Odpowiedz

PCO

Oceń ten wątek:
  • Ashaya Koleżanka
    Postów: 85 17

    Wysłany: 20 maja 2014, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexandra wrote:
    U mnie też w trakcie 6-cio miesięcznego brania CLO była owulacja (ok.4 razy), od lutego nie biorę i niestety raz tylko była, ale za to pęcherzyk nie pękł.

    I u mnie naturalna nie wystepuje. Po clo (narazie biore 5 misiecy) byla 2 razy, pecherzyk pekl i wszystko niby ok. Dwa razy mimo tego ciazy nie bylo, czy teraz jest jeszcze nie wiem w dzien matki ide robic hcg :))

  • alexandra Przyjaciółka
    Postów: 84 26

    Wysłany: 20 maja 2014, 20:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ashaya wrote:
    I u mnie naturalna nie wystepuje. Po clo (narazie biore 5 misiecy) byla 2 razy, pecherzyk pekl i wszystko niby ok. Dwa razy mimo tego ciazy nie bylo, czy teraz jest jeszcze nie wiem w dzien matki ide robic hcg :))
    Trzymam kciuki za to żeby Ci się udało :) Tak to już jest z tą owulacją, ja jestem po 3 inseminacjach i nic, potrzebuje chyba trochę oddechu bo strasznie to wszystko męczące, na zmianę wielka nadzieja i jeszcze większe rozczarowanie. Z każdym cyklem coraz gorzej, każda kolejna wizyta u ginekologa tak mnie stresuje, że szok i od dwóch miesięcy kończy się płaczem.

    Ashaya lubi tę wiadomość

    414b696fd689b0d62438513701720cb0.png
    20130608650120.png
  • Izik Autorytet
    Postów: 263 162

    Wysłany: 20 maja 2014, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny podbijam do was;-)
    Wiek 26 lat PCOs
    FSH 7
    LH 18
    Progesteron 0,44 ;-(
    AMH 22 ;-(
    tsh i reszta w normie
    10 miesięcy starań załamki co miesiąc
    wcześniejsi lekarze z nfz na moje misiączki co 3 miesiące od zawsze mówili taka moja uroda uch!!!!
    dopiero od 2 miesiecy leczymy się w novum w warszawie
    od nowego cyklu zaczynamy stymulacje oby się udało

    Krokodylica lubi tę wiadomość

    STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-(
    17 cykl starań
    f2w3krntia7lgct7.png
  • Ashaya Koleżanka
    Postów: 85 17

    Wysłany: 23 maja 2014, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    14 dni po owulacji HCG negatywne :( Nie mam już sił, poddaje się.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 maja 2014, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ashaya cierpliwości. Może spróbuj za parę dni.

  • Krokodylica Autorytet
    Postów: 10765 8934

    Wysłany: 24 maja 2014, 08:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izik wrote:
    Hej dziewczyny podbijam do was;-)
    Wiek 26 lat PCOs
    FSH 7
    LH 18
    Progesteron 0,44 ;-(
    AMH 22 ;-(
    tsh i reszta w normie
    10 miesięcy starań załamki co miesiąc
    wcześniejsi lekarze z nfz na moje misiączki co 3 miesiące od zawsze mówili taka moja uroda uch!!!!
    dopiero od 2 miesiecy leczymy się w novum w warszawie
    od nowego cyklu zaczynamy stymulacje oby się udało

    Witamy. A mi przez lata mówili "to pewnie stres".

    alexandra zrób sobie dobrego drinka, najlepiej pięć, i zrób sobie przerwę, to Ci dobrze zrobi.

    Ashaya nie łam się, może też odetchnij trochę?

    5b09gu1r071jgzjs.png
    f2wlgu1rzyykkjet.png
    2nn3dqk3wasjy5nv.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 maja 2014, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica popieram w 100%. Ja przechodzę etap - "wszystko mi jedno" i "moje życie nie może kręcić się tylko wokół tego tematu". Bo wiecie co?! Pamiętam jak składaliśmy sobie z mężem życzenia noworoczne pare miesięcy temu. Pomyślałam sobie wtedy - kurcze, ten rok był straszny, rozpacz, łzy, żal i niezrozumienie. Cały rok był wypełniony smutkiem. - Więc teraz myślę sobie, że nie mogę tego powtórzyć! Nie, po prosu NIE! Jest mi przykro i miewam doły ale chcę mieć też normalne chwilę szczęścia i radości. Bo jeśli powtórzę swój błąd za parę miesięcy znajdę się w tym samym miejscu. I to już nie chodzi o to żeby wyluzować. Tu chodzi o to żeby zmienić nastawienie i myślenie, zacząć wracać do normalności. To nie jest tak, że nagle przestaję myśleć o tym. Nie, wręcz przeciwnie. Każdego dnia myślę o dziecku, moich wynikach, laparoskopii, o tym czy się w tym miesiącu uda.. Ale chcę nauczyć się mieć dystans do tego wszystkiego. Pomału ale wierzę, że dzięki temu nie zwariuje:))

    Ashaya, Krokodylica lubią tę wiadomość

  • Krokodylica Autorytet
    Postów: 10765 8934

    Wysłany: 25 maja 2014, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomarancze89 bardzo ładnie to napisałaś :)
    Dlatego ja póki jestem na początku staram się nie nakręcać. Boję się że jak się nakręcę to potem już będzie ciężko się z tego wycofać.
    A tak, używam jeszcze póki mogę, jeżdżę na motocyklu, piję wino, bzykam się z mężem kiedy mam na to ochotę, rock'n'roll :)
    Wiadomo że chcę dzieciaka, robię badania, chodzę do lekarza itd. ale staram się na razie wszystko z umiarem, żeby się nie zapędzić w jakieś maniakalne stany. :) Bo niestety ja się bardzo łatwo wkręcam w cokolwiek, wiec staram się tego uniknąć. :)

    Izik lubi tę wiadomość

    5b09gu1r071jgzjs.png
    f2wlgu1rzyykkjet.png
    2nn3dqk3wasjy5nv.png
  • aniesiack Ekspertka
    Postów: 242 433

    Wysłany: 29 maja 2014, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:)

    Z mężem staramy się już 5 miesięcy o dzidziusia i nic...:( Ja mam jeszcze niestwierdzone oficjalnie PCOS ale to moje wyniki:

    Wczoraj robiłam badania 22dc: Progesteron 0,72 ng/ml prolaktyna 25,69:/ W 5dc robiłam Fsh 5,20 mlU/ml i LH 6,84 mlU/ml.

    Na USG jajniki powiększone, otoczone pęcherzykami (cystami). Chyba to to?:/ I do tego drugi cykl z rzedu bezowulacyjny....

    f2w3rjjg9i651cla.png
  • Another Autorytet
    Postów: 2133 2292

    Wysłany: 30 maja 2014, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niekoniecznie to musi być pco, ale wiele na to wskazuje. Dość niski progesteron jak na 22 dc. Ja w sumie mam jeszcze niższy :/

    U mnie wyniki z 4 dc:

    FSH: 5,55 (n: 3,03-8,08)
    LH: 6,56 (n: 1,8-11,78)
    Estradiol: 37,00 (n: 21-251)
    FT3: 2,24 (n: 1,71-3,71)
    FT4: 1,06 (n: 0,78-1,48)
    a/c TPO: 0,21 (n: 0,00-5,61)

    Drugi cykl na clo. Zobaczymy czy zareaguję, bo na pierwszą próbę zero reakcji ze strony organizmu.

    "Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Ashaya Koleżanka
    Postów: 85 17

    Wysłany: 30 maja 2014, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nadal nie mam miesiączki, 35 dzień cyklu (nigdy z luteiną mi się nie spozniala) a testy sikane negatywne:/ Jak do poniedzialku nie bedzie to ide jeszcze raz na bete....

  • Izik Autorytet
    Postów: 263 162

    Wysłany: 31 maja 2014, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do was Pcoszki ja jestem w miare szczupła waże 55 kg przy wzroście 168cm ale męczą mnie straszliwe zaparcia tygodniowe jeem jogurty po dwa dziennie robiko activie nasiona ciemne pieczywo dużo owoców i warzyw pije dużo o zaparciach wiem wszystko a zaparcia mam straszne czuje się jak balon i mam własnie taki balonowy brzuch czy może to być wina PCO?

    STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-(
    17 cykl starań
    f2w3krntia7lgct7.png
  • Miu95 Autorytet
    Postów: 533 227

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 00:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj mija 111 dzień cyklu hehehe ;). Jestem ciekawa, czy w końcu dostanę od lekarki coś na wywołanie owulacji, bo jak na razie tamuje tylko rozszalałe hormony, a @ jak nie ma tak nie ma :///

    Izik - nie wiem, czy to jest związane z PCO, ale ja mam podobnie.

    Izik lubi tę wiadomość

    BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • natt Autorytet
    Postów: 1313 1883

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu ten cykl Twój to czyste wariactwo!
    Moje po 50-60 dni doprowadzały mnie do szału.
    Co na to Twój lekarz?

    Też nie mam nadwagi ale zaparcia miewam okropne i skłonność do okładania tłuszczu w okolicy brzucha tylko. Myślę, że ma to jednak jakiś związek z pcos...

    3510 g i 51 cm szczęścia ! <3 <3 <3


    qb3c2n0arvuswfnb.png
  • Another Autorytet
    Postów: 2133 2292

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    U mnie dzisiaj mija 111 dzień cyklu hehehe ;). Jestem ciekawa, czy w końcu dostanę od lekarki coś na wywołanie owulacji, bo jak na razie tamuje tylko rozszalałe hormony, a @ jak nie ma tak nie ma :///

    Izik - nie wiem, czy to jest związane z PCO, ale ja mam podobnie.
    Też takie miewałam, ale teraz gdy się staramy, to chyba bym oszalała.

    "Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Miu95 Autorytet
    Postów: 533 227

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    natt & Another - lekarz mnie już straszy, bo mimo leków udało się wywołać dwie @ w ciągu roku. No ale co to za wywoływanie Euthyroxem (trochę za duże TSH) i Pabi-Dexamethasonem (na zmniejszenie Androstendionu, cokolwiek on tam oznacza :P).

    Dexamethason, kiedy dostałam w dawca 1 tabl dziennie, doprowadził do bardzo bolesnej owulacji, zbicia poziomu androstendionu i @, ale doprowadził. Teraz dostaję 1/4 tabletki i @ nie ma a androstendion podwyższył się bardziej, niż na początku leczenia :/.

    A wizyta dopiero za 2 tygodnie, schizuję już ;). Szczególnie, że z testów doszła kosmiczna prolaktyna po obciążeniu.

    Jak lekarz nie podejmie konkretnych działań, to będę musiała poszukać innego, bo czas ucieka ;).

    BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • wanilia Znajoma
    Postów: 19 5

    Wysłany: 13 czerwca 2014, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 a próbowałaś wywoływać @ luteina?

    f2w3rjjgm2rc2qzk.png

  • Edyta23 Koleżanka
    Postów: 64 16

    Wysłany: 13 czerwca 2014, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Mam 23 lata i prawie zdiagnozowane pco. Mówię "prawie" bo pani dr zasugerowała że tak to wygląda na jej oko, a teraz jestem w trakcie badań. Mam już wyniki niektórych. TSH- 0,694 FSH-2,83 LH-5,44. Czekam na wyniki AMH i za tydz badam progesteron. Nie wiem czy słusznie ale zmartwił mnie stosunek LH:FSH. Mi wyszedł 1,92 jeśli dobrze policzyłam...A to chyba nie dobrze.. Kurcze 23 lata i już problem z płodnością

    EdytaPe
  • Another Autorytet
    Postów: 2133 2292

    Wysłany: 13 czerwca 2014, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety stosunek LH do FSH wskazuje na Pco. Ale pco to nie wyrok :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2014, 12:38

    Edyta23 lubi tę wiadomość

    "Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Miu95 Autorytet
    Postów: 533 227

    Wysłany: 16 czerwca 2014, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wanilia - kiedyś brałam luteinę prawie rok, po odstawieniu nic nie wróciło do normy. Mam co prawda słoiczek tabletek w szafie, ale nie chcę zaczynać bez "zgody" lekarza, a wizytę mam 23 czerwca dopiero. Chociaż jutro staram się zadzwonić i umówić do innego ;).

    Edyta23 - głowa do góry, PCO jak zdążyłam zauważyć na tym forum u każdej osoby trochę inaczej przebiega i sporo osób stąd po jakimś czasie zachodzi w ciążę :). Grunt aby wiedzieć, na co chorujemy a nie błądzić po omacku.

    Edyta23 lubi tę wiadomość

    BYNZp1.png 7Hgfp2.png
‹‹ 31 32 33 34 35
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy - czy może zwiększać szanse na zajście w ciążę?

Kwas foliowy jest bardzo ważnym elementem w czasie starania o dziecko i na wczesnym etapie ciąży. Odpowiednie stężenie folianów w organizmie nie tylko zapewnia ochronę dla rozwijającego się dziecka w pierwszych tygodniach ciąży, ale również... zwiększa płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn! Jak to się dzieje? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze i tym samym zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.