Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩🦰 - Grudzień 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Chochlik12 wrote:Hej, my mamy bardzo zbliżone wyniki z tego co czytam. Podwyższone PH może świadczyć o infekcji, robiliście wymazy?
My idziemy do kliniki do androloga Aleksandra Targońskiego (woleliśmy iść do przychodni, ale terminy były na za 3 miesiące… nie chcemy tyle czekać, w poradni termin był szybszy). Ciężko stwierdzić, czy polecamy, po piątku pewnie będziemy mieć już jakieś pierwsze myśli.
Ponadto polecam wdrożyć już suplementację.
Olej z czarnuszki, codziennie sok pomidorowy, selen, cynk, l-karnityna, l-arginina, kwasy omega-3, witamina C, koeanzym q10, b6, b12, maca, ashawagnda, foliany.
Polecam też nie przegrzewać jąder + wprowadzić ruch.angieDream, Ilka96 lubią tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3 dojrzałe 🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27->16.06 263,26-> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy GS 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm Misia Haribo
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
Walcz maluszku 🙏❤️🫶
-
Finch11 wrote:Ja mam 4.99 i lekarka mówi, że to może już świadczyć o PCOS ponieważ występuje zwiększona liczba drobnych pęcherzyków jajnikowych produkujących AMH. Ale nie musi. Może też oznaczać dużą rezerwę jajnikowa po prostu.
Najlepiej jakbyś zrobiła inne badania żeby wykluczyć/potwierdzic PCOS
'AMH
Wartości pomiędzy 0,7-1 a 3,5 ng/ml są prawidłowe. Poziom AMH poniżej 0,7-1 ng/ml wskazuje na niską rezerwę jajnikową, natomiast wartości powyżej 3,5 ng/ml mogą świadczyć o nadmiernym rozwoju jajników, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas terapii wspomaganego rozrodu.'
Tłumaczyłam google, bo nie znam technicznego słownictwa źródło to hiszpańska stronka, artykuły pisane przez ginekologów i embrionologów, jakby ktoś chciał sobie przetłumaczyć i poczytać. Chociaż muszę podkreślić, że i tak podchodziłabym do tych info z pewnym dystansem.
https://www.reproduccionasistida.org/valores-hormonales-en-la-mujer/
Edit: ogólnie mi chodziło, że tak jak Finch11 pisze. Za małe amh niedobrze, ale jak za duże to też może coś być na rzeczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 11:05
starania o pierwsze od czerwca 2023
34l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc -
Sunday_92 wrote:Ech łącze się w bólu, mój Młody żłobkowy i od września mamy ciekawie. Teraz miał bostonke, która złapał od niego mąż. Mąż przechodzi ją strasznie, mam nadzieję, że ja się uchowam.
Darrika, trzymam kciuki za Twój 🎁
Moja młoda jak poszła do żłobka, miała 1,5 roku, 9 miesięcy chodziła na pół etatu czyli tylko 4h, później na cały ale jak tylko poszła to się zaczęło, wieczny smark, gorączki, kaszel na szczęście wszystko takie, że bez antybiotyków, zaraz zaczęłam ja chorować i mąż też 😅 i teraz już od dwóch sezonów czyli od zeszłego roku mamy tych chorób mniej, łagodniej, lepiej się trzyma. Także z czasem naprawdę te dzieciaki się uodparniają 😁 u nas w sezonie na standardzie galganek Aliny, Olej z czarnuszki, syrop z cebuli, dużo herbaty z cytryna, miodem i imbirem, w tym roku doszło mleczko pszczele, używam też balsamu lekki oddech orzy gorszym katarze i jakoś tak przechodzimy.
Trzymam kciuki, żebyś się uchowała od bostonki, nasza młoda miała dwa razy w tym roku i jak miała chyba 2 latka z hakiem, nas na szczęście zawsze omija, ale fakt jest taki, że dorośli niestety bostonke dużo gorzej przechodzą jak już złapią.33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Darrika wrote:Moja młoda jak poszła do żłobka, miała 1,5 roku, 9 miesięcy chodziła na pół etatu czyli tylko 4h, później na cały ale jak tylko poszła to się zaczęło, wieczny smark, gorączki, kaszel na szczęście wszystko takie, że bez antybiotyków, zaraz zaczęłam ja chorować i mąż też 😅 i teraz już od dwóch sezonów czyli od zeszłego roku mamy tych chorób mniej, łagodniej, lepiej się trzyma. Także z czasem naprawdę te dzieciaki się uodparniają 😁 u nas w sezonie na standardzie galganek Aliny, Olej z czarnuszki, syrop z cebuli, dużo herbaty z cytryna, miodem i imbirem, w tym roku doszło mleczko pszczele, używam też balsamu lekki oddech orzy gorszym katarze i jakoś tak przechodzimy.
Trzymam kciuki, żebyś się uchowała od bostonki, nasza młoda miała dwa razy w tym roku i jak miała chyba 2 latka z hakiem, nas na szczęście zawsze omija, ale fakt jest taki, że dorośli niestety bostonke dużo gorzej przechodzą jak już złapią. -
Sunday_92 wrote:Ja przyznam, że trochę mnie te choroby przerażają w kontekście drugiej ciąży, bo jednak niektóre są dość niebezpieczne (np. rumień zakaźny). U Młodego od września głównie gil, raz miał zapalenie uszu (ale bez antybiotyku) i teraz ta bostonka. Jest nadal kp, plus czarnuszka i tran, ale tak szczerze to i tak swoje przechoruje 🤷🏻♀️
No ja też mam pewne obawy właśnie w tym temacie, a jeszcze rsv też co roku mega atakuje, rumień ech starania to naprawdę wierzchołek góry lodowej 😅33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
No swoje sie choruje, rodzice tez. Nas w zeszłym roku przetyralo, 2 anginy z antybiotykami. Dwa lata temu szpital przed świetami - zapalenie płuc, rsv. Wszystko trzeba przejść 🤡33l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn ❤️ (pPROM nagłe cc - wcześniak 35tc)
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
Cytologia ❓czekamy na wyniki
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
21.12.2024 betaHCG 47.4 mlU/ml
23.12.2024 betaHCG 178.5 mlU/ml
30.12.2024 betaHCG 8544 mlU/ml
07.01.2025 6+1 pestka o CRL 3.2mm z bijącym ❤️
17.01.2025 ➡️ badania lab.
28.01.2025 ➡️ 9+1 wizyta gin.
17.02.2025 ➡️ 12+0 usg prenatalne -
W tym roku daliśmy mu broncho vaxom i mega dało radę bo póki co jest zdrowy i ma super frekwencję w przedszkolu:) nam pomogło. Plus aromaterapia to nasz Game changer 😉
Darrika lubi tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
Hejoo, zniknęłam na chwilkę ale widzę ze cos nam ten grudzień słabo się rozkręca 😓😓
Oby druga połowa okazała się obfita w prezenty, tego wam życzę !🎁🎁🎁
Ja mam problem, pomóżcie plis !
Mąż miał mieć dzisiaj badanie nasienia, ostatni raz ❤️ się w sobotę czyli miało wyjść idealnie 3 dni. Okazało się ze przesunęli mu badanie na czwartek i teraz nie wiem jak to ogarnąć.
Do czwartku będzie 5 dni abstynencji, a jakbyśmy jeszcze ❤️ dzisiaj to 2 dni. Nie wiem co lepiej … chciałam optymalnie te 3 dni i nie wyszło
👱🏼♀️ 28 lat
Endometrioza 3st.🦠
AMH 4,45
👱🏼♂️32 lata
Seminogram morfologia 1% ⛔️
Koncentracja 34,54 mln ✅
Ruch postępowy 33% ✅
Ruch całkowity 45% ✅
Fragmentacja DNA 18,61 % ⛔️
Chromatyna 20,47 % ⛔️
Test HBA 71% ⛔️
1-3 cs naruralnie
4-5 cs lametta + Ovitrelle
Od 6cs lametta + 2x Zivafert + 2x Gonapeptyl
🫶🏼 9 cs
18.01 - monitoring + omówienie wyników badania nasienia -
aglo wrote:W tym roku daliśmy mu broncho vaxom i mega dało radę bo póki co jest zdrowy i ma super frekwencję w przedszkolu:) nam pomogło. Plus aromaterapia to nasz Game changer 😉
Moja Zuzia 14 grudnia będzie miała ostatnia dawkę broncho właśnie i zobaczymy jak to będzie dalej m. Mam to laryngolog zapisał, bo ona wiecznie katar, anatomicznie nosek zwężony, plus tam jakieś lekkie alergie i może to nam też pomoże żeby już ten katar dk zera wyeliminowaćJoasia3201 lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
Migotka96 wrote:Hejoo, zniknęłam na chwilkę ale widzę ze cos nam ten grudzień słabo się rozkręca 😓😓
Mąż miał mieć dzisiaj badanie nasienia, ostatni raz ❤️ się w sobotę czyli miało wyjść idealnie 3 dni. Okazało się ze przesunęli mu badanie na czwartek i teraz nie wiem jak to ogarnąć.
Do czwartku będzie 5 dni abstynencji, a jakbyśmy jeszcze ❤️ dzisiaj to 2 dni. Nie wiem co lepiej … chciałam optymalnie te 3 dni i nie wyszło
Kurde no ale lipa z tyn przesunięciem, 2 to dolna granica, 5 praktycznie górna ciężko temat, te 3 by było tak najoptymalniej, mój miał akurat po 4 dniach33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
Ilka96 wrote:Hej dziewczyny, wczoraj przez tą awarię nie byłam w stanie nic napisać.
U mnie trochę załamka bo przyszły wyniki nasienia.
Z takich pierwszych rzeczy które widać to przede wszystkim wysokie pH 8,1.
Brak plemników o ruchu postępowym a - tutaj jest 0.
O połowę za nisko jest ruch postępowy a+b, dodatkowo ogólnie plemników w ejakulacje jest poniżej normy. Czyli jest ich mało i do tego wolno się ruszają.
Morfologia plemników chyba ok, 4%.
Oczywiście czeka nas wizyta u androloga, czy któraś z was ma kogoś do polecenia na Śląsku?
Zastanawiamy się czy iść do kliniki leczenia niepłodności na wizytę andrologiczna czy lepiej na taka pierwsza wizytę dla pary, gdzie ja też opowiem co i jak u mnie, jak myślicie?
Jak będziemy czekać na wizytę to co radzicie zrobić w międzyczasie? Sok z pomidorów wiadomo, jakiś olej z czarnuszki czytałam że jest dobry?
Pewnie się szarpniemy też na koenzym q10 w formie ubichinolu dla niego. Macie jakieś przykłady u siebie że to się poprawia jak ktoś zmienia styl życia? Bardzo potrzebuję usłyszeć o takim przypadku..
Choć ogólnie to cieszę się że to wiemy, wolę wiedzieć niż żyć w nieświadomości i się rozczarowywać co miesiąc. Teraz przynajmniej wiadomo wstępnie dlaczego się nie udawało.
Przytulam bo wiem jak to potrafi podłamać, też dostaliśmy słabe wyniki w listopadzie 🫂
Mąż tak jak napisałaś pije sok pomidorowy, olej z czarnuszki i olej Omega-3 a do tego wdrożyliśmy suple: Wit. C, E, D, cynk, selen (te 2 nie mogą być brane razem), kompleks wit B z kwasem foliowym, NAC, Q10 ubichinol, l-glutation i l-karnitynę.
A więc sprawdzony zestaw uderzeniowy z forum na ten moment za wcześnie żeby powiedzieć czy działa, ale przynajmniej czujemy że nie jesteśmy bierni.
Ale to wysokie pH może świadczyć o jakiejś infekcji tak jak dziewczyny piszą, a ona z kolei może obniżać parametry. Więc warto zrobić wymazy i jak coś wyjdzie przeleczyć infekcje - samo to często drastycznie poprawia parametry nasieniaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 11:35
Ilka96 lubi tę wiadomość
👫 29 & 30
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
- pojedynczy żylak powrózka II st.
- Pentohexal + wór supli
Badania I etapu ✅
MUCHa, biocenoza - czysto ✅
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania
📆 plan na styczeń:
▪️Drożność jajowodów
▪️Powtórka badań endo
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez -
Darrika wrote:Moja Zuzia 14 grudnia będzie miała ostatnia dawkę broncho właśnie i zobaczymy jak to będzie dalej m. Mam to laryngolog zapisał, bo ona wiecznie katar, anatomicznie nosek zwężony, plus tam jakieś lekkie alergie i może to nam też pomoże żeby już ten katar dk zera wyeliminować
Różne są opinie zobaczycie. My też od laryngologa bo u nas byle katar powodował że szło mu od razu na ucho…
My dawaliśmy przez lipiec/sierpien/wrzesien zeby na sezon sie przyszykować.Darrika lubi tę wiadomość
33l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
Usg piersi ✅
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
Migotka96 wrote:Hejoo, zniknęłam na chwilkę ale widzę ze cos nam ten grudzień słabo się rozkręca 😓😓
Ja bym osobiście chyba celowała jednak w 5 dni. U mnie widełki były 2-7 dni więc chyba lepiej w tę stronęMigotka96 lubi tę wiadomość
👫 29 & 30
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
- pojedynczy żylak powrózka II st.
- Pentohexal + wór supli
Badania I etapu ✅
MUCHa, biocenoza - czysto ✅
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania
📆 plan na styczeń:
▪️Drożność jajowodów
▪️Powtórka badań endo
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez -
Katarena wrote:Ja melduję 🙈 przyszła jak w zegarku, przynajmniej na testach zaoszczędzę 😏
Katarena lubi tę wiadomość
35 lat
✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
AMH 22 ng/ml
❌PCOS- brak owulacji i menstruacji
❌Brak reakcji na Klomifen
❌Hiperandrogenizm
❌Przebyta w przeszłości infekcja C.Trachomatis
4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy -
justina823 wrote:U mnie dzisiaj rano biel ❄️😔35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
BuBu90 wrote:Mąż przerobił 4 adrologów, dr Targoński jest polecany na Śląsku ale my nie mamy o nim dobrego zdania. Mieliśmy ogrom badań, pan doktor je przeanalizował i przy testosteronie przy górnej granicy (mąż miał wtedy wynik 985) i FSH w normie dał jako leczenie clostilbegyt, którego działanie polega na podnoszeniu testosteronu i obniżaniu FSH (tak nam tłumaczył inny androlog) a wiadomo coś w nadmiarze (co ma być wysokie ale nie za wysokie) i coś obniżone (co ma być w normie) nie da poprawy wyników 🙈. Dodatkowo wystawił leczenie na miesiąc, bez zalecenia zrobienia badań kontrolnych hormonów i podesłaniu w razie gdyby trzeba było dawkę dostosować do wyników, wywalił taką dawkę, że mój mąż zabił sobie praktycznie wszystkie plemniki a wychodzenie z tego zajęło bardzo, bardzo dużo czasu a na domiar złego jak dostaliśmy po miesiącu wyniki badań nasienia to nie było możliwości dostania się do lekarza pomimo, że to on zlecił leczenie i mieliśmy czekać 2 ! miesiące na wizytę 🥴. Dodatkowo 3 andrologów w tym dr Targoński nie wykryli ogromnych żylaków powrózka nasiennego. No ja bardziej bym poleciła dr Michała Gierka. Ale to moja subiektywna ocena 😊
To nie brzmi najlepiej 😩
No zobaczymy co u nas poleci… może skontrolujemy to z innym andrologiem… ech, zobaczymy… ciężko znaleźć dobrego ando.
Trochę żałuję, bo odwołaliśmy wizytę u Wiatra (że względu na odległość), a On jest mocno polecany z tego co słyszałamIlka96 lubi tę wiadomość
12 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Ona_39 wrote:Deyansu, super post, muszę przemyśleć na nowo naszą dietę, dzięki 💚
Widzę w Twojej stopce, że tak jak my borykacie się z lepkością. Macie jakiś pomysł na nią? My stosujemy ACC, ale przez to chyba pogarszamy jednocześnie koncentrację, tak sobie myślę...
Sorry, że tak po czasie odpisuję - Mąż bierze NAC (to jest składnik ACC ), ale u Męża to był (jest) bardziej skomplikowany problem, bo miał za wysokie pH (oba parametry związane z działaniem prostaty), a ostatnio jeszcze okazało się, że ma za wysoki stres oksydacyjny.
Nie mam niestety pojęcia, czy NAC źle działa na koncentrację... chyba nie powinien, ma działanie rozluźniające wydzieliny (dlatego ja też biorę na śluz) i bodajże przeciwzapalnie. Czyli raczej tylko na plus👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9
07.01 beta 485,6, ,prog 37,90
09.01 beta 976,3 prog 34,00 🤔
13.01. beta 3307,5 prog 37,10
17.01 USG 🤞🏻🤞🏻 -
Monini15 wrote:Dziewczyny AMH 5,38 co sądzicie ?35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
almost.there wrote:Dziewczyny, a jeżeli mąż ma ph nasienia 8,8 to jest możliwe, że w tym posiewie nic nie wyszło? Czy coś jeszcze mamy zbadać?35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy