Od czego zacząć badania?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyStaram się już chyba 14 cykl i nic.Coś musi być nie tak skoro się nie udaje. Dajemy sobie czas do czerwca w którym wspomogę się testami owu, bo nigdy z nich nie korzystałam. Jeśli się nie uda,będę musiała zakończyć bitwę,a zacząć wojnę. Zrobić podstawowe badania na własną rękę ,czy od razu udać się do ginekologa? Leczycie się prywatnie,czy NFZ. Wysokie są koszty leczenia prywatnie?
-
Bridget ..najwazniejsze o znalezc dobrego ginekloga.. a czy prywatnie czy na NFZ to w tym momencie troche mneij wazne jelsi zaczniesz prywatnie zawsze mozesz znalezc jakegos przyjemnego dodatkowego gin ktory bedzie wypisywal ci badania na nFZ
-
miedzy 2-6 dc ( najlepiej w 3 dc )
FSH, LH, Estradiol, Prolaktyna,
Obojetnie kiedy - TSH
miedzy 20-22dc ( okolo 7 dni po domniemanej owulacji)
Progesteron
gdzies byla ładna rozpiska tych badan jak znajde to wklejeEmily83 lubi tę wiadomość
-
I przede wszystkim zacząć od badania nasienia, bo może okazac się jak u nas i wielu innych par, że to my kobiety chodzimy szukamy badamy się z każdej strony a okazuje się, że zawodzi czynnik męski. My bylismy pewnie z mężem że z jego strony wszystko gra bo prowadzi zdrowy tryb życia i nie pracuje w miejscu tzw wysokiego ryzyka dla plemników i co ? I okazało się, że jednak problem leży po jego stronie
No i usg w okolicach dni płodnych, żeby ocenić pęcherzyk. -
nick nieaktualny
-
Czesc kochane Podrzucam Wam listę badań
FSH 3-5dc
LH 3-5dc
TSH 3-5dc
ft3 3-5dc
ft4 3-5dc
E 3-5, i tez w okresie okoloowulacyjnym, mozecie robic kilka dni pod rzad by spr czy pecherzyk rosnie))
PRG - 7dpo)
PRL - 3-5dc i potem 7dpo (2 razy)
Do tego machnijcie sobie w 3dc usg (w trakcie @) zeby sprawdzic jak pecherzyki i czy cos 'wisi' z zeszlego cyklu.
Jesli macie pln to zrobcie cukier i cholesterol tez.
Do tego badanie ogolne nasienia, to jest bardzo wazne, bo az w 40 % przypadkow nieplodnosc lezy po stronie naszych mezów.
Powodzenia i zielonosci!Emily83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDaisy wrote:Czesc kochane Podrzucam Wam listę badań
FSH 3-5dc
LH 3-5dc
TSH 3-5dc
ft3 3-5dc
ft4 3-5dc
E 3-5, i tez w okresie okoloowulacyjnym, mozecie robic kilka dni pod rzad by spr czy pecherzyk rosnie))
PRG - 7dpo)
PRL - 3-5dc i potem 7dpo (2 razy)
Do tego machnijcie sobie w 3dc usg (w trakcie @) zeby sprawdzic jak pecherzyki i czy cos 'wisi' z zeszlego cyklu.
Jesli macie pln to zrobcie cukier i cholesterol tez.
Do tego badanie ogolne nasienia, to jest bardzo wazne, bo az w 40 % przypadkow nieplodnosc lezy po stronie naszych mezów.
Powodzenia i zielonosci! -
nick nieaktualnyDaisy wrote:Estradiol
HSG i/lub Laparoskopia w dowolnym dniu cyklu (zalecane w pierwszej polowie ze wzgledu na "mozliwosc ciazy", jesli bedzie sie robic w drugiej polowie)
Badania genetyczne i immunologicze u niej i u niego
Test na wrogosc sluzu (tuz po stosunku) -
nick nieaktualnyEmily83 wrote:też myślałam aby najpierw zbadać nasienie męża, ale on uważa że jest za wcześnie jeszcze na to no i że na pewno z nim wszystko w porządku bo dobrze się prowadzi itd... kiedy wysłałyście swoich mężów na badanie nasienia?
Emily83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
pyska_ta wrote:Acha. No to ja wrzucam czesc druga dla tych ,co wyzej opisane badania maja za soba:
HSG i/lub Laparoskopia w dowolnym dniu cyklu (zalecane w pierwszej polowie ze wzgledu na "mozliwosc ciazy", jesli bedzie sie robic w drugiej polowie)
Test na wrogosc sluzu (tuz po stosunku)
Na czym polegają te badania:
Test na wrogosc sluzu (tuz po stosunku) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Pyska no własnie u mnie są ok, a ciąży nie ma.
Jedyne co mnie martwi to niski stosunek Lh do FSh bo mi wychodzi o,43 a to podobno oznacza nie wydolność przysadki mózgowej.
Jeszcze do kliniki nie trafiliśmy ale chyba to nas nie ominie - wszystko na to wskazuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2014, 16:31