Nadchodzi wrzesień, kończy się lato, w maju nam mówią per mamo i tato 🥹
-
WIADOMOŚĆ
-
Biochemiczka wrote:Nie wiem czy bawiłabym się w AMH, długo się staracie? Ja nie badałam bo zachodzę w 2-4cs (tylko nie utrzymuje) więc zakładam że jest ok. A to badanie chyba też potrafi płatać figle i dawać dziwne wyniki jak jest źle zrobione. Niech mnie grupowy ekspert poprawi jeżeli pisze głupoty
USG zawsze warto zrobić, pamiętaj też o piersiach
Możesz od razu dorzucić inne badania (tarczyca, witaminy, morfologie, żelazo i ferrytyne), bo jak beta jednak wyjdzie dodatnia (a mocno będę za to trzymać kciuki) to przyda się do lekarza
Grupowym ekspertem nie jestem, ale muszę obalić Twoją hipotezę, że niskie amh = problemy z szybkim zajściem/wydłużenie czasu starań.
Moje AMH w styczniu wynosiło 0,88, w maju 0,98, więc szału nie ma. Pierwsza ciąża w 3cs, druga ciąża w 2cs (po poronieniu). Także można mieć niskie AMH i zachodzić dość szybko. Zawsze to jakaś dodatkowa informacja o Twojej rezerwie.White1, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
AMH 0,98
05.25 10+2 tc / 6 tc 👼
18.08.25 -⏸️10 dpo
21.08.25 - b-hcg 247; prog 29,63
23.08.25 - b-hcg 772,5; prog 29,63
🍀🍀🍀🍀🍀🍀 -
Lipsy wrote:Default.owa ładnie tam masz
ciekawe płytki w kuchni, już by się chciało zobaczyć efekt końcowy
Oj tak, ale no niestety kuchnia wjedzie dopiero 30 września. A już się doczekać nie mogę. Będzie drewno z niebieskim. Chyba nie trudno zgadnąć mój ulubiony kolor.🤣Velaria, Lipsy lubią tę wiadomość
🧑🏻🦲 34 👩🏽 30 🐶 4
Starania od VII 2024
4 cs
⏸️ 10.24
💔 11.24
2 cs
⏸️ 14.03
💔 02.05 Florian 🩵
2 cs - wracamy do starań
⏸️ 22.08 🤞🏻
Beta 24.29
Prog 23
25.08🤞🏻
Beta 203.47
🤞🏻Rośnij kropku i daj mi super prezent urodzinowy 🤞🏻
👩🏻🦲 Morfologia 0% -> 2%
Fragmentacja DNA 8%
Kariotyp ✅️
👩🏽 Hashimoto -> Euthyrox 112
Kariotyp ✅️
Hormony wszelkiej maści ✅️
Morfologia ✅️
🟠 Mutacja c.3980A>G p.(His1327Arg) w układzie heterozygotycznym
🟠 Genotyp heterozygotyczny 4G/5G polimorfizmu w genie SERPINE1
-> Acard 75 & heparyna -
Czas tak szybko biegnie, że ani się obejrzysz i będzie już 30
Default.owa, Helenka22 lubią tę wiadomość
👩🏻 30 🧔🏻31
Starania z przerwą od 2022
Hashimoto, pai hetero, przeleczona chlamydia, wyrównany niedobór witaminy D
Wyniki nasienia ✅
W planach drożność -
Default.owa wrote:Ja też uważam, że do wszystkiego trzeba podchodzić z głową. My się załapaliśmy na ten kredyt 2%, więc jakbyśmy pana Boga za nogi złapali.
Ta Twoja babska łazienka jest przepiękna taka oryginalna, będę się inspirować 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 12:55
Default.owa lubi tę wiadomość
2022
Starania naturalne
2023
HSG ✅
Laparoskopia - endometrioza II stopnia ❌
3 stymulacje bez efektu
2024
Zmiana lekarza
Dodatkowe badania:
*Hormonalne ✅
*Biopsja endometrium ✅
*Badanie infekcyjne ❌ -Wyleczona Ureaplasma
6 stymulacji bez efektu
2025 (styczen-kwiecien)
Leczenie w Klinice
3 nieudane IUI
(Czerwiec)
Zmiana lekarza -
Velaria wrote:Grupowym ekspertem nie jestem, ale muszę obalić Twoją hipotezę, że niskie amh = problemy z szybkim zajściem/wydłużenie czasu starań.
Moje AMH w styczniu wynosiło 0,88, w maju 0,98, więc szału nie ma. Pierwsza ciąża w 3cs, druga ciąża w 2cs (po poronieniu). Także można mieć niskie AMH i zachodzić dość szybko. Zawsze to jakaś dodatkowa informacja o Twojej rezerwie.
Dokładnie, niektóre dziewczyny z niskim AMH zachodzą w ciążę bez problemu. Moje AMH w pierwszym badaniu to 0.64, w powtórzonym to 0.71 (błąd labu). AMH mówi tylko o czasie, który się ma na zajście w ciążę i to tylko jeśli wiemy jak spada. Na moim przykładzie - mamy wskazanie do IVF ze względu właśnie na AMH (nigdy nie zobaczyłam dwóch kresek), a jak zapytaliśmy gina kiedy zrobić badanie, żeby sprawdzić w jakim tempie spada to odpowiedział, że za pół roku i wtedy możemy być już w czarnej d***** i skończyć z komórką dawczyni.
Najważniejsze w badaniu AMH - co już się przewijało w poprzednich wątkach, ale jest tu sporo nowych osób - to znalezienie labu, który robi to na miejscu (u mnie nie było takiego) albo ewentualnie przewozi próbkę, ale BADANIE ROBIONE W TYM SAMYM DNIU. Na pierwszy wynik czekałam 3 dni (stąd inne wartości). Warto zapytać w laboratorium jaki jest czas oczekiwania. Można też sprawdzić ilość pęcherzyków antralnych na początku cyklu i wtedy oszczędzić sobie AMH. Niektórzy w ogóle nie zalecają tego badania jeśli ilość jest dobra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 13:19
Velaria, Bubu04 lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej
7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
8 cykl: lametta ❌
9 cykl: histeroskopia
Czekamy w kolejce do programu IVF 🤞 -
Takatam wrote:Dziewczyny poszukuje precyzyjny termometr elektryczny. Możecie jakiś polecić? Moze jakiś z allegro sie u was sprawdza?
Microlife 😊Takatam, KurtynaMileczenia, Remedios, Martt95, Maalwii lubią tę wiadomość
Starania o pierwszą🤰od 9/2022
♥ 2018 ♥
🏡 2020
💍 21.08.2021
💒 17.09.2022
🐶 5.10.2023 -
Claudii wrote:Dokładnie, niektóre dziewczyny z niskim AMH zachodzą w ciążę bez problemu. Moje AMH w pierwszym badaniu to 0.64, w powtórzonym to 0.71 (błąd labu). AMH mówi tylko o czasie, który się ma na zajście w ciążę i to tylko jeśli wiemy jak spada. Na moim przykładzie - mamy wskazanie do IVF ze względu właśnie na AMH (nigdy nie zobaczyłam dwóch kresek), a jak zapytaliśmy gina kiedy zrobić badanie, żeby sprawdzić w jakim tempie spada to odpowiedział, że za pół roku i wtedy możemy być już w czarnej d***** i skończyć z komórką dawczyni.
Najważniejsze w badaniu AMH - co już się przewijało w poprzednich wątkach, ale jest tu sporo nowych osób - to znalezienie labu, który robi to na miejscu (u mnie nie było takiego) albo ewentualnie przewozi próbkę, ale BADANIE ROBIONE W TYM SAMYM DNIU. Na pierwszy wynik czekałam 3 dni (stąd inne wartości). Warto zapytać w laboratorium jaki jest czas oczekiwania. Można też sprawdzić ilość pęcherzyków antralnych na początku cyklu i wtedy oszczędzić sobie AMH. Niektórzy w ogóle nie zalecają tego badania jeśli ilość jest dobra.
Dokładnie tak jak mówisz. U mnie sytuacja wygląda tak, że 10 lat temu miałam AMH = 1,2 i w sumie żaden ginekolog (a oznaczenie zrobiono mi przy okazji pobytu na oddziale gin) się wtedy tym nie zainteresował, ponieważ norma była od 1,2 czyli według nich wynik był git. Z tym, że ja miałam wtedy 18 lat, to tak nie do końca)) Jako młoda dorosła nie miałam instynktu ani potrzeby posiadania potomka, więc sama nie myślałam żeby swoją płodność zabezpieczyć, w sumie nawet nie wiedziałam, że byłoby warto.
W tym roku w styczniu AMH 0,89, w maju 0,98. Szczęście w nieszczęściu, że jakoś to AMH się utrzymało i spadki nie są u mnie drastyczne. Któryś z tegorocznych oznaczeń mógł być błędny lub faktycznie AMH mi podskoczyło. Bo przy dobrej suplementacji AMH też rośnieAMH 0,98
05.25 10+2 tc / 6 tc 👼
18.08.25 -⏸️10 dpo
21.08.25 - b-hcg 247; prog 29,63
23.08.25 - b-hcg 772,5; prog 29,63
🍀🍀🍀🍀🍀🍀 -
Takatam wrote:A mogłabyś podesłać który masz? Bo jest ich kilka 🙂
Wiesz co ja go kupowałam z 2 lata temu. Byle był owulacyjny do dwóch miejsc po przecinku.
Coś takiego
https://allegro.pl/oferta/microlife-termometr-owulacyjny-mt-16c2-13175273412Takatam lubi tę wiadomość
Starania o pierwszą🤰od 9/2022
♥ 2018 ♥
🏡 2020
💍 21.08.2021
💒 17.09.2022
🐶 5.10.2023 -
Amelia96 wrote:Ta Twoja babska łazienka jest przepiękna taka oryginalna, będę się inspirować 🥰
A proszę bardzo. Mogę w razie w podesłać prywatnie co jest co.🧑🏻🦲 34 👩🏽 30 🐶 4
Starania od VII 2024
4 cs
⏸️ 10.24
💔 11.24
2 cs
⏸️ 14.03
💔 02.05 Florian 🩵
2 cs - wracamy do starań
⏸️ 22.08 🤞🏻
Beta 24.29
Prog 23
25.08🤞🏻
Beta 203.47
🤞🏻Rośnij kropku i daj mi super prezent urodzinowy 🤞🏻
👩🏻🦲 Morfologia 0% -> 2%
Fragmentacja DNA 8%
Kariotyp ✅️
👩🏽 Hashimoto -> Euthyrox 112
Kariotyp ✅️
Hormony wszelkiej maści ✅️
Morfologia ✅️
🟠 Mutacja c.3980A>G p.(His1327Arg) w układzie heterozygotycznym
🟠 Genotyp heterozygotyczny 4G/5G polimorfizmu w genie SERPINE1
-> Acard 75 & heparyna -
Takatam wrote:Dziewczyny poszukuje precyzyjny termometr elektryczny. Możecie jakiś polecić? Moze jakiś z allegro sie u was sprawdza?
Ja mam z Dozu. Jak się wpisuje termometr owulacyjny microlife to od razu wyskakuje. Link nie chce się tu załadować niestety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 14:42
Takatam lubi tę wiadomość
-
Default.owa wrote:Oj tak, ale no niestety kuchnia wjedzie dopiero 30 września. A już się doczekać nie mogę. Będzie drewno z niebieskim. Chyba nie trudno zgadnąć mój ulubiony kolor.🤣
Uwielbiam niebieski kolor 😍 bedzie na pewno pięknie, pochwal sie efektem końcowymDefault.owa lubi tę wiadomość
👩 33
starania od 04.2025
PCOS, bardzo niski estradiol -
U mnie jakiś dziwny cykl - jestem na ovarinie i bromokryptynie. Powinnam mieć owulke wg moich cykli 24 dniowych jakieś 2-3 dni temu, a dopiero dziś wjechał śluz płodny. Wczoraj mnie na maksa bolały okolice lewego jajnika. Coś się rozregulowało 🙆🏼♀️ Co mnie może jeszcze zaskoczyc? 😂🙎♀️29 & 🤵🏻♂️34
💒 06.06.2025 r. 😱
Początki starań 03.2025 r. ❤️
Cykle 23 dni
Biochem 05.2025 💔 -
KurtynaMilczenia gratuluję złotego listka 🤎
Ounai przytulam za rozczarowanie, bardzo dziwna sprawa z tymi testami, ale no niestety jak widać czasem można się pomylić z tymi cieniami
Trzymam kciuki za dziewczyny kontrolujące betę, będzie dobrze i nie przejmujcie się przyrostami dopóki są na tym min. poziomie 67% bo porównywanie różnych ciąż i organizmów jest bez sensu, nie stresujcie się
U mnie wczorajszy dzień był pokręcony, cały wieczór przepłakałam bo wszystko mnie wzruszało, o byle czym pomyślałam/zobaczyłam i w ryk, aż sama z siebie się śmiałam 😅 To pierwszy cykl od stycznia, w którym się nie staramy i w sumie to przynajmniej organizm mi odpocznie od tego rollercoastera który się tak za mną ciągnął co miesiąc.
Ounai, KurtynaMileczenia, Velaria lubią tę wiadomość
K. 28 👩🏼❤️👨🏼 A. 29 + 🐶
🍼 starania od 01.2025
w trakcie diagnostyki 💉
⚠️ PAI-1 homo - trombofilia
⚠️ ANA 1:320, ziarnisty z dodatnimi strefami chromosomowymi (AC-2,29,30)
· · · · · · · ·
• 08.25 - cb 💔
• 06.25 - cb 💔
• 05.25 - 7tc – 💔🪽
· · · · · · · ·
ZDROWIE 🏩
▫️tsh: 1 💚
▫️ferrytyna: 50 💚
▫️B12: 400 💚
▫️kwas foliowy: 17 💚
▫️D3: 144 💚 zbijam!
▫️insulina: 8 💚
• hashimoto & niedoczynność
• POTS, hipotonia ortostatyczna
🙎🏼♂️ - nasienie okej ✔️
_____
Tiny miracle in progress… 🍼⏳🤍 -
Takatam lubi tę wiadomość
K. 28 👩🏼❤️👨🏼 A. 29 + 🐶
🍼 starania od 01.2025
w trakcie diagnostyki 💉
⚠️ PAI-1 homo - trombofilia
⚠️ ANA 1:320, ziarnisty z dodatnimi strefami chromosomowymi (AC-2,29,30)
· · · · · · · ·
• 08.25 - cb 💔
• 06.25 - cb 💔
• 05.25 - 7tc – 💔🪽
· · · · · · · ·
ZDROWIE 🏩
▫️tsh: 1 💚
▫️ferrytyna: 50 💚
▫️B12: 400 💚
▫️kwas foliowy: 17 💚
▫️D3: 144 💚 zbijam!
▫️insulina: 8 💚
• hashimoto & niedoczynność
• POTS, hipotonia ortostatyczna
🙎🏼♂️ - nasienie okej ✔️
_____
Tiny miracle in progress… 🍼⏳🤍 -
kikix0o wrote:KurtynaMilczenia gratuluję złotego listka 🤎
Ounai przytulam za rozczarowanie, bardzo dziwna sprawa z tymi testami, ale no niestety jak widać czasem można się pomylić z tymi cieniami
Trzymam kciuki za dziewczyny kontrolujące betę, będzie dobrze i nie przejmujcie się przyrostami dopóki są na tym min. poziomie 67% bo porównywanie różnych ciąż i organizmów jest bez sensu, nie stresujcie się
U mnie wczorajszy dzień był pokręcony, cały wieczór przepłakałam bo wszystko mnie wzruszało, o byle czym pomyślałam/zobaczyłam i w ryk, aż sama z siebie się śmiałam 😅 To pierwszy cykl od stycznia, w którym się nie staramy i w sumie to przynajmniej organizm mi odpocznie od tego rollercoastera który się tak za mną ciągnął co miesiąc.
Kiki, super, że oczyszczasz głowę i skupiasz się na diagnostyce. Na pewno dobrze Ci to zrobi 💗 Pewnie jakbyście się starali to już na pełnej by wchodziło, że to na pewno objawy ciąży, a jak widać cykl lubi płatać rózne figle i my już jesteśmy na tyle przewrażliwione, że odczuwamy coś 100 razy mocniej. Trzymam kciuki, że ginekolog Was dobrze poprowadzi i kolejna ciąża będzie bezproblemowa 🤞kikix0o lubi tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej
7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
8 cykl: lametta ❌
9 cykl: histeroskopia
Czekamy w kolejce do programu IVF 🤞 -
Macie rację
jak pisałam ekspertka w temacie nie jestem
Miałam bardziej na myśli że nie jest to badanie na które bym postawiła na samym początku starań bo jednak większość kobiet będzie się mieścić w widełkach, a tych badań jest tak dużo i większość z nas robi je prywatnie... Ale oczywiście przy podejrzeniu że coś może być nie tak, albo dla upewnienia że ma się ten czas to warto zainwestować w to badanie.
Sama zrobiłam teraz kariotyp który na 99% wyjdzie prawidłowy (patrząc po stopkach na forum) i czuję, że wydałam na to tysiąc złotych, prawdopodobnie bez sensu. Nieprawidłowy wynik pewnie też będzie wiązał się z invitro. Nie jest to jednak badanie które bym zrobiła w pierwszym rzucie jeżeli nie byłabym skierowana przez lekarzy.
Dobrze że napisałaś o tym żeby badanie było wykonane tego samego dnia, cos mi dzwoniło tylko nie wiedziałam w którym kościelejak już robić to badanie to dobrze, żeby nie otrzymać fałszywie niskich wyników i się zestresować.
Velaria lubi tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
07/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36.6%
❗️Homocysteina 9.2 umol/l 08.25
❗️Kwas foliowy 12.0 ng/ml 08.25
❗️Anemia Hemoglobina ⬇️ erytrocyty ⬇️ Ferrytyna 19.7 ng/ml 08.25
❗️Trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
❓KIR Bx; brak 2DS3
❓ana1 + (1:80)
✅ antytrombina III 113% 08.25 białko c 118%, białko s 85%, białko s aktywność 96%
✅ HLA-C1
✅ B12 448 pg/ml 08.25
✅ TSH 1.11 uIU/ml 07.25
✅ Ft4 21.7 pmol/l 07.25
✅ D3 51.1 ng/ml 05.25
✅ anxa5
❔Zespół antyfosfolipidowy
❔Kariotyp
❔biopsja cd56, cd138
Zerowanie bety 30.07 19710 ➡️ 25.08 65.7 ➡️ ❔
On
✅ HLA-C1