X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam Was :)

Kopciuszku ja już też pytałam o ten przepis na tą pizze ale nikt nie odpowiedział na której stronie jest.

Czekamy na Igorka :)

kopciuszek126, Ilona, aisa lubią tę wiadomość

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • Gunia Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygrzebałam-skopiowałam :)

przepis Kopciuszka na pizze:

Ciasto:
    2 szkl. mąki
    1/2 szkl. letniej wody
    2 dkg drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukry
    2 łyżki oleju.

Z drożdzy, cukru, połowy wody (1/4 szkl.), 1-2 łyzek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośniecia.
    Mąkę przesiać do miski. dodac sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić - nie wymaga wyrosnięcia. Ciasto Rozwałkować i wyłozyć na duzą blachę posmarowaną olejem i posypaną maka. Ciasto uformować tak aby miało grubsze brzegi, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, posmarować sosem pomidorowym. Na to kładę ser, potem jakaś szynkę,pomidory i cebulę w plastry i jeszcze posypuję serem . Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 minut. Az będzie zrumienione ciasto.

Sos pomidorowy;

1 słoiczek koncentratu (ja biorę Biedronkowy Madero) jest idealny.
    2 zabki czosnku
    2 łyzki cukru
    szczypta soli
    zioła prowansalskie.

Koncentrat przekładam do miseczki i mieszam z letnia wodą pół na pół. Aż będzie miał konsystencje taką jak sosy w pizzeri. Nie za gęsty i nie za rzadki. Ok. pół szkl. wody w to wchodzi a czasem moze i wiecej. Dodaję cukier i sól i wyciskam czosnek oraz wsypuję zioła- ja sypię dużo,ale to wedle gustu . Wymieszać i postawić. Uwaga - najpierw zróbcie SOSY-bo im dłuzej stoja to lepiej smakują. A pomidorowy jest potrzebny do posmarowania ciasta.

Sos czosnkowy:

1 mały jogurt naturalny
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyzki majonezu "Kieleckiego" bo najlepszy inne dadzą takiego smaku jak trzeba.
    cukier do smaku
    zioła prowansalskie

Wszystko mieszamy i sos gotowy.

Smacznego ;)

mauysia, Ilona, plemniczka, Libra, aisa lubią tę wiadomość

... 21 cykl na Ovu. A w dupę z tym...
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopciuszek126 wrote:
    obiecany przepis na pizzę i sosy ;)

Ciasto:
    2 szkl. mąki
    1/2 szkl. letniej wody
    2 dkg drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukry
    2 łyżki oleju.

Z drożdzy, cukru, połowy wody (1/4 szkl.), 1-2 łyzek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośniecia.
    Mąkę przesiać do miski. dodac sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić - nie wymaga wyrosnięcia. Ciasto Rozwałkować i wyłozyć na duzą blachę posmarowaną olejem i posypaną maka. Ciasto uformować tak aby miało grubsze brzegi, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, posmarować sosem pomidorowym. Na to kładę ser, potem jakaś szynkę,pomidory i cebulę w plastry i jeszcze posypuję serem :). Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 minut. Az będzie zrumienione ciasto.

Sos pomidorowy;

1 słoiczek koncentratu (ja biorę Biedronkowy Madero) jest idealny.
    2 zabki czosnku
    2 łyzki cukru
    szczypta soli
    zioła prowansalskie.

Koncentrat przekładam do miseczki i mieszam z letnia wodą pół na pół. Aż będzie miał konsystencje taką jak sosy w pizzeri. Nie za gęsty i nie za rzadki. Ok. pół szkl. wody w to wchodzi a czasem moze i wiecej. Dodaję cukier i sól i wyciskam czosnek oraz wsypuję zioła- ja sypię dużo,ale to wedle gustu ;). Wymieszać i postawić. Uwaga - najpierw zróbcie SOSY-bo im dłuzej stoja to lepiej smakują. A pomidorowy jest potrzebny do posmarowania ciasta.

Sos czosnkowy:

1 mały jogurt naturalny
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyzki majonezu "Kieleckiego" bo najlepszy :) inne dadzą takiego smaku jak trzeba.
    cukier do smaku
    zioła prowansalskie

Wszystko mieszamy i sos gotowy.

Życzę SMACZNEGO I SZYBKIEGO ZAFASOLKOWANIA STARAJĄCYM SIĘ ;) !!!

Nadmienię, ze moja siostra też zaszła w ciążę w czasie kiedy obżeraliśmy się pizzą wszyscy w domu ;). a nie planowała tej ciąży....

Jest Znalazłam :)

Gunia mnie wyprzedziła :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2013, 14:18

kopciuszek126, Ilona, Libra, magdzia26 lubią tę wiadomość

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój czas na 10km to 00:58:37.
    Mam nadzieję że Igor będzie szybszy, zwłaszcza że ma krótszy dystans do pokonania :) Idę dziewczyny bo padam na cyc ze zmęczenia.

http://img833.imageshack.us/img833/3339/c0e8.jpg

<wybaczcie że nie tryskam świeżością>

aaaa i na pół godziny przed startem dostałam @. tak że tego.

Shagga_80, mauysia, Ilona, Rucia, Spero, gocha04, Fedra, Libra, magdzia26, aisa, Selena, Kfjatus lubią tę wiadomość

• Gunia Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:
    Mam nadzieję że Igor będzie szybszy, zwłaszcza że ma krótszy dystans do pokonania :) Idę dziewczyny bo padam na cyc ze zmęczenia.

O wooooow! Gratuluję! no, no, super wynik!

A ja od rana na kanapie... <wstydniś> pracę domową za męża odrabiałam...

To idę chociaż do sklepu bo mnie Żbiq zawstydziła :D

Shagga_80, zbikowa, Ilona, Spero, Kfjatus, Fedra, Libra, magdzia26, aisa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    1.Kleopatra 04 październik 2013r SYNUŚ <3
    2.PAREL 9 październik 2013r CÓRCIA <3
    3.Shagga_80 11 październik 2013r (wg USG 06.10.2013) - SYNUŚ <3

Lista aktualna wygląda tak :) Nie wiem co się dzieje z dziewczynami.
    Nie znam żadnej Parel :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:

Brawo...szczególnie że nieproszony gość pojawił się wcześniej...a Igor niestety nie słucha Mamusi i pewnie wyjdzie,kiedy sam będzie miał na to chęć...ja niestety niewielę mogę zrobić...hmmm..chyba,że pochodzę po schodach :P

zbikowa, Ilona, Spero, Fedra, Libra, magdzia26, aisa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu, Zbikowa, właśnie wyczytałam,że było dramatycznie!
    http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,smierc-na-mecie-biegnij-warszawo,101351.html

• Gunia Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga... nie wiem, czy to jakieś przesądy, czy coś w tym jest, ale słyszałam, że podróż też przyspiesza poród. Ba, nie tyle słyszałam, co spotkało to moją Siostrę - jechała pociągiem z Opola do B-stoku i za W-wą dostała skurczy i z dworca w B-stoku zabrała ją karetka... Siostra była w 7-mym m-cu ciąży... Myślę, że może mieć znaczenie takie niekontrolowane "bujanie się", podobnie, jak przy chorobie lokomocyjnej błędnik wariuje... Więc może jakaś przejażdżka autem?

Shagga_80, Ilona, Fedra, Libra, magdzia26, aisa lubią tę wiadomość

• zbikowa Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga_80 wrote:
    http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,smierc-na-mecie-biegnij-warszawo,101351.html

O matko! Widziałam paru pechowców na trasie, ale już się zajmowali nimi specjaliści, jak dobiegłam to jeszcze nic sie nie działo, dopiero potem słyszałam syreny, ale myślałam że to nic takiego :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejjj,wiecie,że Klaudiaa jest w ciąży?!!!!!!!!

zbikowa, Kaja, Ilona, Fedra, Blondi22, magdzia26 lubią tę wiadomość

• Klaudiaa Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga dziekuje:) Pisze tu bo nie masz wykresu, zebym mogla napisac komentarz;p Nie pisalam nic nigdzie tylko pod swoim wykresem;) Kto bedzie chcial to sobie zobaczy:)

zbikowa, Kaja, Ilona, gocha04, Shagga_80, Fedra, mauysia, Libra, Blondi22, Blondi22, Blondi22, Blondi22, Blondi22, magdzia26 lubią tę wiadomość

c55fgywlzep4egh7.png

bi7ym6k55zajyuk9.png

• kopciuszek126 Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga_80 wrote:
    No właśnie nie! Pierwszy raz mam przeczucie ...dotąd nie miałam wizji :-P
    Pewnie nie bez znaczenia jest fakt że znów mam ten śluz...więc od razu pomyślałam że musiało się zwiększyć rozwarcie...no i w nocy częściej niż zwykle oczyszczałam się...no i dziś mam termin z USG ...no i ogólnie tak jakoś dziś mam przeczucie ;-) Co prawda wiedząc co mówi się o niedzielnych dzieciach to może niech wytrzyma do po północy (kurcze jestem jednak przesądna ;-) ).Zresztą obiecałam Oli że do jutra nie urodzę :-P

Kopciuszku niestety znam to jak to jest gdy ktoś nie uprzedza o chorobie i nasze dzieci cierpią na tym...ja po kilku takich akcjach nauczyłam się pytać WSZYSCY ZDROWI? Uważaj na siebie teraz szczególnie bo biegunka w Twoim stanie mogłaby być groźna ..jak pewnie wiesz.

A jakie są niedzielne dzieci? I ja i mój cypruś jesteśmy niedzielne dzieci :) i wbrew temu co mówią przesądy-nie jestem próżniakiem jakims wielkim...Są dni, ze nie chce sie czegoś zrobić,ale ja nie boję sie żadnej pracy i od dziecka jestem pracowita :).

a co do biegunki to wiem,że nie jest bezpieczna...mały nie chce nic jeść-nawet wafli ryżowych-tylko cola i cola :). I tempka znowu się pojawiła :( a nurofen mogę podać dopiero za 2 godzinki, a wolałabym później podać bardziej przed snem. Miejmy nadzieję,ze pójdzie to cholerstwo w diabły!!!!

Shagga do północy sporo czasu,ale jak tak Ci szyjka sama sie będzie rozwierać w miarę bezboleśnie to poród nastąpi szybciej. jak już miałas na 4 cm (2 palce) na wizycie to zapewne jest juz wiecej. Obys tylko do Bełchatowa zdążyła dojechać. Powodzenia!!! :)

Libra lubi tę wiadomość

1usasg1812jvvfe2.png

bhywanlihyvyaglb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaa wrote:
    Shagga dziekuje:) Pisze tu bo nie masz wykresu, zebym mogla napisac komentarz;p Nie pisalam nic nigdzie tylko pod swoim wykresem;) Kto bedzie chcial to sobie zobaczy:)
    Gratulujemy!!!!! :)

Fedra, magdzia26, aisa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrówka dla Cyprianka!

Ja odmeldowuję się...dziś cały dzień mam wrażenie,że zaraz wody mi odejdą...NIE MAM NIC PRZECIWKO! :P

kopciuszek126, mauysia, Spero, Kaja, Kfjatus, Fedra, Libra, magdzia26, aisa lubią tę wiadomość

• kopciuszek126 Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga_80 wrote:
    Zdrówka dla Cyprianka!

Ja odmeldowuję się...dziś cały dzień mam wrażenie,że zaraz wody mi odejdą...NIE MAM NIC PRZECIWKO! :P

To jak juz tak chcesz zeby Ci odeszły to może napinaj sie mocniej przy sikaniu :). Mi w tamtym tyg. znajoma powiedziała,ze z mężem sami wywołali poród. Usiedli na kanapie i wzieli brzuch w swoje dłonie i zaczeli nim mocniej ruszać i wtedy nastapilo chlup....i wody odeszły :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

1usasg1812jvvfe2.png

bhywanlihyvyaglb.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbiku gratuluje...... klaudia tez gratki

zbikowa, Fedra, magdzia26 lubią tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• mauysia Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:

JEEEEE, medale ewidentnie pasują do Żbika :D Gratulację pokonania morderczego jak dla mnie dystansu! :*

zbikowa, Ilona, Gunia, Spero, Kfjatus, Fedra, magdzia26, aisa lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga_80 wrote:
    Ło matko, rzeczywiście...

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gunia wrote:
    Shagga... nie wiem, czy to jakieś przesądy, czy coś w tym jest, ale słyszałam, że podróż też przyspiesza poród. Ba, nie tyle słyszałam, co spotkało to moją Siostrę - jechała pociągiem z Opola do B-stoku i za W-wą dostała skurczy i z dworca w B-stoku zabrała ją karetka... Siostra była w 7-mym m-cu ciąży... Myślę, że może mieć znaczenie takie niekontrolowane "bujanie się", podobnie, jak przy chorobie lokomocyjnej błędnik wariuje... Więc może jakaś przejażdżka autem?
    To raczej nie przesąd tylko fakt, że jest więcej chodzenia - trzeba przejść się na dworzec, potem z dworca gdzieśtam, nie ma takich wygód jak z autem.
    Mój przykład - cztery dni przed porodem wróciłam pociągiem z Torunia do domu. Czyli po prostu dużo chodzić. I dużo sprzątać, w moim przypadku :)

Ale coś mi się przypomniało a propos pociągu - te tory, którymi jechałam były jakoś wyjątkowo nierówne, bo autentycznie czułam dyskomfort, jak trzęsło i rzucało moim brzuchem na prawo i lewo w szybkim tempie, nawet się tym trochę martwiłam. Hm, kto wie, może to przyspieszyło poród?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2013, 15:59

Ilona, Rucia, Shagga_80, Libra, magdzia26, aisa lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
‹‹ 4274 4275 4276 4277 4278 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ