plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBlondi22 wrote:karoam wrote:Libra- tak to jest smutne, a to co dobija bardziej- jesli kobita/mezczyzna jest bezplodna/y druga strona ma prawo rozwodu. Dlatego tez robi sie badania przed slubem- czy oboje sa plodni (chociaz wiele osob to omija). Ogolnie jest zasada, ze bezplodnosci zadna strona ukrywac przed slubem nie moze (jest oficjalny zapis w kontrakcie malzenskim). I nie ma w tym nic dziwnego, ze maz zostawi zone lub zona meza ktores jest bezplodne. Albo sobie maz druga zone wezmie...
o kurcze ;/
tam jest inna kultura... to się wywodzi z dawnych lat, kiedy to jeszcze ludzie prowadzili nie osadniczy tryb życia... np. było 2 braci, każdy miał żonę i dzieci... jeżeli jeden z nich ginął, to drugiego obowiązkiem było przyjąć żonę i dzieci brata do swojej rodziny... i od tej pory miał 2 żony... o kobiety opiekuna... ktoś mi kiedyś tak to wytłumaczył
mylę się karoam?karoam, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Libra wrote:Blondi22 wrote:karoam wrote:Libra- tak to jest smutne, a to co dobija bardziej- jesli kobita/mezczyzna jest bezplodna/y druga strona ma prawo rozwodu. Dlatego tez robi sie badania przed slubem- czy oboje sa plodni (chociaz wiele osob to omija). Ogolnie jest zasada, ze bezplodnosci zadna strona ukrywac przed slubem nie moze (jest oficjalny zapis w kontrakcie malzenskim). I nie ma w tym nic dziwnego, ze maz zostawi zone lub zona meza ktores jest bezplodne. Albo sobie maz druga zone wezmie...
o kurcze ;/
tam jest inna kultura... to się wywodzi z dawnych lat, kiedy to jeszcze ludzie prowadzili nie osadniczy tryb życia... np. było 2 braci, każdy miał żonę i dzieci... jeżeli jeden z nich ginął, to drugiego obowiązkiem było przyjąć żonę i dzieci brata do swojej rodziny... i od tej pory miał 2 żony... o kobiety opiekuna... ktoś mi kiedyś tak to wytłumaczył
mylę się karoam?
też o tym slyszałam ale n ie myslalam ze do tej pory tak jest jeszcze -
Libra- widze, ze masz bardzo dobre wiadomosci
Limit jest 4. I tak jak pisalas- wszystkie musi facet utrzymac, zapewnic godne (i takie same )warunki...nawet seks musi rowno podzielic
Dlatego jest to nierealne ze wzgledow finansowych. No i uczuciowych- zreszt Koran mowi wyraznie- jesli jestes w stanie obdarzyc takim samym uczuciem wiecej niz jedna kobite, wielozenstwo jest dozwolone, ale jednoczesnie mowi, ze nie sposob kochac prawdziwie wiecej niz jednej osoby :)Co do Twojego kolejnego postu (inna kultura, dawne czasy)- masz calkowita racje i chyle czola co do Twojej wiedzy. Naprawde to milo uslyszec, ze ktos nie powtarza glupich stereotypow zaslyszanych w TV itp
Beatko- mieszkam w Hurghadzie, kurcze z tym szybkim zaciazeniem i reklama, to mnie normalnie pod presja postawilas
Blondi- wciaz tak jestCzasy sie zmieniaja ale Koran nie. A tu religia jest prawem
No i wciaz jest tu deficyt mezczyzn, zdecydowanie wiecej rodzi sie dziewczynek- a ze kobiecie samotnej jest tu ciezko funkcjonowac, rodzina (kuzyn, brat meza itp) czesto bierze ja pod swoje skrzydla. A, ze nie ma tu mowy o jakichkolwiek zwiazkach pozamalzenskich, odwiedzaniu samotnych koniet przez mezczyzn itd. wiec konczy sie to "papierowym" malzenstwem :)Kobieta ma opieke, jesli ma dzieci to one rowniez. Tutaj nie ma opieki spolecznej ani nic takiego.
Kaju- dokladnie, mi sie tu podoba, jednakze zdaje sobie sprawe, ze wiele kobiet nie daloby rady. To jest kwestia akceptacji i zrozumieniaLibra, muzarcia, Beata, Blondi22, Fedra, Shagga_80 lubią tę wiadomość
-
karoam ja jak wylądowałam we Francji 4 razy się pakowałam do Polski i zawsze mówiłam debile ide do domu i tak mi zostało 2lata przy dzieciach a 3lata w hotelu wiec 5 lat teraz tak policzyłam na spokonie i powiem ci ,że wrócić chce i pewnie tak się stanie kwestia czasu juz teraz
karoam lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLibra wrote:muzarcia wrote:Więc mauysiu podobno świetne są te saszetki z ariela...kosztuja ale są niezawodne, jakieś odplamiające są też podobno, może by spróbować z tych podróbek żelowych...jak kupię i przetestuję, to dam znać a z płynu korzystam do ciemnych ubrań, bo nie zostawia smug...a piorę nawet wełniane płaszcze;-)
ja stosuję żele do prana E i trochę proszku e - można za niezłą cenę w promocjach w biedronce kupić.... dla mnie rewelacja:)
Też jestem fanką E ale brakuje mi tego kwiatowego , dawno go nie widziałam...on pachniał....i pięknie myje i wybiela białe ramy okienne pcv ale bodajże do ręcznego jest lepszy;-)Dawno nie używałam by je odświeżyć, ale na dniach znów mycie okien...Libra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAGA 30 wrote:Fedra wrote:OGŁOSZENIE DUSZPASTERSKIE:
od dnia 15.03 do 24.03 włacznie nabożeństwa do Najświętszej Tabelki Fasolkowo-Staraczkowej beda odprawiać siostra Libra i siostra Muzarcia.
Wszystkie intencje w tej sprawie proszę kierować do wyzej wymienionych sióstr w wyzej wymienionym terminie.
Siostry Libra i Muzarcia będa również czuwać nad merytoryką i poprawnością polityczną topiku
Myśle że siostry w osobnym komunikacie ogłoszą która kiedy i czym się będą zajmować
KONIEC OGŁOSZEŃ DUSZ PASTERSKICH
IDZCIE W MIŁOŚCI PŁODZIĆ NOWE FASOLKI
O matko i córko zakon będzie na forum hi hi hi!!!
E tam Muzarci habit nie pasowałby he he he:-)
Skradam się i na bieżąco odpisuję....mnie szykowali o d6 lat na zakonnicęTo najszczersza prawda...taki był ze mnie aniołek, że katechetka, siory zakonne i księża wróżyli mi właśnie habit;-)
Libra, Beata, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOla_czeka wrote:No dobra, chyba tylko ja nic o pralce nie napisałam, więc napiszę, że mi się przytykał otwór, przez który do bębna trafia płyn do płukania tkanin i po praniu w pojemniczku była woda.
A teraz moja porada: żeby unikać tej strasznej sytuacji należy rozcieńczać płyn do płukania tkanin pół na pół z wodą nawet, jeśli nie jest to koncentrat.
Pozdrawiam, Kura domowa.
KURDESZ NO....TO OD PRZYTKANIA WODA STOI? JAK TO NAPRAWIĆ? -
witam Was dziewczyny
dopiero co skończyłam Was nadrabiać to muszę zmykać za obiad się zabierać bo m niedługo w pracy wróci. Ale tu dzisiaj tematy poruszałyście
Wrócę z powrotem jak się ogarnę ze wszystkim a póki co miłego wieczorku życzęLibra, Beata, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyShagga_80 wrote:Witam ponownie...my po spacero-zakupach...i teraz gotujemy obiad - ja swój, Kuba swój...
Beatko, witaj kochana
Co do tabelki, to powiem Wam,że smutno mi,że tyle z Was odpuszcza
shagga mylisz się trochę, nie my ale sytuacje rodzinne, finansowe i tp zmuszają nas do tego...zrobiło mi się jakoś dziwnie jak to odczytałam, wiem, że nie miałaś nic złego na myśli, wiem wiem...
No tak, tydzień na diane i już mam humorki!Fedra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyShagga_80 wrote:A w ogóle to muszę się Wam pożalić...zrobiłam właśnie zupkę pomidorową (z mojego bezblutaminianowego rosołku, który był wyjątkowo smaczny) i wyszła mi straszna....jednak zupa pomidorowa wychodzi mi tylko z glutaminianem
pomidory w proszku i pomidory suszone shaggunia i zupka jak marzenie, pietruchę sobie posiej do skrzyneczki ale naciową, ma mniejszy korzeń i jest aromatyczna bardzo;-)Fedra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykaroam wrote:Libra- widze, ze masz bardzo dobre wiadomosci
Limit jest 4. I tak jak pisalas- wszystkie musi facet utrzymac, zapewnic godne (i takie same )warunki...nawet seks musi rowno podzielic
Dlatego jest to nierealne ze wzgledow finansowych. No i uczuciowych- zreszt Koran mowi wyraznie- jesli jestes w stanie obdarzyc takim samym uczuciem wiecej niz jedna kobite, wielozenstwo jest dozwolone, ale jednoczesnie mowi, ze nie sposob kochac prawdziwie wiecej niz jednej osoby :)Co do Twojego kolejnego postu (inna kultura, dawne czasy)- masz calkowita racje i chyle czola co do Twojej wiedzy. Naprawde to milo uslyszec, ze ktos nie powtarza glupich stereotypow zaslyszanych w TV itp
Beatko- mieszkam w Hurghadzie, kurcze z tym szybkim zaciazeniem i reklama, to mnie normalnie pod presja postawilas
Blondi- wciaz tak jestCzasy sie zmieniaja ale Koran nie. A tu religia jest prawem
No i wciaz jest tu deficyt mezczyzn, zdecydowanie wiecej rodzi sie dziewczynek- a ze kobiecie samotnej jest tu ciezko funkcjonowac, rodzina (kuzyn, brat meza itp) czesto bierze ja pod swoje skrzydla. A, ze nie ma tu mowy o jakichkolwiek zwiazkach pozamalzenskich, odwiedzaniu samotnych koniet przez mezczyzn itd. wiec konczy sie to "papierowym" malzenstwem :)Kobieta ma opieke, jesli ma dzieci to one rowniez. Tutaj nie ma opieki spolecznej ani nic takiego.
Kaju- dokladnie, mi sie tu podoba, jednakze zdaje sobie sprawe, ze wiele kobiet nie daloby rady. To jest kwestia akceptacji i zrozumienia
mam sporo jak na pospolitą Polkę (tak mi się wydaje) wiedzy o tamtej kulturze:) moja koleżanka była w Hurghadzie w wakacje... nawiązali znajomość z Egipcjaninem (pod opieką którego nurkowali) i czasem z nim razem pisałyśmy... więc mam wiedzę z pierwszej ręki... a także o jego niespełnionej miłości (rodzice dziewczyny nie chcieli zgodzić się na ich małżeństwo, bo chłopak był za ubogi)... on starał się nam to w przystępny sposób wytłumaczyć, byśmy jak najlepiej pojęły sens ich kultury przez pryzmat oczywiście naszych europejskich doktryn wpajanych od samego urodzenia... powiedział to wszystko co napisałaś powyżej:) a nawet o niechlubnych czynach jakich można się dopuścić i nic za to nie grozi, bo religia pozwala... a jak napisałaś religia to prawo...
a czy to prawda, że taki rodowity Egipcjanin to nie może ot tak sobie wyjechać by odwiedzić kogoś np. w Europie? pozwiedzać, pojechać na wycieczki?
w ogóle bardzo sympatyczny człowiek (i jaki przystojny) ciekawy naszej kultury... hehehe nawet brał udział przez skype w lepieniu pierogów na wigiliębardzo go ciekawiło sposób w jaki obchodzimy nasze święta, jak wygląda śnieg...
Dodi, Fedra, karoam, Amicizia, Shagga_80 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymuzarcia wrote:AGA 30 wrote:Fedra wrote:OGŁOSZENIE DUSZPASTERSKIE:
od dnia 15.03 do 24.03 włacznie nabożeństwa do Najświętszej Tabelki Fasolkowo-Staraczkowej beda odprawiać siostra Libra i siostra Muzarcia.
Wszystkie intencje w tej sprawie proszę kierować do wyzej wymienionych sióstr w wyzej wymienionym terminie.
Siostry Libra i Muzarcia będa również czuwać nad merytoryką i poprawnością polityczną topiku
Myśle że siostry w osobnym komunikacie ogłoszą która kiedy i czym się będą zajmować
KONIEC OGŁOSZEŃ DUSZ PASTERSKICH
IDZCIE W MIŁOŚCI PŁODZIĆ NOWE FASOLKI
O matko i córko zakon będzie na forum hi hi hi!!!
E tam Muzarci habit nie pasowałby he he he:-)
Skradam się i na bieżąco odpisuję....mnie szykowali o d6 lat na zakonnicęTo najszczersza prawda...taki był ze mnie aniołek, że katechetka, siory zakonne i księża wróżyli mi właśnie habit;-)
hehehe... minęli się z Twym powołaniem:)
hehehe, a ja nie byłam grzeczna:) trochę taka chłopaczara:) a w informacyjnej karcie zdrowia wychowawca mi wpisał
Uwagi: dziecko żywe.
Jak moja mama to zobaczyła, to skwitowała: I dzięki Bogu, że nie martwe!
heheheheBeata, mala29_, Fedra, Dodi, Blondi22 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymuzarcia wrote:Shagga_80 wrote:Witam ponownie...my po spacero-zakupach...i teraz gotujemy obiad - ja swój, Kuba swój...
Beatko, witaj kochana
Co do tabelki, to powiem Wam,że smutno mi,że tyle z Was odpuszcza
shagga mylisz się trochę, nie my ale sytuacje rodzinne, finansowe i tp zmuszają nas do tego...zrobiło mi się jakoś dziwnie jak to odczytałam, wiem, że nie miałaś nic złego na myśli, wiem wiem...
No tak, tydzień na diane i już mam humorki!
jej Kochana nie chodziło o Ciebie (tak myślę), przecież Ty staraczka - tylko taka, która najpierw musi się troszkę podleczyć
jej chodziło raczej o dziewczyny, które się poddają po kilkumiesięcznych staraniach... trzeba wierzyć, starać się naturalnie czy z pomocą medyczną! Bo ja mam zamiar się doczekać tabelki, w której wszystkie staraczki będą zafasolkowane:)
oczywiście z Tobą i innymi niedopisanym włącznieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2013, 17:36
Dodi, Beata, Fedra lubią tę wiadomość