X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤
Odpowiedz

Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤

Oceń ten wątek:
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 01:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina22 właśnie sobie wyobraziłam Twojego syna z tym rumakiem 😂😂😂
    Zosia miała 9m i to był marzec początek pandemii, kiedy zczaiłam, że coś jest nie tak. Nie miałam żadnych szans na fizjo, bo pamiętacie jak to było 😐 Dopiero na roczek udało mi się w Pl dostać i od razu była rechabilitowana. W Nl im się nie spieszyło, gdyż tu średnia wieku kiedy dziecko zaczyna chodzić jest 18m🤦🏼‍♀️
    Jejciu tu jest tyle koni na każdym kroku-może pomyślę o tym dla Zosi. Niech się uczy od małego ujeżdżać 😂😂😂😂

Syn dał mi pospać 3,5 godz 😍😍😍

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Jagodowa Mama Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeeeeeeść!!!

Wraca córka marnotrawna, ależ mi się wątek urwał - i to dosłownie 😂😂😂.

Będę się starać na bieżąco orientować o co chodzi, nadrobić taki szmat czasu nie mam raczej szans.... 🙄.

Miłego niedzielnego popołudnia 😘

Lady_Dior, sandrina22, Endzi lubią tę wiadomość

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodowa mama nie działo się tu za wiele raczej, także spokojnie nadrobisz😁 Daj znać co tam u Was😘

U mnie chorób ciąg dalszy a puściłam dziecko tylko na 2dni do żłobka😩

Prawdopodobnie Zosia ma liszajca ale jeszcze nie wiem na 100%,bo pan z apteki stwierdził, że to na grzyba wygląda. Do tego wychodzą jej krosty na ciele-te objawy przypominają bostonkęale też nie do końca ehhh. Naprawdę jestem wykończona tym wszystkim, bo ja nie potrafię przestać o tym myśleć. Nie lubię żyć w takiej niepewności - mam nadzieję, że jutro internista postawi właściwą diagnozę 🙄

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj na zajęciach z fizykoterapi miałam takie zagadnienia jak terapię światłem.
    No i co mi wpadło w oko to terapia światłem IR która jest stosowana przy wzmorzonym napięciu mięśniowym. No i nie tylko bo terapię światłem wykorzystuje się również w leczeniu zaburzeń lękowych i depresji. Może którąś z Was to zainteresuje. Myślę że warto o tym poczytać. Wgl mamy taką fajną babkę i mówiła że w krajach skandynawskich takie lampy można normalnie sobie kupić w sklepach typu Rossmann i nie są one jakoś drogie. No u nas nie mam pojęcia ile takie coś może kosztować.

A tak po za tym to weekend mój mąż siedział z małą bo ja miałam szkole. Wczoraj od 8 do 16 byłam i o dziwo moje cyce wytrzymały normalnie. A dzisiaj miałam od 8 do 13 także już krócej. Ale moje dziecko przechodzi teraz chyba kolejny skok rozwojowy 🙈 Mam awantury przy cycku nie ważne w jakiej pozycji bym nie karmiła. Na noc dostała 90ml mojego odciągniętego mleka i to wmusilam w nią. Bo bardzo mało dzisiaj tak na prawdę zjadła. Teraz już poszła spać na noc. Ogólnie na noce nie mogę narzekać bo czasami śpi po 5-6h ciągiem. Dzisiaj jeszcze zaliczyliśmy spacer
    prawie 8km zrobiliśmy jak wróciłam ze szkoły.

Jagodowa witaj spowrotem ☺️ trzymam kciuki za nadrobienie części naszych wypowiedzi.

Lady współczuję choroby Zosi na pewno nie jest Wam łatwo. Trzymam kciuki aby jutro Wam pomógł internista. A jak noce z malutkim? Jest już lepiej?

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png

Wysłany: 3 października 2021, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki wreszcie śpią, powoli nadrabiam wpisy ale dziś na pewno nie skończę, oczy mi się już zamykają a nie ma jeszcze 22.00 🙄😒. Ale chciałam tylko powiedzieć, że jestem i już teraz postaram się być, bo i możliwości mam większe, potem o tym napiszę 😉.

Czy Kredka albo Monika odzywały się? Bo reszta częściej lub rzadziej ale chyba się odzywa? Tyle o ile poczytałam, ale nie widziałam ich ☹️☹️☹️. Bez choćby jednej z nas to już nie to samo...

Dobranoc wszystkim.

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodowa mama niestety ani Monika ani Kredka się już baaardzo długo nie odzywały 😔
    Cieszę się, że będziesz częściej zaglądać do nas, bo już miałam wizje, że wątek nam umrze śmiercią naturalną 🙄 choć w sumie jakby miał umrzeć to chyba tak najlepiej 😂😂😂

Endzi to długo cyce dały radę woow... Nie robią Ci się zastoje po takiej długiej przerwie ❓
    Mówisz Zuzia ma skok rozwojowy 😁❓ Ciekawe, czy z tymi skokami to tak serio 🤔❓ No i my chyba musimy liczyć te tygodnie inaczej nie❓ Jak dziecko urodziło się w 36tyg to gdy ma 8tyg.to się liczy jakby miało 4tyg.nie❓ Tak jakoś mi się kojarzy...
    Sebastian ma codziennie te ataki po kilka razy. Czasem po jedzeniu, czasem dwie godziny po jedzeniu dopiero - naprawdę różnie. Na szczęście one nie trwają długo - tak do pół godziny a ja robię oczywiście wszystko, żeby go uspokoić, bo bębenki pękają przy tym krzyku🥴 Ostatnia noc była taka se... Często się wierci, popłakuje a przez pierwsze 5,5tyg.naprawdę spał w miarę ok.
    Miałam go chrzcić 7.11 ale jeśli te ataki mu nie miną, to raczej chrzest odłożę. W kościele w którym zamierzam chrzcić jest zawsze długa ta msza. Jest też taki rytuał, że zawsze rodzice z dziećmi stoją na samym końcu kościoła i następuje wprowadzenie dzieci do kościoła - takie oficjalne,no i to też zajmuje czas. Jakby mi Sebastian zaczął wyć jak on to robi, to biedni ci ludzie tam i inne dzieci 😂😂😂
    Na razie śpi od 40min. Oby pospal parę godzin 🙏🏻

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia

Wysłany: 4 października 2021, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady i jak noc? Pospaliście coś z Sebusiem? Dzieńdoberek 🙂

Piękna nasza Lady, oooo i Ty też lubisz góry? No ja tu od początku ciągnę wirtualnie dziewczyny w Taterki 😁.

Ach, Endzi... Tym swoim wyjazdem w Tatry uruchomiłaś we mnie lawinę wspomnień, kocham te nasze góry ♥️. I tęsknię za nimi okrutnie ale będę tam sobie jeszcze chodzić, tyle że w większym składzie no i już nie żadne tam ambitne wyzwania a raczej dolinki i łatwe miejsca - jak Rusinowa Polana, która jest po prostu magiczna 😍. Piękna o każdej porze roku i łatwo dostępna nawet z wózkiem dziecięcym o ile wybierze się odpowiedni szlak, żeby tam dotrzeć. A jak mąż wspomina Kościelca, udało się wejść? To o tej porze roku zdradliwa góra.

Snowflake na swoim ... Boziu, marzenie!!! Niech Wam się dobrze mieszka 😘. No i powolutku tam sobie wszystko porobicie.

No i muszę uciekać, napiszę resztę potem po jedna królewna już woła maaaamaaaa a druga też coś kwęka, pewnie na rączki 🙈.

Tymczasem!

• Lena887 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Jagodowa mama niestety ani Monika ani Kredka się już baaardzo długo nie odzywały 😔

Lady_Dior dodałam Cię do przyjaciółek. Czy mogę Cię prosić o akceptację? mam pytanie o trombofilię

Ona: 34, podejrzenie enodmetriozy, trombofilia
    On: 36, morfo 2%, zbyt wysoka fragmentacja
    Eurofertil Ostrava
    Listopad 2021 start stymulacji
    4 zarodki klasy A, po PGT-A tylko jeden ❄️
    Styczeń 2022 transfer
    6 dpt - beta 40
    10 dpt - beta 455
    14 dpt - beta 2400
    7+2 - 12mm, ❤️155
    nifty - OK
    prenatalne - OK
    12+1 - 66mm, ❤️168
    20+1 - połówkowe 370 g, ❤️ 143
    26+3 - 960 g
    30+2 - 1500 g
    33+4 - 2100 g
    36+3 - 2700 g
    38+1 - 3000 g
    38+4 - CC, 3100 g, 54 cm 👣
  • Snowflake Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2021, 09:36

Jagodowa Mama lubi tę wiadomość

BaEUp1.png

oIFmp1.png

IsHfp2.png

Wysłany: 4 października 2021, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybki powrót hehe 😁. Jagódce skończył się odcinek Psiego Patrolu i stąd było maaaamooo a Alicji chciało się spać, dostała smoka i odleciała. Obie mają lekki katar, pogoda taka w kratkę - raz słońce i niemal gorąco, raz leje i wieje no i o. Glut gotowy.

Lady, a propos takiego płakania (krzyku) o różnych porach - Alicja na początku też spała jak anioł a około 5 tygodnia zaczęły się wrzaski. Na początku myślałam, że to kolki ale u nas kluczowe okazały się odbicia po jedzeniu. Do tej pory jeśli nie uda nam się porządnie odbić (szczególnie w nocy to się nie udaje, nie wiem czemu?🤷) to rano krzyk gwarantowany. A w dzień odbija się jej w sumie natychmiast po wzięciu na ramię i jest spokój calutki dzień. Sebastian jak z tym odbijaniem? Nie doczytałam więc wybacz - zmienialiście mleko? Ma objawy alergii? A co do chrztu, to może faktycznie warto na razie odłożyć to w czasie. Adu to się szybko ogarnęła z tym tematem, nie? My nawet kandydatów na chrzestnych nie mamy 🤦...

Annamaria, piękna i słodka ta Twoja Lilianka 😍... Niech rośnie zdrowo i gratuluję z całego serca! Blondyneczka będzie chyba? Moja kruszynka też lubi ciepełko, Jagódki nigdy tak nie musiałam okrywać ani ubierać. Ilość kocyków, które pałętają się po całym domu rośnie w tempie geometrycznym 😁. Zima idzie 😂.

Dobra, idę robić śniadanko i tak będę właśnie po kawałku się produkować 😀.

Miłego dnia ☀️

• Annamaria Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:

Kurcze, mała cały dzień przespała i poszła spać na noc - wczoraj o tej porze jeszcze się awanturowała. Oby jej przeziębienie nie brało.

Sandrina, i jak u małej, zdrowa czy jednak to była oznaką choroby?

Bo u mnie wczoraj identyko... I już drżę... :/

2007 synek
    2008 (* 9 tc)
    2010 synek
    2015 synek
    2018 synek
    2020 (* 11tc i *13tc)
    2021 córeczka

MTHFR_677C T i PAI-1 4G hetero

:) wegemama :)

NHRLp2.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja z poniedziałku ☺️

Lady o dziwo nie robią mi się zastoje już chyba się to powoli wszystko uregulowało. Przed samym wyjściem odciągałam jeszcze mleko. A jak wróciłam to od razu karmiłam małą. Wczoraj na noc też odciągałam mleko bo nie chciała cyca jeść a mi już zaczynało kapać mleko po prysznicu. No i usnęła o 21 i spała do 4 także też dość długo. Nie wybudzam jej w nocy bo ogólnie dobrze przybiera na wadze więc niech sobie cukierek śpi. Może u Was te krzyki to faktycznie kwestia odbijania tak jak piszę Jagodowa🤔 Eh kto wie co dolega tym maluszkom 🙈

Snowflake został mi ostatni semestr więc chciałam go zaliczyć i mieć już spokój ze szkołą. Mam o tyle wygodnie że mała je też z butelki no i mąż z nią spokojnie zostaje. Nawet mówiłam że może zawieźć ją do mojej mamy niech z nią siedzi. No ale stwierdził że ona jest jeszcze za malutka na takie zostawanie i on z nią będzie siedział. 😅 Co do szczepień to mi właśnie tak powiedziała Pani która szczepi że ona teraz nie zaleca na meningokoki dopiero jak będzie ta przerwa od 7 do 13 miesiąca to wtedy żeby szczepić.

Jagodowa wyjazd był super pomimo tego że było chłodnawo ale była też i piękna pogoda. My właśnie byliśmy na Rusinowej Polanie ale z chustą bo weszliśmy innym szlakiem właśnie od Wiktorówek. Na tamtym drugim nie było już miejsc parkingowych🤭 Nastepnego dnia miałam dzień lenia z małą a kolejnego zaliczyliśmy Koscieliską do schroniska. Co do męża to nie weszli na Kościelca. Byli chyba na Karbie jak nic nie pomylilam🤔 Zaczęły opadać mgły i widoczność słaba była niestety więc zrezygnowali. No ale jeszcze nie ucieknie innym razem go zdobędzie.

To ja Wstawiam Wam moją 3 miesięczną Pannice 🥰
    https://zapodaj.net/c5e0fdcf4d542.jpg.html
    https://zapodaj.net/8cccca919b22c.jpg.html

Snowflake, Jagodowa Mama, Lady_Dior lubią tę wiadomość

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Snowflake Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Endzi lubi tę wiadomość

BaEUp1.png

oIFmp1.png

IsHfp2.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady
    Wiek skorygowany liczy się dla dzieci przedwcześnie urodzonych, myślę, że do 33 tc, po 33tc już się normalnie liczy.

M&M
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snowflake no właśnie dopiero jej pierwsze takie zrobiłam z cyferka no i mój błąd ale jak kończyła miesiąc to też jej kilka ładnych zdjęć zrobiłam. Snowflake a może pieluchomajtki mu zakładać czy to też nie działa? Zdjęcia to i ja musze wywołać tylko cholibka nie mam kiedy usiąść i posegregować 🙈

Dziewczyny może Wy doradzicie kwestie smoczka 🤔 No bo skoro już ma 3 miesiące wypadałoby zmienić na 3+. No ale kwestia wielkości ich. Wydaje mi się że moja mała jest jeszcze jednak za mała na ten 3+ bo jej na nosek nachodzi no i ta gumką taka duza🤨. Podeślę zdjęcie o co mi chodzi. Ten różowy jest większy.
    https://zapodaj.net/29deb733fc66a.jpg.html
    https://zapodaj.net/80fc24b8a27e0.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 10:33

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Snowflake Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Endzi lubi tę wiadomość

BaEUp1.png

oIFmp1.png

IsHfp2.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodowa mama z tym odbijaniem to jest tak, że w ciągu dnia super odbija ale nie za każdym razem, bo teraz np. po karmieniu zasnął na kamień i szkoda mi go budzić - leży na mnie 🤪 W nocy różnie to bywa ale zazwyczaj ponoszę go chwilunię tylko, bo oczy mi się same zamykają🙈 Mleko zmieniliśmy pod koniec drugiego mż bo robił twarde kupki i długo było wszystko dobrze w tej kwestii a teraz zaczął robić zielone kupki i bąki są cuchnące. Co do alergii to nie wiem-Jest wysypany na buzi ale to raczej trądzik niemowlęcy. Jakie są inne objawy alergii 🤔❓

Snowflake u nas noce takie sobie. Dziś nie było źle a byłoby nawet dobrze ale puszczał bączki i widać było, że go boli-stękał, rozbudzał się. O 1w nocy taki atak miał, że znowu się wystraszyłam ale krzyczał tylko 10min.

Endzi jaka córcia śliczna 😍
    Co do smoka to lepiej, żeby Zuzi nic nie wadziło o nosek ale też trzeba patrzeć na sam smoczek, bo im więcej miesięcy, tym większy ten smoczek.

Martoszka a widzisz - nie wiedziałam. Jedyną nowością jaką zaobserwowałam u Sebastiana są łzy🤪 Dotychczas płakał na sucho a teraz od tygodnia mamy już łezki😂

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia

Wysłany: 4 października 2021, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, u nas noc wygląda podobnie - mimo, że mała śpi od karmienia do karmienia to też kręci się co noc i póki słyszę, że bąki są to ok, wypręży się i dalej śpi ale jak nie daje rady to właśnie krzyczy. Biorę ją wtedy na ręce i jakoś się udaje ją ukoić. I układa się na boku, wtedy łatwiej jej przygiąć nóżki, niż jak leży na plecach. I też w nocy nie noszę jej nie wiem jak długo, bo i w dzień jak nie odbije od razu to w zasadzie już nie robi tego wcale. Łezki też u nas są 😉. I tak, owszem, wierzę w te całe skoki rozwojowe, u nas faktycznie po nich pojawiają się nowe umiejętności a wcześniej dziecko jest bardziej niespokojne i zamienia się w hubę - wisi na mamie non stop 😀.

Ciąg dalszy nastąpi, uciekam.

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mała drzemie, Belzebubio ze starym na spacerze to może uda mi się coś napisać 😅

U nas wszyscy chorzy z wyjątkiem Adolfiny póki co.
    Wczoraj Belzebubio miał urodziny - miał tort na wypasie bezmleczny ( Annamaria - z Natura Słodyczy- polecam).
    Nie wiem czy pójdzie na kunie 😂 trochę droga przyjemność, ale spróbujemy na NFZ.
    Adolfina jest plackiem strasznym. Pozycja na brzuchu służy jej do obgryzania paluszków. Żeby łeb unieść to nie pomyśli.
    Nie wiem co z tymi moimi dziećmi, że takie ruchowo są w tyle - zwłaszcza, że jako bobaski napięcia mają ok 🤷

Jagodowa super, że jesteś 😘

Snowflake u Piernika bunt dwulatka? Buhahahaha 😂 nie no przepraszam, to bylo złośliwe 😘😘😘😘

Endzi tak jak Lady pisze, jak plastik podchodzi pod nosek to smoczek jest za duży, z kolei jak zostawia obwódkę po krawędziach na buzi to za mały. Przynajmniej u nas tak było. Ja się nigdy nie sugerowałam oznaczeniami na etykietach. Jakoś tak było widać, że już czas zmienić i nie zawsze to wypadało w tym 3 czy 6 miesiącu.

Endzi, Jagodowa Mama lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png

Wysłany: 4 października 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snowflake wrote:
    Jagodowa dziękuję ślicznie!!! 😀 Ale fajnie, że się odezwałaś! I aż czuć, że jest u Was zdecydowanie lepiej!!! ❤️

Snowflake, jest o niebo lepiej i to właśnie dlatego znów mam jak się odezwać tu na forum, wracam do żywych 😀. Tak w telegraficznym skrócie:

- Jagodzianka już tak nie przeżywa karmień Alicji, owszem podchodzi ale kładzie mi główkę na kolanie i wystarcza jej to. Staram się mieć dla niej jak najwięcej czasu. Na okrągło mówię, że kocham i że jest wspaniała. Uff... Bo było kiepsko z tą zazdrością. Taka bidulka była nieszczęśliwa przeogromnie a teraz aż miło popatrzeć, jak mi pomaga przy Ali.

- Mama przyjeżdża i pomaga jak potrzeba

- Stary pracuje teraz od poniedziałku do piątku, tylko na pierwszej zmianie, po 14 jest w domu. Na razie to rozwiązanie do końca roku ale i tak to po prostu wypas. Mam czas ugotować, posprzątać i jeszcze weekendy wolne.

- Alisonek ma już mniej więcej swój rytm dnia, który rozpracowałam i wiem kiedy będzie czas na przykład żeby pobawić się z Jagódką albo ogarniać coś w domu. Przerwy między karmieniami coraz dłuższe.Nie ma kolki. Karmienie też już bardzo się poprawiło - owszem czasem jest niespokojna przy piersi ale najczęściej właśnie wtedy, kiedy męczy ją jakiś bąk lub kupson.

Ogólnie - odżyłam 😁. Z każdym dniem coraz lepiej, zbliżamy się do tego trzeciego miesiąca i co tu dużo mówić, u nas nie były to lekkie miesiące (choć na pewno też nie najgorsze).

Edit: za chwilę drugie urodziny Jagody 😱 ... I kiedy to zleciało... Czas na pierwsze kinder party 😁♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 19:54

‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ