Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    Dziewczyny mam pytanie :)

Bo zastanawiam się nad zrobieniem badań i znalazłam tutaj na forum listę tych które niby powinnam zrobić do 6 tyg. po poronieniu i są to:
    ANA, TPO, TG 30, TOXO,CMV, Rub IgG IgM, Zespół antyfosfolip ,Antykoagul tocznia,D- Dimer,Antyg łożyska.

Dostałam dzisiaj cennik z lab i całkowity koszty tych badań to 455 :/
    Poprostu mnie na to nie stać:/ Czy w ogóle powinnam robić te wszystkie badania ? Czy tylko niektóre z nich? Czy żadnych i ewentualnie tylko hormony ?

defacto lekarze zalecaja robić badania dopiero jeśli jest więcej niż jedno poronienie, poniewaz uwazają iż jedno poronienie może być naturalne i nie musi mieć nic wspólnego z jakimiś zaburzeniami...

tak więc nie zyczę drugiej straty i proponuję zrobić sobie jedynie powtórkę z hormonów :*

Pismak, nick nieaktualny, Dodi, Beata lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    Witam Was Kochane, mam olbrzymią prośbę...mężulek odebrał wyniki progesteronu i wyszło 9,45ng/ml, kobitka w laboratorium powiedziała, że wynik wskazuje na wczesną ciążę! Co o tym myślicie? Może któraś z Was wie coś więcej na ten temat bo nie chce się najarać niepotrzebnie a chyba już zaczęłam. Dodam, że badanie było robione wczoraj w 25 dniu cyklu.

Aga_Andzia nie wiem na jakiej podstawie babki Ci powiedziały ze wynik sugeruje wczesna ciaze... przyjmuje się ze wyniki powyżej 15,9 w tej normie mogą sugerować ciaże ja to przeczuwałam przy wyniku 18 ng/ml... wynik do 15,9 ng/ml świadczy o tym ze jest to faza lutealna...

jeśli jestes we wczesnej ciaży to wynik masz za niski i powinnaś od razu zrobić betę i skontaktować się z lekarzem celem przepisania Ci progesteronu...

a czy robiłas w ogóle test ciażowy?

EDIT:
    i sprawdziłam z ciekawość w cyklu w którym zaszłam miałam robione badanie progesteronu w 21 dniu i wynik był 18,30 ng/ml... dwa tygodnie później było już n apoziomie 11 i to się bardzo lekarzowi nie spodobało...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 15:36

Dodi, nick nieaktualny, Gunia, aisa, Beata lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Aga_Andzia nie wiem na jakiej podstawie babki Ci powiedziały ze wynik sugeruje wczesna ciaze... przyjmuje się ze wyniki powyżej 15,9 w tej normie mogą sugerować ciaże ja to przeczuwałam przy wyniku 18 ng/ml... wynik do 15,9 ng/ml świadczy o tym ze jest to faza lutealna...

jeśli jestes we wczesnej ciaży to wynik masz za niski i powinnaś od razu zrobić betę i skontaktować się z lekarzem celem przepisania Ci progesteronu...

a czy robiłas w ogóle test ciażowy?

EDIT:
    i sprawdziłam z ciekawość w cyklu w którym zaszłam miałam robione badanie progesteronu w 21 dniu i wynik był 18,30 ng/ml... dwa tygodnie później było już n apoziomie 11 i to się bardzo lekarzowi nie spodobało...
    Dziękuję za odpowiedź. Bety nie robiłam, bo tydzień temu miałam zastrzyk Choragonu a po nim betę można zrobić po upływie 14 dni...także czekam do 4 listopada i wtedy na betę pójdę. Z tego co Ty napisałaś, to u Ciebie w lab są inne normy, bo w moim ciąża jest od 9,3...

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Bety nie robiłam, bo tydzień temu miałam zastrzyk Choragonu a po nim betę można zrobić po upływie 14 dni...także czekam do 4 listopada i wtedy na betę pójdę. Z tego co Ty napisałaś, to u Ciebie w lab są inne normy, bo w moim ciąża jest od 9,3...

progesteron:
    faza folikularna poniżej 0,1-0,3 ng/ml
    faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml

ciaża I trymestr 2,8-147,3 ng/ml

to są normy z laboratorium diagnostyka podobne normy mieli w Klinice, lekarz mnie prowadzacy mówił że wynik w 9 dpo w okolicach 16 (bez ciazy) to wynik prawidłowy... wszystko powyżej 16 moze świadczyć o wczesnej ciaży w 5 tygodniu progesteron spadł do 11 i to już było bardzo źle powinien być mocno powyzej 20...

życze powodzenia i zeby wynik progesteronu swiadczył o ciąży...

Dodi, Effcia28, Beata lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki kochane na dzisiaj sie z wami żegnam <3
    życzę miłego wieczorku :)...
    bo u mnie to już ciemno jest normalne :/

Strażaczka90, Fedra, nick nieaktualny, Dodi, aisa, Beata lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w lab normy są identyczne jak te, które w innym watku podała mi Kada24:

- po owulacji 1 - 28 ng/ml;
    - do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
    - 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
    - powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.

i babka powiedziała, że mieszczę się w przedział zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży, dlatego jej nie wyklucza i trzeba zrobić betę...ale ja do następnego poniedziałku zwariuję chyba

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    U mnie w lab normy są identyczne jak te, które w innym watku podała mi Kada24:

- po owulacji 1 - 28 ng/ml;
    - do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
    - 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
    - powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.

i babka powiedziała, że mieszczę się w przedział zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży, dlatego jej nie wyklucza i trzeba zrobić betę...ale ja do następnego poniedziałku zwariuję chyba

w takim razie musisz czekać ewentualnie za dwa dni powtórz progesteron jesli to wczesna ciaza to powinien iść w góre jesli jednak nie to będzie spadał...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 16:25

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    w takim razie musisz czekać ewentualnie za dwa dni powtórz progesteron jesli to wczesna ciaza to powinien iść w góre jesli jednak nie będzie spadał...

Dziękuję Ci ślicznie za pomoc.
    Szkoda, że nie da się jakoś przyśpieszyć tych oczekiwań na testowanie...

Fedra, Dodi, Kfjatus, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

• plemniczka Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga Andzia dziwna ta Pani ze po wyniku progesteronu powiedziala o ciąży.... to jest normalny wynik potwierdzający owulacje i tyle. Jakby wyszla beta hcg 9 to owszem, ale nie progesteron. Ja w dwoch ciązach robiąc progesteron 7,8 dni po owulacji mialam go na poziomie ponad 20. Wiec wysoko.
    Progesteron 9 jest normalny dla fazy lutealnejw ktorej jestes.

Owszem on nie wyklucza ze jest ciaza, czego Ci zycze, jednak absolutnie na tej podstawie nie mozna podejrzewac ciazy... bo 9 to nie jest jakis wysoki wynik.

nick nieaktualny, Fedra, Dodi, nick nieaktualny, Gunia, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • plemniczka Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola ciesze sie ze wszystko dobrze i ze badanie nie wykazalo nic zlego. To teraz do dziela!

Fedra, Gunia, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • Kfjatus Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    No i tak chciałam to się doigrałam i teraz jest Kwoka :D <3
    czyli, ze się nie podoba, taaak? :P
    Nie bawię się z Tobą, bo nic Ci nie pasuje :P Jesteś pierwszą składającą skargę na moją radosną twórczość własną :P

Fedra, nick nieaktualny, Ilona, Dodi, Pismak, Gunia, Effcia28, Sandraa, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

1221648qmrgggy559.gif
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Kochana ja nie narzekałam przez te 3 lata bo wydawało mi sie ze wszystko jest tak jak powinno być no niestety nie było mam nadzieję ze trafiłaś na odpowiedzialnego lekarza :D

a jeszcze większą nadzieję mam ze więcej wizyt w Klinice miec nie będziecie bo wiesz MASZ TAAAKKKIII BRZYDKII WYYKKKRESS :D <3

Powiem Ci, że też mam taką nadzieję :)
    Ola_czeka wrote:
    Hejeczka, wrociam z bloku operacyjnego przed chwila. Okazuje się ze wszystko git, jajowody drożne a zły wynik HSG musiał wynikać z reakcji organizmu na ból- miesniowka widocznie się zaciskała. Czylo nadal nie mam winnego.

Buziaki kochane, bez waszej modlitwy i wsparcia na pewno byłoby trudniej.

Oluś, to odpoczywaj teraz.
    cieszę się, że
    dobrze wszystko przebiegło
    i że wyniki są ok.

Selenko, już nie wiem,
    cóż Ci mogę napisać.
    Trzymam kciuki, żeby
    jednak opamiętał się ten
    baran jeden i już
    niedlugo wypuścił was do domku.
    <3

Obiad zrobiony, zjedzony.
    Mieszkanko czyste i teraz
    czas na trochę relaksu.
    Miłego popołudnia lasencje
    do wieczora

Fedra, Ilona, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra laski
    trzeba zjeść jakiś
    podwieczorek
    i iść się dotlenić :)

coś sie dzisiaj źle czuje
    mam wysokie ciśnienie
    a chce mi się spać
    i jestem zmęczona
    ale w sumie nie mam
    po czym...

tak więc tlen dobrze mi zrobi...

wróce jutro i licze
    że pojawia się tu same dobre
    wieści <3

Ilona, Dodi, Effcia28, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plemniczka wrote:
    Aga Andzia dziwna ta Pani ze po wyniku progesteronu powiedziala o ciąży.... to jest normalny wynik potwierdzający owulacje i tyle. Jakby wyszla beta hcg 9 to owszem, ale nie progesteron. Ja w dwoch ciązach robiąc progesteron 7,8 dni po owulacji mialam go na poziomie ponad 20. Wiec wysoko.
    Progesteron 9 jest normalny dla fazy lutealnejw ktorej jestes.

Owszem on nie wyklucza ze jest ciaza, czego Ci zycze, jednak absolutnie na tej podstawie nie mozna podejrzewac ciazy... bo 9 to nie jest jakis wysoki wynik.

Ona nie powiedziałą, że jestm w ciąży tylko że może to być ciąża bo progesteron łapie się w przedziale zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży.

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze słówko
    do Spero
    Kochana a Ty wiesz
    że masz FL 14 dniową
    i ze zazwyczaj temp
    spadała przed @...

no to zadam jak na mnie
    durne pytanie:

kiedy robisz test?

nick nieaktualny, Dodi, Effcia28, aisa, magdzia26, Beata, a-koczek lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_Andzia wrote:
    Ona nie powiedziałą, że jestm w ciąży tylko że może to być ciąża bo progesteron łapie się w przedziale zarówno fazy lutealnej jak i wczesnej ciąży.
    jak czytam to mi się włos na głowie jeży... jakaś niezbyt rozgarnięta kobita, że tak mówi w ogóle na głos

a jak by Ci progesteron wyszedł na poziomie pow. 20-tu, to pewnie by Ci powiedziała, że ostania miesiączka mogła być zwidem... bo według norm możesz być po owu ale równie dobrze możesz być w co najmniej 12-tym tygodniu

Fedra, plemniczka, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

• Muska Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane. Wczoraj nie dałam rady się rozpisać. Umierałam przed tv.
    Dzisiaj dalej umieram, ale stwierdziłam ze się tym odczuciem podzielę ;)
    Zaczynam też myśleć, że się nigdy nie uda :( No i zaczynam tez myśleć o nakrzyczeniu na m ze ma iść te badania nasienia porobić.
    Poradźcie mi jak to facetowi wytłumaczyć? Oni to jak zamach na swoją męskość traktują. Czemu m nie rozumie że to badanie nie zakręci czasoprzestrzeni, tylko potwierdzi co jest?
    Ach... Nie mam weny dzisiaj.
    Do tego w pracy jakiś cyrk... :(
    U Was coś fajnego? Jakieś newsy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 17:35

mauysia lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Kfjatus Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki dziękuję za życzenia odnoście tego, by @ nie przyszła, moja niestety przyjdzie i pewnie wcześniej niż 2.11, czuję, że nadchodzi wredzina jedna :/
    Ja też życzę wszystkim oczekującym na @, by zwyczajnie nie przylazła! :*
    Powiem Wam Kobietki w sekrecie, że kiedyś pisałam wiersze, ale mi przeszło :P
    Jejuś zdróweczka życzę! :*
    Aisko dzięki za próby przemycenia przed mój nick, tytułu Miss :*
    Effcia, ale uparciucha masz w brzuchu :P Jak mówi jedna ze znajomych Babć: "tajmnicny" :P
    Spero ja bym wykonała to działanie, tak, jak Libra! :)
    Libra mam nadzieję, że Twój M podejmie najlepszą z możliwych decyzji w sprawie terminu w Klinice! :*
    Rutka zdrowia dla Geja! :)

Dodi, Fedra, Ilona, nick nieaktualny, Effcia28, Sandraa, mauysia, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

1221648qmrgggy559.gif
  • Muska Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferda zmienisz mi proszę dane w tabelce? cykl starań 11 (OMG, kiedy to zleciało i co za koszmar, ile to trwa?!)...... następna @ 24.11
    Dzięki!
    :*

Fedra, nick nieaktualny, Beata lubią tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    I jeszcze słówko
    do Spero
    Kochana a Ty wiesz
    że masz FL 14 dniową
    i ze zazwyczaj temp
    spadała przed @...

no to zadam jak na mnie
    durne pytanie:

kiedy robisz test?
    wiesz, że aż sprawdziłam
    i fakt 13-14 dni. Raz 16.
    no to zrobię tak: jak jutro
    nie będzie spadku i w czw. dalej
    nie, to w czw. raniutko
    zrobię test. Może być? :)

Kfjatku, nie dość,
    że mistrz rymowania
    z Ciebie, to jeszcze
    masz matematyczny łeb :D

nick nieaktualny, Fedra, Ilona, nick nieaktualny, Effcia28, Dodi, aisa, magdzia26, Beata lubią tę wiadomość

‹‹ 4473 4474 4475 4476 4477 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ