plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny!
Przez parę dni mnie tu nie było ale obiecuję nadrobię zaległości
Mała A. nam się rozchorowałaDziś idziemy do lekarza bo po 3 dniach nie przeszło...
Ja dalej wytrzymuję i nie robię testu... zostało parę dni do niechcianej @.
Pozdrawiam i miłego dnia!!!!mauysia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLibra wrote:heloł... jak tam grzybki? robiłaś zalewajkę z grzybkami... mniam mniam mniam ja wczoraj jadłam:) pyszota
U mnie w nocy tak lało że musiałam wstawać okna zamykać i dalej pada i padaDzis nici z grzybów będzie
a-koczek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnynie mam zbyt dużo czasu, więc przeklajam z Wikipedii:) ja robię mnie więcej jak w pierwszym przepisie;)
Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego.
Radomszczańska zalewajka (woj. łódzkie)[edytuj kod źródłowy]
Wpisana na listę produktów tradycyjnych 21 grudnia 2009.
SKŁAD
woda
ziemniaki
żur
słonina (wytopiona ze skwarkami)
cebula
czosnek
radomszczańska śmietana
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
grzyby (najlepiej gąski zielonki, tzw. zieleniatki)
Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie)[edytuj kod źródłowy]
Wpisana na listę produktów tradycyjnych 22 stycznia 2008.
SKŁAD
woda
ziemniaki
żur (mąka żytnia – razowa lub żubrowiny, ew. mąka pszenna, skórka od chleba, cebula, woda)
wędzony boczek lub kiełbasa
marchewka
przesmażona cebula
czosnek
liście laurowe (opcjonalnie)
sól, pieprz
suszone grzyby (opcjonalnie)
mąka ze śmietaną lub maślanka (do zaprawienia, opcjonalnie)
zasmażka lub skwarki ze świeżej słoniny
Zalewajka świętokrzyska (woj. świętokrzyskie)[edytuj kod źródłowy]
Wpisana na listę produktów tradycyjnych 6 września 2006.
SKŁAD
woda
ziemniaki
żur
boczek wędzony lub kiełbasa
cebula
czosnek
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
śmietana
słonina (skwarki)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2013, 10:33
a-koczek, AGA 30, Shagga_80, Rucia, aisa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLibra wrote:Zalewajka, smak dzieciństwa... napiszę chyba zaraz do m, żeby mi zostawili jeszcze jedną miseczkę na dzisiaj:)
Czyli po prostu zupa he he:-)
U nas w regione zalewajkę się robi z czosnkiem i suchym chlebem , przyznam że ja tego w życiu nie robiłam i nie jadłam bo w domu się nie jadało tego:-)Libra, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAGA 30 wrote:Czyli po prostu zupa he he:-)
U nas w regione zalewajkę się robi z czosnkiem i suchym chlebem , przyznam że ja tego w życiu nie robiłam i nie jadłam bo w domu się nie jadało tego:-)AGA 30, magdzia26, Shagga_80, Kfjatus, aisa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLibra wrote:żałuj!!!! zwłaszcza, że nie jadłaś zalewajki w wykonaniu mojego taty, bo to mistrzostwo!!! mój m jak pierwszy raz jadł, to zjadł 2 talerze i za każdą łyżką powtarzał: "pyszna"... a na koniec skwitował: "musisz się nauczyć taką robić" hehehe
No to już żałuję kochanaLibra, magdzia26, Kfjatus, aisa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWłaśnie przymierzałam moje nowe spodnie żeby zaznaczyć je do skrócenia ależ jestem z nich zadowolona a zwłaszcza z tych czarny w parze z moimi szpilkami wyglądają zajefajnie
Ach szkoda ze tak dziś leje bo bym dalej po sklepach polatała jeszcze troszkę kasy mi zostałomagdzia26, aisa lubią tę wiadomość