plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
kurczę ale może napisze o co mi chodzi bo może wydawać wam się to proste może ktoś miał taki przypadek?
chodzi o to że babcia wzieła kredyt gotówkowy 7 lat temu... spłacała go wg ustalonych rat tyle że miała kilkudniowe opóźnienia w spłacie bo spłacała nie wg daty płatności tylko zawsze po swojej emeryturze
po spłacie mineło prawie 6 lat, była pewna że kredyt spłacony, a tu nagle w tym roku dostała pismo że zalega z kapitałem, ja zajęłam sie ta sprawą ponieważ babcia słabo słyszy prZez telefon i załatwiam jej , dzwonie po róznych... ale każą płacić...i z jednej strony może i mają rację bo wiadomo jesli jest opóźnienie w spłacie to pobierają najpierw odsetki a nie kapitał i z tąd powstaje zadłużenie.... ale czy to przypadkiem nie jest przedawnione? po tylu latach bank nie raczył poniformować emerytki że zalega? a teraz sprzedal dług?
jak myślicie płacić im czy olać?Oliwka 2006
2.12.15 11/12 tyg ciąża zaśniad/2.03.17 7 tyg lyz. po poronieniu/7.05.17 pęknięcie jajowodu. Usunięcie
-
Beata wrote:rUCIU ja też *)
Koczku a co z Twoim testem? powtarzałaś? bardzo sie niecierpliwię, zrób to dla mnie...
a co do mojego wykresu to coś ty... ja sobie żarty robię, nic z tego nie będzie
Codziennie robie i nic ale ciągle z te same z tej samej parti z alegro chyba wybiorę sie do apteki po jakis inny chociaz temp leci mi w dól wiec ciekawe -
Beata wrote:kurczę ale może napisze o co mi chodzi bo może wydawać wam się to proste może ktoś miał taki przypadek?
chodzi o to że babcia wzieła kredyt gotówkowy 7 lat temu... spłacała go wg ustalonych rat tyle że miała kilkudniowe opóźnienia w spłacie bo spłacała nie wg daty płatności tylko zawsze po swojej emeryturze
po spłacie mineło prawie 6 lat, była pewna że kredyt spłacony, a tu nagle w tym roku dostała pismo że zalega z kapitałem, ja zajęłam sie ta sprawą ponieważ babcia słabo słyszy prZez telefon i załatwiam jej , dzwonie po róznych... ale każą płacić...i z jednej strony może i mają rację bo wiadomo jesli jest opóźnienie w spłacie to pobierają najpierw odsetki a nie kapitał i z tąd powstaje zadłużenie.... ale czy to przypadkiem nie jest przedawnione? po tylu latach bank nie raczył poniformować emerytki że zalega? a teraz sprzedal dług?
jak myślicie płacić im czy olać?
czyli temat dla mnie.
jesli bacia zaciagnela kredyt i termin rat przykładowo miała ustalony na 20-ego kazdego miesiaca a spłacała po otrzymaniu emerytury np 10-ego kazdego miesiąca, to automatycznie naliczaly sie odsetki kazdego dnia. Babcia spałacała raty takie jak miała na harmonogramie spałt, natomiast nie uwzgledniała tych dodatkowych odsetek ktore sie naliczały w wyniku nieterminowej spłaty.
Dziwi mnie jednak to dlaczego tak pozno dostała informacje. czy nie było wczesniej jakis pism?
Czy to był kredyt ratalny czy zwykly gotówkowy?
jesli moge zapytac jaka kwota została do zapłaty?
Fedra lubi tę wiadomość
06-11-2013 [*] 9tc mój Aniołek
-
kwota ktora została nierspłacona bedzie trzeba zaplacic, jesli nie naliczane beda nadal odstetki pozniej windykacja miekka typu, listy telefony a koszt takiej windykacji jest spory, jesli bank nie odzyska swoich naleznosci oddaje sprawe komornikowy krory zajmuje emeryture. a w tym momencie kwota do splaty potraja sie poniwewaz obsluga komornicza jest baaaardz droga06-11-2013 [*] 9tc mój Aniołek
-
kOCZKU DZIWNA TA tWOJA SYTUACJA moze faktycznie zakup inny test, no nie wiem juz co myśleć
2 kreski tak dokładnie tak było jak piszesz, tyle że czemu wczesniej nie informowali o tym?, babcia była w szkou przyniosła mi wszystkie kwitki umowę, że oszuści chcą ją naciagnąc po tylu latach, ale jak przeanalizowałam kiedy płaciła a kiedy powinna to zrozumiałam skąd wzięla sie taka różnica,
był to kredyt gotówkowy rozłowony na 18 rat, twierdzi ze absolutnie nigdy żadnego pisma nie dostała
na druczku który przysłali widnieje kwota 215 złOliwka 2006
2.12.15 11/12 tyg ciąża zaśniad/2.03.17 7 tyg lyz. po poronieniu/7.05.17 pęknięcie jajowodu. Usunięcie
-
nick nieaktualny2 kreski wrote:kwota ktora została nierspłacona bedzie trzeba zaplacic, jesli nie naliczane beda nadal odstetki pozniej windykacja miekka typu, listy telefony a koszt takiej windykacji jest spory, jesli bank nie odzyska swoich naleznosci oddaje sprawe komornikowy krory zajmuje emeryture. a w tym momencie kwota do splaty potraja sie poniwewaz obsluga komornicza jest baaaardz droga
zgadzam się... jeżeli nie uzgodni spłat z bankiem, to pójdzie wierzytelnośc do windykacji - a wtedy koszty jeszcze bardziej zwrosną... a jak dalej nie będzie spłacać to skończy się to komornikiem i potrącanie z emerytury...
dziwi mnie tylko dlaczego tak długo nic nie wiedziała? nie było żadnych monitów? -
nick nieaktualnyBeata wrote:kOCZKU DZIWNA TA tWOJA SYTUACJA moze faktycznie zakup inny test, no nie wiem juz co myśleć
2 kreski tak dokładnie tak było jak piszesz, tyle że czemu wczesniej nie informowali o tym?, babcia była w szkou przyniosła mi wszystkie kwitki umowę, że oszuści chcą ją naciagnąc po tylu latach, ale jak przeanalizowałam kiedy płaciła a kiedy powinna to zrozumiałam skąd wzięla sie taka różnica,
był to kredyt gotówkowy rozłowony na 18 rat, twierdzi ze absolutnie nigdy żadnego pisma nie dostała
na druczku który przysłali widnieje kwota 215 zł
to ja bym się wybrała na rozmowę do banku... skoro żadnego monitu nie otrzymała, to dochodziłabym się o nienalicznie odsetak za 6 lat skoro mnie nikt nie powiadomił...
ale odsetki od nieterminowej spłaty kredytu i tak będzie musiała zapłacić -
nick nieaktualnyHej Babeczki, ja jak można było przupuszczać ledwo dziś żywa...Masakra...dziś idę wcześniej spać..teraz czekam na wodę i robię śniadanko, a w międzyczasie musiałam wpaść.
Kaja idź proszę na betę, przecież jesteś już po terminie @,tak?
Dodi, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
A teraz zmykam, bo już woda się gotujeBuziaki
-
nick nieaktualny
-
Beata wrote:kOCZKU DZIWNA TA tWOJA SYTUACJA moze faktycznie zakup inny test, no nie wiem juz co myśleć
na druczku który przysłali widnieje kwota 215 zł
czyli jest to kwota wynikajaca z nieterminowej spłaty. Zapłacic trzeba a bakn odpowie w ten sposob ze klient powienien wiedziec ze jesli placi nieterminowo naliczaja sie osdsetki bo bat jest w umowie.
Powiedz mi jeszcze czy to byl kredyt ratalny na zakup np pralki na raty?
czy zwykly gotowkowy zaciagniety w banku?
napisz jaki bank to bedziemy wiedziec juz wszystko:) dlaczego tak sie stało:)06-11-2013 [*] 9tc mój Aniołek
-
nick nieaktualny
-
dzieczyny ale to już nie bank właśnie się domaga tylko bank zrzekł sie czyli sprzedał wierzytelność wirmie windykacyjnej
tylko moja wątpliwośc polega na tym ze w mojej okolicy przez ostatni rok wielu znajomych dosatło wezwanie do zapłaty po latach za zaległości na studiach wszyscy ponad 5000 zł. po minęlo sporo lat, po konsultacji z prawnikiem pokazuje sie ze taka firma nie ma zadnych praw ściągać tego po tylu latach, bo jest własnie na to okres 3 lat po tym terminie domniemana należnośc ulega przedawnieniuOliwka 2006
-
Beata wrote:no tak ale czy przypadkiem taka sprawa nkie przedawnia sie po okresie 3 lat?
nie, bank musi odzyskac to co jego. mozesz sie dopytac w banku czy nie byly wysylane jakies monity, telefony. bsnk takie rzeczy rejestruje06-11-2013 [*] 9tc mój Aniołek
-
Beatko z kredytami ratalnymi jest tak że w momencie spłaty ostatniej raty każdy klient powinien napisac pismo o zamkniecie i rozliczenie kredytu jezeli tego nie zrobi to własnie są takie sytacje jak z Twoja babcia bo oni na tym zarabiją . I ogólnie jest tak że nie mają obowiązklu przysyłania monitu bo to jest w twojej kwestist aby rozliczyc ten kredyt a oni żęruja własnie w ten sposób na emerytach bo znich zawsze da radę sciagnąc dług