X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nowe staraczki - 2017
Odpowiedz

Nowe staraczki - 2017

Oceń ten wątek:
  • lollita Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie miejcie mi za złe mojego zachowania i pytań... Jestem w tych tematach zielona więc potrzebuje rad.

4 cs:)
  • agu92 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! :)
    Kolejny dzień wstaję niewyspana... I jeszcze nie mogłam zmierzyć rano tempki bo termometr leżał w łazience :(

Karmel tulę :*

Lunna to chyba Ty pisałaś, że brałaś Pronasal? Czy Tobie też krew z nosa leciała w trakcie stosowania? Nie wiem co z tym zrobić, niby jest napisane w ulotce, że taki skutek uboczny może się pojawić, ale trzeba to skonsultować z lekarzem. Wizytę mam dopiero pod koniec maja i nie ma w ogóle opcji, żeby dało się coś wcześniej :( Chyba odstawię go dzisiaj i od jutra zacznę znowu stosować. Boję się, że jak odstawię zupełnie to do maja zrobią mi się polipy i wtedy dopiero będzie problem.

12 cs - udało się! 10.07.2017 II <3

59d632af979ad.png
  • MilliSBB Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lollita wrote:
    Hej dziewczyny. Ta ginka poprostu jest nawiedzona. Gdybym wam napisała wszystko co mi mówiła to byście nie uwierzyły... I tak:
    To mój pierwszy tak długi cykl do tej pory najdłuższy miał chyba 40 cos w tej okolicy.

Bety na dziś nie zrobie bo pracuje do 17 nie wyrwe się bo jestem jedna jedyna na sklepie a pracuje na konicu świata 15 km od najbliższego laboratorium.

Dziś dalej nic tylko lekki ból podbrzusza i mdłości

Nie wiem co z tą luteiną czekać co zrobi moja ginka czy to brać???
    Brać.Jesli jest ciąża to luteina nie zaszkodzi,jesli nie ma to powinna wywołać @.

"Szeptem na ucho powiem,że, ja ,ja się tego wyrzekam...wyrzekam bo,nikt tak tak pięknie nie mówił,że się boi miłości.."
    34cs

• agu92 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita nikt nie ma Ci niczego za złe :) A co do luteiny to zdanie mam takie jak Milli - sama jestem na luteinie już trzeci cykl :)

12 cs - udało się! 10.07.2017 II <3

59d632af979ad.png
  • Doma90 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Lolita ale dziwna ta lekarka.
    Ja dziś jak mi budzik zadzwonił to wystrzelilam jak z procy i zapomniałam zmierzyć temp. Ciekawe czy wyznaczył mi owu. Bo ostatnio to tak mierzę od dzwonu.

• Doma90 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zaczynam dziś Duphaston. Ciekawe jak się będę czuć po nim.

• Aika Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny <3

Lollita co to za lekarz :/ Zgadzam się z tym że beta będzie najlepszym rozwiązaniem. A to jest twój ginekolog?

Ja dzisiaj mam ogólnie lepszy humor :) Temperatura z wczoraj raczej się myliła ale dzisiaj jest skok :) Grrr mam nadzieję że wyznaczy mi owu. I nie wiem co zrobić z wczorajszą tempką, czy wpisać żeby ignorowało, czy normalnie

m85awv1.png
  • MilliSBB Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aika wrote:
    Cześć dziewczyny <3

Lollita co to za lekarz :/ Zgadzam się z tym że beta będzie najlepszym rozwiązaniem. A to jest twój ginekolog?

Ja dzisiaj mam ogólnie lepszy humor :) Temperatura z wczoraj raczej się myliła ale dzisiaj jest skok :) Grrr mam nadzieję że wyznaczy mi owu. I nie wiem co zrobić z wczorajszą tempką, czy wpisać żeby ignorowało, czy normalnie
    Aika i dziewczyny,wczoraj wyszperane w necie.Mimo,że nie miałam owu to juz wiem czemu czasem we wczesniejszych cyklach nie miałam od razu skoku tempki.

Piszę do Ciebie,bo marudzisz,że miałaś cykl bezowulacyjny:)

"Ciałko żółte i produkcja hormonu utrzymującego ciążę Z resztek pęcherzyka, z którego zostało uwolnione jajeczko, powstaje tzw. ciałko żółte (corpus luteum) - gruczoł wewnętrznego wydzielania. Następuje to ok. 28-32 godziny po owulacji. Ciałko żółte produkuje hormon potrzebny do utrzymania ewentualnej ciąży - progesteron - i w mniejszych ilościach estrogeny.

Progesteron wstrzymuje dojrzewanie kolejnych pęcherzyków w cyklu, dlatego też niemożliwa jest podwójna owulacja, chyba że w tzw. 24-godzinnym oknie, kiedy występowały pęcherzyki o podobnej wielkości. Nawet jeśli pierwszy pękł, nie zostało nagromadzone wystarczająco dużo progesteronu, aby zablokować uwolnienie kolejnej komórki.
    Progesteron działa na tkanki narządu rodnego (szczególnie na macicę), które uprzednio były pod wpływem estrogenów. Faza ta, z racji wpływu, jaki ma na endometrium, nazywana jest sekrecyjną (lutealną) lub wydzielniczą. Śluzówka macicy grubieje, ulega rozpulchnieniu, gruczoły i naczynia krwionośne powiększają się i rozszerzają, co jest konieczne dla odżywiania się rozwijającego zarodka. Następuje nagromadzenie w komórkach glikogenu, lipidów, polisacharydów oraz białek. Gruczoły uzyskują spiralny przebieg. Wzrasta dopływ krwi do śluzówki, tętniczki kręte wzrastają na długość, osiągając powierzchnię błony śluzowej; zwijają się też i skręcają, tworząc tętniczki spiralne. Mięśniówka macicy ulega przekrwieniu i rozpulchnieniu.

Na obrazie USG endometrium staje się trójlinijne.

Faza lutealna trwa średnio 12 do 16 dni, jej długość jest stała u każdej kobiety. Maksymalna sekrecja progesteronu wypada na 7 dni po owulacji.

Wzrost produkcji tego hormonu działa hamująco na wydzielanie LH i FSH, stąd pozostają one na niskim poziomie. 18 dni fazy lutealnej to już wysokie prawdopodobieństwo ciąży. Zarodek po implantacji zaczyna produkować hormon o nazwie ludzka gonadotropina kosmówkowa (HCG). Powoduje ona, że nie dochodzi do degeneracji ciałka żółtego, stymulując je do niesłabnącej produkcji estrogenów i progesteronu."

:)

Lunna lubi tę wiadomość

"Szeptem na ucho powiem,że, ja ,ja się tego wyrzekam...wyrzekam bo,nikt tak tak pięknie nie mówił,że się boi miłości.."
    34cs

• lollita Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie. poszłam do niej bo nie trzeba sie było umawiac wczesniej... Poprostu przychodzisz i siadasz w kolejce... fajnie bo tak jak cos sie dzieje to od reki sie załatwi. Ale ja juz tam nie pojde bo po raz drugi tylko namieszała mi w głowie

• Lunna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agu92 wrote:
    Dzień dobry! :)
    Kolejny dzień wstaję niewyspana... I jeszcze nie mogłam zmierzyć rano tempki bo termometr leżał w łazience :(

Karmel tulę :*

Lunna to chyba Ty pisałaś, że brałaś Pronasal? Czy Tobie też krew z nosa leciała w trakcie stosowania? Nie wiem co z tym zrobić, niby jest napisane w ulotce, że taki skutek uboczny może się pojawić, ale trzeba to skonsultować z lekarzem. Wizytę mam dopiero pod koniec maja i nie ma w ogóle opcji, żeby dało się coś wcześniej :( Chyba odstawię go dzisiaj i od jutra zacznę znowu stosować. Boję się, że jak odstawię zupełnie to do maja zrobią mi się polipy i wtedy dopiero będzie problem.

Heyho! Pronasalu nie bralam ale ktoras z dziewczyn stosowala na przewlekłe zapalenie zatok. Mi krew leciala teraz przez pare dni z nosa nim zaczelam uzywac nasic z powrotem. U mnie to przez pękające zbliznowacenia w drogach oddechowych po poparzeniu. A co masz w ulotce?

tt1d7eb8?&fake.png
    cravings-2017-12-12.jpg
  • Lunna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolli a zrob moze sikanca znowu. Jesli beta skoczyla to powinien byc wyrazniejszy. Ja bym w piatek brala dzien na zadanie na Twoim miejscu bo w weekend pewnie labo nie czynne. Sciskam mocno zeby wszystko bylo dobrze..

tt1d7eb8?&fake.png
    cravings-2017-12-12.jpg
  • Lorien Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaspis wrote:
    Ptaszyno, ja od jakiegoś czasu też mam plamienia w czasie owulacji i do tego czuję jajniki, a kiedyś żadnych oznak.
    No i jak jutro będzie skok temperatury, to widocznie owulka wcześniej Cię nawiedziła. Ale to chyba bardzo dobrze ;)

Ja też mam takie plamienia... gin mi mowil ze niektore kobiety miewaja plamienia w czasie okoloowulacyjnym i ze sa ok.

201105094670.png

201306191570.png

lph8g8ddykx4sqah.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loli tutaj nie ma głupich pytań jak ja sobie przypomnę kilka miesięcy temu jakie zadawałam to śmiech, ale na dziewczyny zawsze można liczyć i to jest chyba jedyne forum gdzie wiem, że mogę zapytać o wszystko:)

Przepraszam dziewczyny, że nie zawszę mogę odnieść się do tego co piszecie, ale często podczytuje w pracy i nie mam jak odpisać a jak dojadę do domu to już jest coś innego na tapecie i zapominam co było wcześniej.

Doma bo wiem, że jesteś z okolic Poznania do ginekologa chodzisz w Poznaniu? Tak z ciekawości pytam bo może chodzimy do tego samego;)?

U mnie póki co się nic nie dzieje obserwuje trzeci cykl i według moich obserwacji przy moim długim cyklu mam owulkę o ile ją mam między 20 a 24 dc podobnie ovu wyznacza zobaczymy co przyniesie nowy miesiąc albo kogo;)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Lorien Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Indygo wrote:
    Hej. Nadal jestem w szoku. Prawdopodobnie ciąża bliźniacza - są dwa pęcherzyki, w jednym widać zarodek. W drugim na razie nic nie widać. Wizyta 7.04 i wtedy będzie wiadomo. U nas w rodzinie nigdy nie było bliźniąt. Życie zmieniłoby się o 180 stopni!

AAA zawsze marzyły mi się bliźniaki :) coś dużo ciąż mnogich u nas na topiku :) Gratki :*

201105094670.png

201306191570.png

lph8g8ddykx4sqah.png
  • Aika Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milli, dziękuję bardzo, nie widziałam jak wcześniej ktoś napisał :) I przepraszam że tak wam marudzę, ale po prostu mam chyba jakiś gorszy cykl i marudzenie to moje drugie imię ;) Postaram się nad tym ,,panować" :P

m85awv1.png
  • lollita Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się mi uda to moze dziś kupię sikańce;p Siostra mi teraz dzwoniła ze w innej miejscowosci w lab do 12 moga pobrc krew a o 18 juz na necie beda wyniki wiec jak jutro mi sie uda to moze zrobie bete wkoncu

Lunna lubi tę wiadomość

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lollita wrote:
    Jak się mi uda to moze dziś kupię sikańce;p Siostra mi teraz dzwoniła ze w innej miejscowosci w lab do 12 moga pobrc krew a o 18 juz na necie beda wyniki wiec jak jutro mi sie uda to moze zrobie bete wkoncu
    Hurrrra nie ma problemu bez wyjścia :)))
    Aika tez tak czasami mam ale nie wiem czy to te leki na prolaktynę czy co ale ostatnio mam dobry nastrój aż się chce wstawać wiec jak będziesz chciała to pisz śmiało podzielę się pozytywna energia :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Lunna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lollita wrote:
    Koniecznie idź na bete bo to już za długo trwa :/ pracodawca musi sobie jakos poradzić. Powiedz poprostu ze musisz sobie zrobić badania. A co i jak to go nie powinno odchodzić bo to prywatna sprawa a musisz moc isc do lekarza czy nawet dostac wolne.. Trzymam kciuki ♡

Jaspis lubi tę wiadomość

tt1d7eb8?&fake.png
    cravings-2017-12-12.jpg
  • Aika Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lollita oooo super! :) W takim razie trzymam kciuki aby wszystko się wyjaśniło

Ineczka to ja poproszę dawkę dobrej energii :D

m85awv1.png
  • amica Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ja już melduję się z kawą przy biurku w pracy.
    Pogoda nie rozpieszcza, u nas jest szaro i buro :( że aż się nie chciało nosa z pod kołdry wyciągać. Ale oby do weekendu.
    Jakie macie plany na weekend?

"Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
‹‹ 765 766 767 768 769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ