Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩🦰 - Grudzień 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Chochlik12 wrote:Ja czasem jak tak mam, to się zastanawiam, czy na przykład odpowiednia ilość progesteronu się wydziela (czy owulacja była dobrej jakości) 🤔 ma ta teoria sens?
ja miałam np we wrześniu-październiku 1sza faza 35,90-36,10, 2ga 36,5 i z jeden dzień 36,70
listopad 1sza 36,20-36,35, 2ga 36,67-36,84.
Teraz pierwsza faza cyklu 36,32-36,50
Coraz 'cieplejsza' jestem. Nie wiem tez czym to spowodowane. Miałam przez chwilę rozkminy, że może tarczyca (?), ale nie mam pojęcia tak naprawdę.starania o pierwsze od czerwca 2023
34l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc -
Siilike wrote:Dziewczyny, melduję się po USG macicy i wizycie u lekarza.
USG z powodu krwotoku, w ogóle się tego nie spodziewałam, ale było wykonane przez ODBYT! Dowiedziałam dopiero w momencie jak chińska techniczka wsadziła mi urządzenie w tyłek. Masakra. Nikomu tego nie życzę.
Nie ustalono przyczyny krwotoku. Za prawym jajnikiem mam torbiel 4,5 cm x 4,6 cm x 3,3 cm.
Lekarz kazał czekać miesiąc albo dwa czy cysta się wchłonie albo czy rośnie i dopiero się starać. Ale sama nie wiem co o tym myśleć, lekarze w Chinach mają specyficzne podejście. 7 stycznia lecę do Polski i tam pogadam z jakimś lekarzem + zrobię przegląd podwozia. Ja mam tendencje do torbieli, właściwie nie zdarza mi się cykl bez torbieli.
Teraz jeszcze przed 6 dni muszę brać tabletki antykoncepcyjne i potem czekam na okres.
Pozostałe informacje z USG są takie, ale nie mam pojęcia czy to dobrze, czy nie dobrze, bo nigdy wcześniej tak dokładnych informacji nie dostałam.
Lewy jajnik: 2,3 cm x 1,7 cm x 1,3 cm, 3-4 pęcherzyki w polu widzenia, a średnica największego wynosi 0,5 cm.
Prawy jajnik: 2,2 cm x 1,9 cm x 1,4 cm, 4-5 pęcherzyków w polu widzenia, a średnica największego wynosi 0,5 cm
Endometrium: 7,8 mm
Płyn wolny od miednicy 2,5 cm
O mamo 😅 nieźle zaskoczenie musiałaś miećSiilike lubi tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn ❤️ (pPROM nagłe cc - wcześniak 35tc)
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
Cytologia ❓czekamy na wyniki
Badania do 10tc ✅
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
21.12.2024 betaHCG 47.4 mlU/ml
23.12.2024 betaHCG 178.5 mlU/ml
30.12.2024 betaHCG 8544 mlU/ml
07.01.2025 6+1 pestka o CRL 3.2mm z bijącym ❤️
28.01.2025 ➡️ 9+1 wizyta gin. 🩺
17.02.2025 ➡️ 12+0 usg prenatalne 🧬 -
Dziewczyny, polecacie konsultacje ginekologów w invimed? Była któraś z was? Mąż tam tylko badanie nasienia robił1993 👱🏻♀️🧔🏻🐶
9 cs
💊b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod
USG piersi ✅
Cytologia ✅
USG tarczycy ✅
prolaktyna 19
TSH 2,06
ferrytyna 30
Glukoza 79
7dpo (grudzień):
Estradiol 285 pg/ml❌
Progesteron 16,50 ng/ml
Badanie 2-5dc hormony ⏳
USG dopochwowe ⏳
Wizyta u ginekologa ⏳
Badanie nasienia ✅ morfologia 4%
Cykle regularne 27-29 dni -
kitka_ wrote:ja miałam np we wrześniu-październiku 1sza faza 35,90-36,10, 2ga 36,5 i z jeden dzień 36,70
listopad 1sza 36,20-36,35, 2ga 36,67-36,84.
Teraz pierwsza faza cyklu 36,32-36,50
Coraz 'cieplejsza' jestem. Nie wiem tez czym to spowodowane. Miałam przez chwilę rozkminy, że może tarczyca (?), ale nie mam pojęcia tak naprawdę.
Tak, tarczyca może na to wpływać. Mówiła o tym Kasia o Hormonach w swoich podcastach.kitka_ lubi tę wiadomość
♀️&♂️ 29; Starania od 1.2024
👱♀️:LUF, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza (?), torbiel, która nie chce zniknąć.
Lekarstwa: na tarczycę: Novothyral, na prolaktynę: Dostinex, progesteron: Utrogestan, stymulacja owulacji: Lametta, Ovitrelle + suplementy, zioła...
🧑: przebadany, ✅ -
Chochlik12 wrote:Hej dziewczyny 🙋♀️
Chciałam Wam życzyć pięknego dnia… 🥰💖
U nas się zrobiło na maxa spokojnie…
Zauważyłam, że jestem na maxa niecierpliwa w tym procesie starań… dlaczego zmiany są widoczne dopiero po tak długim czasie… 🤣
Jedziemy jutro na konsultacje do drugiego androloga (niestety poprzednia wizyta była przesunięta ze względu na chorobę lekarza) Planuje wylistować sobie pytania…😅). Liczę w głębi serca na to, że dieta i suplementacja zrobią robotę z wynikami nasienia, wybija nam 1.5 miesiąca od zmiany diety i 1 miesiąc od rozpoczęcia suplementacji. 🥹 chciałabym już wiedzieć, czy coś tam się powolutku zmienia i czy żołnierzyki się trochę zaczęli chociaż ruszać…
Ponadto, zaczęłam się zastanawiać, czy nie zacząć uczyć się robić na drutach.. marzy mi się jakaś fajna wełniana czapka, czy szalik, albo sweter 😍
Czy któraś z Was tworzy z wełny takie cuda?
Na trochę zniknęłam z forum i nie nadrobiłam wszystkiego, ale ta wiadomość wpadła mi w oko jakoś. Tak, ja robię na drutach 😁 ! To jest super zajęcie, mimo że czasem niektórzy się śmieją że to dla babć. Już kilka czapek i sweterków wyszło spod moich drutów, co jest super sprawą, bo mogę sobie wybierać z jakich materiałów ma coś być i w jakim kolorze. Dodatkowo jest to mega odprężające w takie zimowe wieczory 😊 co roku jak włącza mi się tryb jesieniary, to sięgam po druty, a zwykle jak przychodzi wiosna, to rzucam je w kąt ;😜Chochlik12, kitka_ lubią tę wiadomość
👩🏻&🧔🏻 26
12 msc AH
początek starań od 9/2024
👩🏻hiperprolaktynemia, podwyższone androgeny -
Siilike wrote:Dziewczyny, melduję się po USG macicy i wizycie u lekarza.
USG z powodu krwotoku, w ogóle się tego nie spodziewałam, ale było wykonane przez ODBYT! Dowiedziałam dopiero w momencie jak chińska techniczka wsadziła mi urządzenie w tyłek. Masakra. Nikomu tego nie życzę.
Nie ustalono przyczyny krwotoku. Za prawym jajnikiem mam torbiel 4,5 cm x 4,6 cm x 3,3 cm.
Lekarz kazał czekać miesiąc albo dwa czy cysta się wchłonie albo czy rośnie i dopiero się starać. Ale sama nie wiem co o tym myśleć, lekarze w Chinach mają specyficzne podejście. 7 stycznia lecę do Polski i tam pogadam z jakimś lekarzem + zrobię przegląd podwozia. Ja mam tendencje do torbieli, właściwie nie zdarza mi się cykl bez torbieli.
Teraz jeszcze przed 6 dni muszę brać tabletki antykoncepcyjne i potem czekam na okres.
Pozostałe informacje z USG są takie, ale nie mam pojęcia czy to dobrze, czy nie dobrze, bo nigdy wcześniej tak dokładnych informacji nie dostałam.
Lewy jajnik: 2,3 cm x 1,7 cm x 1,3 cm, 3-4 pęcherzyki w polu widzenia, a średnica największego wynosi 0,5 cm.
Prawy jajnik: 2,2 cm x 1,9 cm x 1,4 cm, 4-5 pęcherzyków w polu widzenia, a średnica największego wynosi 0,5 cm
Endometrium: 7,8 mm
Płyn wolny od miednicy 2,5 cm
O matko nie zazdroszczę doświadczeń 🫣 z jednej strony dobrze, że nie ustalili większej przyczyny typu uszkodzenie macicy, bo chyba się tego balas jak dobrze pamiętam. A z drugiej taki krwotok z braku przyczyny to też nic fajnego 🙄 dobrze że już niedługo będziesz mogła to sprawdzić w PL. Naszą opieka medyczna ma dużo wiadomych wad, ale im więcej się słyszy jak to wygląda za granicą tym bardziej się człowiek jednak cieszy że jest jak jest bo mogło być gorzejSiilike lubi tę wiadomość
👫 29 & 30
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
- pojedynczy żylak powrózka II st.
- Pentohexal + wór supli
Badania I etapu ✅
MUCHa, biocenoza - czysto ✅
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania
📆 plan na styczeń:
▪️Drożność jajowodów
▪️Powtórka badań endo ✅
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez -
Jestem po wizycie. Oczyściłam się , mam odczekać ten cykl i dopiero po @ wznowić starania. I po @ iść na kontrolna wizytę.
Pytanie moje , czy ktoś wie . Moja beta była niecałe 800, krwawienie / plamienie skończyło się w sumie niedawno ( takie mocniejsze było w poprzedni weekend) , dziś beta 4.23. kiedy mogę się spodziewać kolejnej @? Jak to bywa z cyklami po poronieniach? Z góry dziękuję 🙌Darrika, Belia lubią tę wiadomość
2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez -
"Pochwalę się" tylko, że czekam już od godziny pod gabinetem lekarza, bo... Nie działa system... Moje szczęście >_<`
Oj, jeszcze czeka mnie dziś dłuuuugi wieczór by robotę nadrobić.👱37 🧔42 + 😺😺
Starania od 02.2023
05.2023 - 5t 💔
08.2023 - 6t 💔
02.2024 - pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności
04.2024 - diagnoza trombofilii (PAI-1 i MTHFR [homo])
Pytanie moje , czy ktoś wie . Moja beta była niecałe 800, krwawienie / plamienie skończyło się w sumie niedawno ( takie mocniejsze było w poprzedni weekend) , dziś beta 4.23. kiedy mogę się spodziewać kolejnej @? Jak to bywa z cyklami po poronieniach? Z góry dziękuję 🙌
Ja bym liczyła pierwszy dzień krwawienia jako pierwszy dzień „nowego” cyklu Plus twoja długość jaką masz zazwyczaj to wtedy bym wyczekiwała miesiączki33l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
Badania do 10tc ✅
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
aglo wrote:Tak, jestem już po wizycie. Generalnie wszystko jest dobrze. Wygląda wszystko na to że moja owulacja była ninja w tym cyklu. Prawdopodobnie moje badania były zrobione za wcześnie kiedy prog dopiero startował a estradiol był w szczycie 🤡 mam na lewym jajniku widoczne dwa ciałka żółte, także w tej chwili wygląda to tak odbyła się mnoga owulacja. Powiedział że raczej nie jest to końcówka mojego cyklu i wszystko było później niż mi się wydawało, i że może się zobaczymy za miesiąc i będę w ciąży bliźniaczej 🤡
Uwielbiam tego gościa, jest naprawdę super. Siedziałam półtorej godziny u Niego w gabinecie. Rozmawiałam z nim na każdy temat. Bardzo mnie uspokoił i utwierdził że robię wszystko dobrze. Mam się suplementowac dalej tak samo. Mogę pić ziółka, dieta na podwyższenie poziomu proga jak najbardziej bo to po prostu zdrowe odżywianie. Estradiol według niego (taki poziom) nie wyklucza ciąży.
Ogólnie to wstępnie umówiłam się na 7stycznia na monitoring.
Pogubiona- ja biorę tylko acard, ale dzisiaj ustaliliśmy z ginem że mam odstawić i wdrożyć dopiero w ciąży ewentualnie.walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
Stymulacja 🔜luty?
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
Ona_39 wrote:Dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie - wymaz z pochwy a panel urogenitalny - jaka jest różnica? Wymaz powinien dać mi odpowiedź jakie patogeny są obecne, czy tak?
@Pustynia, czy Wy robiliście posiew z nasienia? Czy z moczu?Ona_39 lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
mała tarczyca;
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
Stymulacja 🔜luty?
What I was made for
What was I made for?" -
aglo wrote:Ja bym liczyła pierwszy dzień krwawienia jako pierwszy dzień „nowego” cyklu Plus twoja długość jaką masz zazwyczaj to wtedy bym wyczekiwała miesiączki
Właśnie tak wpisałam sobie w apke orientacyjnie kiedy zaczęło się oczyszczanie. I teoretycznie mi pokazuje że już w ten weekend powinnam mieć 'owu' , ale generalnie on nie stwierdził tego. Nie wyglądało mu nic na to żeby coś miało się dziać2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez -
siesiepy wrote:Czy mam cię zapisywać na jakiś dzień? 😁
Narazie zostaje na 20 bo nie wytrzymam dłużej 🤡
Czuje się bardzo jak na @ wiec sama nie wiem 🤷🏼♀️siesiepy, Ivka lubią tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
Badania do 10tc ✅
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
Ona_39 wrote:@Pustynia, dzięki!
Wyszło nam pH 8,5, szukam ratunku.
Rozumiem, my też łapaliśmy się wszystkiego czego się da, gdy okazało się, że mamy wywaloną fragmentację DNA plemników do 40%, oboje przebeczeliśmy pół dnia, bo się naczytaliśmy w internecie jakie niskie szanse mamy.
Ja bym na pewno najpierw poszła w zbadanie hormonów jeśli tego nie robiliście i w posiew z nasienia. Oprócz tego mój jeszcze robił MUCHa.
Polecam jeszcze „męskie sprawy” tutaj w apce, jest tam taki wątek badanie nasienia, dziewczyny mają bardzo dużą wiedzę, moze coś doradzą więcej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2024, 17:19
Ona_39 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Onaona95 wrote:Witam,
Czy któraś z Was będzie testować w przyszłym tygodniu?
U mnie termin @ na 26 grudnia.walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
Stymulacja 🔜luty?
What I was made for
What was I made for?" -
Pustynia wrote:Rozumiem, my też łapaliśmy się wszystkiego czego się da, gdy okazało się, że mamy wywaloną fragmentację DNA plemników do 40%, oboje przebeczeliśmy pół dnia, bo się naczytaliśmy w internecie jakie niskie szanse mamy.
Ja bym na pewno najpierw poszła w zbadanie hormonów jeśli tego nie robiliście i w posiew z nasienia. Oprócz tego mój jeszcze robił MUCHa.
Polecam jeszcze „męskie sprawy” tutaj w apce, jest tam taki wątek badanie nasienia, dziewczyny mają bardzo dużą wiedzę, moze coś doradzą więcej.
Dzięki, hormony wyszły w porządku. Wszystko mi się plącze, spod napletka, samodzielnie pobierany, z moczu, posiew , MUCHA ... 🤯Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2024, 17:36
-
Można mi już wpisać @ na 100 %
Popłakałam sobie chwilę, a potem ustaliłam plan działania. Idę teraz w piątek na badania hormonalne, które mi brakują, a potem po świętach pójdę do ginekologa na konsultacje w invimed. No i działam nad tą eliminacją estrogenów. Ehhh, co za dupa, 9 miesiąc starań nadchodzi1993 👱🏻♀️🧔🏻🐶
9 cs
💊b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod
USG piersi ✅
Cytologia ✅
USG tarczycy ✅
prolaktyna 19
TSH 2,06
ferrytyna 30
Glukoza 79
7dpo (grudzień):
Estradiol 285 pg/ml❌
Progesteron 16,50 ng/ml
Badanie 2-5dc hormony ⏳
USG dopochwowe ⏳