Forum Starając się - ogólne PAŹDZIERNIKOWE TESTOWANIE 2017
Odpowiedz

PAŹDZIERNIKOWE TESTOWANIE 2017

Oceń ten wątek:
  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 25 października 2017, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    też mało sypiam, i u mnie w wpływu nie ma..
    Ale szczerze mówiąc to z takim wykresem jak Twój pierwszy raz się spotkałam.
    Niby są one wyższe niż te w I fazie.. Ale ogólnie spadają.. Hmm. Zastanawiające..

    Ogólnie dla mnie jest cos nie tak.. Czemu? Bo mam cykle 27-29 dniowe... A jeśli owu została wyznaczona ma 20 tego to faza lutealna będzie zdecydowanie Za krotka
    .. No chyba, że dostanę później...

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • anyzratak Autorytet
    Postów: 333 113

    Wysłany: 25 października 2017, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Wiem kochana co czujesz... Może idź na konsultację do innego gin? mnie pierwsza mi mówiła że trzeba się starać do roku po roku przyjść i zrobimy badania, druga mi od razu przepisała badania monitoring itp
    A jakie przepisała Ci badania ? dużo kosztowały?

    w57ve6hhjly3ikxq.png

    f2wlsg18eqe4k6w0.png

    01.01.2021 nasz aniołek 8tc
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 października 2017, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    Ogólnie dla mnie jest cos nie tak.. Czemu? Bo mam cykle 27-29 dniowe... A jeśli owu została wyznaczona ma 20 tego to faza lutealna będzie zdecydowanie Za krotka
    .. No chyba, że dostanę później...

    Ja miałam cykle identyczne jak Ty, i faza lutealna 7-8 dni.
    I co ? przyjmuję luteinę..

    Faza lutealna minimalnie musi trwać 10 dni i z tym dyskusji nie ma. :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2017, 08:34

  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 25 października 2017, 08:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja miałam cykle identyczne jak Ty, i faza lutealna 7-8 dni.
    I co ? przyjmuję luteinę..

    Faza lutealna minimalnie musi trwać 10 dni i z tym dyskusji nie ma. :)

    Myślisz, że powinnam wybrać się do ginekologa teraz, czy sprawdzić w kolejnym miesiącu czy Mów będzie taka krótka?

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1888 789

    Wysłany: 25 października 2017, 08:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe ten co wysłałaś to wypas, ale nie ma progesteronu, więc tylko dlatego go nie wezmę haha :p :p

    No to już kosmos, ja albo robie z ALAB albo jeszcze w czw się przejdę na tą wizytę i zobaczę, może sama da jakieś skierowania i z wynikami pojdę do swojego prywatnego.. zeby trochę zaoszczędzić. :)

    Ja już jak wczoraj dostałam te plamienia to też się lekko podłamałam, ale mój mąż cały czas mówi że pół roku to w ogóle luuuuuuuuz, że nie ma co świrować, i nawet tych badań mi nie karze robić, bo mówi że się tylko nakręcam :p :p

    Robi się 3-5 dc, wiec muszę poszukać takiego co robi w sobotę... bo wtedy wyjdzie 3-4 dc.

    f2w3yx8d4t3m5xdt.png

    wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

    Teraz udało się w 10 cs <3 Czekamy ! <3 Oby było wszystko dobrze do samego końca, 17.03 - Beta hcg 450 <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 października 2017, 08:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    Myślisz, że powinnam wybrać się do ginekologa teraz, czy sprawdzić w kolejnym miesiącu czy Mów będzie taka krótka?

    Ja robiłam obserwację przez 3 cykle, i poszłam w 4 cyklu do gin z wydrukowanymi wykresami i badaniami. :)

  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2954 1174

    Wysłany: 25 października 2017, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam wam dodać zdjęcie, ale jestem w takim szoku, ze zrobię to jak wrócę nie wiem jak jadę na betę jestem w ciąży :))))

    PLPaulina, Paulinaaa, MałaMi90, Magda - mbc, patuniek86, moniśka..., karolcia87, Almond, Kasiulka90, kashanti, 1000, Pati88, Helenka_mała, Mini89 lubią tę wiadomość

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • anyzratak Autorytet
    Postów: 333 113

    Wysłany: 25 października 2017, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Hehe ten co wysłałaś to wypas, ale nie ma progesteronu, więc tylko dlatego go nie wezmę haha :p :p

    No to już kosmos, ja albo robie z ALAB albo jeszcze w czw się przejdę na tą wizytę i zobaczę, może sama da jakieś skierowania i z wynikami pojdę do swojego prywatnego.. zeby trochę zaoszczędzić. :)

    Ja już jak wczoraj dostałam te plamienia to też się lekko podłamałam, ale mój mąż cały czas mówi że pół roku to w ogóle luuuuuuuuz, że nie ma co świrować, i nawet tych badań mi nie karze robić, bo mówi że się tylko nakręcam :p :p

    Robi się 3-5 dc, wiec muszę poszukać takiego co robi w sobotę... bo wtedy wyjdzie 3-4 dc.
    Powiem Ci jak ja bym chciała czuć ten luuzik który czują nasi mężowie.. oni powinni rodzić dzieci :)

    Ja nie wiem, chyba jednak jeszcze cykl sie wstrzymam i dopiero w grudniu pójde, nie wiem już sama akurat będzie pół roku wtedy. Jestem po prostu rozbita na 100000 kawałków dzisiaj, załamana zła i obrażona na cały świat.. nie potrafie odpuścić bo szkoda czasu .. chyba musze to na spokojnie przemyslec jak mi przejdzie..

    w57ve6hhjly3ikxq.png

    f2wlsg18eqe4k6w0.png

    01.01.2021 nasz aniołek 8tc
  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 25 października 2017, 08:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Chciałam wam dodać zdjęcie, ale jestem w takim szoku, ze zrobię to jak wrócę nie wiem jak jadę na betę jestem w ciąży :))))

    Mówiłam!!!!!!! Gratuluję Kochana :* <3
    Dawaj znać jak beta :)

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • pumka1990 Autorytet
    Postów: 1186 599

    Wysłany: 25 października 2017, 08:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja robiłam obserwację przez 3 cykle, i poszłam w 4 cyklu do gin z wydrukowanymi wykresami i badaniami. :)

    Tak zrobię :) dzięki :)
    PLPaulina, Jak sądzisz, ten cykl już na straty, prawda? :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2017, 08:54

    Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]


    24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2531 827

    Wysłany: 25 października 2017, 08:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anyzratak wrote:
    A jakie przepisała Ci badania ? dużo kosztowały?


    FH, LH, estriadol robiłam prywatnie 100 zł (zanim znalazłam innego gin) prolaktyna cukier insulina, TSH na nfz

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2531 827

    Wysłany: 25 października 2017, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Chciałam wam dodać zdjęcie, ale jestem w takim szoku, ze zrobię to jak wrócę nie wiem jak jadę na betę jestem w ciąży :))))


    Gratulację ;)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 października 2017, 09:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    Tak zrobię :) dzięki :)
    PLPaulina, Jak sądzisz, ten cykl już na straty, prawda? :(

    Gdybysmy umiały to przewidzieć to byśmy tutaj nie siedziały. :)

    Zdarzają się ciąże przy dziwnych nierealnych wykreasach.
    A brak ciąż by książkowych rosnących temperaturach w II fazie.
    Więc wszystko może się zdarzyć. :)

    Magda - mbc, pumka1990 lubią tę wiadomość

  • anyzratak Autorytet
    Postów: 333 113

    Wysłany: 25 października 2017, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    FH, LH, estriadol robiłam prywatnie 100 zł (zanim znalazłam innego gin) prolaktyna cukier insulina, TSH na nfz
    przepraszam że tak dopytuje, ale wyszły Ci jakieś nieprawidłowości po tych badaniach ? ja mam krótkie cykle bo 23-27 dni różnie to bywa ostatnio przewaga 24-26 dni może z tym jakiś problem jest.. kurde chyba jednak polece do gin bo zeświruje. Jeśli chodzi o gin to już byłam u kilku i ten do którego obecnie chodze na nfz wydaje sie solidny zobaczcie https://www.znanylekarz.pl/artur-kowalski/ginekolog/czestochowa dobre opinie i przyjmuje w godzinach takich że mi pasują, przed pracą biegne o 6 rano stoje w kolejce żeby zaklepać miejsce czekam na niego do 8:30 i dopiero ok 9 wchodzę.. Ciężko jest ale przynajmniej za free a jak byłam u gina prywatnie wizyta 120zł to po prostu masakra przepisał mi luteine od tak bez badań, na grzybice przepisał mi jakieś dziadostwo po czym nic mi nie przeszło koszmar..

    w57ve6hhjly3ikxq.png

    f2wlsg18eqe4k6w0.png

    01.01.2021 nasz aniołek 8tc
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2531 827

    Wysłany: 25 października 2017, 09:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po monitoringu okazało się że mam cykle bezowulacyjne

    A i robiłam AMH ale to też prywatnie bo podobno nie ma tego na nfz

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2531 827

    Wysłany: 25 października 2017, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anyzratak wrote:
    przepraszam że tak dopytuje, ale wyszły Ci jakieś nieprawidłowości po tych badaniach ? ja mam krótkie cykle bo 23-27 dni różnie to bywa ostatnio przewaga 24-26 dni może z tym jakiś problem jest.. kurde chyba jednak polece do gin bo zeświruje. Jeśli chodzi o gin to już byłam u kilku i ten do którego obecnie chodze na nfz wydaje sie solidny zobaczcie https://www.znanylekarz.pl/artur-kowalski/ginekolog/czestochowa dobre opinie i przyjmuje w godzinach takich że mi pasują, przed pracą biegne o 6 rano stoje w kolejce żeby zaklepać miejsce czekam na niego do 8:30 i dopiero ok 9 wchodzę.. Ciężko jest ale przynajmniej za free a jak byłam u gina prywatnie wizyta 120zł to po prostu masakra przepisał mi luteine od tak bez badań, na grzybice przepisał mi jakieś dziadostwo po czym nic mi nie przeszło koszmar..

    Pytaj pytaj śmiało ;)

    Wyszło mi że TSH mam do zbicia (3,52 a powinno być max 1,5)
    AMH za wysokie 7,7 w normie do 7.
    Cykle bezowulacyjne
    i za krótka II faza cyklu
    Podwyższony cukier.


    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 25 października 2017, 09:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Chciałam wam dodać zdjęcie, ale jestem w takim szoku, ze zrobię to jak wrócę nie wiem jak jadę na betę jestem w ciąży :))))

    Ineczka, ale super, gratulacje!

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • Paulinaaa Autorytet
    Postów: 1888 789

    Wysłany: 25 października 2017, 09:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dlatego myślę czy jest sens tam jutro iść na nfz.. czy nie lepiej zaplacic 170 i isc do prywatnego yhhhhhh !!

    A ineczka super !!!! Dajesz nadzieje że nawet w 7, 9 i 12 cyklu wszystko jest możliwe, trzeba po prostu być cierpliwym :) :) :) :)

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    f2w3yx8d4t3m5xdt.png

    wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

    Teraz udało się w 10 cs <3 Czekamy ! <3 Oby było wszystko dobrze do samego końca, 17.03 - Beta hcg 450 <3
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6946 5291

    Wysłany: 25 października 2017, 09:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do DiaLabu, bo mam 2 minuty od pracy.
    I znalazłam coś takiego, co myślicie?

    http://www.dialab.pl/pakiet.php?id=916

    może jak się teraz nie uda, to zrobię taki pakiecik i pójdę z tym do gina?

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2531 827

    Wysłany: 25 października 2017, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka jak TY to uczyniłaś :D co ile serduszkowanie? jakieś suplementy ?:)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina D 2000, nac, colostrum,acard 75,

    Suple On. Supramen, maca

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego