Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩🦰 - Grudzień 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Omg, nadrobić tutaj to zawsze jest wyczyn To tylko mój komentarz do wątków:
1. Mleko - uwielbiam krowie bez laktozy, najsłodsze, najpyszniejsze, zawsze kochałam mleko, jestem w ogóle wychowana na „kulkach z mlekiem” czyli nesquikach. Odstawiłam jak zaczął się u mnie trądzik, przerzuciłam się na owsiane, smakowało mi bardzo, ale właśnie potem przeczytałam, że powoduje ogromne wyrzuty insuliny i niestety nie jest dobrą alternatywą. Potem przeszłam już do agresywnego leczenia samego trądziku i wróciłam do mleka krowiego bez laktozy. Teraz w związku ze staraniami przerzuciliśmy się na migdałowe, mój mąż uwielbia, ja nie trawię. Śmierdzi mi marcepanem i w ogóle no masakra 😂
2. Kakao - takie gorzkie chyba jest dobre, w diecie od Akademii płodności jest czasami kakao dla niego tylko właśnie na mleku migdałowym, no i gorzkie. Raz łyknęłam, tragiczne paskudztwo dla mnie hahaha Erytrytol też mi tego nie uratował, dla mnie erytrytol ma specyficzny smak i nadaje się jedynie do wypieków, ale do napoi niestety nie przejdzie. Kurde, jak to czytam to straszny ze mnie pański piesek 😂
3. Chleb - raz próbowałam upiec, był niestety zbyt zbity, zrobił mi się w nim komin i w ogóle się rozwalał. Nie wiem czy to kwestia piekarnika czy co. Przepis był też z akademii płodności (to był chyba chleb żytni, pamiętam że był tam np jogurt). Jak macie jakieś dobre przepisy dla początkujących na chleb to chętnie skorzystam!
4. AMH - tylko potwierdzę, że za wysokie to też niedobrze. U mnie w maju było 13 (mam 29 lat), pcos pełną parą. Nie sprawdzałam czy się obniżyło, ale na ostatnim USG lekarka stwierdziła że no widać że te jajniki są „poli-poli” 😅😅 więc podejrzewam, że jeszcze się nic nie wydarzyło.
5. Wyniki nasienia - jeżeli hormony nie są w normie, to zdecydowanie trzeba się przyjrzeć stylowi życia i diecie. U nas była sytuacja, że właśnie wyniki nasienia słabe, fragmentacja wysoka, a wszystkie hormony idealne, więc jedynym tropem była bakteria, tylko też androlog kazał nam najpierw zrobić wymaz z cewki, bo mówi że w posiewie często wychodzą bakterie właśnie z cewki a nie z samego nasienia, no i wtedy dobrze wtedy szukać przyczyny dalej. Wymaz wyszedł czysto, więc posiew był bardziej miarodajny (tu wyszła bakteria). No ale mimo to, że M. dostał antybiotyk, to i tak dalej mamy zalecenia zdrowego stylu życia i diety (mąż załamany, myślał że łyknie tableteczke i wrócimy do pizzy 😅 a tu ciężka harówka nad dietą dalej 😅)
Edit: oczywiście USG i badanie urologiczne pod kątem żylaków też zrobione, czysto.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 11:55
Darrika, kitka_, Joasia3201, Ilka96 lubią tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Hej dziewczyny, tak jak Wam jest mi bliski temat problemów z płodnością, dlatego piszę na ten temat pracę magisterską. Zachęcam Was do wypełnienia ankietki, której wyniki posłużą celom naukowym.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSek1slMQgtvN5kmpg9umyfK46Jcj17Z0F5usrs4AdyGIancOQ/viewform -
Chochlik12 wrote:Czyli rozumiem, że w tym posiewie nie wyszło Wam nic niepokojącego? 😄 to jeszcze kontekst tego wymazu.
A jestem ciekawa, dziewczyny, których mężczyzny podejmowali się tego wymazu. Czy możecie wysłać linka do jakiegoś laboratorium, które je wykonuje? 🙏 w Internecie po wpisaniu MUCH nic nie ma
Wymazy MUCHa to tak zwane wymazy STI (sexually transmitted infections). Bardzo często oznaczane w laboratoriach jako pakiet na choroby przenoszone drogą płciową.Chochlik12 lubi tę wiadomość
35 lat
✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
AMH 22 ng/ml
❌PCOS- brak owulacji i menstruacji
❌Brak reakcji na Klomifen
❌Hiperandrogenizm
❌Przebyta w przeszłości infekcja C.Trachomatis
4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy -
My właśnie dostaliśmy wyniki badania nasienia (rozszerzone, Mar, test hba) i są po prostu idealne 🥹 czekamy jeszcze na fragmentację DNA. Niby powinnam się cieszyć, ale jednak ciągle nie znamy przyczyny niepowodzeń.
Migotka96, Kaliope, almost.there, Pogubiona, Darrika, avellana, cysterka95, Księgowa, Justa28, kitka_, Deyansu, Ilka96 lubią tę wiadomość
👩🏻 35
TSH 4,458 (05.2024) -> 2,881 (06.2024) -> 1,821 (07.2024)
FT4, ATG, ATPO, prolaktyna 🆗
Krzywa cukrowa 🆗
Homocysteina - 6,86, B12 - 472, kwas foliowy - 16,41
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne 26-28 dni
Wizyty ginekologiczne 06.2024 & 07.2024 🆗 cytologia 02.2024 🆗 USG piersi 01.2024 & 11.2024 🆗
Badania w 9 d.p.o. (10.2024) Estradiol - 255, progesteron - 28,02
Badania w 3 d.c. (10.2024) FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, l-karnityna, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, reswetratol, niepokalanek mnisi
👨🏻🦱 35
Badanie rozszerzone nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
13.01.2025 ➡️ 13 cs IUI ✊🏼
-
Sunday_92 wrote:Może nie objawiać się praktycznie niczym, u mnie wyszedł w histeroskopii, po pobraniu cd138 i cd56. Jedynym takim sygnałem było to, że na cyklach stymulowanych mi słabo rosło endometrium mimo estrofemu i nawet sildenafilu. Tak to wymazy czyste, cytologia zawsze ok, biocenoza itd. też. Dostałam dwa antybiotyki i probiotyki i zaskoczyło. Nigdy nie miałam żadnych plamien ani nic w tym stylu.
Czy miałaś może gorszy, bardziej intensywny, bolesny okres po zabiegu? U mnie teraz tak się rozkręciło, że dziś jest czwarty dzień- normalnie to byłby już ostatni dzień z niewielkim krwawieniem, a tu nie. Do tego krwawię też w nocy, co jest dla mnie nowością i w 2dc pisałam Wam, że leżałam z kotem na brzuchu i czekałam aż no-spa zadziała ... to nie jest moja norma. Różnicą jest też to, że wcześniej po siku w wc były tylko pojedyncze skrzepy, a teraz nawet ich nie widzę, bo siki wyglądają jakbym się najadła buraków, tyle jest krwi.
No i mam już wyniki z Alabu:
FSH 8,2
LH 6,4
Estradiol 25
Niby już miałam wyższy ten FSH, ale nie wydaje mi się, żeby to były dobre wyniki.... ten estradiol taki mierniutki coś. To też może być po zabiegach?
Potem nadrobię te kilka stron i jak coś odpiszę Jestem padnięta psychicznie po wczorajszym dniu. Wczoraj z tym naszym kotem był armageddon, wróciliśmy po 20 do domu, dopiero po 22 mogliśmy mu dać jeść. Cały był otumaniony, ale mimo chwiejnego kroku skakał gdzie się da i dzielnie pierwsze kroki skierował do kuwety i nawet sobie poradził z 2 :> RTG czyste, ale cały nos i zatoki zawalone ropą z góry na dół, pobrano wymazy do PCR na wirusy i na antybiogram. Potem weci przepłukali mu ten nos jakimś roztworem, co podobno ma pomóc. Zobaczymy; wyniki wymazów za ok. tydzień. Jak nie my, to kot, jak nie urok to sraczka ;>
Miłego dnia!👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9
07.01 beta 485,6, ,prog 37,90
09.01 beta 976,3 prog 34,00 🤔
13.01. beta 3307,5 prog 37,10
17.01 USG 🤞🏻🤞🏻 -
Kaliope wrote:Nie musi wyjść w posiewie. Takie ph może mieć też inne przyczyny, na przykład zaburzenia hormonale.
Ooo, o tym nie slyszałam. Wysokie PH może być spowodowane problemami z hormonami?12 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Kaliope wrote:Wymazy MUCHa to tak zwane wymazy STI (sexually transmitted infections). Bardzo często oznaczane w laboratoriach jako pakiet na choroby przenoszone drogą płciową.
A czy można gdzieś te wymazy pobrać samodzielnie w domu? 🙈 pewnie o wiele bardziej komfortowo tak, niż jak zrobi to jakaś piguła 🤣 mój grzecznie chodzi na wszystkie badania, ale warto oszczędzać stresuWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 12:00
12 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
cysterka95 wrote:Ja bym osobiście chyba celowała jednak w 5 dni. U mnie widełki były 2-7 dni więc chyba lepiej w tę stronę
Tez tak właśnie myślałam, bo nawet jakbyśmy ❤️dziś wieczorem to nie minie nawet 48h …
cysterka95 lubi tę wiadomość
👱🏼♀️ 28 lat
Endometrioza 3st.🦠
AMH 4,45
👱🏼♂️32 lata
Seminogram morfologia 1% ⛔️
Koncentracja 34,54 mln ✅
Ruch postępowy 33% ✅
Ruch całkowity 45% ✅
Fragmentacja DNA 18,61 % ⛔️
Chromatyna 20,47 % ⛔️
Test HBA 71% ⛔️
1-3 cs naruralnie
4-5 cs lametta + Ovitrelle
Od 6cs lametta + 2x Zivafert + 2x Gonapeptyl
🫶🏼 9 cs
18.01 - monitoring + omówienie wyników badania nasienia -
Chochlik12 wrote:Ooo, o tym nie slyszałam. Wysokie PH może być spowodowane problemami z hormonami?
Tak, ale nie tylko. Mogą też być inne przyczyny. Jedną już wymieniłyście, czyli infekcje i to należy wykluczyć w pierwszej kolejności. Również ureaplasmę i inne choroby transmitowane drogą płciową. Może też być to związane z niedrożnością przewodów nasiennych, problemów z prostatą, a nawet odwodnieniem organizmu. Z drugiej strony, każdy lekarz, u którego byliśmy, w przyadku nieptrawidłowości zlecał powtórzenie badania.Chochlik12, almost.there lubią tę wiadomość
35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
Chochlik12 wrote:A czy można gdzieś te wymazy pobrać samodzielnie w domu? 🙈 pewnie o wiele bardziej komfortowo tak, niż jak zrobi to jakaś piguła 🤣 mój grzecznie chodzi na wszystkie badania, ale warto oszczędzać stresu
Wiesz co, pewnie jakieś są, ale czy wiarygodne? Wymazy można zrobić u każdego wenerologa lub urologa i wtedy masz pewność, że wyniki nie wyjdą zakłamane. W wielu laboratoriach też jest ta opcja, ja bym jedna wolała bezpośrednio u lekarza.almost.there lubi tę wiadomość
35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
Kaliope wrote:Nie musi wyjść w posiewie. Takie ph może mieć też inne przyczyny, na przykład zaburzenia hormonale.
Całą morfologią ogólną jest ok, pakiet hormonalny na płodność z krwi też w normie. Mocz ogólny i posiew moczu ok, posiew nasienia ok, USG jąder ok tylko parametry nasienia nie ok 🤷♀️ więc albo tryb życia, albo właśnie te wymazy zrobić 🤷♀️ -
Kaliope Oki, dziękuję za info! Dobrze wiedzieć, że PH podniesione nie tylko przy infekcjach…
Oki, rozumiem kwestie z wymazami w takim razie. Myślałam, że to prostsza sprawa xdWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 12:28
almost.there, Kaliope lubią tę wiadomość
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
Dziewczyny, muszę się Wam znów czymś pochwalić! Moje AMH jest wyższe niż sprzed pół roku - 1,71 vs 1,24. Robione w tym samym laboratorium, tyle że teraz krew zbdana na miejscu a nie przewożona. Cała się trzęsłam otwierając wyniki, tu taka niespodzianka 😀
almost.there, Darrika, Dahlia, Paulina66, cysterka95, Pogubiona, Darka101, Deyansu, Kaliope, Kłębuszek, avellana, Justa28, kitka_, Ilka96, Slava lubią tę wiadomość
👩🏻 35
TSH 4,458 (05.2024) -> 2,881 (06.2024) -> 1,821 (07.2024)
FT4, ATG, ATPO, prolaktyna 🆗
Krzywa cukrowa 🆗
Homocysteina - 6,86, B12 - 472, kwas foliowy - 16,41
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne 26-28 dni
Wizyty ginekologiczne 06.2024 & 07.2024 🆗 cytologia 02.2024 🆗 USG piersi 01.2024 & 11.2024 🆗
Badania w 9 d.p.o. (10.2024) Estradiol - 255, progesteron - 28,02
Badania w 3 d.c. (10.2024) FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, l-karnityna, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, reswetratol, niepokalanek mnisi
👨🏻🦱 35
Badanie rozszerzone nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
13.01.2025 ➡️ 13 cs IUI ✊🏼
-
Kaliope wrote:Wymazy MUCHa to tak zwane wymazy STI (sexually transmitted infections). Bardzo często oznaczane w laboratoriach jako pakiet na choroby przenoszone drogą płciową.
Aaaa, Chochlik bo zapomniałam, a to ważne. Pod pojęciem pakiet na choroby przenoszone drogą płciową często można znaleść przeciwciała z krwi. Was bardziej interesują wymazyChochlik12, almost.there lubią tę wiadomość
35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
Chochlik12 wrote:To nie brzmi najlepiej 😩
No zobaczymy co u nas poleci… może skontrolujemy to z innym andrologiem… ech, zobaczymy… ciężko znaleźć dobrego ando.
Trochę żałuję, bo odwołaliśmy wizytę u Wiatra (że względu na odległość), a On jest mocno polecany z tego co słyszałamChochlik12 lubi tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3 dojrzałe 🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27->16.06 263,26-> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy GS 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm Misia Haribo
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
Walcz maluszku 🙏❤️🫶
-
Siilike wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was ma doświadczenia z wyjęciem Mireny? Zaczęło się dwa dni po wyjęciu i teraz już piąty dzień z rzędu mocno krwawię i lecą duże skrzepy. Było też trochę endometrium. Zaczynam się martwić. Jak było u Was?
Ja dopiero dostałam chyba po miesiącu czasu pierwszy @Siilike lubi tę wiadomość
PCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻
🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %
🔹️wizyta w klinice - połowa lutego
🔹️wizyta u drugiego ginekologa od problemów z płodnością pod koniec stycznia (druga opinia)
🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
BuBu90 wrote:Ale ja dlatego napisałam, że to subiektywna ocena bo tak było u nas, może u Was akurat dobrze zaradzi. Też słyszałam o tym lekarzu, może na wszelki wypadek zapisz męża do niego na wizytę w razie gdyby ten lekarz nie sprostał waszym wymaganiom 😊
Właśnie tak zrobiłam 😃 akurat na sobotę rano miał wolny termin!
Więc w piątek pójdziemy do Targońskiego, a w sobotę w razie w. pójdziemy na dodatkową konsultację do Gierka. Troszkę nas to zaboli finansowo, ale chcemy znaleźć dobrego specjalistę, bo szkoda nam czasu i pieniądzy na miesiące prób i błędów.
Dziękuję za polecenie, dam znać po wizycie jak było. 😃almost.there, angieDream, Ilka96 lubią tę wiadomość
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
Jestem bardzo wdzięczna za to forum i dziewczyny za Was. Potraficie tak dobrze pokierować, otworzyć głowę na nową wiedzę i wesprzeć czy to praktycznie, czy emocjonalnie 🥹🥹
almost.there, AnMiPe, Pogubiona, Pustynia, Darrika, angieDream, Darka101, Loraa, Kaliope, Siasi, Sreberko, truskawki981, Justa28, Idawoll, Ilka96 lubią tę wiadomość
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
Sreberko wrote:Ja miałam plamienie i bóle podbrzusza tak z 3 dni. Nie było to jakoś bardzo uciążliwe. Dodatkowo przepisał mi ginekolog betadyne do stosowania przez tydzień. Miesiączka przyszła jakoś po 2 tygodniach chyba. Jeśli się niepokoisz to warto skonsultować z lekarzem czy wszystko jest ok. A miałaś normalnie miesiączki z wkładką?
Dziękuję Ci za Twoje doświadczenie ❤️ Miałam miesiączki z wkładką, ale mniej intensywne niż zwykle. Chyba podejdę do lekarza, jeśli jutro będzie tak samo...
ellevv wrote:Ja dopiero dostałam chyba po miesiącu czasu pierwszy @
Dziękuję za info ❤️
❤️21.05.2021❤️ 👧🏼 L.
4.12.2024 - wyjęta Mirena, starania o drugiego 🐥 - start.
6.12.2024 - ponad tygodniowy krwotok, wizyta na pogotowiu i nagła konieczność przerwania starań.
Oczekiwanie na USG macicy (17.12?), które rozstrzygnie, kiedy można wznowić starania. 🤞🏻