plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
Muska, czas, kiedy wybierałam projekt wymarzonego domu był jednym z najfajniejszych etapów w życiu:) Zazdroszczę!
Shagga, teraz dużo się właśnie mówi o tych błyskawicznych budowach, ale powiem Ci, że jak przyszło co do czego, to nam jednak wszyscy radzili zostawić dom w stanie surowym otwartym przez zimę, żeby go dobrze przewiało i wymroziło. Zaufałam naszemu majstrowi bo aż tak się nam nie paliło, ale nie wiem, czy to faktycznie ma takie znaczenie przy obecnych materiałach i technikach. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMówisz Kaja, że nawet pomidory mogłabym "uprawiać" ? Jezuuuuuuuuuu, ja chcę własne pomidorki
Mamy duży balkon jest gdzie sadzić, hehehe a nasz blok stoi przy osiedlowej drodze a balkon w ogóle mam od strony, gdzie nawet drogi czy parkingu nie ma...a kawałek dalej są łąki, pola
-
mauysia wrote:My tu tak sobie urządzamy czcze gadania o tym, jak teraz się tu wyludniło... A ja postanowiłam twórczo wykorzystać czas w pracy
i przygotowałam parę statystyk...
Mianowicie
od 28.09 do 27.11 (pierwsze 500 stron) smarowałyśmy średnio 8,2 strony postów dziennie,
od 27.11 do 8.01 (druga pięćsetka) płodziłyśmy 12 stron dziennie
od 8.01 do 11.02 (trzecia pięćsetka) tworzyłyśmy 14,7 stron dziennie
od 11.02 do dzisiaj (czwarta pięćsetka plus 89 stron) produkowałyśmy.. uwaga... 16 stron dziennie.
Liczby mówią same za siebie
PS) Ja to jestem porąbana, że takie coś chciało mi się zrobićAle przynajmniej rozruszałam swoje szare komóry
Mauysia naprawdę szacun, że też ci się chciało!No fakt liczby mówią same za siebie heheh
Shagga_80, Dodi lubią tę wiadomość
👩 '85 👦'82
AMH 1.07
07.2015 - 1IUI ❌
08.2015 - 2IUI ❌
01.2022 AMH 0,24
02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
02.2022 OVIklinika
03.2022 krótki protokół IVF
31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
11.2022 w końcu jesteś z nami 👧
01.2023 🦀tarczycy
W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
10.2024 AMH 0,17
11.2024 krótki protokół IVF -
nick nieaktualnyShagga_80 wrote:Muska wrote:Shagga_80 wrote:Muska wrote:Shagga_80 wrote:Muska, lubię Twój wpis
A jak postaracie się (i macie środki) to do zimy możecie wprowadzić się do własnego domkuWiem,że domy można postawić już UWAGA w 3 miesiące
Podstawa to szybkowiążące zaprawy, sprawna ekipa no i i KASA
Ale można
Shagus z ust mi tego posta wyjęłaś. Właśnie miałam do Ciebie pisać w tej sprawie. Teraz skumałam dopiero po Twoim poprzednim wpisie, że architekt z CiebieZgadza się?
Ja właśnie o takim energooszczędnym małym domku myślę. Tylko nie wiem w jakiej technologii. To można w ogóle mieć energooszczędny w budowlanej czy to się wyklucza? Wszyscy teraz w kółko o technologii szkieletowej prawią. Co o tym myślisz?
Potwierdź mi proszę najpierw że wiesz o czym pisze żebym Cie niepotrzebnie nie zamęczała
Nie jestem architektem a budowlańcem, ale wiem o czym piszeszZajmuję się projektowaniem domów
Chociaż sama nie posiadam uprawnień, więc ja zajmuję się czarną robotą, a Szef podpisywaniem
Dom energooszczędny jest jak najbardziej możliwy w technologii (powiedzmy) tradycyjnej murowanej , baaaaaaaa nawet dom pasywny jest możliwy...różnica polega na zastosowanych materiałach i nieco wykonaniu
No to czuję, że dostałam zielone światło
Bo te 3 m-ce o których mówisz to chyba na te prefabrykowane domki?
Ja ostatnio nic nie robię w czasie wolnym jak oglądam działki i projekty domów i nawet wybieram meble
Możesz jakieś fajne projekty na ok.100m2 polecić? Jakąś stronkę albo coś?
A co ty sądzisz o tych nowych technologiach?
Wal jak w dym, Stara
Wiesz, prawda jest taka,że jak bierze się sprawną firmę to dom w stanie surowym postawią Ci w kilka tygodni ! (i gdy są szybkowiążące zaprawy) ..moja kumpela właśnie robiła u nas w biurze projekt ostatnio i Ona będzie budowała w technologii Ytonga , bo właśnie chce mieć energooszczędny (podobno są jakieś dopłaty do takich domów? nie wiem, ale Ona tak twierdziła) więc Oni wybrali mega ciepłe ściany bo aż 49 cm Ytonga i te pustaczki sa znacznie lżejsze niż zwykłe i je montuje się na specjalną zaprawę klejową , dach mają płaski (to taka nowoczesna bryła) więc obstawiam,że jak tylko ciepło się zrobi (i jeśli mają murarza, która umie Ytonga stawiać!) to za kilka tygodni bedziemy opijać stan zerowy...hmmm, no ja może kefirkiem opiję
Ja osobiście lubię projekty tego biura projektowego : www.z500.pl ale to dlatego,że są takie w moim stylu...a wiadomo, każdy ma inny gust
Witam ponownie
Ogarnęłam się, nawet zjedliśmy rosołek (od niedzieli go zmęczyć nie możemy, tzn nie że nie zjadliwy, tylko,że taaaaaaaaaaaaaki gar nagotowałam). Ostatnio wpadłam na pomysł
Zrobię sobie ogródek na balkonie
W duże doniczki posieję "przyprawy" do rosołku m.in. seler (już kupiłam nasionka selera naciowego) i lubczyk (wczoraj znalazłam w Carefourze
)...nad innymi zastanowię się, bo nie wiem,czy np marchewce "wygodnie " by było
Macie może doświadczenie w tym temacie?
Poczytam co tam u Was w międzyczasie wydarzyło się
ja kiedyś miałam... w skrzynce się mało opyla... marchewka więcej miejsca potrzebuje.. inaczej rosną pokrzywione małe kociubasy...
ja sieję cebulkę - zwłaszcza na szczypiorek, koperek, pietruszkę naciową i naszą ukochną sałatęmauysia, Shagga_80 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOla_czeka wrote:Muska, czas, kiedy wybierałam projekt wymarzonego domu był jednym z najfajniejszych etapów w życiu:) Zazdroszczę!
Shagga, teraz dużo się właśnie mówi o tych błyskawicznych budowach, ale powiem Ci, że jak przyszło co do czego, to nam jednak wszyscy radzili zostawić dom w stanie surowym otwartym przez zimę, żeby go dobrze przewiało i wymroziło. Zaufałam naszemu majstrowi bo aż tak się nam nie paliło, ale nie wiem, czy to faktycznie ma takie znaczenie przy obecnych materiałach i technikach.
Szczerze nie znam przypadku błyskawicznych budów, może dlatego,że na to potrzeba znacznie więcej kasy ale pamiętam jeszcze ze studiów, że zwykły cement wiąże jakiś czas tam (w zależności od rodzaju) a są też szybko wiążące i wtedy nie trzeba tyle czekać na związanie...więc wniosek? można jak się chce postawić błyskawicznieNie znam nikogo, kto tak szybko pobudował się
Mnie by wystarczyło, gdybyśmy w to lato postawili dom w stanie surowym, przykrytym....i już bym ogródek zmontowała na swoim podwóreczku, hehehe. -
mauysia wrote:Ola_czeka wrote:mauysia wrote:My tu tak sobie urządzamy czcze gadania o tym, jak teraz się tu wyludniło... A ja postanowiłam twórczo wykorzystać czas w pracy
i przygotowałam parę statystyk...
Mianowicie
od 28.09 do 27.11 (pierwsze 500 stron) smarowałyśmy średnio 8,2 strony postów dziennie,
od 27.11 do 8.01 (druga pięćsetka) płodziłyśmy 12 stron dziennie
od 8.01 do 11.02 (trzecia pięćsetka) tworzyłyśmy 14,7 stron dziennie
od 11.02 do dzisiaj (czwarta pięćsetka plus 89 stron) produkowałyśmy.. uwaga... 16 stron dziennie.
Liczby mówią same za siebie
PS) Ja to jestem porąbana, że takie coś chciało mi się zrobićAle przynajmniej rozruszałam swoje szare komóry
Mauysia, teraz poprosimy o zbadanie, jakie słowa padają najczęściej w postach dziewczyn, którym udało się zaciążyć
Reszta będzie wiedziała o czym gadać
"owulacja", "k%rwa", "pralka".
osz kur*a,
prawie popuściłam ze śmiechu
krótko i na temat mauysiaOla_czeka, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Shaggi skarbie dziekuje!
Aguś ja wiem ze jestes na etapie leczenia, ale skoro jestes w owulacyjnym czasie to moze serduszkujcie dzisiaj:)
Najczesciej podczas "nie staranek" sie "coś" wystara:)
Ja pojutrze ide do ginekologa zobaczyc czy jakis pecherzyk sobie rosnie.mauysia, Shagga_80, Libra, Ola_czeka, Muska, AGA 30, Dodi, ann2224 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyplemniczka wrote:Shaggi skarbie dziekuje!
Aguś ja wiem ze jestes na etapie leczenia, ale skoro jestes w owulacyjnym czasie to moze serduszkujcie dzisiaj:)
Ja pojutrze ide do ginekologa zobaczyc czy jakis pecherzyk sobie rosnie.
Trzymam kciuki Plemniczko, jestem pewna,że wrócisz z samymi pozytywnymi wieściamiI koniecznie zamelduj się tu po powrocie
plemniczka lubi tę wiadomość
-
w zeszłym roku miałam tez plan, żeby na balkonie od str południowej posadzić truskawki w donicach. Fajna sprawa taki swój kawałek gleby w bloku.
👩 '85 👦'82
AMH 1.07
07.2015 - 1IUI ❌
08.2015 - 2IUI ❌
01.2022 AMH 0,24
02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
02.2022 OVIklinika
03.2022 krótki protokół IVF
31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
11.2022 w końcu jesteś z nami 👧
01.2023 🦀tarczycy
W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
10.2024 AMH 0,17
11.2024 krótki protokół IVF -
nick nieaktualnyShagga_80 wrote:Libra, no tak właśnie zastanawiałam się,czy marchewka będzie zadowolona ze skrzynki
No nic, kupię skrzynki i ziemię i póki co zasieję sobie seler i lubczyk - do rosołku potrzebuję tego wciąż
bulwiaste warzywa potrzebują trochę więcej przestrzeni... inaczej okazu się nie dorobisz... ja w takiej skrzynce miałam z 10-14 marchewek - wtedy były łdne... ależ ile musiałam czekać - 3 obiady i po marchewce... teraz na działce siejemy marchewkę, buraczki i in. to co 3 dni można nową dostawę przywieźć... a pod ręką najlepiej dla mnie jak jest świerza sałata, koperek i pietruszkamauysia, Shagga_80, Muska lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyplemniczka wrote:Shaggi skarbie dziekuje!
Ja pojutrze ide do ginekologa zobaczyc czy jakis pecherzyk sobie rosnie.
Plemniczko kochana z kotem chyba jak mój M jutro dopiero wróciI jak tu dziecko zrobić jak nie ma z kim!! Kochanka znaleść chyba muszę he he:-)
-
nick nieaktualnya dodam jeszcze, że na działce pod folią teściowa choduje fantastyczne pomodory malinowe, które rozną wielkości moich dwóch pięści... i jescze ogórki, paprykę, kabaczki i dynie... także w wakacje mamy wyżerkę pierwsza klasa:)
Shagga_80 lubi tę wiadomość
-
Shagga, ja właśnie na z500 czegoś szukam
Patrzę, wybieram i przebieram i znowu wracam do pierwszego i tak w kółko.
Teraz tyle projektów dostępnych jest, że szał pał
A jak z kosztorysami na tej stronie jest? Zgadzają się mniej więcej? Bo jak chce ta wersję ekoReady to muszę sobie do tej podanej ceny wyjściowej dodać 30% ceny, czy przy tych projektach z tym oznaczeniem to już jest wliczone?
Dobrze mówiła Twoja koleżanka, ale ten program ma małe opóźnienie na rynku, bo już powinien działać, a teraz trwają ostatnie negocjacje banków na temat tych kredytów. Już w każdym razie 7 banków jest wybranych, które będą takie kredyty ferować. Poza tym te dopłaty są tylko do kredytu, więc jak już dom mają to raczej się nie kwalifikują. Ja sobie najpierw projekt wybiorę, a potem poczekam aż ruszą i szybko do banku polecę -
Libra wrote:a dodam jeszcze, że na działce pod folią teściowa choduje fantastyczne pomodory malinowe, które rozną wielkości moich dwóch pięści... i jescze ogórki, paprykę, kabaczki i dynie... także w wakacje mamy wyżerkę pierwsza klasa:)
Moja teściowa też! Oprócz x gatunków warzyw, ma jeszcze y gatunków owoców! W lato i w okresie okołoletnim mamy taką wyżerę, że głowa mała!Shagga_80, Libra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLibra wrote:a dodam jeszcze, że na działce pod folią teściowa choduje fantastyczne pomodory malinowe, które rozną wielkości moich dwóch pięści... i jescze ogórki, paprykę, kabaczki i dynie... także w wakacje mamy wyżerkę pierwsza klasa:)
Ja chcę takie pomidorki!!!!!!!!!