Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️
Odpowiedz

Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️

Oceń ten wątek:
  • Platynova55 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    A nie chciałaś powtórzyć testu?
    Jeśli okres się nie zacznie to jutro pewnie zrobię. Chociaż wydaje mi się że nawet jeśli cokolwiek tam by się zadziało to i tak już po wszystkim 🙄

starania od 10.2022
    01.2024- cb 💔
    31.03.2024 ⏸️
    05.2024 💔
    👩🏻29
    IO, PCOS
    🧔🏻‍♂️31
    badanie nasienia ✅️
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    A ja też tak podpytuję o ten folian/kwas foliowy, czy jego rzeczywiście warto brać w trakcie starań o maluszka, bo jeden lekarz mi mówi, że powinnam od samego początku i zalecił ten Folik, a drugi mówi, że to bez sensu i żeby brać dopiero jak się zajdzie w ciążę

Oczywiście, że warto. Czasami mamy spore braki, o których możemy nawet nie wiedzieć. 😁🙌🏻
    Ja brałam Naturell - teraz szukam nowej, swojej drogi 😂
    Tu jest fajna rozpiska supli dla kobiet w ciąży z oceną produktów: https://pantabletka.pl/witaminy-przed-ciaza-kwas-foliowy/
    Te zdjęcie, które jest wyżej też jest okej - niestety nie znam wszystkich tych supli, ale pewnie mają podobne składy, tylko ceny inne 😂

Ja jestem trochę powściągliwa, żeby polecać konkretne suple… 😅 więc po prostu polecam poczytać i wybrać jak serce podpowiada.

Polecam jeszcze dodatkowo suplementować kwasy tłuszczowe, Omegi - dobrze w formie olejów oraz witaminę D, B12 😁

pp2018 lubi tę wiadomość

11cs o pierwsze maleństwo 👶🏻

👧🏻 28
    PCO
    ✅ hormony w porządku
    ✅ owulacje w porządku

👦🏼 26
    💦 25mln (11,09 w ml) odważnych, lecz nieco słabych żołnierzy o morfologii 2%
    🏃‍♂️ i ruchliwości A+B=6%, A+B+C=17%,
    👩‍❤️‍👨 chcących się związać z komórką jajową tylko 43% (HBA),
    🧬 fragmentacja chromatyny 84%

➡️ 🥗 dalsza diagnostyka, dobra suplementacja i zmiana trybu życia
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, mam pytanko?
    Czy jak pójdę spuścić krew w sobotę do Diagnostyki to otrzymam wyniki badań tego samego dnia, czy jednak to już weekend i będę musiała poczekać do poniedziałku za wynikami?

1️⃣7️⃣ cs
    🧬PAI-1 - homo MTHFR 1298A>C hetero
    ✅️HSG
    ✅️Brak pasożytów

05.10. 12dpo ⏸
    07.10. Beta HCG 56,90 mIU Prog 16,80 ng
    09.10. Beta HCG 172 mIU Prog 40,80 ng
    25.10 👶0.54 cm
    15.11 👶2.54 cm
    preg.png
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Oczywiście, że warto. Czasami mamy spore braki, o których możemy nawet nie wiedzieć. 😁🙌🏻
    Tu jest fajna rozpiska supli dla kobiet w ciąży z oceną produktów: https://pantabletka.pl/witaminy-przed-ciaza-kwas-foliowy/
    Te zdjęcie, które jest wyżej też jest okej - niestety nie znam wszystkich tych supli, ale pewnie mają podobne składy, tylko ceny inne 😂

Ja jestem trochę powściągliwa, żeby polecać konkretne suple… 😅 więc po prostu polecam poczytać i wybrać jak serce podpowiada.

Polecam jeszcze dodatkowo suplementować kwasy tłuszczowe, Omegi - dobrze w formie olejów oraz witaminę D, B12 😁

Tak tak, te witaminy też sumplementuję. Omega3, Witamina D3, witamina b12, witamina b6, magnez i pikolian cynku
    I kwas foliowy folik, ale chce zmienić na folian ,dlatego pytam 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 09:48

Chochlik12 lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego maluszka 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
    - 2 stymulacja - w toku ⏳️
    nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maj.a wrote:
    Laski, mam pytanko?
    Czy jak pójdę spuścić krew w sobotę do Diagnostyki to otrzymam wyniki badań tego samego dnia, czy jednak to już weekend i będę musiała poczekać do poniedziałku za wynikami?

Zależy jakie badania ale takie, które standardowo są tego samego dnia to będą w sobotę dostępne online.

LaBellePerle, Prezesoowa, pp2018 lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    29.04 - beta 54,60, prg.: 20,60 ng/ml
    30.04 - beta 106,65
    02.05 - beta 263,48, prg: 22,4 ng/ml
    06.05 - beta 2362,89
    13.05 - pęcherzyk i c. żółte w macicy

preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:

Zdecydowana większość tych supli zawiera kwas foliowy syntetyczny łączony z metylowaną formą i to wcale nie jest dobre rozwiązanie, polecam o tym poczytać ;)

Chochlik12, Platynova55, pp2018 lubią tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny! Gdzie słońce? :(

Co do Pana Tabletki kiedyś słyszałam, że są tam przestarzałe informacje i już nie jest rzetelny.

Chochlik12 lubi tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Zdecydowana większość tych supli zawiera kwas foliowy syntetyczny łączony z metylowaną formą i to wcale nie jest dobre rozwiązanie, polecam o tym poczytać ;)

No właśnie ja do końca nie znam wszystkich powyższych 😂 rynek supli i kwasów foliowych jest olbrzymi jak dla mnie, trzeba się mocniej wgryźć w poszukiwania i poczytać składy. Dlatego nie jestem skłonna polecać jakichś konkretnych produktów, bo trzeba doktorat z tego mieć, bo mnóstwo ich jest… 😂

👧🏻 28
    PCO
    ✅ hormony w porządku
    ✅ owulacje w porządku

👦🏼 26

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:

Co do Pana Tabletki kiedyś słyszałam, że są tam przestarzałe informacje i już nie jest rzetelny.

No właśnie, gdzie słońce? Poszło w pi.du i wróci z mrozem pod koniec tygodnia :P

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:

Ooo, serio?
    Ja często korzystam z Niego (do różnych kategorii leków) 🫣😟😒

👧🏻 28
    PCO
    ✅ hormony w porządku
    ✅ owulacje w porządku

👦🏼 26

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Platynova55 wrote:
    Jeśli okres się nie zacznie to jutro pewnie zrobię. Chociaż wydaje mi się że nawet jeśli cokolwiek tam by się zadziało to i tak już po wszystkim 🙄

A jeśli się zadziało to nie wolałabyś wiedzieć? Widzę w stopce, że już chwilę się staracie, a to by była druga ciąża biochemiczna pod rząd? Czy coś źle zinterpretowałam? W takie sytuacji pewnie można by porobić jakieś badania, co kropkowi przeszkadza i poprawić, żeby to się nie powtarzało :) ale niezmiennie trzymam kciuki :)

• san95 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    O jeju, trzymam kciuki. Wielka szansa, że to to 🥰🥰
    Widzę, że my lecimy z tym samym dniem po 🥰 oby to był ten szczęśliwy cykl🤞🏻🤞🏻🤞🏻

pp2018 lubi tę wiadomość

• Platynova55 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    A jeśli się zadziało to nie wolałabyś wiedzieć? Widzę w stopce, że już chwilę się staracie, a to by była druga ciąża biochemiczna pod rząd? Czy coś źle zinterpretowałam? W takie sytuacji pewnie można by porobić jakieś badania, co kropkowi przeszkadza i poprawić, żeby to się nie powtarzało :) ale niezmiennie trzymam kciuki :)
    Ciąża biochemiczna na początku stycznia, potem jeden cykl przerwy no i teraz nie wiem czy to po prostu okres czy znowu biochem. Może sobie już coś wkręcam. Chyba jednak zatestuje dzisiaj po pracy

Prezesoowa lubi tę wiadomość

starania od 10.2022
    01.2024- cb 💔
    31.03.2024 ⏸️
    05.2024 💔
    👩🏻29
    IO, PCOS
    🧔🏻‍♂️31
    badanie nasienia ✅️
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ten
    -Folian 400 µg z firmy Naturell, jest okej ?

Starania o pierwszego maluszka 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
    - 2 stymulacja - w toku ⏳️
    nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • pp2018 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, byłam u gin-endo, bo czuje, że trochę rozjechał mi się cykl po poście dr Ewy Dąbrowskiej i mam ból piersi prawie przez całą drugą fazę od kilku cykli.

Lekarka dala mi na to dupka do brania przez 10 dni od 16 dc dwa razy dziennie i zaleciła zrobienie badania poziomu progesteronu w 21 dc. Czy ma to sens, żeby robić badanie hormonu, gdy się przyjmuje taki lek?

38 👱‍♀️, 37🧔‍♂️ AMH 0,82
    28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
    🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)

6.09, 8.09 ⏸️
    9.09 beta 704, prog 39,50
    11.09 beta 1861, prog 43
    18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
    01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
    10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
    🩺 8.11 12+5 prenatalne
    Euthyrox 25

KIR AA

preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Platynova55 wrote:
    Ciąża biochemiczna na początku stycznia, potem jeden cykl przerwy no i teraz nie wiem czy to po prostu okres czy znowu biochem. Może sobie już coś wkręcam. Chyba jednak zatestuje dzisiaj po pracy

Trzymam kciuki :*

pp2018, Platynova55 lubią tę wiadomość

• aśś Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pp2018 wrote:
    Hej hej, byłam u gin-endo, bo czuje, że trochę rozjechał mi się cykl po poście dr Ewy Dąbrowskiej i mam ból piersi prawie przez całą drugą fazę od kilku cykli.

Lekarka dala mi na to dupka do brania przez 10 dni od 16 dc dwa razy dziennie i zaleciła zrobienie badania poziomu progesteronu w 21 dc. Czy ma to sens, żeby robić badanie hormonu, gdy się przyjmuje taki lek?
    Dupek nie wychodzi w krwi to po pierwsze. A dlaczego masz brac go akurat od 16 dnia? Jego bierze sie po owulacji, zeby pomoc w utrzgmaniu ciazy, a nie akurat w 16 dniu bo cykle sa rozne... jak wezmiesz za szybko to zahamujesz sobie owulacje... i bada sie poziom proga 7 dni po bo wtedy jest pik

Prezesoowa, pp2018, LaBellePerle lubią tę wiadomość

Rozpoczęcie starań 06.2022
    💁‍♀️PCOS, owulacja przywrócona na stymulacji, oba jajowody drożne,
    Lametta 5-9 dc 1x2, NAC 5-9 dc 3x1, Proovulin, Resweratrol (250 mg), omega 3 (EPA 1000 mg, DHA 500 mg), Wit D3, Wiesiołek 1- 12 dc 3x1, L-arginina 6-12 dc 3x2, Wit E 1-12 dc 3x1, Pregna start, selen 100 mcg, cynk 30 mg, wit C 1000 mg, zioła ojca Sroki, Ovitrelle x2
    Trombofilia:
    MTHFR_677C>T Układ homozygotyczny ❌️
    PAI-1 4G Układ heterozygotyczny ❌️

14 cykl stymulowany (wczesniej prawie 2 lata)
    💁‍♂️
    L- karnityna 3x1 (1800 mg), L- arginina 3x2 (3000 mg), acetyl L-karnityna 2x1 (1000 mg), Q10 3x1 (600 mg), selen 100 mcg, wit E 1x1, likopen 1x1 (20 mg), NAC 2x1 (1000 mg), omega 3 2x1 (EPA 1000 mg, DHA 500 mg), smoothie + zmielone siemie lniane z dodatkiem oleju z czarnuszki
    Morfologia nadal 1%, ale w normie w przeliczeniu na ejakulat,
    DFI 15%, HBA 74%, MAR test 0%
  • Vienna Autorytet

Wysłany: 5 marca, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny 😊
    Ja dopiero mam chwilkę w pracy, żeby Was nadrobić 😅

Przytulam za biele 🫂

U mnie już chyba po owulacji. Choć mojemu tak się spodobały starania, że zapowiedział, że i tak będziemy poprawiać minimum co 2 dni ❤️🤣. Teraz pozostaje cierpliwie czekać te dwa tygodnie na testowanie. Na szczęście ten tydzień szybko mi minie bo nawał pracy i dużo stresu 😅

pp2018, Prezesoowa, Monk@ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kreska41 wrote:
    Przyszła @
    😶
    🫂🫂🫂

• pp2018 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @aśś, dzięki za odpowiedź. Dostałam ten lek na bóle piersi i tak zaleciła go brać lekarka bez większych wyjaśnień. Na ulotce jest bardzo dużo różnych sposobów dawkowania w zależności od problemu.

Ja zrobiłam hormon z krwi, ale nie zaczęłam brać leku. Stwierdziłam, że dam szanse piersiom jeszcze się ogarnąć :)) a jak nie będzie poprawy, to ew. zrobię badanie i zacznę brać lek w następnym cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 11:01

38 👱‍♀️, 37🧔‍♂️ AMH 0,82
    28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
    🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)

6.09, 8.09 ⏸️
    9.09 beta 704, prog 39,50
    11.09 beta 1861, prog 43
    18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
    01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
    10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
    🩺 8.11 12+5 prenatalne
    Euthyrox 25

KIR AA

preg.png
‹‹ 63 64 65 66 67 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ