plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
Pismak wrote:Dziewczyny mam pytanie
Bo zastanawiam się nad zrobieniem badań i znalazłam tutaj na forum listę tych które niby powinnam zrobić do 6 tyg. po poronieniu i są to:
ANA, TPO, TG 30, TOXO,CMV, Rub IgG IgM, Zespół antyfosfolip ,Antykoagul tocznia,D- Dimer,Antyg łożyska.
Dostałam dzisiaj cennik z lab i całkowity koszty tych badań to 455
Poprostu mnie na to nie staćCzy w ogóle powinnam robić te wszystkie badania ? Czy tylko niektóre z nich? Czy żadnych i ewentualnie tylko hormony ?
defacto lekarze zalecaja robić badania dopiero jeśli jest więcej niż jedno poronienie, poniewaz uwazają iż jedno poronienie może być naturalne i nie musi mieć nic wspólnego z jakimiś zaburzeniami...
tak więc nie zyczę drugiej straty i proponuję zrobić sobie jedynie powtórkę z hormonów :*Pismak, Libra, Dodi, Beata lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Aga_Andzia wrote:Witam Was Kochane, mam olbrzymią prośbę...mężulek odebrał wyniki progesteronu i wyszło 9,45ng/ml, kobitka w laboratorium powiedziała, że wynik wskazuje na wczesną ciążę! Co o tym myślicie? Może któraś z Was wie coś więcej na ten temat bo nie chce się najarać niepotrzebnie a chyba już zaczęłam. Dodam, że badanie było robione wczoraj w 25 dniu cyklu.
Aga_Andzia nie wiem na jakiej podstawie babki Ci powiedziały ze wynik sugeruje wczesna ciaze... przyjmuje się ze wyniki powyżej 15,9 w tej normie mogą sugerować ciaże ja to przeczuwałam przy wyniku 18 ng/ml... wynik do 15,9 ng/ml świadczy o tym ze jest to faza lutealna...
jeśli jestes we wczesnej ciaży to wynik masz za niski i powinnaś od razu zrobić betę i skontaktować się z lekarzem celem przepisania Ci progesteronu...
a czy robiłas w ogóle test ciażowy?
EDIT:
i sprawdziłam z ciekawość w cyklu w którym zaszłam miałam robione badanie progesteronu w 21 dniu i wynik był 18,30 ng/ml... dwa tygodnie później było już n apoziomie 11 i to się bardzo lekarzowi nie spodobało...Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 15:36
Dodi, AGA 30, Gunia, aisa, Beata lubią tę wiadomość
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyFedra wrote:Aga_Andzia nie wiem na jakiej podstawie babki Ci powiedziały ze wynik sugeruje wczesna ciaze... przyjmuje się ze wyniki powyżej 15,9 w tej normie mogą sugerować ciaże ja to przeczuwałam przy wyniku 18 ng/ml... wynik do 15,9 ng/ml świadczy o tym ze jest to faza lutealna...
jeśli jestes we wczesnej ciaży to wynik masz za niski i powinnaś od razu zrobić betę i skontaktować się z lekarzem celem przepisania Ci progesteronu...
a czy robiłas w ogóle test ciażowy?
EDIT:
i sprawdziłam z ciekawość w cyklu w którym zaszłam miałam robione badanie progesteronu w 21 dniu i wynik był 18,30 ng/ml... dwa tygodnie później było już n apoziomie 11 i to się bardzo lekarzowi nie spodobało... -
Aga_Andzia wrote:Dziękuję za odpowiedź. Bety nie robiłam, bo tydzień temu miałam zastrzyk Choragonu a po nim betę można zrobić po upływie 14 dni...także czekam do 4 listopada i wtedy na betę pójdę. Z tego co Ty napisałaś, to u Ciebie w lab są inne normy, bo w moim ciąża jest od 9,3...
progesteron:
faza folikularna poniżej 0,1-0,3 ng/ml
faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml
ciaża I trymestr 2,8-147,3 ng/ml
to są normy z laboratorium diagnostyka podobne normy mieli w Klinice, lekarz mnie prowadzacy mówił że wynik w 9 dpo w okolicach 16 (bez ciazy) to wynik prawidłowy... wszystko powyżej 16 moze świadczyć o wczesnej ciaży w 5 tygodniu progesteron spadł do 11 i to już było bardzo źle powinien być mocno powyzej 20...
życze powodzenia i zeby wynik progesteronu swiadczył o ciąży...Dodi, Effcia28, Beata lubią tę wiadomość
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyU mnie w lab normy są identyczne jak te, które w innym watku podała mi Kada24:
- po owulacji 1 - 28 ng/ml;
- do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
- 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
- powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.
i babka powiedziała, że mieszczę się w przedział zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży, dlatego jej nie wyklucza i trzeba zrobić betę...ale ja do następnego poniedziałku zwariuję chyba -
Aga_Andzia wrote:U mnie w lab normy są identyczne jak te, które w innym watku podała mi Kada24:
- po owulacji 1 - 28 ng/ml;
- do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
- 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
- powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.
i babka powiedziała, że mieszczę się w przedział zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży, dlatego jej nie wyklucza i trzeba zrobić betę...ale ja do następnego poniedziałku zwariuję chyba
w takim razie musisz czekać ewentualnie za dwa dni powtórz progesteron jesli to wczesna ciaza to powinien iść w góre jesli jednak nie to będzie spadał...Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 16:25
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyFedra wrote:w takim razie musisz czekać ewentualnie za dwa dni powtórz progesteron jesli to wczesna ciaza to powinien iść w góre jesli jednak nie będzie spadał...
Dziękuję Ci ślicznie za pomoc.
Szkoda, że nie da się jakoś przyśpieszyć tych oczekiwań na testowanie...Fedra, Dodi, Kfjatus, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość
-
Aga Andzia dziwna ta Pani ze po wyniku progesteronu powiedziala o ciąży.... to jest normalny wynik potwierdzający owulacje i tyle. Jakby wyszla beta hcg 9 to owszem, ale nie progesteron. Ja w dwoch ciązach robiąc progesteron 7,8 dni po owulacji mialam go na poziomie ponad 20. Wiec wysoko.
Progesteron 9 jest normalny dla fazy lutealnejw ktorej jestes.
Owszem on nie wyklucza ze jest ciaza, czego Ci zycze, jednak absolutnie na tej podstawie nie mozna podejrzewac ciazy... bo 9 to nie jest jakis wysoki wynik.Libra, Fedra, Dodi, AGA 30, Gunia, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość
-
Pismak wrote:No i tak chciałam to się doigrałam i teraz jest Kwoka
Nie bawię się z Tobą, bo nic Ci nie pasujeJesteś pierwszą składającą skargę na moją radosną twórczość własną
Fedra, Libra, Ilona, Dodi, Pismak, Gunia, Effcia28, Sandraa, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFedra wrote:Kochana ja nie narzekałam przez te 3 lata bo wydawało mi sie ze wszystko jest tak jak powinno być no niestety nie było mam nadzieję ze trafiłaś na odpowiedzialnego lekarza
a jeszcze większą nadzieję mam ze więcej wizyt w Klinice miec nie będziecie bo wiesz MASZ TAAAKKKIII BRZYDKII WYYKKKRESS
Powiem Ci, że też mam taką nadzieję
Ola_czeka wrote:Hejeczka, wrociam z bloku operacyjnego przed chwila. Okazuje się ze wszystko git, jajowody drożne a zły wynik HSG musiał wynikać z reakcji organizmu na ból- miesniowka widocznie się zaciskała. Czylo nadal nie mam winnego.
Buziaki kochane, bez waszej modlitwy i wsparcia na pewno byłoby trudniej.
Oluś, to odpoczywaj teraz.
cieszę się, że
dobrze wszystko przebiegło
i że wyniki są ok.
Selenko, już nie wiem,
cóż Ci mogę napisać.
Trzymam kciuki, żeby
jednak opamiętał się ten
baran jeden i już
niedlugo wypuścił was do domku.
Obiad zrobiony, zjedzony.
Mieszkanko czyste i teraz
czas na trochę relaksu.
Miłego popołudnia lasencje
do wieczoraFedra, Ilona, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość
-
Dobra laski
trzeba zjeść jakiś
podwieczorek
i iść się dotlenić
coś sie dzisiaj źle czuje
mam wysokie ciśnienie
a chce mi się spać
i jestem zmęczona
ale w sumie nie mam
po czym...
tak więc tlen dobrze mi zrobi...
wróce jutro i licze
że pojawia się tu same dobre
wieściIlona, Dodi, Effcia28, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyplemniczka wrote:Aga Andzia dziwna ta Pani ze po wyniku progesteronu powiedziala o ciąży.... to jest normalny wynik potwierdzający owulacje i tyle. Jakby wyszla beta hcg 9 to owszem, ale nie progesteron. Ja w dwoch ciązach robiąc progesteron 7,8 dni po owulacji mialam go na poziomie ponad 20. Wiec wysoko.
Progesteron 9 jest normalny dla fazy lutealnejw ktorej jestes.
Owszem on nie wyklucza ze jest ciaza, czego Ci zycze, jednak absolutnie na tej podstawie nie mozna podejrzewac ciazy... bo 9 to nie jest jakis wysoki wynik.
Ona nie powiedziałą, że jestm w ciąży tylko że może to być ciąża bo progesteron łapie się w przedziale zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży. -
I jeszcze słówko
do Spero
Kochana a Ty wiesz
że masz FL 14 dniową
i ze zazwyczaj temp
spadała przed @...
no to zadam jak na mnie
durne pytanie:
kiedy robisz test?Spero, Dodi, Effcia28, aisa, magdzia26, Beata, a-koczek lubią tę wiadomość
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyAga_Andzia wrote:Ona nie powiedziałą, że jestm w ciąży tylko że może to być ciąża bo progesteron łapie się w przedziale zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży.
a jak by Ci progesteron wyszedł na poziomie pow. 20-tu, to pewnie by Ci powiedziała, że ostania miesiączka mogła być zwidem... bo według norm możesz być po owu ale równie dobrze możesz być w co najmniej 12-tym tygodniuFedra, plemniczka, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość
-
Cześć kochane. Wczoraj nie dałam rady się rozpisać. Umierałam przed tv.
Dzisiaj dalej umieram, ale stwierdziłam ze się tym odczuciem podzielę
Zaczynam też myśleć, że się nigdy nie udaNo i zaczynam tez myśleć o nakrzyczeniu na m ze ma iść te badania nasienia porobić.
Poradźcie mi jak to facetowi wytłumaczyć? Oni to jak zamach na swoją męskość traktują. Czemu m nie rozumie że to badanie nie zakręci czasoprzestrzeni, tylko potwierdzi co jest?
Ach... Nie mam weny dzisiaj.
Do tego w pracy jakiś cyrk...
U Was coś fajnego? Jakieś newsy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 17:35
mauysia lubi tę wiadomość
-
Dziewczynki dziękuję za życzenia odnoście tego, by @ nie przyszła, moja niestety przyjdzie i pewnie wcześniej niż 2.11, czuję, że nadchodzi wredzina jedna
Ja też życzę wszystkim oczekującym na @, by zwyczajnie nie przylazła! :*
Powiem Wam Kobietki w sekrecie, że kiedyś pisałam wiersze, ale mi przeszło
Jejuś zdróweczka życzę! :*
Aisko dzięki za próby przemycenia przed mój nick, tytułu Miss :*
Effcia, ale uparciucha masz w brzuchuJak mówi jedna ze znajomych Babć: "tajmnicny"
Spero ja bym wykonała to działanie, tak, jak Libra!
Libra mam nadzieję, że Twój M podejmie najlepszą z możliwych decyzji w sprawie terminu w Klinice! :*
Rutka zdrowia dla Geja!
Dodi, Fedra, Ilona, Libra, Effcia28, Sandraa, mauysia, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFedra wrote:I jeszcze słówko
do Spero
Kochana a Ty wiesz
że masz FL 14 dniową
i ze zazwyczaj temp
spadała przed @...
no to zadam jak na mnie
durne pytanie:
kiedy robisz test?
i fakt 13-14 dni. Raz 16.
no to zrobię tak: jak jutro
nie będzie spadku i w czw. dalej
nie, to w czw. raniutko
zrobię test. Może być?
Kfjatku, nie dość,
że mistrz rymowania
z Ciebie, to jeszcze
masz matematyczny łebAGA 30, Fedra, Ilona, Libra, Effcia28, Dodi, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość