22.515,0
30 dpt CRL 5,9mm
nick nieaktualnyHej
Dzisiaj wracamy do domu! Nareszciefajnie było ale co tu dużo mówić, kondycja już nie ta. Także jeszcze jakieś 3,5 h jazdy i po krzyku.
Summerka twoja lista zakazów jest zacnaja wiem, że to prawda ale żeby kiszonej kapusty nie zjeść albo kiełbasy to nie dla mnie. Przyznam się, że jak mam ochotę na % to mąż wyciąga mi 2 wiśnie z nalewki i sobie ciumkam
taka patologia
Miłego dnia!
Asiula86, Summerka, Hrabina lubią tę wiadomość
-
Mona_M wrote:Hej hej.
Jak dobrze, że nie czytałam internetów w ciąży bo bym ze strachu padła, a tak błoga nieświadomości hahaha
Jadłam wszystko co lubiłam łącznie ze śledziami (bo lubię i jak np wigilia bez sledzia?)
Spałam jak mi wygodnie było (no nie ma bata w pewnym momencie nie da się spać na brzuchu i już). Ja nie wiem jak Wy śpicie ale chyba nie da się całej nocy w jednej pozycji co? A jak się z lewego boku przekręcisz na plecy przez sen to co sie stanie? Ja tam się kręcę jak kołowrotek w nocy..
No i pod koniec ciąży spałam na siedząco bo młody był głową do góry ułożony, więc zgaga to pikus przy tym co sie działo.
Także Aśka, jak już zobaczysz to serducho i uwierzysz to ograniczasz internety do maksimumI będzie dobrze
Oj Mona, wiedziałam, ze tak napiszesz;) akurat większość zaleceń nie jest z internetu, tylko z ksiazki "w oczekiwaniu na dziecko"
- dość uznanej przecież i Polska edycje firmuje jeden z profesorów. Jasne, ze większość kobiet rodzi zdrowe dzieci, nie przejmując sie zaleceniami (moja mam tez Piła niepasteryzowane mleko, bo niby wiejskie, zdrowsze, etc., wiec babcia kupowała dla niej takie i jakos nic ni nie jest), ale skoro mozna uniknąć pewnych sytuacji, to po co ryzykować, ja tam wole nie kusić losu. Poza tym to jest tak, jak teraz mówi moja endo: żebym nie przejmowała sie, np. ta niedoczynnością, pewnie Toska bedzie zdrowa, bo duzo kobiet sie nie bada, a kiedyś to juz w ogole, a tez maja i dzieci zdrowe...i co? Mam nie brac lekow? (I to jest analogiczna sytuacja, bo tsh nie jest badaniem obowiązkowym) Tak samo z usg, braniem profilaktycznie kwasu foliowego czy dha. Skoro o czyms wiemy, to chyba lepiej sie zastosować i mieć czyste sumienie? Tak samo pi urodzeniu słyszałam, ze po co wszystko sterylizuje, etc. dziecko musi mieć bakterie, etc. Zgoda, ma je teraz, jak jyz nie jestem w stanie jej upilnowaćale ma 15 mcy i jedyna choroba, jaka miała to teraz dwudniowy katar. Nigdy aft, plesniawek czy innych, bakterii w moczu, etc., ktore u małych dzieci sa powszechne.
Ale oczywiscie to tylko moje zdanie...nie ma sensu polemizować, wyśmiewać...kazda z nas ma swój rozum i zrobi jak chce. Asia zapytała, wiec napisałam, bo ja chciałabym, zeby ktoś mi to na poczatku ciazy powiedział o tym, uniknęlibyśmy wielu stresów... -
Marissith, to szczęśliwego powrotu do domu!!!
Summerka i wielkie dzięki, że to napisałaś!!! Nie wiem, czy wszystkiego będę przestrzegać, ale dobrze wiedzieć
Właśnie na śniadanie zjadłam kanapki z pasztetem - cóż, naszła mnie ochota - myślę, że od dwóch kromek nic mnie nie będzie
A zakaz internetu mam już od poniedziałkuWiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 08:57
marissith, Summerka lubią tę wiadomość
Słabość jest siłą w nas...
Starania od 2014
5 ❄️ czeka
Łącznie 18 transferów
10.2019 Synek (4BA) ❤️
Never give up
13.11.2024 transfer 4BA
10 dpt beta 84,8
12 dpt beta 122,0