X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne PCOS - walka o dziecko
Odpowiedz

PCOS - walka o dziecko

Oceń ten wątek:
  • elodie_08 Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinasek wrote:
    Hej dziewczyny,
    Moja historia z PCOS wygląda trochę inaczej niż u was.
    AMH 14,01 ng/ml i androstendion 218 ng/dl.
    Cykle bywały 34 dniowe i 46 dniowe ale okres zawsze przychodzi. Obserwuję cykle, jest śluz płodny, pozytywne testy owulacyjne i były monitoringi cyklu które potwierdziły, że owulację występuje.
    Prawie 3 lata starań i tylko raz wystąpiła ciąża biochemiczna.
    Wprowadzona dieta i teraz cykle się skrócił do 30 dni.
    Nadal walczymy😐

Prośba do was, jakie ćwiczenia polecacie? W okolicy tylko siłownia ale to nie dla mnie. Czy bieganie jest dobre przy PCOS?

Przy PCOS najlepsze jest bieganie, pilates, joga itp. Tylko bieganie dla relaksu a nie tak, żeby się zajechać i wypluć płuca 😅 Przerabiałam to z moją dietetyczką i generalnie wcześniej chodziłam na siłownie i ćwiczyłam siłowo a waga ciągle rosła. Intensywne ćwiczenia wywołują duży stres dla organizmu i to nie jest zbyt dobre. Aktualnie zamieniłam siłownie na bieganie i pilates

• elodie_08 Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przy okazji muszę się pożalić, bo byłam u lekarza z nowymi wynikami. Miesiączkę musiałam wywołać bo cykl trwał ponad 70 dni. Wyniki w 4dc:
    HOMA-IR: 2,2
    Glukoza: 84 mg/dl (norma: 70-99)
    Testosteron ! 0,63 nh/ml (norma 0,08-0,48)
    Insulina 10,75 uU/ml (norma 2,34-11,35)
    SHBG 44,6 nmol/l (norma 32,4-128)
    17 OH-Progesteron 1,84 ng/ml
    Prolaktyna 41,8 mU/l (norma 127-637)

Chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko pod koniec roku. Lekarz stwierdził, że należy wrócić do tabletek anty, odstawić i dopiero intensywnie się starać w pierwszych miesiącach po odstawieniu. Teraz powinnam być w trakcie owulacji/albo po no ale na usg nie widać, żeby coś tam się działo więc prawdopodobnie mam cykle bezowulacyjne 😣Lekarz powiedział, że może trochę potrwać zanim będę miała normalne, naturalne krwawienie i przy moim PCOS proponuje powrót do tych tabletek. Gdzieś z tyłu głowy mam myśl, że to nie jest dobry pomysł, ale to bardzo dobry lekarz i już sama nie wiem. Jestem na diecie o niskim ig, biorę dodatkowo leki na tarczyce, inozytol, mase suplementów, glucohage i teraz zaczne pregna start + zaczęłam pić zioła. Po kolejnej wizycie czuje bezradność, bo ta diagnoza trochę mnie dobiła. Wiem, że niektóre z was są w stanie remisji i dużo pomogła dieta a przez te tabletki tylko będę maskować problem

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 26 czerwca, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elodie_08 wrote:
    A przy okazji muszę się pożalić, bo byłam u lekarza z nowymi wynikami. Miesiączkę musiałam wywołać bo cykl trwał ponad 70 dni. Wyniki w 4dc:

Chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko pod koniec roku. Lekarz stwierdził, że należy wrócić do tabletek anty, odstawić i dopiero intensywnie się starać w pierwszych miesiącach po odstawieniu. Teraz powinnam być w trakcie owulacji/albo po no ale na usg nie widać, żeby coś tam się działo więc prawdopodobnie mam cykle bezowulacyjne 😣Lekarz powiedział, że może trochę potrwać zanim będę miała normalne, naturalne krwawienie i przy moim PCOS proponuje powrót do tych tabletek. Gdzieś z tyłu głowy mam myśl, że to nie jest dobry pomysł, ale to bardzo dobry lekarz i już sama nie wiem. Jestem na diecie o niskim ig, biorę dodatkowo leki na tarczyce, inozytol, mase suplementów, glucohage i teraz zaczne pregna start + zaczęłam pić zioła. Po kolejnej wizycie czuje bezradność, bo ta diagnoza trochę mnie dobiła. Wiem, że niektóre z was są w stanie remisji i dużo pomogła dieta a przez te tabletki tylko będę maskować problem
    antykoncepcja w tabletkach nie leczy PCOS. Wycisza je. Jak ma organizm się unormować skoro dostaje ciągle dawkę tych samych hormonów w tym samym stężeniu z przerwą na odstawienie. To zła droga.

Przyjrzałabym się insulinie, powinna być zdecydowanie niższa do starań, postarałabym się albo o skierowanie na krzywą OGTT trzypunktową + insulinową przy okazji, albo wykupiła ją samodzielnie w laboratorium. Chyba, że miałaś robione, skoro bierzesz glucophage? Ile tej metforminy w sumie masz?
    Jak długie masz cykle przede wszystkim?

Moje cykle się nie unormowały na żadnych lekach i suplach, jedyna skuteczna droga u mnie (!) do regularnych cykli to niestety letrozol. Ale dawka 2000mg mety + suple coś tam pomogły, zamiast cykli 50-80 dni mam ok 30 dni + co drugi owulacyjny. Na jedno wychodzi niby, ale no.

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 stymulacji letrozolem ❌

29♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, p. ciała APCA i Castle,
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%
    ✔ hormony i witaminy, antyTPO i antyTG, wymazy i biocenoza, MUCHa, cytologia, białko s i c, v-leiden, homocysteina, ferrytyna, ANA1, krzywe, gastroskopia(helico + celiakia), kariotypy, USG jąder, nasienie: koncentracja 22mln/ml, RP 60%, morfologia 7%, DFI 11%, HBA 70,5%, MAR

03.25 IMSI 💉13MII -> 1❄️ 5BB 7d
    04.25 FET beta 10dpt <0,1

05.25 IMSI + FertileChip💉14MII -> 1❄️ 3AB 5d
  • elodie_08 Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    antykoncepcja w tabletkach nie leczy PCOS. Wycisza je. Jak ma organizm się unormować skoro dostaje ciągle dawkę tych samych hormonów w tym samym stężeniu z przerwą na odstawienie. To zła droga.

Przyjrzałabym się insulinie, powinna być zdecydowanie niższa do starań, postarałabym się albo o skierowanie na krzywą OGTT trzypunktową + insulinową przy okazji, albo wykupiła ją samodzielnie w laboratorium. Chyba, że miałaś robione, skoro bierzesz glucophage? Ile tej metforminy w sumie masz?
    Jak długie masz cykle przede wszystkim?

Moje cykle się nie unormowały na żadnych lekach i suplach, jedyna skuteczna droga u mnie (!) do regularnych cykli to niestety letrozol. Ale dawka 2000mg mety + suple coś tam pomogły, zamiast cykli 50-80 dni mam ok 30 dni + co drugi owulacyjny. Na jedno wychodzi niby, ale no.

Nie, nie robiłam jeszcze takiego badania. Metformine przepisał mi mój endokrynolog i teraz ginekolog potwierdzil zeby to brac w dawce 750. W styczniu odstawiłam tabletki i teraz cykle trwają ok 70 dni. Przed braniem tabletek równie, byly dlugie ale max 35 dni. Coś koło tego

• Bella_33 Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elodie_08 wrote:

Mam bardzo zbliżone wyniki do Twoich , tylko testosteron jeszcze wyższy .
    Nie szła bym tą drogą, byłam na AH, pierwszy cykl po odstawieniu faktycznie idealnie 30 dni , a kolejny trwał ponad 200 dni(najdłuższy a życiu) , owulacja w nim wystapiła co prawda, ale po jakim czasie 🤦

• elodie_08 Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_33 wrote:
    Mam bardzo zbliżone wyniki do Twoich , tylko testosteron jeszcze wyższy .
    Nie szła bym tą drogą, byłam na AH, pierwszy cykl po odstawieniu faktycznie idealnie 30 dni , a kolejny trwał ponad 200 dni(najdłuższy a życiu) , owulacja w nim wystapiła co prawda, ale po jakim czasie 🤦

Rozumiem.. a teraz masz w miare regularne cykle?

Tylko w głowie pojawiają mi się pytania a co jak nigdy nie dostanę naturalnie okresu i ciągle bede musiała wywoływać 🙈 Albo czy takie pozostawione pcos nie wpłynie na inne aspekty zdrowotne np cukrzyca itp bo czytałam ze tak może być. Może głupie pytania ale ta diagnoza mnie zszokowała i mam tyle pytań o wszystko a czuje się w tym zielona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 07:12

• White1 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elodie_08 wrote:

Przy PCOS jeśli chcesz starać się o ciążę to tabletki anty zupełnie nic nie dadzą. Jak przyszłam do kliniki z cyklami po 60 dni, to i ja i lekarz zgodnie stwierdziliśmy, że owulacji to tam nie było. Do stymulacji owulacji przy PCOS wg mojego lekarza najlepszy jest letrozol. On tymczasowo normuje poziom hormonów i doprowadza tym samym do wzrostu pęcherzyka dominującego i owulacji, a to oczywiście do skrócenia cykli do około 28 dni, no i w ogóle daje szansę na ciążę. Wyniki mam bardzo podobne do twoich.

Dodam, że byłam na AH przez 7 lat i po odstawieniu wszystkie cykle (poza jednym pół roku później) trwały 60 dni, więc jakoś nie pomogło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 07:45

👧25.5 🧑26.5 🐈🐈 ⏳️05.24 💉01.25

👧 PCOS | AMH 6.16 | MUCHa ✅️ drożność ✅️
    🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | nasienie ✅️

❌️01.25-06.25 6 cykli Lametta + Zivafert
    😴07.25 brak lametty = brak owulacji
    🔜08.25 7 cykl stymulowany 🤞
  • Bella_33 Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elodie_08 wrote:
    Rozumiem.. a teraz masz w miare regularne cykle?

Tylko w głowie pojawiają mi się pytania a co jak nigdy nie dostanę naturalnie okresu i ciągle bede musiała wywoływać 🙈 Albo czy takie pozostawione pcos nie wpłynie na inne aspekty zdrowotne np cukrzyca itp bo czytałam ze tak może być. Może głupie pytania ale ta diagnoza mnie zszokowała i mam tyle pytań o wszystko a czuje się w tym zielona
    Jeszcze nie wiem 😂 jestem w 19 dniu po tym ekstremalnie długim cyklu , ale jakoś na cuda nie liczę , nigdy nie miałam normalnych cyklów. A dzieci mam z owulacji koło 60 DC.

• PA Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Przy PCOS jeśli chcesz starać się o ciążę to tabletki anty zupełnie nic nie dadzą. Jak przyszłam do kliniki z cyklami po 60 dni, to i ja i lekarz zgodnie stwierdziliśmy, że owulacji to tam nie było. Do stymulacji owulacji przy PCOS wg mojego lekarza najlepszy jest letrozol. On tymczasowo normuje poziom hormonów i doprowadza tym samym do wzrostu pęcherzyka dominującego i owulacji, a to oczywiście do skrócenia cykli do około 28 dni, no i w ogóle daje szansę na ciążę. Wyniki mam bardzo podobne do twoich.

Dodam, że byłam na AH przez 7 lat i po odstawieniu wszystkie cykle (poza jednym pół roku później) trwały 60 dni, więc jakoś nie pomogło

Też mi się wydaje, że tabletki anty to nienajlepszy pomysł.
    Ja akurat mam swoje cykle bardzo regularne 28-30 dni, ale i tak w klinice dostałam letrozol na wywołanie owulacji.
    Tylko pierwsze co to lekarka wysłała mnie na drożność a dopiero potem rozpisała stymulację.

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem + cyklogest
  • elodie_08 Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, właśnie mam taką myśl z tyłu glowy ze to rzeczywiście nie jest dobry pomysł. Tym bardziej ze czytałam inne posty na forum i wiekszosc z dziewczyn nie wraca do tabletek anty, bo tak jak piszecie - to nie leczy pcos. Zastanawiam się czy nie skonsultować się jeszcze z innym lekarzem i poznać jego opinie i czy tez będzie taki chętny na przepisywanie tabletek

• Bella_33 Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elodie_08 wrote:
    Kurcze, właśnie mam taką myśl z tyłu glowy ze to rzeczywiście nie jest dobry pomysł. Tym bardziej ze czytałam inne posty na forum i wiekszosc z dziewczyn nie wraca do tabletek anty, bo tak jak piszecie - to nie leczy pcos. Zastanawiam się czy nie skonsultować się jeszcze z innym lekarzem i poznać jego opinie i czy tez będzie taki chętny na przepisywanie tabletek
    Myślę że warto poszukać kogoś kto specjalizuje się w zaburzeniach hormonalnych, ja po sobie widzę że moja Pani doktor nie czuję tego tematu do końca , na kolejną wizytę wybieram się do kogoś innego

• elodie_08 Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_33 wrote:
    Myślę że warto poszukać kogoś kto specjalizuje się w zaburzeniach hormonalnych, ja po sobie widzę że moja Pani doktor nie czuję tego tematu do końca , na kolejną wizytę wybieram się do kogoś innego

No właśnie tez odniosłam takie wrażenie u mojego lekarza.. Jak byłam na pierwszej wizycie to tez od razu wspomniał o tabletkach, na wczorajszej było to samo. Oczywiście mowil ze decyzja zależy ode mnie ale on proponuję tabletki bo bez tego średnio to widzi. Aczkolwiek jest to dobry lekarz, który specjalizuje się w trudnych przypadkach. Mam tez rozeznanie wśród znajomych no ale nie wiem..

• FoxMother Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    A macie może sposób jak wygrać z trądzikiem hormonowym?... 🙄😔
    Hej,
    Zależy czy starasz się (lub jesteś w ) o ciążę, bo jak nie starasz się, to od siebie mogę polecić Retinol w postaci Adapalen + Klindamicyn (antybiotyk) . Adapalen można kupić na iHerb bez recepty, nazywa się maść Differin. Klindamicyna na receptę (maść Normaclin, Clindacne) . Ale, jak masz kogoś, kto może Ci przywieźć z Ukrainy maść, która zawiera od razu te 2 składniki - to bierz 2 opakowania. Tam się nazywa „Deriva c ms” kosztuje ok 20 zł i jest bez recepty.
    Ale jeśli przygotujesz się do ciąży, lub jesteś w ciąży, to te 2 składniki nie wolno brać, więc sięgałam po Davercin ( w składzie antybiotyk erytromycyna), na receptę, ale receptę dostałam od gine.

👩31 🧔40

❤️‍🔥 starania o rodzeństwo od listopad 2024
    💊 PCOS

Aromek, miovela pro
    29.04 - ⏸️ (po 2 stymulacjach)
    19.05 - mamy serduszko
    3.06 - serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
  • FoxMother Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Facebooku w grupie PCOS pojawił się post, gdzie dziewczyny opisywali swoje doświadczenie, że samą dietą + metmorfiną przywracały owulację i zachodziły w ciążę w sposób naturalny. Często zastanawiam się, czy ta wada genetyczna u mego zarodka była spowodowana zła jakością komórki jajowej (bo niby PCOS generuje komórki o niskiej jakości) i czy nie warto rozpatrzeć zamiast stymulacji dietę od specjalistów + np inozytol 4000 …

Ja nie mam zbędnych kilo, wręcz odwrotnie, za niski poziom tłuszczu, więc odchudzenie nie wchodzi w grę.

Czy ktoś mial sukcesy z owulacją spowodowaną samą dietą ?

👩31 🧔40

❤️‍🔥 starania o rodzeństwo od listopad 2024
    💊 PCOS

Aromek, miovela pro
    29.04 - ⏸️ (po 2 stymulacjach)
    19.05 - mamy serduszko
    3.06 - serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
  • Bella_33 Koleżanka

Wysłany: 27 czerwca, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FoxMother wrote:
    Na Facebooku w grupie PCOS pojawił się post, gdzie dziewczyny opisywali swoje doświadczenie, że samą dietą + metmorfiną przywracały owulację i zachodziły w ciążę w sposób naturalny. Często zastanawiam się, czy ta wada genetyczna u mego zarodka była spowodowana zła jakością komórki jajowej (bo niby PCOS generuje komórki o niskiej jakości) i czy nie warto rozpatrzeć zamiast stymulacji dietę od specjalistów + np inozytol 4000 …

Ja nie mam zbędnych kilo, wręcz odwrotnie, za niski poziom tłuszczu, więc odchudzenie nie wchodzi w grę.

Czy ktoś mial sukcesy z owulacją spowodowaną samą dietą ?
    Nie wiem czy dieta u mnie pomogła, ale ostatnio miałam owulację w tym mega długim cyklu potwierdzona u gina, a było to po schudnięciu 8 kg , brałam metforminie 2x850, inozytol 2x2mg , pilnowałam by jeść niskoweglowodanowo( weekendy bywały różne)

W tym cyklu brałam przez 5 dni mioveliaNAC , na razie nic nie mogę powiedzieć , nie mierze temp. Ale tydzień temu miałam jakby płodny śluz, z tym że przy PCOS chyba może występować kilka razy w cyklu jak organizm się przygotowuje do owulacji ale końcowo do niej nie dochodzi.

• PA Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elodie_08 wrote:
    No właśnie tez odniosłam takie wrażenie u mojego lekarza.. Jak byłam na pierwszej wizycie to tez od razu wspomniał o tabletkach, na wczorajszej było to samo. Oczywiście mowil ze decyzja zależy ode mnie ale on proponuję tabletki bo bez tego średnio to widzi. Aczkolwiek jest to dobry lekarz, który specjalizuje się w trudnych przypadkach. Mam tez rozeznanie wśród znajomych no ale nie wiem..

Spróbuj poszukać ginekologa endokrynologa to chyba będzie najlepsze rozwiązanie 🙂

elodie_08 lubi tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem + cyklogest
  • Martinasek Znajoma

Wysłany: 28 czerwca, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elodie_08 wrote:
    Przy PCOS najlepsze jest bieganie, pilates, joga itp. Tylko bieganie dla relaksu a nie tak, żeby się zajechać i wypluć płuca 😅 Przerabiałam to z moją dietetyczką i generalnie wcześniej chodziłam na siłownie i ćwiczyłam siłowo a waga ciągle rosła. Intensywne ćwiczenia wywołują duży stres dla organizmu i to nie jest zbyt dobre. Aktualnie zamieniłam siłownie na bieganie i pilates

Dziękuje, poszukam czegoś w mojej okolicy :-)

starania od 01.2023

24.04.2024 beta 99,93, progesteron 61,5 ng/ml
    26.04.2024 beta 214,38
    06.05.2024 poronienie samoistne

pod opieka dietetyka klinicznego od 01.2024
    04.2025 histeroskopia, wycięcie 2 polipów endometrialnych
    04.2025 zapalenie endometrium
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ