X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    Dziewczyny mam pytanie :)

Bo zastanawiam się nad zrobieniem badań i znalazłam tutaj na forum listę tych które niby powinnam zrobić do 6 tyg. po poronieniu i są to:
    ANA, TPO, TG 30, TOXO,CMV, Rub IgG IgM, Zespół antyfosfolip ,Antykoagul tocznia,D- Dimer,Antyg łożyska.

Dostałam dzisiaj cennik z lab i całkowity koszty tych badań to 455 :/
    Poprostu mnie na to nie stać:/ Czy w ogóle powinnam robić te wszystkie badania ? Czy tylko niektóre z nich? Czy żadnych i ewentualnie tylko hormony ?

defacto lekarze zalecaja robić badania dopiero jeśli jest więcej niż jedno poronienie, poniewaz uwazają iż jedno poronienie może być naturalne i nie musi mieć nic wspólnego z jakimiś zaburzeniami...

tak więc nie zyczę drugiej straty i proponuję zrobić sobie jedynie powtórkę z hormonów :*

Pismak, Libra, Dodi, Beata lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    Witam Was Kochane, mam olbrzymią prośbę...mężulek odebrał wyniki progesteronu i wyszło 9,45ng/ml, kobitka w laboratorium powiedziała, że wynik wskazuje na wczesną ciążę! Co o tym myślicie? Może któraś z Was wie coś więcej na ten temat bo nie chce się najarać niepotrzebnie a chyba już zaczęłam. Dodam, że badanie było robione wczoraj w 25 dniu cyklu.

Aga_Andzia nie wiem na jakiej podstawie babki Ci powiedziały ze wynik sugeruje wczesna ciaze... przyjmuje się ze wyniki powyżej 15,9 w tej normie mogą sugerować ciaże ja to przeczuwałam przy wyniku 18 ng/ml... wynik do 15,9 ng/ml świadczy o tym ze jest to faza lutealna...

jeśli jestes we wczesnej ciaży to wynik masz za niski i powinnaś od razu zrobić betę i skontaktować się z lekarzem celem przepisania Ci progesteronu...

a czy robiłas w ogóle test ciażowy?

EDIT:
    i sprawdziłam z ciekawość w cyklu w którym zaszłam miałam robione badanie progesteronu w 21 dniu i wynik był 18,30 ng/ml... dwa tygodnie później było już n apoziomie 11 i to się bardzo lekarzowi nie spodobało...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 15:36

Dodi, AGA 30, Gunia, aisa, Beata lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Aga_Andzia nie wiem na jakiej podstawie babki Ci powiedziały ze wynik sugeruje wczesna ciaze... przyjmuje się ze wyniki powyżej 15,9 w tej normie mogą sugerować ciaże ja to przeczuwałam przy wyniku 18 ng/ml... wynik do 15,9 ng/ml świadczy o tym ze jest to faza lutealna...

jeśli jestes we wczesnej ciaży to wynik masz za niski i powinnaś od razu zrobić betę i skontaktować się z lekarzem celem przepisania Ci progesteronu...

a czy robiłas w ogóle test ciażowy?

EDIT:
    i sprawdziłam z ciekawość w cyklu w którym zaszłam miałam robione badanie progesteronu w 21 dniu i wynik był 18,30 ng/ml... dwa tygodnie później było już n apoziomie 11 i to się bardzo lekarzowi nie spodobało...
    Dziękuję za odpowiedź. Bety nie robiłam, bo tydzień temu miałam zastrzyk Choragonu a po nim betę można zrobić po upływie 14 dni...także czekam do 4 listopada i wtedy na betę pójdę. Z tego co Ty napisałaś, to u Ciebie w lab są inne normy, bo w moim ciąża jest od 9,3...

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Bety nie robiłam, bo tydzień temu miałam zastrzyk Choragonu a po nim betę można zrobić po upływie 14 dni...także czekam do 4 listopada i wtedy na betę pójdę. Z tego co Ty napisałaś, to u Ciebie w lab są inne normy, bo w moim ciąża jest od 9,3...

progesteron:
    faza folikularna poniżej 0,1-0,3 ng/ml
    faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml

ciaża I trymestr 2,8-147,3 ng/ml

to są normy z laboratorium diagnostyka podobne normy mieli w Klinice, lekarz mnie prowadzacy mówił że wynik w 9 dpo w okolicach 16 (bez ciazy) to wynik prawidłowy... wszystko powyżej 16 moze świadczyć o wczesnej ciaży w 5 tygodniu progesteron spadł do 11 i to już było bardzo źle powinien być mocno powyzej 20...

życze powodzenia i zeby wynik progesteronu swiadczył o ciąży...

Dodi, Effcia28, Beata lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki kochane na dzisiaj sie z wami żegnam <3
    życzę miłego wieczorku :)...
    bo u mnie to już ciemno jest normalne :/

Strażaczka90, Fedra, Spero, Dodi, aisa, Beata lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w lab normy są identyczne jak te, które w innym watku podała mi Kada24:

- po owulacji 1 - 28 ng/ml;
    - do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
    - 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
    - powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.

i babka powiedziała, że mieszczę się w przedział zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży, dlatego jej nie wyklucza i trzeba zrobić betę...ale ja do następnego poniedziałku zwariuję chyba

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    U mnie w lab normy są identyczne jak te, które w innym watku podała mi Kada24:

- po owulacji 1 - 28 ng/ml;
    - do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
    - 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
    - powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.

i babka powiedziała, że mieszczę się w przedział zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży, dlatego jej nie wyklucza i trzeba zrobić betę...ale ja do następnego poniedziałku zwariuję chyba

w takim razie musisz czekać ewentualnie za dwa dni powtórz progesteron jesli to wczesna ciaza to powinien iść w góre jesli jednak nie to będzie spadał...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 16:25

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    w takim razie musisz czekać ewentualnie za dwa dni powtórz progesteron jesli to wczesna ciaza to powinien iść w góre jesli jednak nie będzie spadał...

Dziękuję Ci ślicznie za pomoc.
    Szkoda, że nie da się jakoś przyśpieszyć tych oczekiwań na testowanie...

Fedra, Dodi, Kfjatus, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

• plemniczka Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga Andzia dziwna ta Pani ze po wyniku progesteronu powiedziala o ciąży.... to jest normalny wynik potwierdzający owulacje i tyle. Jakby wyszla beta hcg 9 to owszem, ale nie progesteron. Ja w dwoch ciązach robiąc progesteron 7,8 dni po owulacji mialam go na poziomie ponad 20. Wiec wysoko.
    Progesteron 9 jest normalny dla fazy lutealnejw ktorej jestes.

Owszem on nie wyklucza ze jest ciaza, czego Ci zycze, jednak absolutnie na tej podstawie nie mozna podejrzewac ciazy... bo 9 to nie jest jakis wysoki wynik.

Libra, Fedra, Dodi, AGA 30, Gunia, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • plemniczka Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola ciesze sie ze wszystko dobrze i ze badanie nie wykazalo nic zlego. To teraz do dziela!

Fedra, Gunia, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • Kfjatus Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    No i tak chciałam to się doigrałam i teraz jest Kwoka :D <3
    czyli, ze się nie podoba, taaak? :P
    Nie bawię się z Tobą, bo nic Ci nie pasuje :P Jesteś pierwszą składającą skargę na moją radosną twórczość własną :P

Fedra, Libra, Ilona, Dodi, Pismak, Gunia, Effcia28, Sandraa, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

1221648qmrgggy559.gif
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Kochana ja nie narzekałam przez te 3 lata bo wydawało mi sie ze wszystko jest tak jak powinno być no niestety nie było mam nadzieję ze trafiłaś na odpowiedzialnego lekarza :D

a jeszcze większą nadzieję mam ze więcej wizyt w Klinice miec nie będziecie bo wiesz MASZ TAAAKKKIII BRZYDKII WYYKKKRESS :D <3

Powiem Ci, że też mam taką nadzieję :)
    Ola_czeka wrote:
    Hejeczka, wrociam z bloku operacyjnego przed chwila. Okazuje się ze wszystko git, jajowody drożne a zły wynik HSG musiał wynikać z reakcji organizmu na ból- miesniowka widocznie się zaciskała. Czylo nadal nie mam winnego.

Buziaki kochane, bez waszej modlitwy i wsparcia na pewno byłoby trudniej.

Oluś, to odpoczywaj teraz.
    cieszę się, że
    dobrze wszystko przebiegło
    i że wyniki są ok.

Selenko, już nie wiem,
    cóż Ci mogę napisać.
    Trzymam kciuki, żeby
    jednak opamiętał się ten
    baran jeden i już
    niedlugo wypuścił was do domku.
    <3

Obiad zrobiony, zjedzony.
    Mieszkanko czyste i teraz
    czas na trochę relaksu.
    Miłego popołudnia lasencje
    do wieczora

Fedra, Ilona, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra laski
    trzeba zjeść jakiś
    podwieczorek
    i iść się dotlenić :)

coś sie dzisiaj źle czuje
    mam wysokie ciśnienie
    a chce mi się spać
    i jestem zmęczona
    ale w sumie nie mam
    po czym...

tak więc tlen dobrze mi zrobi...

wróce jutro i licze
    że pojawia się tu same dobre
    wieści <3

Ilona, Dodi, Effcia28, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plemniczka wrote:
    Aga Andzia dziwna ta Pani ze po wyniku progesteronu powiedziala o ciąży.... to jest normalny wynik potwierdzający owulacje i tyle. Jakby wyszla beta hcg 9 to owszem, ale nie progesteron. Ja w dwoch ciązach robiąc progesteron 7,8 dni po owulacji mialam go na poziomie ponad 20. Wiec wysoko.
    Progesteron 9 jest normalny dla fazy lutealnejw ktorej jestes.

Owszem on nie wyklucza ze jest ciaza, czego Ci zycze, jednak absolutnie na tej podstawie nie mozna podejrzewac ciazy... bo 9 to nie jest jakis wysoki wynik.

Ona nie powiedziałą, że jestm w ciąży tylko że może to być ciąża bo progesteron łapie się w przedziale zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży.

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze słówko
    do Spero
    Kochana a Ty wiesz
    że masz FL 14 dniową
    i ze zazwyczaj temp
    spadała przed @...

no to zadam jak na mnie
    durne pytanie:

kiedy robisz test?

Spero, Dodi, Effcia28, aisa, magdzia26, Beata, a-koczek lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    Ona nie powiedziałą, że jestm w ciąży tylko że może to być ciąża bo progesteron łapie się w przedziale zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży.
    jak czytam to mi się włos na głowie jeży... jakaś niezbyt rozgarnięta kobita, że tak mówi w ogóle na głos

a jak by Ci progesteron wyszedł na poziomie pow. 20-tu, to pewnie by Ci powiedziała, że ostania miesiączka mogła być zwidem... bo według norm możesz być po owu ale równie dobrze możesz być w co najmniej 12-tym tygodniu

Fedra, plemniczka, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

• Muska Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane. Wczoraj nie dałam rady się rozpisać. Umierałam przed tv.
    Dzisiaj dalej umieram, ale stwierdziłam ze się tym odczuciem podzielę ;)
    Zaczynam też myśleć, że się nigdy nie uda :( No i zaczynam tez myśleć o nakrzyczeniu na m ze ma iść te badania nasienia porobić.
    Poradźcie mi jak to facetowi wytłumaczyć? Oni to jak zamach na swoją męskość traktują. Czemu m nie rozumie że to badanie nie zakręci czasoprzestrzeni, tylko potwierdzi co jest?
    Ach... Nie mam weny dzisiaj.
    Do tego w pracy jakiś cyrk... :(
    U Was coś fajnego? Jakieś newsy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 17:35

mauysia lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Kfjatus Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki dziękuję za życzenia odnoście tego, by @ nie przyszła, moja niestety przyjdzie i pewnie wcześniej niż 2.11, czuję, że nadchodzi wredzina jedna :/
    Ja też życzę wszystkim oczekującym na @, by zwyczajnie nie przylazła! :*
    Powiem Wam Kobietki w sekrecie, że kiedyś pisałam wiersze, ale mi przeszło :P
    Jejuś zdróweczka życzę! :*
    Aisko dzięki za próby przemycenia przed mój nick, tytułu Miss :*
    Effcia, ale uparciucha masz w brzuchu :P Jak mówi jedna ze znajomych Babć: "tajmnicny" :P
    Spero ja bym wykonała to działanie, tak, jak Libra! :)
    Libra mam nadzieję, że Twój M podejmie najlepszą z możliwych decyzji w sprawie terminu w Klinice! :*
    Rutka zdrowia dla Geja! :)

Dodi, Fedra, Ilona, Libra, Effcia28, Sandraa, mauysia, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

1221648qmrgggy559.gif
  • Muska Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferda zmienisz mi proszę dane w tabelce? cykl starań 11 (OMG, kiedy to zleciało i co za koszmar, ile to trwa?!)...... następna @ 24.11
    Dzięki!
    :*

Fedra, Libra, Beata lubią tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    I jeszcze słówko
    do Spero
    Kochana a Ty wiesz
    że masz FL 14 dniową
    i ze zazwyczaj temp
    spadała przed @...

no to zadam jak na mnie
    durne pytanie:

kiedy robisz test?
    wiesz, że aż sprawdziłam
    i fakt 13-14 dni. Raz 16.
    no to zrobię tak: jak jutro
    nie będzie spadku i w czw. dalej
    nie, to w czw. raniutko
    zrobię test. Może być? :)

Kfjatku, nie dość,
    że mistrz rymowania
    z Ciebie, to jeszcze
    masz matematyczny łeb :D

AGA 30, Fedra, Ilona, Libra, Effcia28, Dodi, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

‹‹ 4473 4474 4475 4476 4477 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ