X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ośrodki adopcyjne
Odpowiedz

Ośrodki adopcyjne

Oceń ten wątek:
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Piękne wiadomości, będziecie najlepszymi rodzicami 🙂🙂
    GRATULACJE <3

Patt1002
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, czy dotarła do Was już informacja dotycząca zamykania wszystkich niepublicznych ośrodków w Polsce? TO BEDZIE ISTNY ARMAGEDON przecież.....

Patt1002
  • Patt1002 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W związku z zaistniałą sytuacją moja przyjaciółka, która obecnie odbywa szkolenie w ośrodku niepubliczny, po otrzymaniu kwalifikacji musi przenieść dokumenty do ośrodka publicznego. Do wyboru ma Piłę, Poznań i Leszno. Może któraś z Was zna te ośrodki i mogłaby któryś z nich polecić....

Patt1002
  • Melasa Znajoma

Wysłany: 5 listopada 2021, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt1002 zapraszałam Cie do znajomych juz dosyc dawno, nie mam jak inaczej się z Toba skontaktowac;)

• Tiffany Nowa

Wysłany: 12 listopada 2021, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, mam pytanie ponieważ dopiero zaczyna podróż przez adopcję i nie wiem, który ośrodek wybrać :( staż małżeński 4,5 roku, wiek męża 38 mój 33. Jesteśmy ze Śląska rozważamy oa rybnik, Katowice, diecezalny w Sosnowcu, Sosnowiec ( w Wodzislawiu już niestety nie istnieje :( ). Czy ktoś ma doświadczenie jakieś z tymi ośrodkami? Nie wiemy gdzie i ile się czeka, gdzie najszybciej by było bo wiek męża powoli zacznie być przeszkodą do możliwości adoptowania mlodszego dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 22:07

• Melasa Znajoma

Wysłany: 15 listopada 2021, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiffany wrote:
    Hejka, mam pytanie ponieważ dopiero zaczyna podróż przez adopcję i nie wiem, który ośrodek wybrać :( staż małżeński 4,5 roku, wiek męża 38 mój 33. Jesteśmy ze Śląska rozważamy oa rybnik, Katowice, diecezalny w Sosnowcu, Sosnowiec ( w Wodzislawiu już niestety nie istnieje :( ). Czy ktoś ma doświadczenie jakieś z tymi ośrodkami? Nie wiemy gdzie i ile się czeka, gdzie najszybciej by było bo wiek męża powoli zacznie być przeszkodą do możliwości adoptowania mlodszego dziecka.
    Zaprosiłam ie do przyjaciółek. Przyjmij zaproszenie abym mogła napisać na priv.

• izaz123 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Macie jakieś opinie o osrodku w Rybniku? Czy tam pytają o leczenie i chca zaświadczenie o zakończeniu leczenia ?
    Czy ktoras z Was starała się o adopcje jednocześnie będac 2mw trakcie in vitro?

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    Czy ktoras z Was starała się o adopcje jednocześnie będac 2mw trakcie in vitro?

Tak, my prawie równocześnie zaczęliśmy procedurę adopcyjna i 2 procedurę invitro.
    Kończąc kurs w OA byłam na początku ciąży.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Tak, my prawie równocześnie zaczęliśmy procedurę adopcyjna i 2 procedurę invitro.
    Kończąc kurs w OA byłam na początku ciąży.
    Dzięki za odpowdz. Czy w ośrodku zadawali pytania o leczenie ?

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    Dzięki za odpowdz. Czy w ośrodku zadawali pytania o leczenie ?

Tylko raz Pani psycholog zapytała, w trakcie spotkania dotyczącego naszej drogi do adopcji, z tym, że my mieliśmy już temat przepracowany i mówienie o "zakończeniu" leczenia nie wywoływało u Nas nerwowych reakcji. Powiedzieliśmy zgodnie z prawdą, że pierwszą procedurę zakończyliśmy nie całe 2 lata temu i po pogłębieniu diagnostyki nie udało się nam znaleźć przyczyny niepłodności i zrezygnowaliśmy z dalszych procedur...
    Nie było jakiegoś wracania do tematu co spotkanie, były pytania o uczucia i relacje między nami w trakcie leczenia ale w żadnym wypadku nie było to maglowanie tematu.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • kręcona Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2021, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy zagląda tu może ktoś z okolic krk ? Chcieliśmy z mężem zgłosić się do OA . Dopiero " zapoznajemy się z tematem " . Czytałam już tyle skrajnych opinii o krakowskich ośrodkach , że ciężko się zdecydować który ośrodek wybrać. Macie jakieś doświadczenia ? 😊 Czytamy z mężem wątek od początku , ale zanim przebrniemy do końca to minie sporo czasu 😁😛

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2021, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kręcona wrote:
    Cześć, czy zagląda tu może ktoś z okolic krk ? Chcieliśmy z mężem zgłosić się do OA . Dopiero " zapoznajemy się z tematem " . Czytałam już tyle skrajnych opinii o krakowskich ośrodkach , że ciężko się zdecydować który ośrodek wybrać. Macie jakieś doświadczenia ? 😊 Czytamy z mężem wątek od początku , ale zanim przebrniemy do końca to minie sporo czasu 😁😛

Mogę pomóc odnośnie TPD ;)
    Jak masz pytania zapraszam na priv :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • kręcona Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Mogę pomóc odnośnie TPD ;)
    Jak masz pytania zapraszam na priv :)

Hej , dzięki ! Wysłałam zaproszenie 😉

lipcowka86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej pomóżcie jesli chodzi o podkarpackie. Czy szukac ośrodka gdzies dalej ? Nie wiem od czego zacząć....gdzie szukać odpowiedniego miejsca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2021, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie od czego zacząć... jaki ośrodek adopcyjny w Warszawie lub okolicach +/- 50 km polecicie?

Yoselyn82 lubi tę wiadomość

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam na wątku , swego czasu udzielalam się tutaj dużo 🥰
    Trzymam kciuki za Was 😘

Durkapa lubi tę wiadomość

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    📝

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 21:11

• Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes92 wrote:
    Dziewczyny, powiedzcie od czego zacząć... jaki ośrodek adopcyjny w Warszawie lub okolicach +/- 50 km polecicie?
    W Warszawie z czystym sumieniem mogę polecić ośrodek TPD! Pracują tam fantastycznie ludzie. Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pisz pw :)

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaLuny wrote:
    Cześć 🙋🏼‍♀️ Przepraszam że wbijam się w wątek, ale chciałabym was o coś zapytać w imieniu koleżanki, która jest nie internetowa / komputerowa.
    Otóż zaczęła ona swoją przygodę w warszawskim ośrodku adopcyjnym gdzie musiała przynieść zaświadczenie z kliniki że zakończyła leczenie IVF, a na forum piszecie że można łączyć jedno z drugim🕵🏼‍♀️
    Mam też pytanie do osób którym udało się adoptować dziecko w Warszawie? Ile trwała cała procedura i czy rzeczywiście wszystkie dzieci tam są ciężko niepełnosprawne czy oni tak zastraszają kandydatów żeby przesiać tych którzy nie są gotowi na odopcję?
    W imieniu koleżanki dziękuję za szczere odpowiedzi ludzi, którzy adoptowali dzieci w Warszawie i mają informacje z pierwszej ręki🙋🏼‍♀️

Moim skromnym zdaniem nie da się ciągnąć dwóch srok za ogon (leczenie i adopcja). Bardzo ważne w całym procesie jest pogodzenie się brakiem dzieci bilo i przyjście tak zwanej żałoby. Dla psychiki sam proces adopcji jest bardzo trudny i nie wyobrażam sobie jeszcze do tego brać na siebie tematu leczeni.

Do adopcji faktycznie trafią dzieci z obciążeniami i niekiedy z dużą niesprawnością, ale podczas rozmów z ośrodkiem określamy na jakie obciążenia jesteśmy gotowi. Nikt nie zmusi nas do adopcji dzieci, na które nie jesteśmy gotowi. Należy jednak pamiętać, ze bardzo dużo dzieci ma traumę, ale z tego da się dziecko wyciągnąć praca, miłością.

W naszym przypadku proces w warszawiakom ośrodku zajął trochę ponad półtora roku od złożenia dokumentów do poznani dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2022, 09:35

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaLuny wrote:
    Cześć 🙋🏼‍♀️ Przepraszam że wbijam się w wątek, ale chciałabym was o coś zapytać w imieniu koleżanki, która jest nie internetowa / komputerowa.
    Otóż zaczęła ona swoją przygodę w warszawskim ośrodku adopcyjnym gdzie musiała przynieść zaświadczenie z kliniki że zakończyła leczenie IVF, a na forum piszecie że można łączyć jedno z drugim🕵🏼‍♀️
    Mam też pytanie do osób którym udało się adoptować dziecko w Warszawie? Ile trwała cała procedura i czy rzeczywiście wszystkie dzieci tam są ciężko niepełnosprawne czy oni tak zastraszają kandydatów żeby przesiać tych którzy nie są gotowi na odopcję?
    W imieniu koleżanki dziękuję za szczere odpowiedzi ludzi, którzy adoptowali dzieci w Warszawie i mają informacje z pierwszej ręki🙋🏼‍♀️

Od Nas nikt takiego zaświadczenia nie wymagał, gdyby takowe było wymagane pewno załatwiłabym w starej klinice i przedłożyła...

Proces adopcyjny jest trudny i to jak się go przejdzie przede wszystkim zależy od "przepracowania" swojej sytuacji i umiejętności rozmawiania o tym oraz kontrolowania się w rozmowie. Do tej pory uważam, że trzeba mocno ważyć słowa, żeby nie zostały one opatrznie potraktowane i wyrwane z kontekstu całej rozmowy.

qdkk6iye60nsfj4p.png
‹‹ 209 210 211 212 213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ