WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne PCOS - walka o dziecko
Odpowiedz

PCOS - walka o dziecko

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • naburmuszona Debiutantka

Wysłany: 10 maja, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tutaj nowa. Mam PCOS całe życie. Po dwóch latach starań zaszłam naturalnie w ciąży i mam teraz rocznego synka. Staram się teraz o drugie.
    Szukam grupy wsparcia PCOS, kiedy lekarz mówi Ci, że nic się nie da zrobić a okres przez pół roku nie przychodzi...
    U mnie po porodzie CC po ponad roku dalej nie mam miesiączki.

Wysłany: 10 maja, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podzielcie się swoimi doświadczeniami z PCOS

• elodie_08 Debiutantka

Wysłany: 10 maja, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja jestem na początku swojej drogi z PCOS. Po odstawieniu tabletek lekarz zdiagnozował u mnie PCOS, powiedział, że to nie jest wina tabletek aczkolwiek wcześniej nie wykryto tego u mnie na usg (przed braniem tabletek).. Dodatkowo endokrynolog zdiagnozował niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Aktualnie zmieniłam styl życia, wprowadziłam dietę o niskim IG, więcej ruchu i suplementów. We wrześniu chcemy zacząć starania o pierwsze dziecko 😊 Wiem, że przy PCOS ciężej zajść w ciąże ale mam nadzieje, że się uda 🙏

Odnośnie miesiączki to też nadal czekam.. Aczkolwiek cierpliwości coraz mniej ale wiem, że organizm potrzebuje trochę czasu aby wrócić do normy po tabletkach anty. Lekarz zaproponował, aby teraz znowu wrócić do tabletek i we wrześniu odstawić i starać się intensywnie przez 2 miesiące - podobno wtedy łatwiej zajść w ciążę. Ale szczerze? Nie chcę brać bo na wielu grupach dziewczyny z PCOS weszły w remisje poprzez zdrowszy tryb życia. Mam mętlik w głowie

Wysłany: 10 maja, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam tabletki przez kilka lat i szczerze mówiąc lepiej czułam się bez, głównie psychicznie. Ja zaszłam w pierwszą ciążę jak dużo się ruszałam i trzymałam zdrowa dietę. Brałam wtedy też niepokalanek. Z tego co wiem, nie można go stosować przy karmieniu piersią, więc obecnie jestem tylko na Ovarinie.

• elodie_08 Debiutantka

Wysłany: 10 maja, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie, teraz o niebo lepiej się czuję bez pomimo diagnozy PCOS. Ja również brałam Ovarin a teraz zaczęłam brać ogestan inozytol 4000

Wysłany: 10 maja, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo się ruszasz? Zastanawiam się ile aktywności to jest wystarczająco, a ile za duzo, żeby nie przesadzić. Pracuje dużo w ogrodzie

• elodie_08 Debiutantka

Wysłany: 10 maja, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pracę siedzącą więc niestety w ciągu dnia bardzo mało.. Po pracy staram się nadrobić. Dietetyczka powiedziała, że przy mojej pracy powinnam robić ok 6 tys kroków dziennie. Czasami mi to wychodzi a czasami nie. Wcześniej jak nie wiedziałam o chorobie to ćwiczyłam na siłowni ale efekt był odwrotny i tyłam 🤦‍♀️ Podobno dla nas lepsze są spacery, bieganie, pilates itp. Teraz częściej chodzę na spacery żeby dobić kroki, czasami pobiegam. Raz w tygodniu chodzę na zdrowy kręgosłup/pilates. Wszędzie gdzie mogę to chodzę piechotą i to chyba najlepiej się sprawdza 😊

• Po_prostu_Ola Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    naburmuszona wrote:
    Ja brałam tabletki przez kilka lat i szczerze mówiąc lepiej czułam się bez, głównie psychicznie. Ja zaszłam w pierwszą ciążę jak dużo się ruszałam i trzymałam zdrowa dietę. Brałam wtedy też niepokalanek. Z tego co wiem, nie można go stosować przy karmieniu piersią, więc obecnie jestem tylko na Ovarinie.

Jeśli nadal karmisz piersią, to brak okresu wcale nie musi być związany z PCOS 😉 Ja nie mam PCOS, a podczas kp nie miałam okresu aż rok i 3-4 miesiące, przy obu synach 😉 Lekarz nie widział w tym nic niepokojącego, po prostu u niektórych kobiet kp tak skutecznie jajniki wygasza. Moim zdaniem powinien Cię obejrzeć lekarz, być może zleci też zbadanie hormonów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja, 23:30

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implementacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
    12.05.2025 kolejna wizyta
    04.06.2025 II badanie prenatalne
    22.10.2025 TP

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • Marty.Na Ekspertka

Wysłany: 10 maja, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na początku swojej przygody z PCOS. I też suplementuję Ogestan 4000 i inne suple. Jestem po jednym poronieniu

31🙆🏻‍♀️ 33🧔🏼

Starania od 10.24'

♂️:
    - Łuszczyca (Daivobet)

💊
    - Omega3
    - Witamina D
    - Magnez
    -TENfertil ON

♀️
    - Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka
    - Subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50)
    - PCOS (w trakcie diagnozy)

💊
    - Witamina D
    - Omega 3
    - Magnez
    - Witamina B6 i B12
    - Aktywny kwas foliowy Neofolic
    - Ogestan 4000

Beta HCG:
    08.03.25- 68.60
    10.03.25- 104.60
    12.03.25- 147.50
    14.03.25- 216.60
    19.03.25- 1036.60
    20.03.25- 1313.30
    02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

⏳02.06.25'- wizyta u doktor Janosz

Wysłany: 11 maja, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po_prostu_Ola wrote:
    Jeśli nadal karmisz piersią, to brak okresu wcale nie musi być związany z PCOS 😉 Ja nie mam PCOS, a podczas kp nie miałam okresu aż rok i 3-4 miesiące, przy obu synach 😉 Lekarz nie widział w tym nic niepokojącego, po prostu u niektórych kobiet kp tak skutecznie jajniki wygasza. Moim zdaniem powinien Cię obejrzeć lekarz, być może zleci też zbadanie hormonów.

Niestety, u mnie PCOS jest wielkie na obu jajnikach, ostatnio ginekolog mi pokazywał jak mocno to widać.
    Ciekawe, bo miałam na ostatnim USG widoczne duże endometrium i gine uważał, że to znak ciąży lub okresu a ani to ani to się nie pojawiło.

Wysłany: 11 maja, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marty.Na wrote:
    Ja jestem na początku swojej przygody z PCOS. I też suplementuję Ogestan 4000 i inne suple. Jestem po jednym poronieniu

Bardzo mi przykro. Nie wyobrażam sobie co czujesz. :(
    Trzymam za ciebie kciuki :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ