Forum Starając się - ogólne nowe staraczki na forum.
Odpowiedz

nowe staraczki na forum.

Oceń ten wątek:
  • agusia0104 Koleżanka
    Postów: 77 15

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę wątek dla mnie :) Jakiś czas temu postanowiliśmy postarać się o maleństwo i w sumię się nie staraliśmy bo za pomocą testów owu udało się za 1 razem, ale niestety cp... :( Musiałam odczekać i po przerwie to jest nasz 3cs. Jutro testowanie marzę o 2 kreseczkach <3 Dziewczyny a o co chodzi z tą prolaktyną? Jak to się objawia? Skąd mam wiedzieć czy nie mam z tym problemu? Gosia89 możesz mi powiedzieć coś o hsg? Widzę,że miałaś robione, jak to wyglądało?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 19:04

    Luty 2017-laparosopia/usunięta torbiel endometrialna...
  • misia_ Autorytet
    Postów: 651 352

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusia0104 wrote:
    Widzę wątek dla mnie :) Jakiś czas temu postanowiliśmy postarać się o maleństwo i w sumię się nie staraliśmy bo za pomocą testów owu udało się za 1 razem, ale niestety cp... :( Musiałam odczekać i po przerwie to jest nasz 3cs. Jutro testowanie marzę o 2 kreseczkach <3 Dziewczyny a o co chodzi z tą prolaktyną? Jak to się objawia? Skąd mam wiedzieć czy nie mam z tym problemu? Gosia89 możesz mi powiedzieć coś o hsg? Widzę,że miałaś robione, jak to wyglądało?

    Ja jak miałam kiedyś podwyższoną to bolała mnie głowa, pozatym nic , ale może być też wyciek z piersi , zatrzymanie owulacji, może też nie być żadnych objawów.. najlepiej to zrobić badanie z krwi :)

    zud3vfxmupr3rb8d.png
  • agusia0104 Koleżanka
    Postów: 77 15

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy to się bada? I jakie są normy? Mam pójść do obojętnie jakiego labo i powiedzieć żeby zbadali z krwi prolaktyne? A ze skierowaniem można bezpłatnie?

    Luty 2017-laparosopia/usunięta torbiel endometrialna...
  • Mamable Przyjaciółka
    Postów: 91 32

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia, ja badałam prolaktynę razem z LH i FSH w 3dc. Robiłam w laboratorium, na życzenie. Koszt 26zł za jeden hormon. Warto zrobić LH i FSH, dla własnego spokoju :) Stosunek LH do FSH powinien wynosić ok 1. Mi akurat te hormony wyszły w normie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 20:08

  • Mamable Przyjaciółka
    Postów: 91 32

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy w laboratorium, w którym robiłam były takie:
    FSH - 3,5-12,5
    LH - 2,4-12,6
    Prolaktyna - 6,0-29,9

    Ale dostaniesz normy na wynikach badań, więc spokojnie sobie sprawdzisz :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 20:12

  • misia_ Autorytet
    Postów: 651 352

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w którym dniu cyklu , Ja badałam w 4 dc i później jakoś w drugiej połowie o to musi możesz zapytać gin. norma to chyba do 25, ale zależy jakie jednostki, zresztą wszystko na wyniku pisze bo są widełki :)

    zud3vfxmupr3rb8d.png
  • Mamable Przyjaciółka
    Postów: 91 32

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie wiem, jak dokładnie jest z prolaktyną. Wiem jedynie, że LH i FSH najlepiej jest zrobić między 3-5dc.

  • anuschka Autorytet
    Postów: 569 753

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wysoka prolaktyna objawiała się bolącymi piersiami i nieregularnymi cyklami. Do badania trzeba też się przygotować inaczej wynik jest nieprawdziwy. Ja miałam prolaktynę 1200 gdzie norma była do 600. W pierwszym cyklu z bromergonem udało mi się zajść w ciąże! :)

    Edit.
    prolaktynę można badać obojętnie w którym dniu, ja badałam na początku cyklu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 20:21

    Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • marciaa Autorytet
    Postów: 4265 1266

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    Hej, to może i wątek dla mnie. Jestem chyba tutaj najmłodsza :D To jest nasz pierwszy cykl starań po poronieniu. Obecnie 12dc, więc jeszcze przed ovu :) W lipcu mamy pierwszą rocznicę ślubu i są moje urodziny. To byłby najlepszy prezent jaki moglibyśmy dostać. Strach że sytuacja może się powtórzyć, ale chcemy spróbować jeszcze raz. :)


    A ile kochana masz latek ?

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 631 141

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_ wrote:
    Chodzisz do jakiegoś lekarza od niepłodności czy zwykłego gin ? Zbijesz prolaktynę i zobaczysz że zaskoczy :)


    chodzilam na poczatku do zwyklego gin, potem do prywatnej. nastepnie do gina od nieplodnosci i on stwierdzil mi nieplodnosc idiopatyczna (niewiadomego pochodzenia) Według niego sa 3 przyczyny nieplodnisci. 1.problemy z owulacja, 2.niedrozne jajowody, 3.zle wyniki nasienia u partnera. U mnie wykluczono te trzy punkty. I on mi zaproponowal juz tylko inseminacje lub in-vitro. Jak zbije prolaktyne i nadal nie zajde w ciaze to sie zdecyduje na inseminacje.

    Anuschka ja tez mam pierwsza rocznice w lipcu. dokladnie to 10 lipca a Ty? mnie tez raz sie udalo 3 lata temu i od tamtej pory nic...

    Agusia0104 tak miałam hsg. dostalam skierowanie od gina. mialam na nfz w szpitalu. sam zabieg trwa jakies 5 minut i boli jak ostry bol miesiaczkowy. do przezycia. lekarz wprowadza dopochwowo kontrast i jesli przejdzie to jajniki sa drozne, gin obserwuje to na monitorze.
    Jeśli chcesz wiedziec czy nie masz problemu z prolaktyna musisz zrobic badanie z krwi w obojetnie ktorym dniu cyklu. wazne zeby bylo to rano i dzien przed nie mozna współżyć. Trzymam kciuki za jutrzejsze testowanie ;)

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    24.11.2020 3IUI 🍷
    marzec 2021 in-vitro
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 676 494

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Pozwolę sobie dołączyć do waszego wątku. :)

    Mam 25 lat, staramy się z mężem o drugie dziecko od października , niestety na razie z marnym skutkiem. 15 dc, już po owulacji, czekam na efekty :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 21:53

    17u93e5ep5g57u5f.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie wiem od kiedy mam zbyt wysoka prolaktynę, ale u mnie objawia się nieregularnymi cyklami, brakiem owulacji, owłosieniem nadmiernym, wyciek z piersi (już teraz nie). Ten wyciek pogonił mnie do na zbadanie prolaktyny. Badanie można robić obojętnie w którym dniu cyklu, tylko trzeba być spokojnym i nie współżyć poprzedniego dnia. Stres też podnosi jej poziom.

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 631 141

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka to trzymam kciuki ;) u mnie owu lada dzien ;)

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    24.11.2020 3IUI 🍷
    marzec 2021 in-vitro
  • marciaa Autorytet
    Postów: 4265 1266

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała Azlia wrote:
    Ja to nie wiem od kiedy mam zbyt wysoka prolaktynę, ale u mnie objawia się nieregularnymi cyklami, brakiem owulacji, owłosieniem nadmiernym, wyciek z piersi (już teraz nie). Ten wyciek pogonił mnie do na zbadanie prolaktyny. Badanie można robić obojętnie w którym dniu cyklu, tylko trzeba być spokojnym i nie współżyć poprzedniego dnia. Stres też podnosi jej poziom.


    A mogę spytać gdzie to nadmierne owłosienie występuje?

  • anuschka Autorytet
    Postów: 569 753

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marciaa - w tym roku 22 :))

    gosia89 - My 13 lipca, a 18 mam urodziny i też tego dnia się przeprowadziliśmy :D Same okazje do świętowania. Też się bardzo boję ,że teraz będzie ciężej zajść w ciąże. Poprzednim razem staraliśmy się 5 miesięcy.

    Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • marciaa Autorytet
    Postów: 4265 1266

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to kochana rok młodsza ode mnie jesteś :-)

  • justi90 Przyjaciółka
    Postów: 175 22

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała Azlia
    biorę 1/2 tabletki przed spaniem i czuję się dobrze. Być może przesypiam skutki uboczne. Raz tylko było mi niedobrze w nocy ,ale nie wiem czy to przez bromka.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 22:32

    justi
  • justi90 Przyjaciółka
    Postów: 175 22

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś



    Gosia to teraz do działania, trzymam kciuki żebyście trafili w owulację:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 22:29

    gosia89 lubi tę wiadomość

    justi
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 czerwca 2016, 06:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marciaa wrote:
    A mogę spytać gdzie to nadmierne owłosienie występuje?

    Na twarzy. Myślałam kiedyś, że to może nadmiar testosteronu, ale mam go w normie. Doczytałam o prolaktynie i wszystko się zgadza. Na szczęście łatwo ją zbić :)

  • agusia0104 Koleżanka
    Postów: 77 15

    Wysłany: 13 czerwca 2016, 06:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki u mnie 13 zaczął się od rana :( chciałam zatestować i pojemniczek mi się przechylił i cały mocz wylał się do umywalki....ledwo coś pociągnęłam do pipetki i wynik negatywny... Nie wiem czy to przez to czy test z allegro do d...czy sobie wmawiam i Wy mi wmawiacie ciąże? Ehh :( na dodatek dzisiaj bolą mnie kości miednicowe jakbym wczoraj jeździła rowerem i od siodełka tak wiecie o co chodzi? ;( czemu to nie może być prostsze i szybsze?

    Luty 2017-laparosopia/usunięta torbiel endometrialna...
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego