plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
jeju wrote:Muska i dlaczego się nie przyznajesz, że nie napisałam nic do Ciebie? Kochana i widzisz ja też się mylę...kogoś mi brakowało i nadal mi brakuje...okaże się z czasem...muska słońce widzę Twój wykresik i trzymam kciuki za jakiś dodatkowy skok temperatury...otóż jak już Cię pominęłam niechcący, to teraz specjalnie dla Ciebie:
wybaczysz?
No ba!
Kto by nie wybaczył takiemu tygryskowi
Też zmykam na razie zupke dokończyć. Do usłyszenia później.
-
nick nieaktualnyWróciłam! W domu sajgon! (od chyba 2 godzin "walczę" ...powiedzmy, bo dotąd zrobiłam pranie i nieco pozbierałam rzeczy po całym domu walających się), Młody zasnął w drodze do domu i śpi już prawie 3 godz...M ma lewiznę dziś więc do nocy Go nie będzie..jak wróci jak zwykle będą szaleć..bo przeciez Młody będzie wyspany! A w kuchni to mam najgorzej! W zimnej wodzie zmywanie to nie zmywanie więc odkładam w czasie jak tylko mogę
I efekt? Zero wolnego blatu,czy czystego kubka,czy talerza....cholera,że też samo się nie zrobi
Niestety nie nadrobię Was teraz...wybaczcie, może wieczorem uda się...chociaż wątpię,bo czuję,że czeka mnie dłuuuuuuuuuuuuuuuuuugi dzień -
gocha04 wrote:cześć Effcia. Jak się czujesz?
Ola mi gwary by nie przeszkadzały, gdyby ludzie bardziej przykładali się do nauki poprawnego języka polskiego (nie mówię, że sama błędów nie popełniam, bo popełniam). Ale jak się nie umie to prościej poprzekręcać wyrazy czy powymyślać nowe dziwne zamienniki.
Lepiej byłoby gdyby takim kultem były np hafty kaszubskie, góralskie stroje czy jeszcze coś innego. A nie gadka gdzie polak z polakiem dojść do porozumienia nie mogą.
Jak się czuję właśnie zmęczona i jak za długo pochodzę czy też posiedzę boli mnie podbrzuszę i to tak dość solidnie -
Libra wrote:heloł... szukam cosik dla koleżanki i natknęłam się na artykuł...
AGA!!! TO DLA CIEBIE!!!
Płodność po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych
Jak to jest z tą płodnością po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych? Czy owulacja pojawia się od razu, czy też po odstawieniu pigułki istnieje jeszcze jakiś okres ochronny, który umożliwia kontakty płciowe bez ryzyka zajścia w ciążę? Odpowiedzi jednoznacznej, niestety, nie ma. Każda kobieta bowiem może inaczej reagować na odstawienie antykoncepcji hormonalnej. Jak wiadomo, podstawowym działaniem tabletek antykoncepcyjnych jest hamowanie jajeczkowania. Tabletki nie blokują jednak owulacji na stałe...
1. Owulacja po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych
Gdy zachodzi potrzeba odstawienia tabletki hormonalnej, ze względu na pojawienie się skutków niepożądanych, w przypadku podjęcia decyzji o zmianie metody antykoncepcyjnej lub ze względu na decyzję o dziecku, jajeczkowanie u zdrowych kobiet powraca najczęściej już w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletki. W niektórych przypadkach owulacja pojawia się nawet następnego dnia od zaprzestania przyjmowania pigułek z blistra. Oczywiście, kobieta może odstawić tabletki antykoncepcyjne w dowolnym dniu, nawet na początku opakowania. Jednak lekarze radzą, by przyjąć wszystkie tabletki z blistra do końca i wówczas zaprzestać przyjmowania pigułek.
Pierwsze krwawienie po odstawieniu tabletki jest w takim przypadku krwawieniem z odstawienia. Pierwsza prawdziwa miesiączka zaczyna się dopiero następnym razem. Jednak już pierwszy cykl bez tabletek antykoncepcyjnych należy uważać za owulacyjny – dlatego w sytuacji uprawiania seksu bez zabezpieczenia, np. bez prezerwatywy, istnieje duże prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych w pierwszym cyklu płodność kobiety jest zazwyczaj zwiększona, dlatego często w takim przypadku dochodzi do ciąż mnogich.
Czasami problem kobiet stanowi brak okresu po odstawieniu tabletek. Wtedy zachodzi obawa, że mogło dojść do zapłodnienia. W pierwszych trzech miesiącach po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych cykle miesiączkowe są nieregularne, a same miesiączki mogą się nie pojawiać. Obserwowanie naturalnych objawów płodności, takich jak śluz szyjkowy, konsystencja szyjki macicy czy zmiana temperatury ciała, po odstawieniu tabletek są trudne do sprecyzowania i często mylne. Najlepiej poczekać trzy-cztery miesiące, aby organizm znowu się przyzwyczaił do normalnego jajeczkowania i wyregulował własną gospodarkę hormonalną.
2. Miesiączka po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych
Jeśli po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych nie pojawia się krwawienie miesiączkowe albo po trzech miesiącach cykle nadal są nieregularne lub występują dziwne plamienia międzymiesiączkowe, należy skonsultować się z ginekologiem. Takie objawy nie muszą być związane z odstawieniem hormonów. Koniecznie trzeba ustalić przyczynę tych dolegliwości i wprowadzić odpowiednie leczenie. Jeśli po odstawieniu tabletek kobieta nie może zajść w ciążę, również należy zgłosić się do lekarza, aby wykluczyć bardzo rzadkie powikłanie antykoncepcji hormonalnej, jakim jest blokada hormonalna jajeczkowania. Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej zaleca się rozpoczęcie starań o dziecko po trzech-czterech miesiącach. Jeżeli hormonalne leki antykoncepcyjne zostały odstawione z innych przyczyn niż chęć zajścia w ciążę, należy zastosować inną metodę antykoncepcji w celu zabezpieczenia się przed niechcianą ciążą.
Czas oczekiwania na regularne cykle miesiączkowe po odstawieniu tabletek zależy od:
wieku kobiety,
rodzaju zażywanych tabletek,
długości okresu,w jakim kobieta dostarczała do organizmu tabletki,
typu płodności przed rozpoczęciem stosowania antykoncepcji.
Po zaprzestaniu brania tabletek cykle miesiączkowe mogą być bardziej obfite i bolesne, zróżnicowane pod względem długości, z owulacją bądź bezowulacyjne. Śluz może być również bardziej obfity.
Milego dniaFedra, mauysia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAGA 30 wrote:Jestem laski !!!Mam wyniki wszystko w normie poza tarczycą!!!
TSH TSH 4,46 µIU/ml 0,270 4,200
Wszystkie hormony mi świrują !!!Nie wiem co jest grane i TSH i PRL za wysoki cholera!!!
Nie za dużo za wysokie ale za wysokie!!!
Aga jeżeli się nie mylę to staraczka powinna mieć TSH do 2,000. -
nick nieaktualny
-
no doczytalam te kilka dni. Effciu kochana bardzo Ci gratuluje! i podobnie jak dziewczyny jestem pewna ze za szybko bylo by byl pecherzyk, za tydzien na pewno juz bedzie
Aga nie martw sie owszem TSH za wysokie, ale pewnie latwo je obnizysz... ja juz w pierwszym cyklu z tabletkami na obnizenie TSH zaszlam w ciąze, bo juz w pierwszym miesiacu mi spadlo. Jak najszybciej pedz do endokrynologa lub gina po EuthyroxShagga_80 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Aga ginek przepisze Ci leki i wszystko będzie dobrze
mi po miesiącu brania bromka prl spadła z 35.2 na 19.93AGA 30, aisa, Shagga_80 lubią tę wiadomość
-
plemniczka bedzie dobrze a plamienia sie zdarzaja ...... nie martw sie
z innej beczki u mnie nie mowia gwara.Ja wychowalam sie na wsi a moj w miescie i czasem smieje sie z wiejskich haselek typu: no zamiast tak ,
ide na pole zamiast na dwor, nie godej zamiast nie mow - oczywiscie ja tak nie mowie ale moi dziadkowie owszem...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2013, 19:57
zbikowa, Fedra, Kfjatus, aisa, Shagga_80 lubią tę wiadomość