Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Noworoczne postanowienie wybrane - we wrześniu mamuśką zostanę ! 🤰
Odpowiedz

Noworoczne postanowienie wybrane - we wrześniu mamuśką zostanę ! 🤰

Oceń ten wątek:
  • Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zobaczcie jakiego oszusta wyłapałam o czasie

https://ibb.co/4wmchzLC

Dupek📣

Dlaczego oszust a nie szansa?
    1. Wasze doświadczenia
    2. To był wieczorny mocz 8dpo nie wiem czego się spodziewałam. Chyba cudu jak przy pierwszym bobie
    3. Dupek się wybarwił później na blady cień i rano też niestety na facelle strumieniowym już nie taki wyraźny, ale cień cienia, a ja już im nie ufam.
    4. Pewnie jutro albo w poniedziałek skoczę na betkę.

Ps. Facelle paskowy też mi pokazał cień cienia (szary) , a na rozbrojonym pinku elegancko widoczna szara linia testowa. Nie powiem, że mi nie przykro, ale z lżejszą głową zaczynam kolejny dzień czekania. Po wczorajszym cieniu czekając zniosłabym jajo 🪺 😅

Ps w sumie wstawię wam jeszcze wczorajszego oszukanca jak się wybarwił z dzisiejszym testem (wieczór 8dpo i ranek 9dpo)

https://ibb.co/nVFwsR6

Sorki że takie przycięte, ale mąż jeździ do pracy na 5, a jest takim samym poszukiwaczem cieni co ja 😅😅😅 i jakoś nie lubię mu rozbombionych osikanych testów wysyłać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 08:10

Angel93, Blond27 lubią tę wiadomość

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
    Regularne cykle, ale często bez owulki👎
    Wyniki w porządku 😌 nawet dużo lepsze niż przed pierwszym bobasem.
  • Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsychoKłaczek wrote:
    Btw Buburuza ja właśnie chce uciec z oświaty do ośrodka medycznego ;)

Go girl ❤️❤️❤️
    Nie ma co. Trzeba szukać swojego miejsca 😘

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
  • Insulinka Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buburuza kochana, póki nie ma @ piłka jest w grze ☺️ Masz rację, pyknij test w sobotę i/lub niedzielę a jak nie to beta. Chociaż ja bety nie robię, czekam na @, robię test i po białym teście zaraz przychodzi @, bo już ciśnienie z człowieka schodzi. Ale trzymam kciuki za 2 kreski u Ciebie 🤞🏻✊🏻🍀

Ja póki co nie wiem, czy owulacja była czy nie. Testy owulacyjne w końcu ciemniały ale nie do tego stopnia jak tu ostatnio ktoś wstawiał (przepraszam, nie pamiętam). W zeszłym cyklu miałam taką mocną grubą krechę, ale też nie tak mocną jak ostatnio była na forum. W tym cyklu tylko ściemniała, ale na moje oko nie była kreska tak ciemna jak testowa. Śluzu też nie zauważyłam. Także wiem, że nic nie wiem 🤭 Dzisiaj temp już poszła w górę. Co prawda zmierzyłam godzinę później ale 36 nie widziałam w I fazie, niezależnie czy wstałam godzinę później czy dwie. Zawsze 35.8-35.9, dzisiaj 36. Będę mierzyć dalej codziennie żeby zobaczyć czy się utrzyma to 36 jak w zeszłym cyklu.
    I tak oo 31.01 zatestuje ale przez to 'przesunięcie' może być to 9dpo albo w ogóle cykl bezowulacyjny. A @ spodziewana jest na 02.02 także wtedy powtórzę.
    I teraz najgorsze, bezczynne czekanie

Buburuza, Angel93, Blond27 lubią tę wiadomość

👩🏻‍💼PCOS, hiperandrogenizm, IO, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, otyłość
    🧑🏼 żylaki lewego powrózka nasiennego

Starania od 09.2025 ☺️ (z przerwą)
    3cs
  • Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulinka wrote:
    Buburuza kochana, póki nie ma @ piłka jest w grze ☺️ Masz rację, pyknij test w sobotę i/lub niedzielę a jak nie to beta. Chociaż ja bety nie robię, czekam na @, robię test i po białym teście zaraz przychodzi @, bo już ciśnienie z człowieka schodzi. Ale trzymam kciuki za 2 kreski u Ciebie 🤞🏻✊🏻🍀

Ja póki co nie wiem, czy owulacja była czy nie. Testy owulacyjne w końcu ciemniały ale nie do tego stopnia jak tu ostatnio ktoś wstawiał (przepraszam, nie pamiętam). W zeszłym cyklu miałam taką mocną grubą krechę, ale też nie tak mocną jak ostatnio była na forum. W tym cyklu tylko ściemniała, ale na moje oko nie była kreska tak ciemna jak testowa. Śluzu też nie zauważyłam. Także wiem, że nic nie wiem 🤭 Dzisiaj temp już poszła w górę. Co prawda zmierzyłam godzinę później ale 36 nie widziałam w I fazie, niezależnie czy wstałam godzinę później czy dwie. Zawsze 35.8-35.9, dzisiaj 36. Będę mierzyć dalej codziennie żeby zobaczyć czy się utrzyma to 36 jak w zeszłym cyklu.
    I tak oo 31.01 zatestuje ale przez to 'przesunięcie' może być to 9dpo albo w ogóle cykl bezowulacyjny. A @ spodziewana jest na 02.02 także wtedy powtórzę.
    I teraz najgorsze, bezczynne czekanie

Teraz najgorsze 🫣 wszystkie objawy to nadzieja, ale podziwiam za mierzenie temperatury, ja wstaję o tak randomowych godzinach że by to nie przeszło. Między 5:30 a 8 🫣
    A co do koloru kreski to może pół był w nocy po tym ściemnieniu? Ile razy dziennie robiłaś?

Ja sobie wymyśliłam na przyszły cykl dwa scenariusze,
    Albo dalej owulaki tylko z easy home (akurat w lutym będę mieć komfortowe warunki żeby testować) albo totalny spontan bez nawet obserwacji ciała tylko przytulanki na życzenie, a w w „okienku” w aplikacji co drugi dzień.
    Jeszcze nie wiem jaka decyzja.

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
  • Atomówka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel93 wrote:
    Oj kochana zawrotne 2dpo 😆

Czaruj czaruj a ja czaruje że przejdziemy na fioletową stronę razem 🤞🍀
    Można dołączyć? Zamówie Wam kociołek 😅

Buburuza, Angel93 lubią tę wiadomość

27 lata k
    29 lat m

07.2022 - ciąża biochemiczna
    12.2022 - prawidłowa ciąża
    08.2023- zdrowa księżniczka <3

starania o rodzeństwo - od 09.2025
  • Angel93 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja 🫂

Insulinka to mój był ten mocny owulak 🤭 ale sluchaj, sprawdź jeszcze dziś jak Ci sie wybarwi.
    Robiłam dwa rodzaje owulakow doz i facelle i doz w dniu piku nie wybarwil sie tak jak testowa a na facelle bordowa krecha. Może to też od testu zależy

Buburuza ale te testy dają popalić. Na moje oko na tym górnym widać kreseczke. A na tych dwóch widzę na tej od dołu, że coś tam świta. 8dpo to jeszcze dość wcześnie poczekaj i zrób po jutrze jeszcze. Kciuki cały czas trzymam ✊️

Ja myślę sprawdzić jaki będzie progesteron 7/8dpo. Pojde upuścić krew koło środy, czwartku.

A wgl taki miałam dziś sen... 😍🥹 tuliłam malutkiego bobasa i ten zapach.. ach rozpływam się
    Chyba brajan sie odpala 😆

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    Estradiol – 21,08 pg/ml (3dc)
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)
    Prolaktyna – 14,30 ng/ml(3dc)

🧔 przed badaniem nasienia
  • Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atomówka wrote:

Na miotle dolecimy do fioletowej krainy 🧙‍♀️🪄

Angel93, Blond27, Atomówka lubią tę wiadomość

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
  • Atomówka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buburuza wrote:
    To zobaczcie jakiego oszusta wyłapałam o czasie

https://ibb.co/4wmchzLC

Dupek📣

Dlaczego oszust a nie szansa?
    1. Wasze doświadczenia
    2. To był wieczorny mocz 8dpo nie wiem czego się spodziewałam. Chyba cudu jak przy pierwszym bobie
    3. Dupek się wybarwił później na blady cień i rano też niestety na facelle strumieniowym już nie taki wyraźny, ale cień cienia, a ja już im nie ufam.
    4. Pewnie jutro albo w poniedziałek skoczę na betkę.

Ps. Facelle paskowy też mi pokazał cień cienia (szary) , a na rozbrojonym pinku elegancko widoczna szara linia testowa. Nie powiem, że mi nie przykro, ale z lżejszą głową zaczynam kolejny dzień czekania. Po wczorajszym cieniu czekając zniosłabym jajo 🪺 😅

Ps w sumie wstawię wam jeszcze wczorajszego oszukanca jak się wybarwił z dzisiejszym testem

https://ibb.co/nVFwsR6

Sorki że takie przycięte, ale mąż jeździ do pracy na 5, a jest takim samym poszukiwaczem cieni co ja 😅😅😅 i jakoś nie lubię mu rozbombionych osikanych testów wysyłać
    No chyba bym oszalała i sikała na testy co godzinę 😅

Buburuza lubi tę wiadomość

27 lata k
    29 lat m

07.2022 - ciąża biochemiczna
    12.2022 - prawidłowa ciąża
    08.2023- zdrowa księżniczka <3

starania o rodzeństwo - od 09.2025
  • Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel93 wrote:
    Nadzieja 🫂

Insulinka to mój był ten mocny owulak 🤭 ale sluchaj, sprawdź jeszcze dziś jak Ci sie wybarwi.
    Robiłam dwa rodzaje owulakow doz i facelle i doz w dniu piku nie wybarwil sie tak jak testowa a na facelle bordowa krecha. Może to też od testu zależy

Buburuza ale te testy dają popalić. Na moje oko na tym górnym widać kreseczke. A na tych dwóch widzę na tej od dołu, że coś tam świta. 8dpo to jeszcze dość wcześnie poczekaj i zrób po jutrze jeszcze. Kciuki cały czas trzymam ✊️

Ja myślę sprawdzić jaki będzie progesteron 7/8dpo. Pojde upuścić krew koło środy, czwartku.

A wgl taki miałam dziś sen... 😍🥹 tuliłam malutkiego bobasa i ten zapach.. ach rozpływam się
    Chyba brajan sie odpala 😆

Właśnie 9 dpo coś chyba źle napisałam,
    Ale mąż mi pisze żebym dla sportu skoczyła jutro (10dpo) na betę. Jeśli będzie pozytywna może te cienie były na rzeczy. Jeśli nie to żegnam się z facelle szukam lepszych kompanów 😅

Testy o dzieciach są piękne… ale zostawiają taką pustkę. Tule :(

Atomówka cieszę się ze nie tylko ja świruje ❤️❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 08:10

Angel93 lubi tę wiadomość

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
  • Insulinka Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buburuza starałam się robić 2x dziennie ale teraz mieliśmy takie napięte dni, że już leciało raz dziennie wieczorem bo po prostu na więcej nie było czasu (nie było mnie w domu albo byłam po kawie, herbacie więc bez sensu). Może i w nocy był pik, kto to tam wie. Wczoraj było ❤️ na wszelki wypadek, musi wystarczyć bo już siły nie mamy .. chociaż jakbym taką mocną krechę zobaczyła, to bym pewnie coś kombinowała jak tu chłopa przekonać do keksu 🤭🤭🤭 Chociaż widzę, że już nie ma ani siły ani chęci, bardziej traktuje to jak obowiązek i no....idzie to ciężko. Tak to bez starań jest super, a przy staraniach trzeba się nakombinować. Co do temperatury to ja dodaję to 0.1 (lub więcej) lub odejmuje w zależności o której wstanę. Ostatnio miałam dni, że budziłam się o 3 i mierzyłam dodając 0.2 bo wiedziałam, że już nie usnę a trzeba być po minimum 5h snu. Także też kombinuje ale w 1 fazie cyklu zawsze mam temp poniżej 36. Ogólnie wstaje koło 6, ale czasem mnie partner obudzi o 4.40 jak wstaje i też mierze. No niestety na to nie mam wpływu i bym musiała spać w innym domu, żeby mnie nie budził. Ale co to za życie wtedy 😂 i nie byłoby jak ❤️.

Angel93 no właśnie, piękną krechę miałaś. Oby sen był proroczy. Dzisiaj oczywiście też będę testować, jeszcze mam chyba 3 testy. Ja właśnie mam facelle i ani w poprzednim cyklu ani w tym takiej krechy nie ma. W poprzednim cyklu była mocno ciemna, ciemniejsza niż testowa ale nie aż tak jak u Ciebie a testowałam jeszcze parę dni. Może taka moja uroda.
    Czekamy teraz razem na testowanie ☺️

Buburuza, Angel93, Blond27, yoreva lubią tę wiadomość

👩🏻‍💼PCOS, hiperandrogenizm, IO, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, otyłość
    🧑🏼 żylaki lewego powrózka nasiennego

Starania od 09.2025 ☺️ (z przerwą)
    3cs
  • Angel93 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atomówka wrote:

Dawaj kochana lecisz z nami 😄
    Ktoś dołącza jeszcze bo miotły trzeba zamówić 🤣

Buburuza, Blond27, Atomówka lubią tę wiadomość

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)

• Mika1992 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie wkurza mój czas cyklu :/ kiedyś miałam 32, a odkąd się staramy to się wydłużyły:/ dziś 34 i okresu ani śladu. Test też biały.

Ja nie wiem już co mam zrobić żeby to jakoś wyregulować. Lekarze mówią że to normalne.

👩🏻 33 👦🏻 32
    Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami

Jestem wege od ponad 10 lat :)

28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna :(
    Nie poddajemy się!

Update 11.12💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Witamina E, Witamina C, Cynk, Melatonina, Berberyna, Selen, Jod
  • Angel93 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:
    Ale mnie wkurza mój czas cyklu :/ kiedyś miałam 32, a odkąd się staramy to się wydłużyły:/ dziś 34 i okresu ani śladu. Test też biały.

Ja nie wiem już co mam zrobić żeby to jakoś wyregulować. Lekarze mówią że to normalne.

Też miałam między 29 a 32 przed, a w pierwszym staraczkowym miesiącu 39 🙈 (dasz wiarę jak świrowałam wtedy) kolejny miesiąc 36dni a ten ostatni wrócił do 32
    Myślę, że to nasz mózg nam to robi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 09:30

Remedios, Mika1992 lubią tę wiadomość

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)

• Basiax Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buburuza wrote:
    Dziewczyny? A które facelle wam robiły fałszywe cienie? Paskowe czy strumieniowe?
    Nie wiem które to ale te większe w plastiku. Mnie oszukały na maxa niestety

• Remedios Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:

Mika mi się bardzo wydłużyły przez za wysoką dawkę Euthyroxu = niskie TSH. No ale ja miałam już problemy z tarczycą.
    Teraz też czasami mi się waha, raz mam 30 dni, a raz 32. Jak już mi się wydaje, że np zioła mi przyspieszają owulke, to w następnym cyklu znowu jest później pijąc te same zioła 🤣 no nie da się tego kontrolować.
    Ten cykl już widzę że będzie dziwny, mimo brania NAC mam wrażenie że śluz jest słaby, raczej białawy mimo zbliżającej się owulacji. No i wczorajszy owulak był bielutki, zobaczymy jak dzisiaj - już 15 dc i często w ten dzień miałam pozytywne. Libido mam takie sobie, a zazwyczaj w tym czasie mam wysokie. Chyba zmęczenie materiału tymi staraniami 🤣

🤷🏽‍♀️30 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
    plamienia przed miesiączką
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Inozytol, magnez, C, E, D, zioła Ojca Sroki nr 3

🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
    11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
    Clostilbegyt + suple

10 cs o pierwszą 🤰
  • Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiax wrote:
    Nie wiem które to ale te większe w plastiku. Mnie oszukały na maxa niestety

A że podpytam Basiax to jeden czy dwa/trzy po sobie?

Ja jakoś jak zaglądam na grupę to wracam myślami, bo okej oszustka się pojawiła i zniknęła, ale coś zostało i czemu na teście kolejnego dnia jest cień tylko ciut ciemniejszy…

Basiax lubi tę wiadomość

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
  • Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Mika mi się bardzo wydłużyły przez za wysoką dawkę Euthyroxu = niskie TSH. No ale ja miałam już problemy z tarczycą.
    Teraz też czasami mi się waha, raz mam 30 dni, a raz 32. Jak już mi się wydaje, że np zioła mi przyspieszają owulke, to w następnym cyklu znowu jest później pijąc te same zioła 🤣 no nie da się tego kontrolować.
    Ten cykl już widzę że będzie dziwny, mimo brania NAC mam wrażenie że śluz jest słaby, raczej białawy mimo zbliżającej się owulacji. No i wczorajszy owulak był bielutki, zobaczymy jak dzisiaj - już 15 dc i często w ten dzień miałam pozytywne. Libido mam takie sobie, a zazwyczaj w tym czasie mam wysokie. Chyba zmęczenie materiału tymi staraniami 🤣

A ile już jesteś na NAC? Próbowałaś żeli intymnych wspierających plemniki przy lichym śluzie?

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
  • Basiax Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buburuza wrote:
    A że podpytam Basiax to jeden czy dwa/trzy po sobie?

Ja jakoś jak zaglądam na grupę to wracam myślami, bo okej oszustka się pojawiła i zniknęła, ale coś zostało i czemu na teście kolejnego dnia jest cień tylko ciut ciemniejszy…
    2 testy po sobie pokazały drugą kreskę, mąż bez problemu dojrzał. :( no jaja jak berety. Wiem że kawałek plastiku ale nieźle namieszał w głowie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 09:37

• Buburuza Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiax wrote:
    2 testy po sobie pokazały drugą kreskę, mąż bez problemu dojrzał. :( no jaja jak berety. Wiem że kawałek plastiku ale nieźle namieszał w głowie..

Ale dupki….

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024
  • Reja13 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsychoKłaczek - gdybyś była na preferencyjnym ZUS od początku to wiadomo, świadczenia żadne na macierzyńskim, a przy pełnych składkach wychodzi zawrotne około 2,500 zł macierzyńskiego... Wtedy trzeba podwyższyć sobie najlepiej dobrowolnie składkę chorobową lub odkładać kaskę na przyszłość.

Jestem na jdg od 2019 roku i przy planowaniu potomstwa to niestety w PL najgorsze świadczenia 😢
    można oczywiście równocześnie przy macierzyńskim wystawiać faktury, ale nie wiem która kobieta daje radę pracować i tulić bobo do piersi, pewnie zależy od zawodu.

35 😍 38 😎
    Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓

💊 Suplementy, leki:
    Ona: Euthyrox 25, Omega 3-6, B12, witamina D3, Inozytol, magnez, czysty folian, NAC, cynk
    On: Omega 3-6, czysty folian, magnez, cynk, B12

🕐 Długość cyklu - 29 - 30 dni

Progesteron 8dpo - 12,79
    Estradiol 8dpo - 128
    Tarczyca: TSH - 2,72 -> 2,26 (listopad 2025), FT3 - 4,9, FT4 - 14,2, ATG - 293,54, ATPO - 430,94
    Prolaktyna - 14,32
    Ferrytyna - 58
    Żelazo - 118
    D3 - 28,3
    AMH - 0,65
    FSH - 5,86
‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ